Изпълнителният директор на Progress Software Фил Пийд: Планът ни е да ускорим растежа

Компанията купувач на "Телерик" пред "Капитал"

Изпълнителният директор на Progress Software Фил Пийд (в средата) с изпълнителните директори на "Телерик" Васил Терзиев (вляво) и Светозар Георгиев
Изпълнителният директор на Progress Software Фил Пийд (в средата) с изпълнителните директори на "Телерик" Васил Терзиев (вляво) и Светозар Георгиев    ©  Велко Ангелов
Изпълнителният директор на Progress Software Фил Пийд (в средата) с изпълнителните директори на "Телерик" Васил Терзиев (вляво) и Светозар Георгиев
Изпълнителният директор на Progress Software Фил Пийд (в средата) с изпълнителните директори на "Телерик" Васил Терзиев (вляво) и Светозар Георгиев    ©  Велко Ангелов

Защо избрахте "Телерик"?

Фил Пийд: Надали има нещо, което да не харесваме при тях. Смятаме, че Васил, Зарко и останалите основатели заедно с всички служители са създали страхотна компания, с много добри технологии и страхотни клиенти. Растежът на бизнеса е много добър. Според мен е огромен успех да постигнеш подобно нещо тук. В същото време компанията ни започна да развива следващото поколение инструменти за създаване на приложения, базирани в облака и работещи чрез абонамент. От много години сме в бизнеса и сега искаме да се възползваме от новите технологии. Наскоро бяхме обявени за "Визионер" в Магическия квадрант на Gartner за "Корпоративни платформи за приложения като услуга".

Имаме множество инструменти за разработване на процесите зад едно приложение, за по-добра производителност и свързаност на данни. Но досега не разполагахме с добри решения за потребителския интерфейс като това на "Телерлик". А днес най-важната част в един софтуер не е толкова функционалността на продукта, а потребителското изживяване. А продуктите на "Телерик" са много приложими при днешния избор на софтуер от страна на разработчиците. Смятаме, че обединяването на двете компании създава много силна платформа, която да бъде предпочитана от софтуерните инженери.

В разговор с инвеститори заявихте, че корпоративните култури в двете компании много си приличат и веднага сте си допаднали. Лесно ли се случи сделката?

Ф.П.: Основната причина за провала на много сливания и придобивания не е разликата или качеството на продуктите, а културните различия при обединяване на две компании. Когато за пръв път обсъждахме евентуална сделка с екипа ми, ги запитах какво харесват в "Телерик". И те ми отговориха: хората. За мен веднага беше ясно, че сме изправени пред страхотни възможности. Щях да съм притеснен, ако ми бяха отговорили, че най-доброто в компанията са технологиите. Умните хора могат да създават нови технологии, но е трудно да променяш човек. По-важното беше да се разберем дали можем да работим заедно на лично ниво и после да мислим за технологии. И още при първата среща просто всичко се получи отведнъж.

Светозар Георгиев: Напълно съм съгласен. Понякога усещаш положителната енергия още от първата среща. На мен и Васил най-силно впечатление при първото ни виждане с екипа от 12 души на Фил беше, че няма как кажеш кой там е шефът. Отношенията им се градят на взаимно уважение и изслушване, без заповеди. Точно по същия начин работим и в "Телерик". Когато трябва да се вземе решение, сме много ефективни, но при обсъждане на нови идеи всички сме равни без никаква йерархия.

Васил Терзиев: Веднага си казахме: харесваме хората, така че дай да обсъдим останалото - продуктовата стратегия и визията. Най-важният актив на една технологична компания са служителите и ако не работят добре заедно, нямаш никакъв шанс да изградиш нещо стойностно. Много рядко може да срещнеш две ценностни системи, които толкова да си допаднат.

След като споменахте хората, какви са плановете ви за развитие на центъра ви в София?

Ф.П.: До сегашния офис има свободно пространство земя и искаме да построим там новата ни сграда. А и сега има още допълнителен свободен капацитет в офиса ни. Така че планът ни е да ускорим растежа, започнат от Васил, Зарко и останалите. Не купихме компанията, за да стоим на едно място. Така че искаме всички служители на "Телерик" и Progress Software да се чувстват добре и да движат компанията напред. През цялата последна седмица тук говорихме именно за това - как да ускорим още растежа си. Мениджърите са постигнали страхотен среден растеж от 20% на година и искаме заедно да надминем този темп.

В.Т.: Обединяваме се, за да постигнем нещо още по-голямо. Не е краят на пътя за нас, а тепърва загряваме. Затова и постоянно сме усмихнати.

Каква ще е позицията на основателите и мениджмънта на "Телерик" в новата компания?

- Ф.П.: Понякога, когато една компания купува друга, екипът се разпада. Но за нас беше важно тези двамата (сочи Терзиев и Георгиев) да останат заедно. Те са като Ленън и Маккартни - поотделно не са толкова силни. Исках мениджмънтът да остане част от екипа ми. Отделно главният директор човешки ресурси на "Телерик" поема този пост в компанията ни на глобално ниво и ще докладва лично на мен. Така че в този случай имаме обратното на случващото се при едно придобиване. Смятаме, че можем да научим толкова от "Телерик", колкото те от нас. Не знаем всички отговори, но заедно ще сме много силни.

При коментара си за сделката анализатор от IDC обяви, че Progress трябва да остави "Телерик" да оперира колкото се може по-независимо. Ще позволите ли на сегашния мениджмънт на компанията да бъде независим?

Ф.П.: Винаги добър въпрос при едно сливане. Трябва да си сигурен, че не си препятствие пред растежа и заедно сте по-силни. Така че, от една страна, няма смисъл да оставяш придобитата компания независима, защото така не се възползваш от силните й страни. От друга - ако Progress пречи, ще провалим акционерите си и няма да осигурим нужната възвращаемост от инвестицията си. Неотдавна разделихме бизнеса си на различни подразделения. "Телерик" ще стане част от отдела за разработка на приложения и по този начин ще остане колкото се може по-независима, за да расте.

С.Г.: Допълваме се толкова добре като технологии и процеси, че няма особен смисъл да работим независимо един от друг. Направо нямаме търпение да започнем съвместната си дейност. Например Progress са много силни на международните пазари, например Япония, и има развита мрежа от партньори. При нас това е слабост, тъй като сме съсредоточени основно върху северноамериканския пазар. Имаме регионални офиси, които се справят много добре, но приходите ни извън САЩ са много по-ниски. Така че това е област, в която ще работим с Progress още от първия ден.

В.Т.: Ако мислихме, че независимостта е по-добра за нас, щяхме да си останем независима компания.

Какви са очакванията ви за растеж на бизнеса след сделката?

Ф.П.: Минимум очакваме същия растеж като сегашния на "Телерик". Тъй като се допълваме идеално, се надяваме не само да обединим клиентите си от двете страни, но и да привлечем нови с общата си платформа.

Как ще интегрирате моделите си за продажби на продукти и услугите. "Телерик" реализира голяма част от продажбите си онлайн, докато Progress следва по-традиционен метод на маркетинг и продажби?

Ф.П.: Силно сме впечатлени от ефективния модел за продажба онлайн на "Телерик". Докато ние продаваме повече чрез директен и постоянен контакт с компаниите клиенти. Сега ще можем да слеем двата начина на продажба и да се възползваме от силните си страни.

Включва ли цената на сделката и дълг на "Телерик"?

-Не, но Progress Software ще финансира част от придобиването с дълг.

Как ще развивате Академията на "Телерик"?

Ф.П.: Много ми харесва. Още един страхотен пример за културата в компанията  - не само да е място за работа, но и с нещо да допринася за общността. Искаме да я запазим и дори да ползваме този опит в САЩ.

