Гриша Ганчев подготвя рефинансиране на дългове на "Петрол" към КТБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гриша Ганчев подготвя рефинансиране на дългове на "Петрол" към КТБ

Чрез тази операция се прави опит най-ценните активи на "Петрол" да се предпазят, ако КТБ бъде обявена в несъстоятелност и се премине към осребряване на активите й.

Гриша Ганчев подготвя рефинансиране на дългове на "Петрол" към КТБ

Свързано със собственика на "Литекс" дружество се е договорило да изплати кредити за 70 млн. долара

Николай Стоянов
24147 прочитания

Чрез тази операция се прави опит най-ценните активи на "Петрол" да се предпазят, ако КТБ бъде обявена в несъстоятелност и се премине към осребряване на активите й.

© Надежда Чипева


След като засили контрола си над публичната компания "Петрол" чрез смяна на надзорния съвет и преместване на седалището й в Ловеч, собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев е на път да засили и финансовото си влияние върху дружеството.

В уведомление до борсата и инвеститорите дистрибуторът на горива обяви, че дъщерното й "Елит петрол", което е собственик на най-ценните му и обновени бензиностанции, на 9 октомври е сключило договор с "Кристъл асет мениджмънт" да поеме дълговете на групата по два договора за кредити към затворената КТБ и към ЦКБ на обща стойност близо 70 млн. долара.

Според споразумението "Кристъл асет мениджмънт", което е регистрирано в "Литекс тауър", трябва да осигури "срещу възнаграждение необходимите парични средства от финансираща институция и да извърши рефинансиране на задълженията". Като обезпечение в полза на новия кредитор е учреден трети поред особен залог на цялото търговско предприятие на "Елит петрол" - след двата в полза на банките.

Скъпи услуги

От представените в Търговския регистър документи по залога става ясно, че операцията няма да излезе евтино на групата "Петрол". Рефинансирането на първия договор от 15 декември 2011 г. (с който на свой ред бяха платени падежиращите тогава облигации на "Петрол") предвижда еднократно комисионно възнаграждение в размер на 10% от стойността на рефинансираните задължения, но не по-малко 5 млн. долара. Освен това досега лихвата по задълженията по договора с КТБ и ЦКБ, които първоначално са били 86 млн. долара, а към 19 септември са малко над 54 млн. долара, досега беше 8.5%. Вече "Кристъл асет мениджмънт" ще получава 11%.

По втория заем новите условията са аналогични. За да поеме задълженията за 15 млн. долара към КТБ по договор от 11 юли 2013 г., "Кристъл асет мениджмънт" ще получи 10% от стойността на рефинансираните задължения, но не по-малко от 1.5 млн. долара. А досегашната лихва 9% към банката също става 11%. Освен това за рефинансирането на двата кредита е предвидена и солена неустойка при просрочие от страна на "Елит петрол". При неплащане на падежа по погасителните планове, на което и да е от паричните си задължения, дружеството ще дължи на "Кристъл асет мениджмънт" 2.5 млн. долара, както и "обезщетение за всички претърпени вреди над размера на уговорената неустойка".

Кредитор с ново лице

"Кристъл асет мениджмънт" не е новосъздадено за операцията дружество, но през юли е преименувано. Допреди това се е казвало "Кристъл шугър" и е било в борда на "Българска захар" - собственик на захарния завод в Долна Митрополия. Като изключим тази си дейност, според финансовите отчети на дружеството към края на 2013 г. то има едва 150 хил. лв. активи и горе-долу толкова приходи. За 2012 г. няма реализирани приходи.

През август пък е сменена и собствеността на дружеството. Дотогава то е притежавано и управлявано от ловчанлията Тодор Иванов, но на 19 август той го продава на съгражданина си Калоян Енчев за 5 хил. лв., който поема и мениджмънта. Малко преди тази сделка Иванов основава и ново дружество - "Петрол асет мениджмънт", което в момента е член на надзорния съвет на "Петрол".

Големият неизяснен въпрос в момента е откъде "Кристъл асет мениджмънт" е набавило средства за рефинансиране. Бизнесите на Гриша Ганчев, който през пролетта на 2014 г. по покана на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев влезе в борда на "Петрол", традиционно работят освен със затворената банка и с ПИБ, а последно през септември гаранции при договорите на дистрибутора за доставка на горива от "Лукойл" издаде и Инвестбанк.

Кой печели

Явно чрез тази операция се прави опит най-ценните активи на "Петрол" да се предпазят, ако КТБ бъде обявена в несъстоятелност и се премине към осребряване на активите й. По данни на "Капитал" "Елит петрол" има заеми от банката за малко над 62 млн. лв., но бензиностанциите - собственост на дружеството - са ползвани за обезпечение и на задължения на други дружества от групата като "Нафтекс петрол", което е един от най-големите кредитополучатели на КТБ, със 105 млн. лв. задължения. А по думите на Цветан Василев експозицията на банката към групата "Петрол" е 200 млн. евро (виж карето).

Същевременно се осигурява и доста силна защита, в случай че корпоративните битки около "Петрол" тръгнат в нова неведома посока. При тези условия на рефинансиране дори и евентуално някой да овладее дистрибутора на горива, ще трябва да плаща скъпо на дружеството на Гриша Ганчев или да изгуби 196 ключови бензиностанции.

