Спътникът на "Булсатком" е перфектен за мобилната им мрежа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спътникът на "Булсатком" е перфектен за мобилната им мрежа

Спътникът на "Булсатком" е перфектен за мобилната им мрежа

Вицепрезидентът на сателитния производител SSL Бил Уелър пред "Капитал"

Паулина Михайлова, Юлиян Арнаудов
22047 прочитания

© Анелия Николова


От телевизията към космическите проекти

Разработваният над две години проект на "Булсатком" да изстреля свой сателит вече е реално задвижен. През изминалата седмица съсобствениците на базирания в Стара Загора тв разпространител Максим Заяков и Пламен Генчев обявиха официалния му старт - финансирането е осигурено, сключени са и договорите с избраните изпълнители като производителя на сателита Space Systems/Loral (SSL). Спътникът трябва да излезе в орбита през 2016 г., най-вероятно от Кейп Канаверъл, САЩ. Българският оператор ще използва между 30 и 40% от капацитета му. Останалият ще бъде предлаган под наем. Съоръжението ще покрива цяла Европа и част от Северна Африка. Така от национален играч на пазара на платена тв доставка "Булсатком" опитва да се позиционира като регионална компания в един много по-голям бизнес. Другият мегапроект на компанията е да изгради мрежа за мобилни телекомуникационни услуги от четвърто поколение по стандарта LTE. "Напредваме и с това, но няма да имаме търговски старт, преди да постигнем поне 50-60% покритие по население - наясно сме, че евентуалните клиенти на този тип услуга са особено взискателни към качеството", каза Пламен Генчев. Общо за двата проекта кредитите на "Булсатком" са 150 млн. долара от американската ExIm Bank и 85 млн. евро от консорциум европейски банки. По последни проучвания компанията има около 31% от пазара на платена доставка на телевизия в България.

Договорът ви с "Булсатком" за сателита им вече е факт. Колко струва съоръжението и за какво точно е договорът - само за производството му ли?

- Договорът ни всъщност е с "България сат" - дъщерно дружество на "Булсатком". Той предвижда да произведем сателита, да го изстреляме, да осигурим застраховка за спътника и изстрелването и да изградим две наземни станции за контрол върху съоръжението. Ние доставяме и ракетата, с която то да бъде изведено в орбита. Самата ракета ще я купим от компанията SpaceX. Няма да строим ракетата и няма да произвеждаме техниката, която ще влезе в центровете за контрол на земята. Но ще купим оборудването за наземните станции и ще го инсталираме.

Визитка:

Бил Уелър е вицепрезидент с ресор маркетинг и продажби на SSL, базиран в Пало Алто, Калифорния. Ръководи технически и бизнес екипи, които работят с американски и международни оператори по проектирането и изграждането на комуникационни сателити. В SSL той е отговорен и за космическите проекти, съгласувани с правителството на САЩ. В спътниковата индустрия е от 30 години, като през това време е работил с държавни и частни клиенти от САЩ и целия свят. Заема този пост в компанията от 2001 г. Преди това е бил директор за Америка в дружеството, а по-рано - директор за азиатско-тихоокеанския регион. В SSL в началото на кариерата си е бил мениджър проекти за развитие на наземни сателитни станции. Постъпва на работа като инженер в SSL през 1982 г. От 1977 до 1982 г. е бил космически инженер в ESL, TRW и в Университета в Принстън.

Бил Уелър е и председател на борда на директорите на Асоциацията за сателитна индустрия (SIA).

Бакалавър по физика от колежа Ursinus, има магистърска степен по управление на инженерните процеси от университета "Джордж Вашингтон".

Тоест вашата компания е отговорна за целия процес? Ако нещо се обърка, вие носите вината?

- Да. Но когато успеем - ние водим партито.

Колко струва всичко това на "България сат"?

- Цените са много чувствителна тема за нашата индустрия, защото има сериозна конкуренция за всеки договор. Никога не обявяваме цени.

Все пак американската ExIm Bank отпуска 150 млн. долара финансиране. Това покрива ли вашия договор?

- Това финансиране е част от цената. Отделно българската компания има кредит от група банки, водени от Deutsche Bank - Лондон, като средствата от него също подпомагат проекта.

Кой избра SpaceX да произведе ракетата носител?

- Ние ги избрахме. Първо, защото имаме опит с тях. Второ, защото те имат възможности, които отговарят на изискванията ни за размера на сателита. Ако той беше много по-голям или много по-тежък, нямаше да можем да използваме ракета на Space Ex. И трето, техните ракети се произвеждат в САЩ, както ще бъде и нашият спътник.

Казахте, че имате голяма конкуренция. Колко компании кандидатстваха за този проект?

- Всъщност не мога да кажа. Но знам, че "Булсатком" са преговаряли с няколко компании.

Колко сте производителите на спътници в световен мащаб?

- Шест компании в света произвеждат комуникационни спътници за търговски цели, каквито правим и ние. Четири сме в САЩ и две - в Европа. Ние сме най-големите. В момента има 66 договора за комуникационни сателити в изпълнение в света (без да броим военните) и сме страна по 22 от тях.

Колко търговски сателита кръжат в орбита около планетата?

- От този тип - около 300. И 75 от тях са произведени от нашата компания. Голяма част от тях покриват региона на Европа и Африка, защото населението в региона, което би използвало такива услуги, е голям брой.

Всъщност спътникът на "Булсатком" ще е комуникационен. Тоест не само за тв сигнал. За какво друго ще може да се използва?

- Той ще може да доставя стандартен тв сигнал, HD сигнал, Ultra HD сигнал. Може да бъде използван и в подкрепа на клетъчна мрежа. Когато се изграждат нови клетъчни базови станции, е необходима оптична връзка между тях. Сателитът може да осигури именно тази връзка.

Тоест спътникът може да се разглежда и като част от мобилната мрежа на "Булсатком"?

- Точно така. Той е подходящ перфектно за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Също може да се използва за комуникации при аварии - земетресения, урагани, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

Всъщност спрямо останалите спътници този на "Булсатком" голям ли е?

- Да, това ще бъде голям сателит. 10 000-ватов, като цялото това захранване ще дойде от слънцето. За тъмната част от денонощието пък ще има батерии.

Само част от капацитета на спътника ще бъде използван за нуждите на "Булсатком", а останалият ще се продава. За какъв тип клиенти е подходящ?

- Могат да привлекат компании, които се занимават с три типа неща: видеодистрибуция, клиенти на частни търговски V Sat мрежи и широколентов интернет достъп. Също за аварийни ситуации.

Мрежи за национална сигурност?

- Ако службите за национална сигурност искат да използват сателит - да, може. Технически е напълно възможно.

Спътникът ще предоставя ли криптирана връзка?

- Да. И е лесно да бъде направено. Защото дори тв сигналът вече масово е криптиран като мярка срещу пиратството.

Колко време продължиха разговорите ви с "Булсатком"?

- Около две или три години. Това е сложен проект - трябваше да уточним всичко - за финансирането, техническите спецификации, наземните станции.

Наземните станции, които ще строите, ще включват ли и такава за компресиране и подаване на сигнала към сателита?

- Не. Ние ще отговаряме само за станциите, които контролират самия сателит - изпращат му сигнали кое да се включи, кое да се изключи, да прави маневри и т.н. Останалото си е бизнес на "Булсатком".

Ако нещо се повреди на спътника?

- Ние сме тези, които осигуряваме техническа поддръжка за целия живот на спътника. При това не само за очаквания му живот. Според договора ни сателитът ще има 15 години живот. Но той може да продължи да работи до 22 години например. Ние го поддържаме през цялото време, докато му свърши горивото. Принципно последните остатъци от гориво той използва, за да се издигне в орбита на около 3 хил. километра и остава там завинаги. Там е т.нар. гробищна орбита.

Наскоро например Arabsat купиха от ОТЕ сателита, използван в момента от "Булсатком", Hellas Sat, чийто живот изтича скоро. Какво се прави после?

- В момента Arabsat през Hellas Sat купуват нов сателит, с който да го заменят. Просто запазват позицията си в орбита.

Кои са най-големите играчи на пазара на опериране на сателити?

- Най-големите са два - SEC и Еutelsat. Големи са например Arabsat, в Азия има няколко - в Япония, в Хонконг има три компании - Asia Sat, APT, ABS, също Telenor за скандинавския регион. Общо около 50 компании в света притежават и оперират комуникационни сателити. Средно имат по 5 - 10 сателита, а най-големият има 50. В Северна Америка също има няколко големи оператора със съществена флота.

С други думи, този пазар е за големи компании. Има ли "Булсатком" шанс за оцеляване?

- Определено да. И това ще им помогне много.

Кога ще бъде изстрелването?

- През 2016 г. От САЩ.

А мислите ли, че ще си намерят клиенти за свободния капацитет - такъв се предлага доста.

- Да, мисля. Те вече имат клиенти, с които преговарят и са в напреднали разговори. Просто чакат проектът да се доближи повече до изстрелването.

Как ще се променя индустрията ви занапред, как ще изглеждат сателитите на бъдещето?

- Ще стават все по-големи например. И все по-мощни. Ще осигуряват все повече възможности на собствениците си. Всъщност при тях непрекъснато има малки, но важни промени. Търсенето на видеосъдържание продължава да нараства в световен мащаб, а сателитът е най-добрата платформа за разпространение на сигнал до много потребители върху много голяма територия. Също сателитът е най-ефективният начин от гледна точка на разходите да се осигурят телекомуникационни услуги в отдалечени райони. Технологиите продължават да се развиват и сателит като "БългарияСат-1" има възможностите да излъчва най-високото качество на видеосъдържание. Както и при останалите технологични индустрии - и тук бъдещето е свързано с това, че сателитите ще стават по-ефективни, с по-добро представяне и по-кратък път до пазара. Но като цяло нашата индустрия си остава от най-вълнуващите. Все пак произвеждаш нещо, изпращаш го много далеч и никога повече няма да го видиш.