С.Г.: Имаме много агресивни планове за развитие, особено след като вече сме част от Progress. Ето защо Академията, която е основен източник на кадри за компанията, ще трябва да ускори работата си, за да отговори на търсенето.

Колко верни бяха слуховете през последните години, че "Телерик" планира първично публично предлагане в САЩ?

С.Г.: Обмисляли сме и такива планове. При растяща компания като нашата листването е една от опциите на развитие. Друга е стратегическа сделка като сегашната с Progress. По пътя за постигане на тези две цели има и междинни инвестиции. В един момент решихме, че организацията ни е млада и ще бъде подложена на голямо напрежение при целия процес, което щеше да ни отдалечи от основната ни цел - да създаваме продукти и да обслужваме клиентите си. А така или иначе сега станахме публични след придобиването от Progress, както се шегува Васил.

В.Т.: И беше добра възможност да осигурим капиталова възвращаемост на служителите и акционерите ни сега вместо след няколко години. Много желаехме да направим това за младите ни служители.   

Споменахте междинната инвестиция на фонда Summit. Колко голямо беше участието и влиянието му при преговорите и взимането на решение за сделката с Progress?

С.Г.: Те са миноритарен инвеститор и стратегията им е да помогне на компанията на расте, а не да я управлява. Те ни подкрепяха много през годините и без тях нямаше да сме днес това, което сме. Те са доволни от сделката, познават добре Progress.

В.Т.: Малко хора разбират какво е една млада компания с млад мениджмънт да привлече уважаван инвеститор като Summit, която никога не е инвестирала в тази част на света, и да повярва в нас.    

Профил

Фил Пийд е ветеран с над 25-годишен опит в софтуерната индустрия. Преди да оглави Progress Software като изпълнителен директор през 2012 г., е работил за компании като Аllscripts и Eclipsys Corporation. Светозар Георгиев и Васил Терзиев са изпълнителни директори на "Телерик". Терзиев има бакалавърска степен по Бизнес администрация от Американския университет в България, а  Светозар - бакалавърска степен по Бизнес администрация и журналистика от Американски университет в България.  
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  Хм, живи и здрави, наистина това изглежда е нещо повече от едно типично "придобиване" . Като нищо основателите на "Телерик" след време ще станат директори на "ПрогресСофтуеър". Дано само някой не завиди!

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "Включва ли цената на сделката и дълг на "Телерик"?
  -Не, но Progress Software ще финансира част от придобиването с дълг."

  Любимо. Турбо-то на бизнеса е изкупуването със заемен капитал. Една фирма започне ли да трупа кеш, значи е за "клане". Простото обяснение е че идеите са свършили и фирмата (по)връща капитал. А функцията ѝ е точно обратната. Капитала е на "улицата" и при "пенсионерите". Другото са семейни хотелчета и приказки за бизнес с кварталния магазинер. Кой разбрал - разбрал.

 • 4
  dggm avatar :-P
  dggm

  До коментар [#2] от "misho73":

  Недей сега повтаря глупостите на идиотите от Уол Стрийт които не могат да разберат собствените си финансови продукти (продаваме хартия, купуваме хартия, ама защо не искат да купят нашата хартия, дрън дрън), че камо ли чуждите.

  Това са същите хора които ореваха Епъл за кеша и преди 2007 (че и след това) натискаха за левъридж на всички фирми. Като дойде 2008 и като се стинаха М дериватите и ореваха правителството за още кеш.

  Ама защо фирмите с кеш да финансират конкурентните си чрез данъците си? И аз ако бях и аз нямаше да искам да плащам данъци.

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#4] от "dggm":

  "идиотите от Уол Стрийт които не могат да разберат собствените си финансови продукти"

  Има разлика между пируетите със синтетични книжа и принципната задача на едно предприятие да абсорбира капитал. В момента в който ти останат 5 лева от заплатата, имаш нужда да ги съхраниш. И тогава, пряко или косвено опираш до това да търсиш проспектор. Дали ще ги оставиш в депозит в банка, който ще замине като кредит в някоя фирма, или ще си купиш директно даден актив (акции, облигации или синтетика) - все едно - капиталообразуш. И този капитал трябва някъде да се напъха. И тук идва проблема - ако фирмите, които са потребители на капитал започнат да го генерират (в излишък). Следва криза, дефлация, депресия и т.н. Това като голяма картинка. Локалната е че искаш спестените 5 лева да си ги имаш за след пенсионирането. И така опираш до "улицата", пряко или като "пенсионер".

  "Това са същите хора които ореваха Епъл за кеша и преди 2007 (че и след това) натискаха за левъридж на всички фирми"

  Така работи капитализма. Основава се на смисъла на понятието пари. Няма кредит - няма пари. Парите са социален феномен, а не някакви складове със злато или жито. Още инфлацията в Португалия след Колумб го е доказала. Та в този ред на мисли, една фирма или има идеи за абсорбция на капитал или е умряла. От друга страна, ако имаш идея, все пак трябва и капитал и с личните ти 5 лева отпреди малко няма да стане. Не знам дали се изразявам разбираемо ... Помисли че алтернативата на този модел е военния комунизъм тип Чух Че или обикновеното дивачество - имаш крава - пиеш мляко, пари не ти трябват :-)

 • 6
  sarssaraktos avatar :-P
  Sars Saraktos

  И за автора купуването от чужденци на наши фирми е нещо хубаво? За мен е лошо. Хубавото щеше да е обратното - примерно едно такова заглавие: "Българската компания "Телерик", купи "Майкрософт". Не когато чужденци идват у нас да източват печалбите на фирмите ни в офшорни сметки и тук не плащат грам данък (справка "Лукойл", ЕРП-тата, търговските вериги), а когато българските фирми укрепват и изкупуват чуждите, сега у нас, а после и навън. А добри примери има и "Баумакс" и "Практикер" у нас вече имат български собственици. Това е хубава новина....

 • 7
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  До коментар [#5] от "misho73":

  Това важеше до 2008-ма, но от тогава насам, бива да имаш кеш. Щото не е ясно след 2 - 3 месеца какво ще обърне пазара :) И като дойде зора, последното нещо дето искаш да почука на вратата на фирмата ти са мазните педалчета от банката, дет'са ти отпуснали кредит.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#7] от "buiko":

  "последното нещо дето искаш да почука на вратата на фирмата ти са мазните педалчета от банката"

  Последното нещо което те искат е да ти чукат на вратата.

  Никого не спирам да прави бизнес със собствени пари. Има само малък проблем. Ако стартираш със собствени 100К и при растеж 15% годишно (т.е. с инфлацията да речем 18-20), докато достигнеш 10 млн. ще са ти необходими ... 36 години. Като сметнеш че един хипермаркет струва толкова, значи по този път няма да пребориш Била например. Всъщност 10 млн. са си дребен бизнес. Това е перспективата. Оттук нататък не виждам за какво говорим - няма банка, няма бизнес. Ако печелиш повече и няма какво да ги правиш - просто самия ти ставаш банка. Кое не е ясно? Бизнес и кредит го разбирам, но бизнес и депозит ...?!?

 • 9
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  До коментар [#8] от "misho73":

  100К нема да ни стигнат само за сандвичи, примера със хипермаркета е много адекватен, но ние сме в технологичния бранш и успяваме да достигнем добър лверидж на инвестираните усилия и съответно средства. Проблемът обаче е че турболенцията е много силна, и се налага да сме консервативн както по отношение на кредитирането, така и по отношение на растежа.

 • 10
  amh21579466 avatar :-|
  amh21579466

  До коментар [#8] от "misho73":

  Представи си, че някои бизнеси (особено технологичните) могат да имат и по-дългосрочни цели, а не да се хвърлят на всеки моментен hype на пазара. Има и начинания в които се иска як дългогодишен research, без изгледи за скорошно капитализиране на пазара. Та за такива неща е хубаво една фирма да има натрупан кеш.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал