Какво очаква бизнесът през 2015 г.

Конференция на "Капитал" ще събере собственици и мениджъри на компании, които ще споделят плановете и прогнозите си за следващата година

Есента е сезонът, в който компаниите подготвят плановете и бюджетите си за следващата година. Мениджърите и собствениците се опитват да предвидят накъде ще поеме икономиката в следващите 12 месеца на база на чужди анализи, а оттам да развият и специфичните особености за собствения си бизнес. Прогнозирането е трудно, но задължително. Затова "Капитал" събира на едно място собственици и изпълнителни директори, които да опишат очакванията си, а аудиторията да може да получи информация накъде ще се движат ключови сектори и показатели.

На предходната конференция в края на 2013 г. мениджърите подчертаха колко е важно да се събуди вътрешното потребление, включително чрез активизирането на банковото кредитиране, което да подкрепи растежа на икономиката. Изминаващата 2014 г. обаче се оказа доста предизвикателна – въпреки отчетеното известно съживяване на външните пазари износът на България продължава да расте много бавно, а потреблението също остава слабо. Сред спирачките за растежа са както продължаващата политическа несигурност, така и трайно високата безработица, запазващите се вече над година дефлационни процеси и все още вялото банково финансиране. В списъка на негативните фактори се добавят и силната зависимост от руските енергийни доставки, в светлината на продължаващото напрежение между Русия и Украйна, все още слабият растеж в Европа, както и проблемите около КТБ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове