"Екотерм Проект" е най-динамичната фирма в Пловдив и региона

Общите продажби на 1578 компании в класацията "Гепард" са 27.5% от БВП

Над 10 компании получиха наградите си в Пловдив
Над 10 компании получиха наградите си в Пловдив
Над 10 компании получиха наградите си в Пловдив    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Над 10 компании получиха наградите си в Пловдив    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Хасковската "Екотерм Проект", старозагорската "Новико Норд" и пловдивската "Омникар Ойл" са сред регионалните лидери в класацията на най-бързо растящите малки и средни компании на "Капитал" - "Гепард". Подреждането беше представено в Пловдив и е първото от две събития на изданието за среща с малкия бизнес. Другото е в петък в София. "През последните години "Гепард" се превърна в нещо повече от класация - проектът вече е платформа, през която бизнесът има възможност да се среща, да обменя идеи и да намира партньори", обяви на церемонията Тодор Тодоров, отговорен редактор на "Гепард".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hristostefanov avatar :-|
  hristostefanov
  • - 2
  • + 8

  "Тазгодишната класация показа, че общите продажби на 1578 компании в класацията са ... 27.5% от БВП през 2013 г. Заетите в дружествата от "Гепард" са 157 хил. души."

  Да разбираме, че 150 000 души правят 27,5% от БВП на България.
  А останалите работещи 2 000 000 правят 72,5% от БВП на България.

  Има ли тогава смисъл от подобна нископродуктивна заетост на тези 2 000 000 работещи?

  В 21ви век с тютюн, туризъм и шиене едва ли ще достигнем някога ниво на доходите което да бъде почувствано като задоволително от населението.

  Бих предпочел ако постепенно нископродуктивните длъжности биват елиминирани и хората е по-добре да бъдат пращани на курсове като английски, математика, информатика, проект-мениджмънт, човешки ресурси, основна юридическа грамотност и други, като вместо държавата да хвърля на вятъра субсидии за губещи предприятия и отрасли, да се дават като заплата обвързана с полагането на стандартизирани изпити по тези основни специалности. Реално разходите са еднакви, но за сметка на това в единия случай хората тъпчат на едно място без да се развиват в агонизиращо предприятие, а в другия случай част от хората ще използват възможността да се променят и напреднат.

  Разбира се това е само грубо скициране на концепция, която в реалността трябва да се конкретизира. И реализацията не би била лесна задача. Но ако искаме реален напредък, трябва да се прилагат понякога нестандартни мерки.

  Нередност?
 • 2
  hristostefanov avatar :-|
  hristostefanov
  • + 1

  Покрай конфликта в Украйна в същия този контекст си зададох въпроса има ли смисъл от добива на въглища в Украйна.
  Излязоха коментари в медиите, че ако се вземат под внимание държавните дотации за отрасла, всъщност цената на украинските въглища е по-висока от вносни въглища от ЮАР.

  А това, че миньорите се пенсионират по-рано и че с високата си заболеваемост са бреме за здравната система, даже не се взима под внимание в сметката.

  Цитат:
  "Дешевле, чем в Донбассе

  Детали сделки о покупке южноафриканского угля содержатся в тайне, однако в украинской печати объем контракта оценили в 90 миллионов долларов. В опубликованных копиях контрактов значится цена в 86 долларов за тонну угля. С учетом перевалки и транспортировки топлива его цена для конечного потребителя может вырасти до 110-112 долларов за тонну. Это приблизительно в полтора раза выше официальной внутренней цены, по которой Украине обходился собственный уголь, добываемый в Донецком и Западном угольных бассейнах.

  Однако руководитель Бюро комплексного анализа и прогнозирования Сергей Дяченко в интервью DW сказал, что с учетом дотаций угольной отрасли, выделяемых из госбюджета, реальная цена украинского угля достигала 120-140 долларов. "С экономический точки зрения, уголь ЮАР является более выгодным, чем собственный, добываемый на Украине уголь", - утверждает Дяченко."
  http://korrespondent.net/ukraine/politics/3442336-v-ukrayne-zreet-skandal-vokruh-zakupky-uhlia-v-yuar

  Нередност?
 • 3
  moondog avatar :-|
  Борислав Обрешков
  • + 10

  Екотерм Проект е бившата Ерато която фалира преди 2 години.
  Да наградиш фирма дето фалира преди 2 години за най-добър бизнес е смешно.
  Но да им е честито.

  Нередност?
 • 4
  pesheff avatar :-?
  pesheff
  • + 1

  Също така не е ли малко плашещо че повечето от тези фирми са от търговията и строителството? Къде остана прословутия ИТ сектор, а и този на авто-части и авто-компоненти? Трбява да я нагласят класацията със някакви тежести контролиращи за тип индустрия, предишен растеж, и тн.

  Нередност?
 • 5
  ivanko77 avatar :-@
  ivanko77
  • + 3

  Интересен ви е лидера в Пазарджик - Орион 2002, я погледнете, дали тази фирма не в списъка на НАП за некоректните длъжници, които имат големи задължения, погледнете останалите фирми на същите собственици и тогава обявявайте една мошеническа фирма за лидер. По вашата логика трябва да следите и наркобизнеса, че там има хора с по-добри показатели.

  П.п. преди да публикувате и вкарвате някой в класацията няма да е лошо да видите какъв му е профила - фалити, задължения към държава, съдебна история, водени дела срещу тях и т.н.

  Нередност?
Нов коментар