Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
6 28 окт 2014, 19:32, 9594 прочитания

Нови 150 млн. евро за малки и средни фирми

Парите ще са от еврофондове и се очакват от следващата година, ако бъдат одобрени от Брюксел и новото правителство

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Българското слънце над пустинята

Как компания на баща, син, отскоро и два фонда има уникална система за захранване с ток на места без мрежа

16 окт 2015

Програмисти извън фермата

Как "МамутДиБи" получи 1.6 млн. евро, за да расте, или какво им е интересното на големите масиви данни

24 май 2015

Ще разпределим нови 10 млн. евро тази година

Управляващият партньор във фонда NEVEQ II Павел Езекиев пред "Капитал"

13 мар 2015

NEVEQ II избра първите пет проекта за финансиране

Фондът за рисков капитал досега инвестира в тях 7 млн. евро, което е около половината от набрания капитал

13 яну 2015

Сделките на 2015 г.: Смут в предградието на Европа

България е на път трайно да се сдобие с имиджа на опасния краен квартал в западащ град

20 дек 2014

Бизнесът може да разчита на нови 200 млн. евро за по-изгодни заеми

Българските малки и средни компании могат да кандидатстват за финансиране и от програми за региона

25 ное 2014

Томислав Дончев: Всеки ще бъде принуден да реформира, иначе няма да има пари

Вицепремиерът и министър на еврофондовете за загубата тази година, новите програми и проблемите на управлението

21 ное 2014

Какво не знаят малките и средните компании за ползите от дяловото финансиране

Често заради консервативна политика фирмите пропускат възможности

5 ное 2014

България губи позиции в класацията Doing Business 2015

Страната е на 38-мо място от 189 анализирани икономики

29 окт 2014

Политическата нестабилност охлажда интереса на инвеститорите

Според анализатори и през следващата година активността на вложенията в България ще остане сравнително ниска

28 окт 2014

Иновативните компании привличат повече инвеститорски интерес

Добре разработени пазари зад граница също са важен фактор за повече сделки

28 окт 2014

Нови идеи, нови стартъпи

Премина и последната фаза на седмата инвестиционна селекция от LAUNCHub

28 окт 2014

Сделките за деветмесечието: Кой изплаши чуждия капитал

Сделките по сливания и придобивания почти изчезнаха. Този път проблемът е в България, а не в световната криза

17 окт 2014
37%
от собствениците на микро-, малки и средни предприятия в България не желаят никакво финансиране, показва анкета на "Елана инвестмънт".

Европейският съюз (ЕС) може да отпусне 150 млн. евро за дялови инвестиции в малки и средни фирми и стартиращи компании в България в рамките на следващия програмен период 2014-2020 г., като част от оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност". Това стана ясно на деветата годишна конференция на "Капитал" "Сделки и инвеститори" във вторник. Сумата ще бъде разпределена в четири вида фондове и е двойно повече от средствата в този програмен период.

"В края на годината би трябвало да има подписано споразумение за финансирането", каза Теодора Овчарова, изпълнителен директор на "Елана инвестмънт". Консултантът е подготвил проучване за необходимостта от външно финансиране за българския бизнес, който да бъде използван при подготовката на новите продукти от икономическото министерство и да послужи при преговорите с Брюксел.

Като цяло според анализа на "Елана" българските предприемачи сравнително малко спрямо средното ниво за ЕС изобщо желаят финансиране, но пък малко по-често от "колегите" си в останалите държави от съюза са използвали дялово финансиране. Тоест изводът, около който се обединиха и останалите участници в конференцията, е, че в България има достатъчно компании, които могат и искат да се възползват от дялово финансиране чрез европейски фондове. Дали обаче средствата от ЕС за новия програмен период изобщо ще бъдат договорени зависи от новото българско правителство. То всъщност трябва да вземе стратегическото решение има ли смисъл и колко от парите да са за фондове и заеми от общото количество субсидии по "Конкурентоспособност".

Пътят на парите

Ако такова решение бъде взето и споразумението - подписано, въпросните 150 млн. евро ще бъдат разделени в четири вида фондове. Управлението на всеки от тях ще бъде поверено на различни дружества, като също за всеки ще се търси и допълнително частно съфинансиране - тоест общата сума ще е значително по-висока. Задължително ще има и сравнително малко финансово участие във фондовете от страна на самите управляващи дружества.

Четирите фонда ще имат различна насоченост. Първият ще бъде за въвеждане на нови технологии (наречен Фонд за технологичен трансфер). Бюджетът му ще е 30 млн. евро от ЕС, плюс минимум 10% частно съфинансиране. Той ще инвестира парите като дялово финансиране, с максимална стойност на всяко вложение 1.5 млн. евро (по изключение и до 5 млн. евро), а основната му цел ще е да насърчи трансфера на нови технологии в бизнеса.Вторият фонд ще е за начално финансиране с капитал 55 млн. евро и пак още 10% частен ресурс. Той ще отпуска до 50 хил. евро за проекта на фаза акселерация и до 500 хил. евро - за такива на фаза последваща инвестиция, с възможност за изключения до 800 хил. евро.