Сделката обаче не изглежда особено изгодна за миноритарните инвеститори в "Петрол", което на консолидирано ниво ще трябва веднъж да плати директно поне 6.5 млн. долара за операцията, а после да продължи да плаща и по-високи разходи за лихви.

Време за признания

Цветан Василев нееднократно е заявявал, че "Петрол" е бил от активите, заради които е била атаката към него и банката. В последното си епистоларно обръщение от Белград от вчера - 20 октомври, разследваният за пране на пари банкер обяснява, че групата на "Петрол" е "придобита от няколко дружества с инвестиционна цел, контролирани от банката (а не от мажоритарния й собственик), и е с обща експозиция от 200 млн. евро". Това признание е странно, тъй като дружествата купувачи бяха собственост на формално несвързани дружества и физически лица именно с цел да се избегне свързаност. Според Закона за кредитните институции банка няма право да формира експозиции към една група по-големи от 25% от собствения си капитал, който при КТБ преди затварянето й е 620 млн. лв. Така от думите на Василев излиза, че ръководената от него банка съзнателно е надвишила този лимит в пъти - нещо, което макар и публична тайна, че се случва в огромни мащаби, досега се доказваше само с косвени връзки. Разследване на "Капитал" от началото на 2013 г. показа, че към края на 2011 г. раздадените на свързани лица кредити са били за над 1 млрд. лв., а впоследствие от данните към края на 2013 г. стана ясно, че концентрацията е станала още по-висока и по консервативни оценки става въпрос за поне 3.5 млрд. лв. Тук възниква въпросът и дали за тази голяма експозиция към "Петрол" е била уведомена БНБ, каквото е изискването на закона. И ако отговорът е да - защо е допусната такава кредитна концентрация.

След като засили контрола си над публичната компания "Петрол" чрез смяна на надзорния съвет и преместване на седалището й в Ловеч, собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев е на път да засили и финансовото си влияние върху дружеството.

В уведомление до борсата и инвеститорите дистрибуторът на горива обяви, че дъщерното й "Елит петрол", което е собственик на най-ценните му и обновени бензиностанции, на 9 октомври е сключило договор с "Кристъл асет мениджмънт" да поеме дълговете на групата по два договора за кредити към затворената КТБ и към ЦКБ на обща стойност близо 70 млн. долара.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  dobivelkov avatar :-|
  Велков

  Олигархичният модел в действие, уважаеми зрители. Гледайте и цъкайте с език.

 • 2
  tanas avatar :-P
  Танас

  Тц, тц, тц Гришката пак намаза но все от някъде трябва да си върне парите за кампанията на агент Гоце. :-)

 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka

  ППП- Прокуратура, Пеевски, Прокопиев....последния не ми е чист в очите, но от няколко дена съм съгласен с оценката, че е член на корпорацията. Смятах, че оплюването на КТБ от Икономедия е просто виждане на отделни журналисти, но вече съм убеден в целенасоченото участие в тази корпорация ППП.

 • 4
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  КФН за публичното Петрол, или прокуратурата за източването на КТЛ, или пък КЗК за смяна на контрола, или въобще БНБ за кредитите - нещо по темата да кажат или да направят - или по-добре пак мълчание???

  До кога в услуга на "мафията" ще са тези независими институции - до кога? Нали хората през парламента ги избират и им плащат заплатите, ехооо!

  Прекалява се вече ...

 • 5
  stz28379714 avatar :-|
  stz28379714

  До коментар [#2] от "Танас":

  В грешна насока си за Ганчев пич. Питай Елена Костова и Надето Михайлова колко пари е давал на фондациите им и директно на СДС,ДСБ и т.н.

 • 6
  misheliuss avatar :-|
  misheliuss

  кво става ся,
  Гришката е взел 1 200 000 000 (милярд и двеста)
  а ще връща 70 000 000 (седемдесет милиона били те и в долари)
  КАКВА НАГЛОСТ УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛИ
  БЪЛГАРИ СЪБУДЕТЕ СЕ
  ПАРИТЕ В БАНКИТЕ НИ ГИ НЕМА НАЙ ВЕРОЯТНО
  ВСИчКО СА ИЗЯЛИ ОЛИГАРСИТЕ

 • 7
  misheliuss avatar :-|
  misheliuss

  ГРИША , СТОЙ САМО ПО ДАЛЕЧЕ ОТ ЦСКА

 • 8
  stz28379714 avatar :-|
  stz28379714

  До коментар [#6] от "misheliuss":

  Много ти върти главата пич ама много. Скоро на психиатър ходил ли си да те прегледат. 2 милиарда към КТБ имат да връщат по-ското братя Домусчиеви

 • 9
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Хиените започнаха да се навъртат,надушиха плячка.

 • 10
  rupe221 avatar :-|
  rupe221

  По скоро тук се подготвя някаква схема с приспадания на дългове , в резултат на която финансовото положение на Петрол от зле ще премине към трагично . Не е ясно откъде ще дойдат тези 70 млн , дали не са някакви негарантирани суми в КТБ , с които ще бъдат приспадани дългове . Съмнително е дали е законно , и дали въобще ще мине. Това което има някаква все още стойност от Петрол ще премине в други ръце , основното дружество ще фалира в един момент , а миноритарните акционери ще останат с хартийки / акции/ без никаква стойност .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.