БНБ е правила и собствена проверка на КТБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БНБ е правила и собствена проверка на КТБ

Иван Искров, управител на БНБ

БНБ е правила и собствена проверка на КТБ

Регулаторът констатира, че банката заобиколно е финансирала свързани лица, а капиталът й е увеличаван със заемни средства от самата нея

Валентина Илиева
13011 прочитания

Иван Искров, управител на БНБ

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Паралелната надзорна проверка потвърждава всички изводи от разследването на "Капитал" от началото на 2013 г., че банката заобикаля законовите разпоредби.

Управление "Банков надзор" на БНБ е извършило собствена проверка в Корпоративна търговска банка (КТБ) едновременно с прегледа на активите на банката от трите одиторски компании - "Делойт", "Ърнс и янг" и АФА. Това става ясно от представения в първия работен ден на новосформирания парламент доклад на управителния съвет на централната банка за събитията и предприетите от нея действия, свързани с КТБ и дъщерната й ТБ "Виктория".

Паралелната надзорна проверка на практика потвърждава всички изводи от разследването на "Капитал" от началото на 2013 г., че банката заобикаля законовите разпоредби, като кредитира свързани лица над нормативните лимити. А също и други публикации от последните години, посочващи, че увеличенията на капитала са по същество със заемни средства от самата банка. По закон тези констатирани нарушения сами по себе си достатъчни за сериозни санкции и евентуално отнемане на лиценза, дори и без да се брои отрицателният капитал, след оценката на одиторите.

Надзорната инспекция е протекла в периода от 7 юли до 14 октомври 2014 г. Участие в нея са взели 22 души. При стандартните инспекции на място екипите са от 3-6 души обичайно, посочват от БНБ.

Капитал и свързани лица

По отношение на капитала на КТБ надзорната проверка е установила, че той е увеличаван в периода октомври 2011 г. - март 2014 г. със средства, чийто първоначален произход е от усвоени кредити, отпуснати от самата банка. До тази констатация БНБ е достигнала, като е проверила паричните потоци и произхода на средствата за увеличението на акционерния капитал през май 2013 г. - 86.329 млн. лв., и по договорите за предоставяне на подчинен срочен дълг след 5 октомври 2011 г. - 183.848 млн. лв. Значителна част от тези средства са били кредити, отпуснати от самата банка.

За порочния кръг на трансфериране на средства от депозити през кредити в капитал в КТБ "Капитал" писа през последните години. Тогава не последва реакция от централната банка, която да отрече наличието на подобни процеси в банката. Не е известно и да е предприела последващи проверки в КТБ по изнесената информация.

БНБ е проверила и свързаността в кредитния портфейл на КТБ към края на 2013 г. Установено е, че 86 дружества – кредитополучатели в банката, са регистрирани на седем адреса. Освен това са формирани 18 групи свързани лица, общата експозиция на всяка преди редуциране на кредитния риск надвишава 10% от собствения капитал на банката. От тях две големи експозиции към групи свързани лица по линия на контрол (лица, чиято дейност се контролира от трето лице или от неговото дъщерно дружество) не са докладвани пред БНБ, а експозициите на други две дружества кредитополучатели не са включени в докладваните от банката експозиции към свързани лица.

Още в началото на 2013 г. "Капитал" публикува разследване по публично достъпни данни, според които сумата на кредитите към свързани лица е над 1 млрд. лв. по данни към края на 2011 г. То също нито беше опровергано от БНБ, нито има данни да е имало проверка по него.

Качеството на портфейла

БНБ е установила и че с различни техники "банката е поддържала изкуствено качеството на значителна част от кредитния си портфейл, като е докладвала несравнимо високо ниво на обслужваните кредити". Според БНБ това е подвеждаща и измамна практика за управление качеството на кредитния портфейл. Тя трудно можела да бъде установена при стандартна надзорна инспекция на място, посочват от централната банка.

Проучени са и част от паричните потоци на ТЦ-ИМЕ, "Бромак" и "Фина Ц", като най-значимите преводи са били през сметките на ТЦ-ИМЕ. Проследени са движенията по разплащателните му сметки в левове за период от близо седем години – от началото на 2007 го. до 25 юни 2014 г. БНБ установили наличие на значителни обороти за милиарди левове. През неговата сметка индиректно са преминавали част от средствата, наредени от други дружества, включително и от усвоени кредити, отпуснати от банката. ТЦ-ИМЕ не е било кредитополучател на КТБ. В същото време дружеството е било източник на средства за погасяване на кредити на други дружества.

Изводът е, че "умишлено и преднамерено са използвани средства от сметките на ТЦ-ИМЕ с цел прикриване на погашения по съществуващи кредити с отпуснати от банката нови кредити". Това също е трудно да се докаже формално на база наличните законови разпоредби според БНБ. Най-големи разплащания чрез преводи от и към ТЦ-ИМЕ са правени с дружествата "Краун медиа", "Фина Ц", ИПС, "Фина С", "Бромак", "Технотел инвест", "Вивес", "Кен трейд", КТБ, "Варна тауър", "Балканска медийна компания".

БНБ заключава, че всички направени констатации и заключения от нейната надзорна инспекция потвърждават изводите, направени в резултат на докладите от 20 октомври 2014 г. на трите одиторски компании. Продължават и опитите на ръководството на регулатора да се оневини, като твърдо се завява, че липсите в кредитните досиета са възникнали след последната надзорна проверка в КТБ.

Изводът е, че контролните и ръководните органи на банката са прилагали порочни банкови и бизнес практики, като в продължение на години са представяли неверни и подвеждащи финансови и надзорни отчети.

Поради това БНБ ще изпрати доклада от нейния надзор на Софийската градска прокуратура. Докладът на одиторите, част от който беше оповестена миналата седмица, също беше изпратен на прокуратурата.

Паралелната надзорна проверка потвърждава всички изводи от разследването на "Капитал" от началото на 2013 г., че банката заобикаля законовите разпоредби.

Управление "Банков надзор" на БНБ е извършило собствена проверка в Корпоративна търговска банка (КТБ) едновременно с прегледа на активите на банката от трите одиторски компании - "Делойт", "Ърнс и янг" и АФА. Това става ясно от представения в първия работен ден на новосформирания парламент доклад на управителния съвет на централната банка за събитията и предприетите от нея действия, свързани с КТБ и дъщерната й ТБ "Виктория".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

67 коментара
 • 1
  balkantourist avatar :-|
  balkantourist

  Мястото на лицето от снимката е в затвора.

 • 2
  slalev avatar :-|
  Kurti

  Как пък им трябваха 3 месеца и 22 ма души, за да установят нещо, което се виждаше без проверка, от неспециалисти, без достъп до архивите на банката?
  Тези хора защо взимат заплати, не ниски при това?

 • 6
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  До коментар [#3] от "georgi.chinkovv":

  Да се кажат сбито някое и друго съдържание от този пост

 • 7
  billybadboy avatar :-|
  billybadboy

  Всичко много хубаво ама що не направихте тази проверка преди 5 години!?

 • 9
  sarssaraktos avatar :-?
  Sars Saraktos

  Искров следва да бъде овалян в катран и после в перушина на площада пред БНБ. И после разкарван по улицата до Народното събрание и обратно. "Капитал" ги писа тези неща преди години. И тогава БНБ мълчеше. Значи всички управителни съвети на БНБ от 2005 до 2014 г. са виновни. всички вкупом в затвора за да не ги линчуват "благодарните" вложители в КТБ.

 • 10
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  Защото ББ поздравяваше мама праска от официалната трибуна 2009

  И защото като го попитаха за медийния монопол се правеше на неразбрал


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.