Поверително от крематориума
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Поверително от крематориума

Поверително от крематориума

Прелюбопитна история за борбата за овладяване на едно полу-общинско дружество

Паулина Михайлова
16953 прочитания

© Велко Ангелов


Крематориумът в София не е нито зловещо, нито впечатляващо място. Всъщност и как би могло да ти въздейства? Поводите да попаднеш там не са много. Извън очевидния (а тогава вече нищо няма значение), прагът на непривлекателната сграда прекрачваш, ако имаш нужда от услугите там за свой роднина, ако гледаш на цялата работа като на бизнес - каквато е историята на героите, за които ще разкажем, и в никакъв случай ей така, от любопитство. Нашият повод обаче е от последния тип - за да проверим как се развива съдбата на едно бивше общинско дружество, в момента - смесено с частен мажоритарен инвеститор. Оказва се, разказът си заслужава - в него има истински екшън, борба за власт, съдебни дела, адвокатски битки, обвинения в алчност, злоупотреби и фалшификации на ценни книжа, сцени с нахлуване на охранителни фирми, мъже в черни костюми ... Иначе мястото прилича на цех за производство на храни - идеално чисти гладки повърхности на стените и пода, няколко служителки в еднакви престилки, момче за всичко с баничка в ръка. Само дето палетните колички са едни такива продълговати, а в средата на помещението затворени мълчат няколко ковчега.

"Ти лъжеш" срещу "Ти крадеш"

 

1.9

млн. лв. са приходите на "София крематориум" за 2013 г. За последните няколко години те се вдигат. Печалбата е 565 хил. лв. И тя расте.

Накратко, в момента се разиграва битка за контрола върху решенията и отговорността за предишните такива на "София крематориум" АД - между софийската община, която държи 20% от дружеството, и частен съакционер с 80% участие, притежаван основно от двама италианци. Представителите на общината твърдят, че частната компания се опитва да ги изгони от управата на крематориума и да вдигне цените за услугите му, като междувременно го източва. От другата страна пък са на мнение, че общината надвишава правомощията си, спира развитието на общата фирма, а съответните служители са заинтересовани от това. В прав текст взаимните обвинения са нелицеприятни - едните твърдят, че другите крадат, а вторите - че първите лъжат. За всичко това съдебните дела са близо десетина, а по темата има и сигнал до прокуратурата.

Горещата битка за власт

Историята започва през 2001 г., когато кмет на София е Стефан Софиянски. Понеже крематориумът тогава е амортизиран, за изгаряне се чака дълго, а ремонтите се правят непрекъснато, но на парче, понеже общината няма пари, тя решава да направи смесено дружество с частен инвеститор. За такъв е избрана без конкурс фирмата "Карма интернешънъл". Тогава се създава и дружеството "София крематориум" АД. С 20% в него остава общината, която апортира терена, и с 80% влиза "Карма", която обещава да инвестира в оборорудването (всъщност нови пещи) 800 хил. долара, по думите на тогавашния секретар на общината Асен Дюлгеров пред медиите. Дружеството е учредено, пещите - монтирани, и смесената фирма работи, като в устава й е уточнено, че въпреки миноритарното участие на общината гласът й е задължителен при вземането на важни решения (каквито са например цените на услугите, участие в други дружества, встъпване в задължения и т.н.).

Съдружници в "Карма" са основно двама италианци - Варо Маниас и Силвано Уричуоли с общо 51%. Останалите 49% са разпределени между българите Янислав Недев (с временно прекъсване - изпълнителен директор на крематориума), Румен Симеонов (зам.-министър на труда и социалната политика по времето на НДСВ), Степан Киркоров, Иван Мирински и Лидия Ценева.

До 2011 г. поне на повърхността всичко е спокойно, като директор е Недев. Преди три години обаче явно в отношенията между акционерите в "Карма" настъпва разрив. Както по-късно ще видите - по обичайната причина. По същото време започва и разривът в отношенията между общината и частния й партньор. През декември 2011 г., по думите на самия Недев, "италианците с помощта на Румен Симеонов убедиха, или по-точно заблудиха общинското ръководство, че аз злоупотребявам и не си върша работата". Недев е сменен, а на негово място застъпва Варо Маниас. Само месеци по-късно Недев "връща услугата" на италианците, сигнализирайки общината, че в крематориума се вършат нередности. Сам дава като пример консултантски договори, при които на Румен Симеонов, Радослав Бозаджиев (бивш зам.-министър на отбраната пак по времето на НДСВ) и на самия Силвано Уричуоли са плащани немалки суми за консултации на крематориума. В резултат на сигналите Варо Маниас е отстранен от поста му и през февруари миналата година той пак е поверен на Недев. Последният възлага на одиторска фирма проверка за дейността на крематориума за последната година. Тя показва 200 хил. лв. доста нетипични за този род "учреждение" разходи за консултации, проекти и командировки и срещу Маниас е заведено дело за източване.

Гробището за домашни любимци

Под ръководството на Маниас дружеството е сключило например договор с друг италианец - Джузепе Копола, който срещу 30 хил. евро е подготвил проект за изграждане на крематориум за домашни любимци на територията на централните гробища в София, като половината от парите са платени още при възлагането на задачата. Самият Силвано Уричуоли пак по това време е получил например и 5800 евро за командировка в Китай за "участие в срещи и разговори". По 5800 лв. месечно пък са плащани за консултации на Румен Симеонов.

Историята с Болоня

Дни преди Варо Маниас да бъде сменен, без да има решение на Съвета на директорите на "София крематориум" и без Софийска община изобщо да бъде уведомена (както е необходимо по устава на фирмата), той от името на дружеството подписва договор дружеството да влезе в нов консорциум. Той е за участие в конкурс на общината в Болоня за избор на фирма, която да се занимава с погребалните и кремационни дейности там. Разказът на Недев и Николай Стойнев, председател на комисията по стопанска политика в общината, се покриват - като цяло, че общината нито е питана, нито пък дори знае подробности какви ангажименти са поети в Болоня. Участници в "SPV Болоня" са "София крематориум" с 36% и няколко италиански фирми, едната от които - на Силвано Уричуоли. Компанията печели конкурса, но "София крематориум" така и не внася парите, които Маниас е обещал от негово име за увеличение на капитала на "SPV Болоня" - 360 хил. евро. "Това са непосилни пари за дружество като нашето, чиято годишна печалба е 500-600 хил. лв.", казва Янислав Недев. "Договорът за Болоня е сключен без решение на съвета на директорите и без общо събрание, на което ние като акционер да дадем съгласието си. Това е против устава на дружеството. Не може така - ние дори да не знаем какви ангажименти сме поели.

Истината е, че дори нямаме контакти на италианците", каза Николай Стойнев. Понеже парите за вдигането на капитала не са платени въпреки приканването от Италия, в "София крематориум" пристига писмо, с което той е уведомен, че вече не е акционер в консорциума. Малко по-късно писмото е оттеглено. Според Недев - защото общината в Болоня, научавайки за промяната в собствеността на дружеството, е настояла тя или да бъде възстановена в първоначалната й структура, или SPV да отстъпи място на втория класиран в конкурса. Така или иначе, в момента италианците настояват софийския крематориум да си плати вноската в капитала и заплашват със съд.

Междувременно тече и битка за контрола върху самото софийско дружество. "На няколко пъти се опитаха да изгонят нашите представители в общото събрание, да променят устава му, да освободят от отговорност Варо Маниас за дейността му като директор и в крайна сметка да обезсилят участието ни. Не сме съгласни с това. Още повече - очевидно една от целите е да се вдигне цената на услугата", каза Николай Стойнев. По думите на Янислав Недев, предложения за двойно увеличаване на "тарифата" за кремационни услуги са внасяни на няколко пъти.

Адвокатите и охраната

Как точно общината бива изолирана от управлението на крематориума се вижда и от протоколите от последните няколко общи събрания на дружеството. Като цяло - председателстващите събранията не признават документите, с които служителките от "Московска" се легитимират, искат различни такива, и понеже не ги получават, просто не признават гласуването на въпросните служителки. По този начин например е взето решение за освобождаване на Варо Маниас от отговорност за дейността му, което е оспорено в съда, а вписването му в Търговския регистър - спряно. "Представете си две жени от общината и срещу тях доста на брой мъже в черно, адвокати, консултанти. На два пъти италианците идват на събрание направо с охрана от специализирана фирма", разказа Янислав Недев.

Кулминацията настъпва, когато в края на август тази година Маниас и Уричуоли пристигат отново с охрана и адвокати на общо събрание, вадят нова акционерна книга, декларират, че "Карма интернешънъл" е продала акциите си в "София крематориум" на регистрираната в Италия фирма "Скутум" и вписват в новата акционерна книга това дружество на мястото на "Карма" като собственик на 80% от акциите на крематориума. Представителите на общината се противопоставят, но вписването е извършено. Справка в Търговския регистър по партидата на "Карма интернешънъл" показва, че малко по-рано през август общото събрание на дружеството е взело решение тя да продаде участието си в софийския крематориум след сериозна борба между италианците и Румен Симеонов (които предлагат това), от една страна, и останалите акционери, начело с Янислав Недев - от друга. На същото се установява, че "няма никакъв финансов ресурс в дружеството". Недев настоява да получи пари поне от натрупаните печалби от минали години, но и това му е отказано. Тоест - очевидно разривът между акционерите не е само принципен. Накрая все пак е взето решение акциите на "Карма" в крематориума да бъдат продадени на фирмата "Инвестмънт енд консултинг", създадена през 2012 г. от Джузепе Копола и Силвано Уричуоли. На финала обаче явно сделката е сключена със "Скутум".

Да влязат адвокатите

Така се стига до сегашния момент, в който софийската община води няколко съдебни дела: за да оспори решенията, взети без нейно съгласие и знание, и да установи кой всъщност е неин съакционер в крематориума. Самото дружество също води дела за обезсилване на вписванията в акционерната книга. Отделно, то е дало и сигнал в прокуратурата за извършена фалшификация на ценни книжа. "Не може да се вади нова книга на акционерите и временни удостоверения. Двамата италианци и Румен Симеонов просто искаха да завземат дружеството и да го източат", казва Янислав Недев. "Не зная как ще завършат делата, но не можем да позволим общината просто да бъде изгонена от компанията", смята и Николай Стойнев.

Всъщност преди около година общината се опитва да се отърве от цялата история, като продаде дела си в крематориума, но безуспешно. Очаквано, кандидати няма, включително притежателят на контролния дял. Според Недев и Стойнев има логика столицата да има участие в компанията и влияние върху решенията й най-вече за да се държи под контрол тарифата за услугите й.

Друга е гледната точка на Радослав Бозаджиев и Румен Симеонов - с две думи, че общината води война срещу съвсем законния акционер в крематориума, за да запази сегашния му директор, който спъва развитието на дружеството. "Самият аз вече нямам нищо общо с цялата история", каза Радослав Бозаджиев пред "Капитал". "Фактът е, че ние изготвихме един проект, който беше одобрен от Министерството на труда и социалната политика, по който дружеството можеше да получи финансиране от 200 хил. лв., но той беше блокиран", добави Бозаджиев.

По-активна е позицията на Румен Симеонов. "Всъщност от общината просто лъжат и водят безсмислени дела срещу мажоритарния акционер в крематориума", каза той. "Сегашното ръководство прави всичко възможно да блокира всички проекти за развитието на дружеството. Столичната община на практика се опитва да злоупотреби и злоупотребява с участието си в компанията. Самият проект в Болоня е изгоден за крематориума в София, но има трудности по стартирането му", каза Румен Симеонов. Той, както и Бозаджиев, признават, че са получавали средства като консултанти, но са твърдо убедени, че проектите им са били печеливши за фирмата. "Направихме например един проект за крематориум за домашни любимци. И той не стигна доникъде", казва Симеонов. "Да, имаше предложения за вдигане на цената на кремирането и те са логични вследствие на увеличените цени на газа. Но просто не бяха приети", добави той.

Накратко - както Недев обвинява италианците и Симеонов в източване, така Симеонов обвинява сегашния директор. Самите Варо Маниас и Силвано Уричуоли не бяха открити за коментар.

През годините акционерните драми остават извън вниманието на медиите. Информациите, които периодично излизат за крематориума обаче, меко казано, не го обграждат с ореол, а и са прекалено тъмни, за да станат част от една бизнес история. Според едни от участниците в нея обаче е факт, че други са настоявали финансовото му състояние да се подобри по обичайния начин - с лекичко посивяване, което означава неосчетоводяване на приходи. Което в този бизнес означава едно - поне на книга да скриеш труп.

 

Монопол като всеки друг

Крематориумът в София всъщност е монополист в страната и на Балканите. Столичната община имаше преди година идея и проект да изгради нови гробища и съоръжение за изгаряне в кв. "Филиповци", но тя не напредна, след като срещу нея се обявиха огромна част от жителите на "Люлин" с опасенията за вредни частици във въздуха. Проекти за изграждане на крематориуми има в Пловдив, Бургас и Варна. Нито един от тях обаче не е в напреднала фаза, като последно, буквално преди дни, беше обявен този за Варна, който е на частна компания. Инвестицията в подобно съоръжение е около 500 хил. евро.

Крематориумът в София не е нито зловещо, нито впечатляващо място. Всъщност и как би могло да ти въздейства? Поводите да попаднеш там не са много. Извън очевидния (а тогава вече нищо няма значение), прагът на непривлекателната сграда прекрачваш, ако имаш нужда от услугите там за свой роднина, ако гледаш на цялата работа като на бизнес - каквато е историята на героите, за които ще разкажем, и в никакъв случай ей така, от любопитство. Нашият повод обаче е от последния тип - за да проверим как се развива съдбата на едно бивше общинско дружество, в момента - смесено с частен мажоритарен инвеститор. Оказва се, разказът си заслужава - в него има истински екшън, борба за власт, съдебни дела, адвокатски битки, обвинения в алчност, злоупотреби и фалшификации на ценни книжа, сцени с нахлуване на охранителни фирми, мъже в черни костюми ... Иначе мястото прилича на цех за производство на храни - идеално чисти гладки повърхности на стените и пода, няколко служителки в еднакви престилки, момче за всичко с баничка в ръка. Само дето палетните колички са едни такива продълговати, а в средата на помещението затворени мълчат няколко ковчега.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Обикновен капитализъм.... всеки крадне колкото и както може, даже от кремирането на умрелите.....
  Апропо, Софиянски защо още не е в контингента на цацаров?
  Няма далавера в София в която да не "изплува" неговото име......

 • 2
  kireto avatar :-|
  Кирето

  Бизнеса със смъртта и с боклука са вечни. От там и апетитите към тях са огромни. Все пак е редно общината да има дял в такова едно дружество, най-малко заради контрола на таксите...

 • 3
  tanas avatar :-|
  Танас

  До коментар [#2] от "Кирето":
  Прав си Кире и поради тази причина все още нямаме нито Завод за боклука нито Крематориум.

 • 4
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев

  Интересно никъде в текста не видях констатация на очевидния проблем в ситуацията: липсата на конкуренция.

  Общината няма какво да му мисли...естествено, че няма да й върви орташката работа. Да не говориме пък такава с италианци.

  Да направят няколко такива крематориума и да събират пари от лицензионни такси.

  Пък мафиотите да си трошат главите както си искат.

  Така се прави на запад.

 • 5
  hedonist85 avatar :-|
  hedonist85

  Статията е доста непълна и на места неточна. Опитът да се изкара общината и изпълнителния директор света вода ненапита, а италианските акционери и техните консултанти "черни" е смешен. При по-задълбочен анализ на документите, които са публично достъпни, ще се установи че нещата са доста по-различни от представеното,

 • 6
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  Едно е сигурно...в Крематориума има много Хляб...:)

 • 7
  aussie avatar :-|
  aussie

  До коментар [#6] от "Γαλλα":

  Има много хляб до момента в който не се появят и други такива :)

 • 8
  galcho avatar :-|
  galcho

  Статията не отговаря на фактите. Малко повече усилие трябваше да положат журналистите. Поръчка от Янислав Недев.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.