Казвате, че сателитите ще стават все по-големи. Не е ли тенденцията да стават по-компактни?

- Има огромен брой компании, които започват да правят микросателити, основно за заснемане. В момента например имаме договор, по който произвеждаме за SkyBox на Google 13 микросателита с размера на малък хладилник, които са именно за заснемане. Но те предлагат висока резолюция и изключително високо качество, както и възможност за предаване на картина в реално време. Това е и целта на компанията, която ги поръчва - те искат да излъчват картина от цялата земя. Тринайсетте спътника ще са готови до 18 месеца.

От телевизията към космическите проекти

Разработваният над две години проект на "Булсатком" да изстреля свой сателит вече е реално задвижен. През изминалата седмица съсобствениците на базирания в Стара Загора тв разпространител Максим Заяков и Пламен Генчев обявиха официалния му старт - финансирането е осигурено, сключени са и договорите с избраните изпълнители като производителя на сателита Space Systems/Loral (SSL). Спътникът трябва да излезе в орбита през 2016 г., най-вероятно от Кейп Канаверъл, САЩ. Българският оператор ще използва между 30 и 40% от капацитета му. Останалият ще бъде предлаган под наем. Съоръжението ще покрива цяла Европа и част от Северна Африка. Така от национален играч на пазара на платена тв доставка "Булсатком" опитва да се позиционира като регионална компания в един много по-голям бизнес. Другият мегапроект на компанията е да изгради мрежа за мобилни телекомуникационни услуги от четвърто поколение по стандарта LTE. "Напредваме и с това, но няма да имаме търговски старт, преди да постигнем поне 50-60% покритие по население - наясно сме, че евентуалните клиенти на този тип услуга са особено взискателни към качеството", каза Пламен Генчев. Общо за двата проекта кредитите на "Булсатком" са 150 млн. долара от американската ExIm Bank и 85 млн. евро от консорциум европейски банки. По последни проучвания компанията има около 31% от пазара на платена доставка на телевизия в България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Браво!

 • 2
  destino avatar :-P
  destino

  Обичам такива статии, бизнес и техника заедно.

  Какво пък, едно голямо УСПЕХ на Булсатком, дръзнали да покоряват космоса!

 • 3
  znayko84 avatar :-P
  znayko84

  Доживях българска компания да изстреля сателит в орбита около Земята. Явно заради това в момента развитието на услугите им е позамразено, но ще изчакаме да видим какво ще ни предложат.

 • 4
  kilgore avatar :-|
  kilgore

  Не си падам по тази технология за доставка на телевизия, главно защото живея в града и кабелът е много по-удобен.
  Не харесвам и това,

 • 5
  kilgore avatar :-|
  kilgore

  [продължение]

  че обвързват пренос със съдържание в канал ТВ+.

  Ако обаче наистина пуснат спътник, ще си сложа тяхна телевизия, за да ги подкрепя!

 • 6
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Янките определено знаят как да продават. Поемат цялата отговорност по изграждане и обслужване на сателита. Правят всичко от А-Я и подкрепят проекта си с финансиране от собствена - американска експортна банка. Резултатът е спечелена сделка за милиони.

 • 7
  wery59 avatar :-|
  wery59

  До коментар [#5] от "kilgore":

  Какво означава "обвързват пренос със съдържание в канал ТВ+"?Мерси.

 • 8
  kilgore avatar :-|
  kilgore

  До коментар [#7] от "wery59":

  Означава, че ако искаш да гледаш ТВ+/Филм+, трябва да си абонат на Булсатком.
  Формално, ТВ+ и Булсат са различни фирми, но канала го има само Булсат и нямаш избор на доставчик, ако искаш това съдържание.
  ТВ+ не е просто един от 150-те канала, а е каналът, по който върви испанското първенство, Уимбълдън и мастърсите. Даже преди година-две мачът Англия-България го имаше само по този канал!

  В САЩ още в средата на 80-те се усетиха, че подобни практики са вредни за потребителите и разцепиха AT&T (тамошното БТК; пълен монополист) на много фирми - резултатът е днешният свободен пазар и бързо развилият се интернет.

  (Заб. Напоследък ТВ+/Филм+ май го предлагат и Виваком, но с тях пък хептен не ща да имам пак нещо общо...)

 • 9
  sto67nes avatar :-?
  sto67nes

  Дано да успеят и всичко да е наред! Като трябва ще им станем и клиенти,чувал съм само добри отзиви за тях!

 • 10
  pesheff avatar :-|
  Пешката

  До коментар [#8] от "kilgore":

  В САЩ още в средата на 80-те се усетиха, че подобни практики са вредни за потребителите и разцепиха AT&T (тамошното БТК; пълен монополист) на много фирми - резултатът е днешният свободен пазар и бързо развилият се интернет.

  Леко си изостанал от тенденциите в САЩ. АТ&Т си изпокупи малките bell-чета, и пак си е един вид монополист в много пазари. Пазара е един вид олигопол между тях, Верайзън, и Комкаст, като си разделят пазарите, и не се конкурират особено.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK