Кое ще ускори бизнеса на малките и средните компании

Конференцията събира представители на финансовия и корпоративния сектор, институции

Кое ще ускори бизнеса на малките и средните компании

Конференцията на "Капитал" "Ускорение" ще представи през тази седмица възможностите за развитие

10126 прочитания

Конференцията събира представители на финансовия и корпоративния сектор, институции

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Износът се оказа основен двигател за растежа на много от малките и средните компании през последните години на криза.

Как малките и средните компании да излизат на нови пазари и как да изнасят по-успешно. Какви са възможностите за финансиране през новия програмен период по "Конкурентоспособност". Това са основните теми, които ще бъдат дискутирани на конференцията "Ускорение: Възможности за развитие на малкия и средния бизнес", организирана от "Капитал". Тя ще се проведе на 14 ноември в "София хотел Балкан" (Шератон) като част от проекта "Гепард" - класацията на най-динамичните малки и средни компании.

По-конкурентоспособни

"Конкурентоспособност" е най-важната оперативна програма за бизнеса. Служебното правителство вече успя да направи промени в програмата, като се съобрази с препоръките на Европейската комисия. Така трикратно се вдигна делът на финансовите инструменти (до 330 млн. евро), още толкова ще бъдат насочени към секторите мехатроника и чисти технологии, информатика и ИК технологии, индустрия за здравословен живот и биотехнологии и нови технологии в креативни и рекреативни индустрии. Освен това беше намален персоналът в регионалните офиси и е реорганизиран начинът, по който се движат документите и се правят проверки на проектите. Създадени са и специални екипи от експерти, които да се занимават с финансовия инженеринг и с институциите, които се финансират по програмата. За съжаление стартирането на схемите за новия програмен период ще се забави - това обаче не означава, че малкия и средния бизнес не трябва да е подготвен за новия период. Това ще е и темата на първия панел на конференцията "Ускорение". В нея ще участват Христо Стоянов, представител, "ЕИФ България", Ирена Младенова, заместник-министър с ресор "Икономическа политика и Европейски фондове" в Министерството на икономиката, Кирил Величков, ръководител отдел "Европейски проекти и финансови институции" в СИБанк, Ангелина Добрева, заместник-председател на БАКЕП.

Ускорител на бизнеси

Износът се оказа основен двигател за растежа на много от малките и средните компании през последните години на криза. Именно той ги спаси от свития български пазар, който вече твърде дълго страда от ниски доходи и слабо потребление. В класацията "Гепард" попаднаха много компании, които са ускорили бизнеса си именно чрез износа. Част от тях са успели да направят това чрез някои на пръв поглед нетрадиционни сделки и операции като застраховане на риска и вземанията. Това ще е и темата на втория панел в конференцията "Ускорение" - "Как компаниите да изнасят по успешно." В нея ще участват Дочо Карадочев, изпълнителен директор на БАЕЗ, Боян Стефов, ръководител на направление "Корпоративно банкиране" в Банка ДСК, Мариета Маджарова, изпълнителен директор "Телетек електроникс", Милена Виденова, управител на "Coface България", и Венцислав Славков, основател и управител на "Спесима". В нея всеки от тях ще сподели опит и ще даде препоръки и насоки в полза на бизнеса.

Още за конференцията и за записвания тук

Конференцията "Ускорение" на "Гепард"

"Капитал" ще представи класацията "Гепард" през тази седмица на две събития. Първото ще е в Пловдив на 11 ноември в "Санкт Петербург" от 19 часа. На него Георги Стоев от съорганизаторите Industry Watch ще представи и изследването "Икономическа среда и перспективи за бизнеса в региона". Ще бъдат наградени и част от регионалните победители в класацията. На 14 ноември класацията ще бъде представена и в София, като освен двата дискусионни панела Десислава Николова от ИПИ ще представи годишното изследване за развитие на регионите в България. "Гепард" е проект на "Капитал" - класацията подрежда най-динамичните малки и средни компании в България за последната година. В класацията попадат фирми, които отбелязват най-висок ръст на своите приходи. Целта на класацията е да представи успешния малък и среден бизнес в България. Класацията е на национално ниво, но има и разрези по региони. Те показват развитието и успешните бизнеси на местно ниво. Целта на събитията е да се представят резултатите от класацията и да се създаде платформа за дискусии и срещи за контакти между бизнеса. 
Износът се оказа основен двигател за растежа на много от малките и средните компании през последните години на криза.

Как малките и средните компании да излизат на нови пазари и как да изнасят по-успешно. Какви са възможностите за финансиране през новия програмен период по "Конкурентоспособност". Това са основните теми, които ще бъдат дискутирани на конференцията "Ускорение: Възможности за развитие на малкия и средния бизнес", организирана от "Капитал". Тя ще се проведе на 14 ноември в "София хотел Балкан" (Шератон) като част от проекта "Гепард" - класацията на най-динамичните малки и средни компании.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Консултанти, анализатори, държавни служители ще разказват колко много ще "помага" държавата. Задължително ще се спомене, че трябва да се отделят 5-10 милиона лева консултантски хонорари за "разработване на специална стратегия". За това, че дребните ЕТ бяха извадени от обхвата на плоския данък и плащат най-високия ДОД в държавата - 15% , никой дума няма да спомене. Цялата работа ми прилича на операциите на Мосад, за които ми направи впечатление, че освен че елиминират заплахата, втората им цел е винаги да секвестират финансирането на врага. Тук наблюдаваме нещо подобно спрямо дребния бизнес. Хем ще го облагаме с най-високия възможен данък, хем ще използваме злощастното му положение, за да се изкарваме "помагачи" и да правим по този повод конференции, пишем стратегии, осигуряваме евтини кредити и с една дума събираме от всички, за да дадем на единици.

 • 2
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#1] от "cinik":

  За 15 % ставка си прав-но основните проблеми са :
  -надути до безумие лицензии и регулации за бизнеса(90 % от тях са напълно излишни и само стимулират фалитите,трудностите при откриване и опериране на бизнеса и подхранване на корупцията)
  -Съшите теЗи лицензи и регулации правят всичко възможно разходите на бизнеса(преди всичко малкия) да бъдат надути максимално и оттам трудност при оперирането на бизнеса
  -чиновнически рекет и произвол над малкия и среден бизнес
  -сроковете зан откриване на фирма,плащане на данъци,издаване на докумнети/лицензии или каквато и да е бумащина е направено по най мудния и бавния начин(времето е пари-и това стимулира корупцията)
  -липса на закон за мълчаливотъо съгласие
  -липсата на електронно правителство
  -нямат зашита от съдебната система заради мудността на последните
  -липса на носене на отговорност от държавните служители в случай на произвол и злоупотреби
  .........................................................................................................
  Това много повече спира бизнеса отколкото 15 % ставка-дори и да стане 10 % няма да има магически резултатите без опряване на нещата по горе.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "kapitalcho":


  Вече едно десетилетие седим непоклатимо между 90-то до 100-но място в света по леснота на плащане на данъците. Сякаш финансовите ни министри са организирали всяка седмица брейнсторминги на темата "как да пречим на хората да си платят данъците". Най-добрите идеи, които водят до опашки, бумаги и неразбираеми декларации са били възнаграждавани с повишения и бонуси към заплатата. Както се казва, понеже в тази класация са мерили времето за плащане данъците - това се е получило. Ако бяха подхванали плащането на такса смет - пак същото ще се получи. Вече се извиха опашките пред Столична община за декларирането на бр. контейнери - напълно синекура работа, всички фирми го правят, а контейнерите на улиците си стоят все същата бройка. Общината разчита на разсеяните счетоводители, за да одере някоя и друга фирма, проспала крайния срок. От НАП пък се хвалеха години наред, че 99% от ревизиите в еди коя си териториална дирекция са завършили с начет. Да няма 1 на 100 сто спазващи закона значи само, че законът умишлено е устроен да не се спазва, подобно на катаджийските хранилки по шосетата. Просто от управленския кадрил лъха на башибозук. Те даже не желаят да си съберат данъците по краткия път и да им се махаме от главата, а са го ударили на безчинства.

 • 4
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Г-н Тодор Тодоров да беше започнал първо с въпроса "Кои са малки и средни предприятия"? Просто липсва един цитат от закона със същото име.
  А след това да подхвърля рекламното съобщение...

 • 5
  fve avatar :-P
  Федор Езерский

  До коментар [#3] от "cinik":
  "От НАП пък се хвалеха години наред, че 99% от ревизиите в еди коя си териториална дирекция са завършили с начет."

  99%? Много странно... Сигурно от хорска срама не са казали 100% :-) Ето, аз например, че съм от бранша, ами винаги "източвам" едни 20% ДДС за бензин, че да има къде да се хванат данъчните. Просто да намерят нещо... Трябва да намерят нещо! Ако всичко е "перфектно", това не е добре. Тогава си поставят за цел да намерят нещо, а след това съдилища, адвокати, обжалвания и глупости. А, не!

 • 6
  krasi62 avatar :-|
  krasi62

  До коментар [#1] от "cinik":

  Преди изборите аз се хванах на въдицата ,че РБ има в програмата си намаление на 10 % облагането на ЕТ, както и премахването на 5 % дивидента на търговските дружества. И тези ,както всички останали започнаха да обясняват как сега при тези видите ли не знам си какви извънредни обстоятелства това е невъзможно да се приеме,но в един друг момент когато нещата се пооправят тогава ще търсим тези решения. Абсолютно нелепо съждение, ми то ако нещата са ок ,какво ще им оправяш тогава, напротив именно защото се вижда ,че сме в една непрекъсната стагнация е няма никакви шансове за растеж е необходимо предприемането на тези промени. И така свърши моята вяра ,че има политически субекти ,които мислят с главите си и го правят в името на работещите. Няма такива, единствено и само бюджетния служител е във фокуса на правителството, всички останали са на тази земя за да ги обслужват. Правителството служи на заетите в бюджета ,всички органи на държавата са създадени да се самообслужват като на прицел е виновния за всичко частник,толкова години след някакви уж промени ,и това да си частник е все още мръсно нещо у нас.

 • 7
  bigspout avatar :-|
  bigspout

  Малкия бизнес се самоизяжда и Държавата е в основа на всичко.
  За едни майка за други мащека.
  Сивата икономика враг номер едно.
  Един фа

 • 8
  bigspout avatar :-|
  bigspout

  Малкия бизнес се самоизяжда и Държавата е в основа на всичко.
  За едни майка за други мащека.
  Сивата икономика враг номер едно.
  Един фаянсажия работещ на часно и един регистриран кой ще е по кункорентоспособен?
  всичко трябва да бъде изведено на светло.
  Поне да задължът по някакъв начин упражнявашите по някикаж начин деиност да си плащат здравните и социялни осигороовки и поне даник на минимална сума.
  Да се създаде финансова полиция която да има право да проверява по ЕГН аджеба този от какво се издържа.
  За средните фирми конкурсите за обществени поръчки да се премахне изискването за най ниска цена.Да се има предвид цена качество.
  Строим магистрали на най ниска цена и ниско качество и смного неразплатени сметки към работници и под изпълнители.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#6] от "krasi62":

  Работата е зле, ще плащате и занапред като попове. Дори чак вчера се усетих, че облагането на дружествата е сумарно 14,5%. 10% данък печалба, още 5% върху оставащите 90%, прави общо 14,5%. А за ЕТ са го направили 15% - да е с малко отгоре. Вярно с малко, ама символично - да си знаят, че дребният бизнес не се включва към "благонадеждния" електорат, който гласува каквото му кажеш срещу 2 паници леща, една заплаха за уволнение или няколко седмици промиване на мозъка в паузите на шампионската лига.

 • 10
  42 avatar :-|
  42

  Другари форумци, мисля че не сте разбрали фундаментални неща от сорта че ЕСССР няма нужда от вас. Нима някой има илюзия че организация начело на която има комисари и прави седемлетни планове има нужда от дребен частен бизнес? Не ставайте смешни и наивно да вярвате на западната пропаганда.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход