Deloitte Fast 50: "Мнемоника" и "Империя онлайн" са сред най-динамичните IT компании в региона

Deloitte Fast 50: "Мнемоника" и "Империя онлайн" са сред най-динамичните IT компании в региона

Лидер в класацията е унгарската фирма Szallas.hu с ръст на приходите от 2259% за пет години

Юлиян Арнаудов
10485 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Две български компании влязоха в класацията на Deloitte Fast 50 за най-бързо растящи IT фирми в Централна и Източна Европа. "Мнемоника" е в основното подреждане на 48 място, а "Империя онлайн" е на четвърто място в подреждането при "изгряващите звезди". В основната класация се подреждат технологичните фирми с най-голям растеж на приходите за последните пет години.

Критериите

Основното изискване, освен дружествата да са регистрирани преди този период, е и да отчитат минимум 50 хил. евро годишни постъпления. Растежите се изчисляват в местна валута, а компаниите сами кандидатстват за участие, като попълват онлайн бланки през сайта на Deloitte. Финансовите данни се подават от дружествата, като впоследствие се сравняват с техните финансови отчети за дадените периоди. В крайния доклад на Deloitte обаче са публикувани само процентите на растеж без останалите параметри като приходи и печалба през годините. Класацията обхваща и следните индустрии – биотехнологии, фармацевтични или фирми за медицинско оборудване, телекомуникационни/мрежови, фирми, които се занимават с компютри и периферия, интернет дружества, производители на електронни компоненти, медийни и софтуерни разработчици и зелени технологии.

Родното участие

Българската фирма "Мнемоника" се класира на 48 място в основната класация, като тя отчита ръст на приходите от 317% през последните пет години. Дружеството се занимава с предоставянето на услуги по съхранение на данни, виртуализация и сървъри. Другият представител е "Империя онлайн". Компанията влиза в класацията за изгряващи звезди, като заема четвъртото място. При нея критериите са тя да е в бизнеса от поне между три и пет години, както и да има годишни приходи не по-малко от 30 хил. евро. "Империя онлайн" отчита ръст на приходите от 498% в периода от 2009 до 2013 г. Компанията се занимава с разработката на едноименната изцяло онлайн компютърна игра Imperia Online, а отскоро започна да се занимава и с разработване на гейм заглавия за мобилни устройства.

Класирането

Лидер в класацията е унгарската фирма Szallas.hu - сайт за резервации и пътувания. Дружеството е основано през 2008 г. и отчита ръст на приходите от 2259% в периода 2009 до 2013 г. На второ място е полският сайт за сравнение на цените на различни финансови продукти Comperia.pl. Той позволява на потребителите да разглеждат офертите за ипотечни кредити, застраховки и други финансови продукти и така те да изберат най-изгодното за тях предложение. Компанията постепенно планира да разширява обхвата и да вкара оферти за мобилни телефони, GSM и интернет абонаменти и др. Полското дружество отчита ръст на приходите през последните пет години от 1962%. Тя е и единствената в челната петица, която е участвала и през миналогодишното, като тогава е заемала четвъртото място.

Следва сръбският софтуерен разработчик High Tech Engineering Center. Основано в Белград през 2008 г., дружеството има два развойни центъра в Сърбия и отчита ръст от 1777%. Четвърти в класацията е румънската интернет компания ITNT, която седи зад онлайн платформата за продажба на приложения www.soft32.com. В нея се предлагат програми за Windows, Mac и мобилни устройства. Пети в подреждането е полският софтуерен разработчик Netguru с ръст на приходите от 1386% за периода 2009 - 2013 г.  

При изгряващите звезди първите две места са на унгарски фирми. Лидер е Distinction, която се занимава с разработването на мобилни приложения и софтуер, втора е ShiwaForce – също софтуерен разработчик, но специализиран в онлайн решенията. Третото място е за полската Elib.pl, която предоставя решения и платформи за публикуване на онлайн материали.

