Инвеститорите са вложили рекордни суми в мобилни стартъпи

19 млрд. долара са инвестирани през последните 12 месеца в стартиращи компании.

Инвестиционни фондове и големи корпорации са инвестирали в мобилни интернет стартиращи компании рекордните 19.2 млрд. долара през последните 12 месеца. Това показват данните на изследователската компания Digi-Capital към края на  третото тримесечие. Това представлява ръст от 232% на годишна база. В същото време възвращаемостта на инвеститорите в мобилен интернет се е увеличила със 78%.

Основната част от парите са насочени в бизнеса с мобилни технологии, след това са средствата за туристически и транспортни платформи и на трето място – за комунални услуги.

"Големите пари отиват при така наречената мобилна търговия", коментира директорът на Digi-Capital Тим Меръл, цитиран от блога ZDnet.com.

Към този сегмент са били насочени 4.2 млрд. долара през последните 12 месеца. След това са парите, заделени от инвеститорите за туристически и транспортни решения - 3.3 млрд. долара, комунални услуги – 1.8 млрд. долара, и игри - 1.1 млрд. Още десет сегмента са привлекли по половин милиард долара, показват данните на Digi-Capital.

Голям потенциал

Някои от секторите отчитат доста висока възвращаемост, като най-висок ръст - 78%, се наблюдава при туристическите и транспортните решения. Макар и да са привлекли най-много пари, стартиращите компании, свързани с мобилна търговия, отчитат понижение на възвращаемостта на инвестициите от 43%.

Според Digi-Capital има "скрити бижута" – сектори, които крият голям потенциал за влагане на излишен капитал. Най-голям оптимизъм има за решенията, свързани с навигация, игри и забавления, където се очаква да има значителни растежи през следващата година. Други такива сфери са рекламата, корпоративните приложения и умните аксесоари.

Очакванията на изследователската компания са, че тепърва ще се усилва ръстът на инвестициите за компании, свързани с мобилния интернет. "В момента инвестициите в сектора на мобилния интернет бизнес се популяризират, но очакванията ни са, че най-добрите представяния тепърва предстоят", коментира Тим Меръл от Digi-Capital. Ако прогнозата се окаже вярна и темпът на инвестициите в сектора се запази, догодина те могат да достигнат 44.54 млрд. долара.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане