АЕЦ, НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2" пропускат приходи за милиони

България не може да увеличи износа си на електроенергия заради таксата за пренос

Според търговци една от основните причини за излишъка на електроенергия е, че от средата на годината в съседна Румъния паднаха всички мрежови такси за износ, което прави тяхната електроенергия много по-конкурентна
Според търговци една от основните причини за излишъка на електроенергия е, че от средата на годината в съседна Румъния паднаха всички мрежови такси за износ, което прави тяхната електроенергия много по-конкурентна    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Според търговци една от основните причини за излишъка на електроенергия е, че от средата на годината в съседна Румъния паднаха всички мрежови такси за износ, което прави тяхната електроенергия много по-конкурентна
Според търговци една от основните причини за излишъка на електроенергия е, че от средата на годината в съседна Румъния паднаха всички мрежови такси за износ, което прави тяхната електроенергия много по-конкурентна    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
81%

е увеличението в приходите на АЕЦ "Козлодуй" от продажби на свободния пазар за първите шест месеца на годината.

Приблизително 10 млн. лв. можеше да добави Националната електрическа компания (НЕК) към своите приходи за октомври, подобна е и сумата, която ТЕЦ "Марица-изток 2" няма да реализира като приход, докато за АЕЦ "Козлодуй" тази стойност е близо 3.200 хил. лв., и то при положение че в момента 6 блок е спрян за годишен планов ремонт. Причината едни от най-големите държавни енергийни компании, които продават електроенергия за свободния пазар, да пропускат приходи за милиони е, че не успяват да продадат всички количества, които предлагат ежемесечно на организираните от тях търгове. Това научи "Капитал Daily" от участници на тези търгове. Според търговци на електроенергия на организирания от НЕК търг са останали непродадени 200 мегавата, на ТЕЦ "Марица-изток 2" също толкова, а на АЕЦ "Козлодуй" 60 мегавата. Според тях това не е единичен случай. Нереализирани количества има още от началото на годината, като по-засилено тази тенденция се проявява през второто полугодие. До редакционното приключване на броя от АЕЦ "Козлодуй" и НЕК не дадоха отговор какви са непродадените количества електроенергия на последните търгове, обявени от тях. 

Добри резултати

Наличието на излишък на електроенергия на пръв поглед изглежда странно, при положение че от началото на годината до октомври износът бележи ръст от 64.33% (по данни на ЕСО) в сравнение със същия период на миналата година. Във вътрешното потребление пък почти няма промяна, тъй като ръстът за този период е едва 1.58%. Данните от финансовите отчети за шестмесечието на трите дружества също са показателни. На практика АЕЦ "Козлодуй" има увеличение от 81% от приходите си от продажби на свободния пазар, при ТЕЦ "Марица-изток 2" това увеличение е 133.56%, а за НЕК увеличението е 136%. Отчасти това се дължи на излизането на повече фирми на свободния пазар от миналата година, но като цяло основен принос за този скок има износът. Въпреки това резултатите от търговете (които не са официални) показват, че тези дружества имат възможност да реализират допълнителни приходи и вероятно през втората половина на годината цитираният ръст ще е далеч по-скромен.

Откъде идва излишъкът

Според търговци една от основните причини за излишъка на електроенергия е, че от средата на годината в съседна Румъния паднаха всички мрежови такси за износ, което прави тяхната електроенергия много по-конкурентна. "След падането на таксите има увеличение от 6 пъти за електроенергията, която се транзитира от Румъния през България", коментира Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България. По думите му България е последната страна в Европа, в която все още се плаща такса пренос при износа на електроенергия. През август 2013 г. страната намали мрежовите такси за износ, които бяха 34.26 лв. на мегаватчас, тъй като с тях българската електроенергия беше напълно неконкурентоспособна. В момента при износ търговците плащат само 8 лв. за мрежови услуги. Това е и основната причина за огромното увеличение на продажбите на свободния пазар, което се вижда в отчетите и на трите държавни дружества. Въпреки това българската електроенергия продължава да не е достатъчно конкурентна.

Проблемът се получава от това, че при транзита на електроенергия не се плаща такса при преноса, а само за правото за ползване на капацитет. Тоест, за да премине токът, произведен в Румъния, в Гърция, търговците плащат само стойността на капацитета по границите с България и Гърция. Търговците от България обаче освен този разход трябва да платят и за преноса през собствената си страна. Цената на капацитета на границата между България и Румъния на годишна база е с около 5 лв. по-ниска от таксата за пренос у нас. Затова точно с толкова по-евтин става токът от северната ни съседка.

По-малки капацитети

Според Георгиев причина за излишъка от енергия в страната са и недостатъчните капацитети за износ, които се определят от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Затова говорят и високите цени на преносните способности, които се получават на ежемесечните търгове, организирани от системния оператор. Така например цената за преносен капацитет на електроенергия от България за Гърция за октомври е 13.31 евро за мегаватчас. Толкова е и за износ към Турция. За сравнение - през октомври 2013 г. клиринговата цена за преносен капацитет за Гърция е 2.14 евро за мегаватчас. На запитване на "Капитал Daily" могат ли да се определят по-високи гранични капацитети от ЕСО отговориха, че "те се съгласуват с гриничещите ни държави. Изчисляването на графиците се осъществява на база методика, която се ползва от цяла континентална Европа".

Според други търговци на електроенергия това се прави, за да се гарантира вътрешното потребление. Факт е, че през юни индустрията беше силно притеснена за това, че на годишните търгове за продажба на електроенергия се предлагат по-малко мегавати, което изкуствено повишава цената. Тогава централите се опитваха да покачат цените на едро - увеличението беше средно с 4 лв. на мегаватчас. Сега обаче се оказват със свободни количества - енергия има, но няма кой да я купи на тези цени. Според Константин Стаменов, председател на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), в определянето на цените на пазара на електроенергия няма никаква икономическа логика. "При по-малки продажби производителите на електроенергия увеличават цената, вместо да направят някаква оптимизация", посочи той. 

За да се реши проблемът, има два варианта. Първият е централите да намалят цените за излишъка си, за да могат да продадат свободната си енергия (и отново да продават значително по-евтино в чужбина, отколкото в България). Или ЕСО да премахне таксата си пренос. Рискът е обаче системният оператор да опита да компенсира намалелите си приходи с увеличаване на приходите  от услугите, които продава в България, с което да оскъпи местната електроенергия. Освен ако, разбира се, производителите не намалят средните си цени, тъй като при по-големи продажби все пак ще имат и повече приходи и печалби.

ЕК: България да повиши трансграничния си капацитет

България има свръхкапацитет за производство и трябва да повиши трансграничния си капацитет чрез изграждане на връзки със съседните страни. Това е една от препоръките на ЕК в доклад за напредъка на държавите от общността по пътя им към обособяването на единен европейски енергиен пазар, който беше представен вчера. Според данните в доклада инсталираните мощности у нас през 2012 г. са 13.8 мегавата, а през февруари, когато е бил пикът на потреблението, са използвани едва 7.8 мегавата.

От ЕК препоръчват също премахване на регулираните цени на електроенергията за бита и създаване на конкурентен енергиен пазар. От еврокомисията настояват още да се създаде работеща енергийна борса, на която да се сключват предварителни сделки. От Брюксел отчитат, че страната ни има сериозни проблеми с избора на доставчик на електроенергия.

Схемата "единствен купувач" на тока на едро, какъвто е Националната електрическа компания (НЕК), също трябва да се премахне. Страната ни е единствената, която използва този остарял модел.

 
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Ми то е елементарно, да се сложи такса пренос на км. без значение дали тока е вносен или български.
  И между другото няма голям смисъл тука Мариците да бълват пушеци и тока да се изнася почти без печалба за България, пък доколкото я има тя да отива изцяло в частни ръце, а после обществото да си купува по-скъпия ток и да диша пушиляците.
  Просто в желанието си да прибират постоянно едни милиони, енергийните мафиоти успяха да докарат всичко до една абсурдна ситуация с голяма вероятност за колапс.

 • 2
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  То едва ли не скоро ще започнем да внасяме електроенергия, че като гледам цените не само, че няма логика ама и липсата и я плащаме скъпо прескъпо! Добре, че е Козлодуй явно иначе досега цената да беше в центове вместо стотинки...
  Иначе поне сме зелени, позеленяли направо, а Прокопиев пълни джобовете, ашколсун на момчето!

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Такса пренос от 5 лева/мвч не може да бъде фактор, още повече в същия текст четем, как за Гърция се плащат над 13 евро/мвч за резервирането на преносен капацитет. Глобалната причина е на първо място, че твърде много съседни държави решиха да станат "енергиен център", а втората - че от тях най-бедната на енергийни ресурси сме ние. Последната капка, от която преля чашата е политиката на откачения Орбан за "народни цени на тока". В следствие на нея всички западни енергийни инвеститори гледат да си пласират добива извън Унгария. Част от тези излишъци, идващи откъм Румъния, са именно унгарски ток.

 • 4
  pcl04364460 avatar :-P
  pcl04364460

  Като се прегледа структурата на балансиращия пазар и конфигурацията на балансиращите групи, лесно могат да бъдат установени няколко факта, за които е редно да бъдат коригирани заключенията в статията: че ТЕЦ "Марица - изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" са изключени от участие в балансиращия пазар и следователно не произвеждат в условията на излишък на електрическа енергия. Определените от тях продажни цени за производството им за свободния пазар и за износ и получените приходи в резултат на извършените сделки, са предназначени да компенсират загубите им от регулиран пазар. ВЕЦ на НЕК, от където основно им идва собственото производство, са конфигурирани в балансираща група с координатор НЕК, което пък създава абсолютна непрозрачност за изчисляването и фактурирането на небалансите, ако изобщо НЕК извършва такава дейност.

 • 5
  it4 avatar :-|
  it4

  а наш мамин Дилянчо дето я увеличи до 34.26 лв , а пък тези дето превеждат доклада на ЕК ,правят ли разлика между мегават и гигават....охлюви

 • 6
  telqk avatar :-|
  telqk

  Какви прходи като НЕК всеки месец е със 100 милиона назад + - 10 милиона не решават проблема. А и някак високи технологии с износ на ток не се връзват - само слабо развити страни изнасят суровини и енергия.

 • 7
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  До коментар [#1] от "today ;)":

  Вижда се колко е елементарно и просто, както ти казваш. Без ирония. Но правителството не го разбира, върши злини и престъпни дела безнаказано. Нехаят и крадат. Това го могат.

 • 8
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#4] от "pcl04364460":
  " ако изобщо НЕК извършва такава дейност."

  Извършва, и още как http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/10/06/2395051_nek_trupa_sumnitelni_prihodi_za_smetka_na_zeleni/

  Просто енергетиката от поне 10 години е оставена по течението, няма енергийна стратегия и някаква приемственост, всичко мина в ръцете на енергийната мафия, затова стигнахме до такива абсурдни ситуации, че няма накъде повече. Сигурно по 1 млрд на година изчезват от енергетиката в посока лидерите на разни партии, и всичко това се плаща от народа рано или късно.
  Има и нещо много важно, което почти никой не го осъзнава, ако се построи нова мощност, тя трябва да се изплати, независимо дали тока от нея ще се продава, или централата ще бездейства. И на фона на всичките излишъци на ток да ни увещават колко ни е нужно Белене или нов блок в Козлодуй е невероятно нагло, и ще доведе до тотално обедняване на потребителите заради новите, по-високи цени на тока, и на всичко отгоре ще има и някакво дране през бюджета. Една съвсем проста сметка показва, че централа като Белене ще струва на потребителите допълнително по 2 млрд лева годишно, и така в продължение на 20 години. При това тука иде реч само за капиталовия разход, за оперативните изобщо не говорим, а те са си към 500 млн годишно. Не слагаме и изграждане на хранилища и т.н.

 • 9
  pcl04364460 avatar :-|
  pcl04364460

  До коментар [#8] от "today ;)":

  Наясно съм и подкрепям всяка дума, както и всяка истина, която сте представил. НЕК ограничава веи-тата без всякаква логика и в нарушение на технологичните изисквания на централите, като се опитва да заблуждава всички, че в момента има реален и работещ балансиращ пазар. Много ми е интересно дали ДКЕВР ще си изпълни задължението да докладва на Европейската комисия, че е въвела мерки за намаляване на производството от веи, като е делегирала тези права на НЕК и какъв ще бъде отговора на комисията. В предходния си коментар имах предвид, че НЕК си е сам координатор на собствените си ВЕЦ, за които е образувал балансираща група и много силно се съмнявам, че разпределя небаланси сам на себе си в тази своя балансираща група. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход