Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
14 24 окт 2014, 17:23, 16751 прочитания

Изпълнителният директор на Progress Software Фил Пийд: Планът ни е да ускорим растежа

Компанията купувач на "Телерик" пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Джери Рули: Купихме Telerik и заради хората, културата и цялата среда

Главният оперативен директор на Progress пред в. "Капитал"

20 ное 2015

Защо сделката за "Телерик" не е новина за телевизиите?

Телевизиите почти не отразяват бизнес новините и от това губят всички

28 окт 2014

Големият удар на "Телерик"

Историята на четиримата основатели и компанията им - от нулата до продажба за 262 млн. долара

24 окт 2014

Американската компания Progress Software купи "Телерик"

Групата от Масачузетс плаща 262.5 млн. долара за българския разработчик

22 окт 2014

"Телерик" организира състезание за програмисти

Наградният фонд е 24 хил. лв., а фокусът е разработването на мобилни приложения

16 сеп 2014

Как изглежда IT пазарът на труда в България

Основните проблеми са недостигът на кадри и недостатъчната подготовка на специалистите

20 май 2014
Защо избрахте "Телерик"?

Фил Пийд: Надали има нещо, което да не харесваме при тях. Смятаме, че Васил, Зарко и останалите основатели заедно с всички служители са създали страхотна компания, с много добри технологии и страхотни клиенти. Растежът на бизнеса е много добър. Според мен е огромен успех да постигнеш подобно нещо тук. В същото време компанията ни започна да развива следващото поколение инструменти за създаване на приложения, базирани в облака и работещи чрез абонамент. От много години сме в бизнеса и сега искаме да се възползваме от новите технологии. Наскоро бяхме обявени за "Визионер" в Магическия квадрант на Gartner за "Корпоративни платформи за приложения като услуга".

Имаме множество инструменти за разработване на процесите зад едно приложение, за по-добра производителност и свързаност на данни. Но досега не разполагахме с добри решения за потребителския интерфейс като това на "Телерлик". А днес най-важната част в един софтуер не е толкова функционалността на продукта, а потребителското изживяване. А продуктите на "Телерик" са много приложими при днешния избор на софтуер от страна на разработчиците. Смятаме, че обединяването на двете компании създава много силна платформа, която да бъде предпочитана от софтуерните инженери.

В разговор с инвеститори заявихте, че корпоративните култури в двете компании много си приличат и веднага сте си допаднали. Лесно ли се случи сделката?

Ф.П.: Основната причина за провала на много сливания и придобивания не е разликата или качеството на продуктите, а културните различия при обединяване на две компании. Когато за пръв път обсъждахме евентуална сделка с екипа ми, ги запитах какво харесват в "Телерик". И те ми отговориха: хората. За мен веднага беше ясно, че сме изправени пред страхотни възможности. Щях да съм притеснен, ако ми бяха отговорили, че най-доброто в компанията са технологиите. Умните хора могат да създават нови технологии, но е трудно да променяш човек. По-важното беше да се разберем дали можем да работим заедно на лично ниво и после да мислим за технологии. И още при първата среща просто всичко се получи отведнъж.

Светозар Георгиев: Напълно съм съгласен. Понякога усещаш положителната енергия още от първата среща. На мен и Васил най-силно впечатление при първото ни виждане с екипа от 12 души на Фил беше, че няма как кажеш кой там е шефът. Отношенията им се градят на взаимно уважение и изслушване, без заповеди. Точно по същия начин работим и в "Телерик". Когато трябва да се вземе решение, сме много ефективни, но при обсъждане на нови идеи всички сме равни без никаква йерархия.Васил Терзиев: Веднага си казахме: харесваме хората, така че дай да обсъдим останалото - продуктовата стратегия и визията. Най-важният актив на една технологична компания са служителите и ако не работят добре заедно, нямаш никакъв шанс да изградиш нещо стойностно. Много рядко може да срещнеш две ценностни системи, които толкова да си допаднат.

След като споменахте хората, какви са плановете ви за развитие на центъра ви в София?

Ф.П.: До сегашния офис има свободно пространство земя и искаме да построим там новата ни сграда. А и сега има още допълнителен свободен капацитет в офиса ни. Така че планът ни е да ускорим растежа, започнат от Васил, Зарко и останалите. Не купихме компанията, за да стоим на едно място. Така че искаме всички служители на "Телерик" и Progress Software да се чувстват добре и да движат компанията напред. През цялата последна седмица тук говорихме именно за това - как да ускорим още растежа си. Мениджърите са постигнали страхотен среден растеж от 20% на година и искаме заедно да надминем този темп.

В.Т.: Обединяваме се, за да постигнем нещо още по-голямо. Не е краят на пътя за нас, а тепърва загряваме. Затова и постоянно сме усмихнати.

Каква ще е позицията на основателите и мениджмънта на "Телерик" в новата компания?

- Ф.П.: Понякога, когато една компания купува друга, екипът се разпада. Но за нас беше важно тези двамата (сочи Терзиев и Георгиев) да останат заедно. Те са като Ленън и Маккартни - поотделно не са толкова силни. Исках мениджмънтът да остане част от екипа ми. Отделно главният директор човешки ресурси на "Телерик" поема този пост в компанията ни на глобално ниво и ще докладва лично на мен. Така че в този случай имаме обратното на случващото се при едно придобиване. Смятаме, че можем да научим толкова от "Телерик", колкото те от нас. Не знаем всички отговори, но заедно ще сме много силни.

При коментара си за сделката анализатор от IDC обяви, че Progress трябва да остави "Телерик" да оперира колкото се може по-независимо. Ще позволите ли на сегашния мениджмънт на компанията да бъде независим?


Ф.П.: Винаги добър въпрос при едно сливане. Трябва да си сигурен, че не си препятствие пред растежа и заедно сте по-силни. Така че, от една страна, няма смисъл да оставяш придобитата компания независима, защото така не се възползваш от силните й страни. От друга - ако Progress пречи, ще провалим акционерите си и няма да осигурим нужната възвращаемост от инвестицията си. Неотдавна разделихме бизнеса си на различни подразделения. "Телерик" ще стане част от отдела за разработка на приложения и по този начин ще остане колкото се може по-независима, за да расте.

С.Г.: Допълваме се толкова добре като технологии и процеси, че няма особен смисъл да работим независимо един от друг. Направо нямаме търпение да започнем съвместната си дейност. Например Progress са много силни на международните пазари, например Япония, и има развита мрежа от партньори. При нас това е слабост, тъй като сме съсредоточени основно върху северноамериканския пазар. Имаме регионални офиси, които се справят много добре, но приходите ни извън САЩ са много по-ниски. Така че това е област, в която ще работим с Progress още от първия ден.

В.Т.: Ако мислихме, че независимостта е по-добра за нас, щяхме да си останем независима компания.

Какви са очакванията ви за растеж на бизнеса след сделката?

Ф.П.: Минимум очакваме същия растеж като сегашния на "Телерик". Тъй като се допълваме идеално, се надяваме не само да обединим клиентите си от двете страни, но и да привлечем нови с общата си платформа.

Как ще интегрирате моделите си за продажби на продукти и услугите. "Телерик" реализира голяма част от продажбите си онлайн, докато Progress следва по-традиционен метод на маркетинг и продажби?

Ф.П.: Силно сме впечатлени от ефективния модел за продажба онлайн на "Телерик". Докато ние продаваме повече чрез директен и постоянен контакт с компаниите клиенти. Сега ще можем да слеем двата начина на продажба и да се възползваме от силните си страни.

Включва ли цената на сделката и дълг на "Телерик"?

-Не, но Progress Software ще финансира част от придобиването с дълг.

Как ще развивате Академията на "Телерик"?

Ф.П.: Много ми харесва. Още един страхотен пример за културата в компанията  - не само да е място за работа, но и с нещо да допринася за общността. Искаме да я запазим и дори да ползваме този опит в САЩ.

С.Г.: Имаме много агресивни планове за развитие, особено след като вече сме част от Progress. Ето защо Академията, която е основен източник на кадри за компанията, ще трябва да ускори работата си, за да отговори на търсенето.

Колко верни бяха слуховете през последните години, че "Телерик" планира първично публично предлагане в САЩ?

С.Г.: Обмисляли сме и такива планове. При растяща компания като нашата листването е една от опциите на развитие. Друга е стратегическа сделка като сегашната с Progress. По пътя за постигане на тези две цели има и междинни инвестиции. В един момент решихме, че организацията ни е млада и ще бъде подложена на голямо напрежение при целия процес, което щеше да ни отдалечи от основната ни цел - да създаваме продукти и да обслужваме клиентите си. А така или иначе сега станахме публични след придобиването от Progress, както се шегува Васил.

В.Т.: И беше добра възможност да осигурим капиталова възвращаемост на служителите и акционерите ни сега вместо след няколко години. Много желаехме да направим това за младите ни служители.   

Споменахте междинната инвестиция на фонда Summit. Колко голямо беше участието и влиянието му при преговорите и взимането на решение за сделката с Progress?

С.Г.: Те са миноритарен инвеститор и стратегията им е да помогне на компанията на расте, а не да я управлява. Те ни подкрепяха много през годините и без тях нямаше да сме днес това, което сме. Те са доволни от сделката, познават добре Progress.
В.Т.: Малко хора разбират какво е една млада компания с млад мениджмънт да привлече уважаван инвеститор като Summit, която никога не е инвестирала в тази част на света, и да повярва в нас.    

Профил

Фил Пийд е ветеран с над 25-годишен опит в софтуерната индустрия. Преди да оглави Progress Software като изпълнителен директор през 2012 г., е работил за компании като Аllscripts и Eclipsys Corporation. Светозар Георгиев и Васил Терзиев са изпълнителни директори на "Телерик". Терзиев има бакалавърска степен по Бизнес администрация от Американския университет в България, а  Светозар - бакалавърска степен по Бизнес администрация и журналистика от Американски университет в България.  

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Новосъздадено дружество купи активите на "Мандра-Рилци" с кредит от ПИБ 2 Новосъздадено дружество купи активите на "Мандра-Рилци" с кредит от ПИБ

Банката е отпуснала 13.4 млн. лв. на компанията регистрирана от две дами без други фирмени участия

23 мар 2018, 2533 прочитания

Петролният разрив Самуилов - Златев 1 Петролният разрив Самуилов - Златев

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов напусна петролната асоциация и упрекна Валентин Златев заради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други

23 мар 2018, 2665 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

Как да използваме социалните мрежи, за да подсилим MBA кандидатурата си

Обърнете специално внимание на онлайн присъствието си, ако искате да направите добро впечатление и да се отличите сред останалите

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
БТК ще намали неустойките при прекратяване на договор

От 1 май 2015 г. телекомът ще начислява до три месечни такси независимо от продължителността на контракта

Петролният разрив Самуилов - Златев

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов напусна петролната асоциация и упрекна Валентин Златев заради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други

Новият император на Китай

Си Дзинпин преобърна една от най-ефективните мерки, предотвратяващи прекомерната концентрация на власт в Китай. Ефектите от това ще са значителни

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

48 часа, които раздвижиха града

Spring Forward представя най-доброто от световния съвременен танц в София

Размерите на трагедията

"Изкореняване" на Костадин Бонев изследва арменския геноцид и пътя на травмата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 24.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.03.2018 Прочетете