Индустрията и предизвикателствата

Паралелно с класацията Deloitte провежда и проучване сред ръководствата на компаниите, които участват. По този начин се прави опит да се очертаят основните тенденции на IT индустрията в региона. Например компаниите отговарят, че ключовите фактори за успеха са търсенето на иновации (20.4%), следвано от отношението с клиентите (16.7%) и намирането на качествени управленски кадри (14.5%). Най-важните фактори, които са допринесли за растежа на фирмите, са качествените служители (20.5%), развитието на съществуващите продукти или услуги (18.4%) и подобряването на продажбите и маркетинга (8.9%). С почти идентични отговори реагират IT мениджърите за това кое ще определя растежа им през следващата една година. Кадрите и развитието на продуктите са водещи, следвани само от разширяването на пазарите, в които оперират. Липсата на качествени служители се смята не само в България за основно предизвикателство. Компаниите от целия регион го посочват на първо място сред заплахите за индустрията – 28.2% от мениджърите са отговорили, че недостигът на квалифицирани служители може да заплаши техния растеж. След това е цялостната икономическа обстановка и бизнес среда – 20.6%, и на трето място е повишената конкуренция от други развиващи се пазари – 10.6%.

"Империя онлайн"

Компанията е основана от Доброслав Димитров и Мони Дочев, като двамата тръгват с идеята да създадат компютърна игра. Проектът им стартира през 2005 г., но реално първата регистрация в Търговския регистър е през 2007 г. Те стоят зад едноименната онлайн игра Imperia Online, която развиват от началото до момента. Сега гейм заглавието е и основният източник на приходи на фирмата. През последната година "Империя онлайн" започва да разработва и други игри, най-вече за мобилни устройства.

Основана през 2005 г.

Дейност – разработване на онлайн игри за браузър или за мобилни устройства

Основен продукт – Imperia Online, онлайн компютърна игра за браузър

Приходи за 2013 г. – 10.54 млн. лева

Приходи за 2012 г. – 8.36 млн. лева

Печалба след данъци за 2013 г. – 2. млн. лева

Печалба след данъци за 2012 г. – 3.5 млн. лева

Персонал за 2013 г. – 118 души

Персонал за 2012 г. – 55 души

 
"Мнемоника"

Компанията е основана през 2009 г., като основни акционери в нея са Вихрен Славчев с 66% дял и Павел Йосифов с 34%. Тя се занимава с осигуряването на сървъри, бази данни и услуги по виртуализация. "Мнемоника" е партньор с водещата компания в областта EMC, която е собственик на VMware.

Основана през 2009 г.

Дейност – предоставяне на решения за съхранение на данни, базирани на EMC, услуги за виртуализация чрез инструменти разработени от VMware

Приходи за 2013 г. – 3.56 млн. лева

Приходи за 2012 г. – 3.91 млн. лева

Печалба след данъци за 2013 г. – 333 хил. лева

Печалба след данъци за 2012 г. –532 хил. лева

Топ 10 най-бързорастящи компании
МястоИмеДържаваВидРъст на приходите (2009-2013 г. в %)
1Szallas.huУнгарияИнтернет компания2 259
2Comperia.plПолшаИнтернет компания1 962
3High Tech Engineering CenterСърбияСофтуерен разработчик1 777
4ITNTРумънияИнтернет компания1 433
5NetguruПолшаСофтуерен разработчик1 386
6ITMAGINATIONПолшаСофтуерен разработчик1342
7RuptelaЛитваТелекомуникации1 211
8Prezi.comУнгарияСофтуерен разработчик1 183
9InfinumХърватияСофтуерен разработчик1 168
10Dolphio ConsultingУнгарияСофтуерен разработчик968
...48MnemonicaБългарияДруги317

Топ 5 "Изгряващи звезди"
МястоИмеДържаваВидРъст на приходите (2011-2013 г. в %)
1DistinctionУнгарияСофтуерен разработчик2746
2ShiwaForceУнгарияСофтуерен разработчик1126
3Elib.plПолшаСофтуерен разработчик1002
4Imperia Online БългарияСофтуерен разработчик498
5Xi Investment ПолшаИнтернет компания479
Източник: Deloitte Technology Fast 50 ЦИЕ 2014   

Две български компании влязоха в класацията на Deloitte Fast 50 за най-бързо растящи IT фирми в Централна и Източна Европа. "Мнемоника" е в основното подреждане на 48 място, а "Империя онлайн" е на четвърто място в подреждането при "изгряващите звезди". В основната класация се подреждат технологичните фирми с най-голям растеж на приходите за последните пет години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  Може би този сектор ще изтегли страната от блатото.

 • 2
  nemakvonavi avatar :-|
  Nakom

  Надявай се и вярвай :-)

 • 3
  6tepsela avatar :-|
  6tepsela

  този сектор е капка в морето в БГ, но е отличен старт за развитието на ИТ индустрията в булгаристан.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход