С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 16 ное 2014, 16:23, 15506 прочитания

"Гепард": "О.М.С. Салери" е най-динамичната сред малките и средни компании

Подгласници са софийската "Бългериън билдинг къмпани" и "Екотерм проект" - Хасково

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Италианска инвестиция във Враца е победителят в годишната класация "Гепард" на най-динамичните малки и средни компании в България, подготвена от "Капитал". Врачанският производител на сферични кранове "О.М.С. Салери Истърн Юръп" спечели приза за първото място с впечатляващия ръст на приходите от 1728% за миналата година спрямо 2012 г. Дружеството произвежда кранове, които се използват за строителството на големи инфраструктурни обекти по цял свят, като газопроводи например. Миналата година са били и първите му пълни 12 месеца на заетост от основаването на предприятието досега.

Ръст от зелено


"О.М.С. Салери" е инвестиция на зелено и до началото на тази година в предприятието са вложени 4 млн. евро. Плановете са бъдещите разширения в следващите години да донесат още 15 млн. евро инвестиции във Враца. Компанията е и едно от малкото производствени предприятия сред първите 20 в класацията – преобладаващите са тези, които се занимават с търговия и строителство. Второто място в националната класация е за строителната "Бългериън билдинг къмпани", която е и победителят в София–град.

Търговската "Екотерм проект" заема трета позиция в общата подредба и първа в регион Хасково. Ръстът на приходите е единственият критерий за подредба в класацията на малките и средните компании, но за да попаднат в "Гепард", дружествата трябва да отговарят и на още няколко изисквания (виж карето).
В първите десетици на "Гепард" присъствието на компании от Южна България и специално от столицата е осезаемо по-голямо, отколкото от Северна България. Задълбочаващото се икономическо разделение между двата региона и силните позиции на София-град в сравнение с останалата част на страната бяха тема на един от панелите на конференцията "Гепард", която се проведе в София в петък. Десислава Николова от Института за пазарна икономика представи бизнес средата в различните области, анализирана след проучването "Регионални профили".

Доминира столицатаОт първите 20 компании в "Гепард" едва шест не са базирани в София-град. Сред тях е първенецът на Варненска област "АБ инвест НН", която се занимава със строителство, както и кърджалийската "Суани 2009". Последната е намерила начин да печели от високата безработица и ниските доходи в Югоизточна и Североизточна България – дейността й е да посредничи при изпращането на работници в чужбина. За област София (извън столицата) първенецът е на 75-та позиция в общата класация. Това е производителят на бронежилетки и военни защитни облекла "Марс армор". Регион Пловдив също остава с компаниите си малко назад от челните места – там на първа позиция е дистрибуторът на моторни масла "Омникар ойл", който се контролира от основния акционер в куриерската компания "Спиди" - Валери Мектупчиян.

Още нещо интересно за класацията – сред първите 120 компании в България, подредени по ръст на приходите, няма нито една, която да е публично търгувана на Българската фондова борса. Има такива, които са дъщерни или са свързани с публични дружества, но директно листвана на фондовия пазар липсва сред най-динамичните. Миналогодишният победител в "Гепард" - земеделската "Био фарминг", сега липсва от класацията, но подгласникът й "Бритос" си е запазил място в топ 100 – производителят на бира от Велико Търново има над 100% ръст на приходите.

Критериите
"Гепард" подрежда компаниите по критерий ръст на приходите, но за попадане в класацията има няколко изисквания. Участниците трябва да имат персонал между 10 и 249 служители, ръстът на оборота да е в две поредни години, а оборотът – между 3.9 млн. лв. и 97.5 млн. лв. Освен това компаниите задължително да са частна собственост и да не са холдинги от сферата на финансите, застраховането, здравния или хазартния сектор.

Победители по области:


Благоевград
"Балкантекс" - занимава се с производство на облекла. Еднолична собственост на Георгиа Андреас Пападопулу, основана през 1995 г., шие по поръчка дрехи за големи световни марки.
Бургас
"Пожарна сигурност" - създадена през 2008 г., произвежда, доставя и обслужва противопожарни системи, специализирано оборудване и провежда обучения. Сред клиентите й са държавни институции и много частни компании, включително "Лукойл Нефтохим Бургас". Собственост на Павлин Михайлов Бошнаков.
Варна
"Агро инвест ПП" - занимава се със строителство, има персонал от 35 души.
Велико Търново
"Енел Строй" - Горна Оряховица, която се занимава основно с инфраструктурно строителство, ремонт и изграждане на обществени сгради, показва справка за изпълнени договори. Сред тях е ремонт на жп прелез в Горна Оряховица. Дружеството е собственост на Бистра Коцева и Евгений Христов.
Видин
"СКМ шипинг" - транспортна компания, свързана с Кирил Малчиковски. През 2008 г. върху негово имущество имаше наложен запор от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Официално видинската фирма е собственост на 27-годишната Мария Москова.
Враца
"О.М.С. Салери Истърн Юръп", която е и победителят в националната класация. Италианска инвестиция, собственост на OMS Saleri. Следващата компания от областната класация е "Екометан Враца", която се занимава с търговия и сервиз на автомобили.
Габрово
"Стелит 1" - търговецът на храни спечели първо място в областта. Компанията е един от най-големите доставчици на храни за детски градини и училища в България, както и на храни за бедни по национални търгове. Регистрирана е в Севлиево и е еднолична собственост на Цветан Ботев Макавеев.
Добрич
"АР-Транспорт" - специализирана в международен транспорт с офис в Холандия. Собственост на двамата си мениджъри – Веселин Иванов Бакърджиев чрез дружеството му "Конни спортове" и Кирил Цветанов Киров.
Кърджали
"Суани 2009" - посредникът за наемане и изпращане на работници в чужбина е победителят в регионалната класация. Собственост на Тюркян Мехмед-Исмаил. Следващият в регионалната подредба е строителната "Хитбилдинг" - Припек.
Кюстендил
"АБ-Терм" - производителят на професионално кухненско оборудване е едната от едва три компании от областта, попаднали в класацията "Гепард". Собственост е на Борис, Христо и Михаил Абаджиеви, основана през 2004 г.
Ловеч
"Веко" - базираната в Троян компания се състезава на пазара на битова химия с конкуренцията на световните марки. По време на награждаването собственикът и управител Хари Велев си пожела до пет години да бъдат в топ 3 на този бизнес в България. Дружеството е известно с марките си препарати "Изи".
Монтана
"ВиК строй" е собственост на Спасимир Петков Спасов, занимава се със строителна дейност.
Пазарджик
"Орион 2002" - производител и доставчик на месо и колбаси от Пазарджик е победителят в областта. Компанията е собственост на Иван и Стойчо Папазови.
Перник
"Катерини текстил", която се занимава с шивашка дейност, е победителят в региона. Собственост на гръцките граждани Аикатерини Сотирху и Атанасиос Сотирхос.
Плевен
"Техноком" - строителната компания зае първа позиция в регионалната класация  за областта. Тя е собственост на Красимир, Красимира и Анатоли Христови.
Пловдив
"Омникар ойл" - занимава се с търговия с моторни масла и се контролира от основния акционер в курерската компания "Спиди" - Валери Мектупчиян.
Разград
"Квинс-Арго и с-ие" се занимава със селско стопанство. Базираното в Лозница дружество е собственост на съдружниците Азиз Мустафа Азиз, Мустафа Азиз Хасан и Мустафа Баки Мустафа.
Русе
"АБ-Груп" - компанията е собственост на Бисерка и Александър Златанови. Занимава се с промишлено и жилищно строителство.
Силистра
"Супер лукс-84" е търговска компания, собственост на Кристина Иванова Христова.
Сливен
"Геомекс" - една от многото компании, занимаващи се със селско стопанство, в класацията ни. Едноличен собственик е Моньо Великов Тодоров.
Смолян
"МВМ Груп" - с. Михалково се занимава с търговия и дистрибуция на минерални води. Собственост е на няколко физически и юридически лица, най-големите са "Михалково" АД, Евгений Събев и Маргарита Кацарова.
София-град
"Бългериън билдинг къмпани" - столичният победител е собственост на Георги Пламенов Йорданов.
София-област
"Марс армор", производител на бронежилетки от Костинброд
Стара Загора
"Новико-Норд" - производителят на вино от Чирпан е собственост на "Нова индустриална компания".  
Търговище
"Бим агро" - селскостопанското дружество е собственост на Борислав Божидаров Митов. Обработва 30 хил. дка земя в общините Антоново, Омуртаг и Попово.
Хасково
"Екотерм проект" - занимава се с търговия в областта на оборудване за енергийната ефективност, отопление и климатична техника. Собственост на Росица Ангелова.
Шумен
"Агрозах" - селскостопанската компания е собственост на Захари Борачев. Обработва земеделска земя в региона.
Ямбол
"Виденов груп" - мебелната компания, която продава под марката "Виденов", е първенецът в Ямбол. Собственост на Данчо, Добри и Григов Виденови.    
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

България е 55-а от 132 държави по конкурентоспособност на талантите България е 55-а от 132 държави по конкурентоспособност на талантите

Начинът на живот дава предимство на страната, но проблем остава привличането на кадри, показва глобалният индекс GTCI

28 яну 2020, 789 прочитания

"Кауфланд България", "Лигна груп" и "Лидл България" взеха наградите на германската икономика "Кауфланд България", "Лигна груп" и "Лидл България" взеха наградите на германската икономика

Германско-българската камара връчва своите награди за 16-а поредна година

28 яну 2020, 1546 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
"Далкия Варна" поиска по-висока цена, ДКЕВР отказва

От дружеството търпят непредвидени загуби заради балансиращия пазар

Още от Капитал
Ryanair става Buzz в София

Нискотарифната компания планира реорганизация и ребрандиране на част от поделенията си под марката Buzz. Сред тях е това в Полша, което ще поеме управлението на София

И твойто СУПТО също

Данъчната Наредба Н-18 засегна почти всяка компания в България, като създаде изключително сложна, неясна и скъпа за прилагане регулация. Скоро тя влиза в сила, а хаосът може да се избегне с повече разяснения, а не репресии

Грета Тунберг и пророците на климатичния апокалипсис

Световният икономически форум в Давос отново показа пропастта между думи и дела в областта на борбата с глобалното затопляне

Възраждането на "Пирогов"

В болницата бяха открити нови клиники и приходите я нареждат на първо място в София

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

20 въпроса: Блажка Димитрова

Един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България" и създателка на първия отдаден на каузата ресторант у нас

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10