Третият фонд ще е за рисков капитал, с бюджет от ЕС до 25 млн. евро и минимум 40% частен ресурс, ще подпомага финансово иновативните микро-, малки и средни предприятия във фазата на ранното им развитие. Ограниченията там са от 200 хил. до 1.5 млн. евро годишно и до 5 млн. евро в едно предприятие.

Четвъртият фонд ще е за съфинансиране, включително и мецанин. Той ще има за цел също да подпомага финансово иновативните малки и средни компании в България, парите от ЕС ще са до 40 млн. евро, а частното участие - минимум 40%. Инвестициите му ще са от 500 хил. до 3 млн. евро годишно и до 10 млн. евро за едно предприятие.

Отделно, както и сега, се предлага да бъдат заделени средства за по-изгодни банкови продукти - основно гаранции за около 190 млн. евро. Има заделени и 15 млн. евро за микрофинансиране.

Дали обаче всичко това ще се случи е въпрос на преговори и евентуално споразумение, които няма как да минат без волята на новия кабинет.

В момента основни възможности за осигуряване на целеви ресурс за кредитиране на малки и средни предприятия в България са международните финансови институции като Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), Европейската банка за възстановяване и развитие.

Двете схеми на ЕИФ по инициативата JEREMIE - гаранционната и нисколихвената, бяха отчетени като особено успешни от банките в България. Към края на юли 2014 г. общо по двете схеми са отпуснати около 568 млн. евро като кредити за малки и средни фирми по данни на ЕИФ. С тези средства са финансирани над 6800 компании.

Хубаво ли е да бъдеш малък

Според анкета, проведена от "Елана" сред 452 микро-, малки и средни предприятия в България, най-предпочитаната схема на финансиране за тях е банковото (виж графиките). Традиционният дълг обаче е недостъпен източник на средства за някои компании -  най-вече стартиращи, заради обезпеченията, изисквани от финансовите институции. Така според анализа на консултанта в България годишният недостиг на финансиране на малки и средни компании на ниво стартиране на бизнеса (seed финансиране, акселератори и бизнес ангели) е около 30 млн. евро. Сумата на този "дефицит" на последващия етап от развитието на фирмите е 88 млн. евро. В същото време има сериозен контингент предприемачи (37% от анкетираните), които не желаят никакъв тип външен капитал. В ЕС средно този процент е 20.

"Българските инвеститори обикновено са тип предприемачи и имат страх някой да влиза в къщата им. В същото време пък чуждестранните инвеститори често имат стереотип за България, подобен на история на ужасите как някой идва и им отнема компанията", каза на конференцията Елвин Гури, управляващ съдружник във фонда Empower Capital (с евросредства от този програмен период). Според него това е една от трудностите за навлизане на чуждестранни дялови инвестиции в местни компании.

Друга такава е, че България е малък пазар и трудно излиза "на радара" на големите чуждестранни фондове, освен ако не става въпрос за проект с регионална насоченост. "България е малка държава и инвеститорите трудно решават да се насочат насам. Интересът им обикновено е към по-големи обороти и по-голяма перспектива", подчерта и Златолина Мукова, партньор във фонда NEVEQ II (за рискови инвестиции, отново с еврофинансиране). Предимството на страната ни, въпреки че е малък пазар, е, че съответно и проверката на предприемачите е сравнително лесна, каза пък Росен Иванов, управляващ партньор във фонда BlackPeak Capital.
"Може би пък просто трябва да си спомним историята за барон Мюнхаузен, който, след като попаднал в плаващи пясъци, сам се хванал за косата и се издърпал", заключи Елвин Гури.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Конгресмени настояват AT&T да прекъсне търговските си отношения с Huawei Конгресмени настояват AT&T да прекъсне търговските си отношения с Huawei

Причината е опасност за националната сигурност на САЩ

17 яну 2018, 1028 прочитания

Текстилна компания "Е. Миролио" започва производство в Пирот Текстилна компания "Е. Миролио" започва производство в Пирот

В новопридобитата от италианския предприемач фабрика ще се произвеждат мъжки и дамски костюми

17 яну 2018, 1617 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Политическата нестабилност охлажда интереса на инвеститорите

Според анализатори и през следващата година активността на вложенията в България ще остане сравнително ниска

Как Делян Пеевски уби "Булгартабак" за шест години

Холдингът, който беше приватизиран през 2011 г., днес е с продадени марки, софийският завод не работи, този в Плевен е почти без служители, а в Благоевград 60% са напуснали

Новият гигантски мол на Пловдив

Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle купи 36 дка терен на Сточна гара в града, на който ще строи търговски център

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Комунизмът (не) си отива

Най-обемният труд за социалистическия концлагер в Белене и други проекти, свързани с близкото минало

Театър: Кралят елен

След силната постановка от Мариус Куркински преди години пиесата отново оживява на българска сцена, заредена с много ентусиазъм

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сривът на криптовалутите - пукане на балон или нова нормалност

Емисия

DAILY @7AM // 18.01.2018 Прочетете