Гепард: Познаването на пазара като формула за успех

инж. Нецо Минев, собственик на "Златекс"

Гепард: Познаването на пазара като формула за успех

Без значение от трудностите "Златекс" бележи постоянен ръст на финансовите си резултати.

13290 прочитания

инж. Нецо Минев, собственик на "Златекс"

© Капитал


"Капитал Daily" представя няколко от най-бързо растящите малки и средни фирми в България. Профилите са част от проекта "Гепард" - класацията на най-динамичните компании. Някои от представените може да попаднат в класацията, други не. Целта на профилите е да представим работещия и успешен малък и среден бизнес в България. А кои са победителите в "Гепард" ще стане ясно другата седмица, когато ще бъде представена самата класация - на 11 ноември в Пловдив и на 14 ноември в София.

Фирма: "Златекс"

Град: Стара Загора

Основен собственик: Нецо Минев

Сектор: Търговия и сервиз на селскостопанска техника, земеделие

Оборот и печалба:

За 2013 г. - приходи 46.716 млн. лв., печалба – 5.322 млн. лв.

За 2012 г. - приходи 46.477 млн. лв., печалба – 5.051 млн. лв.

В началото на 90-те години на миналия век инж. Нецо Минев решава, че най-естественото продължение на кариерата му е да отвори собствен бизнес. И то такъв, че да отговори успешно на потребностите на селскостопанските производители от машини, консумативи, резервни части и сервиз.

"Работил съм в областта на земеделието и селското стопанство и преди промените, инженер съм по специалността "Техника на селското стопанство". Беше съвсем естествено да продължа работата си в този сектор", казва предприемачът и собственик на "Златекс". Предизвикателствата в селското стопанство са много, тъй като изискванията към земеделието в глобален мащаб се променят непрекъснато. Всяка почва, всяка култура има свои изисквания, които трябва да бъдат задоволени чрез добра техника, добра механизация. "През 80-те и 90-те години работехме предимно с руска техника и със зърнокомбайни на бившата ГДР. Започнахме постепенния преход към западна техника с посещения на международни изложения, на заводи на големи производители от целия свят, казва Минев.

Първите западни машини, които внася "Златекс", са обръщателните плугове на немската фирма RABE, които правят истинска революция по онова време. RABE става и един от първите партньори "Златекс". Днес старозагорската фирма има 25 партньора и е един от водещите доставчици на селскостопански машини, специализирана земеделска техника, инвентар и резервни части.

Компанията бележи ежегоден ръст на финансовите си резултати. "В основата на успеха стоят доброто познаване на пазара на земеделска техника, инвестиционната ни политика и спечеленото през годините доверие, с което се отнасят към нас клиентите", казва Нецо Минев.

Подбор чрез собствен опит

"Още в първите години от създаването на фирмата си зададохме въпроса как да подберем тази техника, която е най-добра за специфичните условия на българското земеделие", казва Минев. Собственикът купува база по механизация в района на Чирпан. "Първият ни голям успех дойде след изпитване на новите машини върху тежкия чирпански чернозем. Те се представиха отлично и клиентите не закъсняха", казва предприемачът.

Вече над 20 години "Златекс" обработва 30 хил. дка земя в района на Чирпан, изпитвайки модерните машини, които предлага на пазара на земеделска техника. Така всеки успява на практика да се увери как работят машините при типично българските условия. "Защото има машини, които изглеждат много добре, но когато се поставят в екстремните условия на типичните български черноземни смолници, характерни за земите в Южна България, не могат да издържат. Резултатите от обработваните от "Златекс" земи в Чирпанско са сравними с тези на най-добрите производители от Добричкия и Плевенския край.

Един от възловите моменти в развитието на фирмата ни беше предложението на световния лидер FENDT да станем официален вносител на марката за България през 2005 г, казва инж. Минев. Днес "Златекс" е ексклузивен представител на FENDT за България. От тази година старозагорската фирма започва работа с още един бранд на корпорацията AGCO – финландският производител на трактори VALTRA.

Този нов бранд дава възможност на "Златекс" да се превърне във вносителя с най-големи и разнообразни предложения за трактори към крайния клиент. Предлагаме 84 различни видове трактори FENDT и VALTRA, казва Минев. През 1998 г. "Златекс" започва да произвежда култиватори за окопаване и култиватори за слята обработка. Средногодишно фирмата произвежда около 100 машини.

Инвестиции за 15 млн. евро

През 2013 г. фирма "Златекс" стартира инвестиционна програма за пет години напред в размер на 15 млн. евро. Програмата включва обновяване на търговските центрове на компанията в седем района на България - 4 в Северна България и 3 в Южна България. Инвестиционната програма на фирмата за Северна България включва обновяване на базите в Добрич, Разград, Плевен и Враца. През тази година "Златекс" успява да открие две нови бази – в Плевен и Добрич, където е разположена на площ 8000 кв.м и разполага със 7 дка прилежаща площ и се използва за демонстрация на земеделската техника.

В Плевен е разположена на 17 дка, включваща големи площи за експозиции на машини, сервизни халета, складове за резервни части, зали за конференции и срещи с клиентите, места за демонстрации на машините и обучение. "Златекс" изгражда и нова база във Враца, която ще бъде завършена в началото на следващата година. В началото на инвестиционния си проект компанията успява да обнови и базата си в Чирпан. За Южна България предстои изграждането на обект в Ямбол, както и изграждане на нова база в централата на фирмата в Стара Загора през 2016 г., където ще има складови и сервизни площи.

Резултати

През 2012 и 2013 компанията бележи ръст и двете години са сравнително близки по резултати. Оборотът заедно със земеделското стопанство на компанията е около 60 млн. лв. Персоналът възлиза на 130 души. Върху резултатите от продажбите на земеделска техника през 2014 г. оказват влияние по-ниските изкупни цени на основните култури – пшеница, слънчоглед, царевица и ечемик, както и лошите метеорологични условия, причинили загуби на земеделските стопани, така и закъснелият старт на европейските програми през новия програмен период.

Върху инвестициите на земеделските стопани в нова земеделска техника оказват влияние и растящите цени на новите машини, на препаратите, торовете, хибридите. "Масовото изкупуване на земи от земеделските фондове, които се превърнаха в опасен играч на пазара, също вдигна себестойността на продукцията, тъй като фондовете започнаха да диктуват условията за цената на рентата", казва Минев.

Блиц: Следваме амбициозна програма за развитие на компанията

инж. Нецо Минев, собственик на "Златекс"

Кои са най-големите трудности, с които трябва да се справите?

- Нашите трудности са следствие от трудностите, които изпитват земеделските производители. Когато те са добре и са чувстват добре финансово, ние също сме добре. Имаме партньори и клиенти, които по едни и други причини изпадат в тежко финансово положение. В земеделието проблемите се появяват, когато не направиш правилна преценка и нямаш достатъчно резерви, оставени за следващи години. Това, което ни радва, е, че има много земеделски производители, които ни се доверяват 100%. Доволни сме, когато виждаме успеха в бизнеса им.

Кои са основните предимства на вашата фирма?

- Основното ни предимство идва от това, че нашата фирма познава отлично земеделието в България, самите ние обработваме земя и сме партньори със земеделските производители. Както се казва, с тях заедно ритаме буците по полето. Може би ние сме единствената фирма, която дава за ползване машини, когато клиентите ни изпаднат в нужда.

Другото ни предимство е това, че ние предлагаме само това, което към момента е най-доброто на пазара. Предлагайки тази най-добра техника на земеделските производители, ние им посочваме пътя, чрез който могат да успеят.

- Как си представяте компанията след 5 години?

- Виждам и за в бъдеще положителен ръст на компанията, едно постоянно развитие. Вярвам, че ще успеем, защото следваме амбициозна програма за развитие и сме последователни в усилията си.

- Кои са основните трудности пред малкия и средния бизнес в България?

- Много от големите фирми, които завладяват значителни земеделски територии, пречат на по-малките да се развиват. Редица села обезлюдяват и една от причините е, че за малкия и средния бизнес в България няма среда да се развива. Земеделието в България в момента до голяма степен е комасирано, което е добре.

Успоредно с това обаче трябва да има и по-малки земеделски стопани, които да направят спойката. Както казват японците, в една стена, която се изгражда, има много големи камъни, има и средни, но между тях има и малки, които държат стената да не рухне. Малките камъни в нашата стена липсват. А те са необходими за здравината на спойката.

- Ако можехте да промените някакъв нормативен акт или закон, кой би бил той? Защо бихте го променили?

- Моето мнение е, че земеделците, които инвестират в нова и иновационна техника, трябва да ползват повече данъчни облекчения. Иновационните земеделски машини са не само с малък разход на гориво, но щадят почвата и природата, те са по-екологични. В тези машини са вкарани много иновации, но струват по-скъпо от станалите, защото няма как по-доброто да бъде по-евтино. Парламентът и правителството трябва да предприемат действия и в тази насока, за да се тласне земеделието към по-бързо развитие.

"Капитал Daily" представя няколко от най-бързо растящите малки и средни фирми в България. Профилите са част от проекта "Гепард" - класацията на най-динамичните компании. Някои от представените може да попаднат в класацията, други не. Целта на профилите е да представим работещия и успешен малък и среден бизнес в България. А кои са победителите в "Гепард" ще стане ясно другата седмица, когато ще бъде представена самата класация - на 11 ноември в Пловдив и на 14 ноември в София.

Фирма: "Златекс"

Град: Стара Загора

Основен собственик: Нецо Минев

Сектор: Търговия и сервиз на селскостопанска техника, земеделие

Оборот и печалба:

За 2013 г. - приходи 46.716 млн. лв., печалба – 5.322 млн. лв.

За 2012 г. - приходи 46.477 млн. лв., печалба – 5.051 млн. лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Колко повече данъчни облекчения? В момента 60% от данък печалба се преотстъпва, ако се инвестира в нова техника. Обратното трябва - всички данъчни облекчения - със сенокосачката, и основните ставки да бъдат намалени ЗА ВСИЧКИ

 • 2
  romolus avatar :-|
  Додо

  Браво на човека.Повече такива хора си пожелавам да има.

 • 3
  comandante avatar :-P

  С узаконеното от либертарианците изкупуване на земята от чужденци дребните фермери нямат перспективи ! Вкарват хората в спирала в която ако не могат да си плащат тракторите ще им вземат земята!

 • 4
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Мой клиент преди доста години купи техника от тях...! Някаква косачка или машина за балиране, нещо от сорта. Плати я като за нова, но след около година се оказа, че доста елегантно са го прекарали! Въпросната машинария се оказа, втора ръка - естествено много добре пребоядисана и със подменени части..., но втора ръка! Разбра се когато не му признаха някаква гаранция и моя клиент отиде до Германия да си купува някаква от частите и се оказало, че по серийния номер вече имало продавани резервни части за тази машина! Естествено Златекс се направиха на ударени и отрекоха, но така се оказа на практика!
  Винаги имайте едно на ум с български търговци и представители на каквото и да било! Платените стаии, не казват всичко на бъдещите клиенти...!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал