Airbus патентова самолет на бъдещето

"Летящата поничка" обаче е най-радикалната идея за променяне на дизайна на самолетите, предлагана досега

   ©  MORRIS MAC MATZEN
   ©  MORRIS MAC MATZEN
Летателният апарат има форма на летяща поничка

Европейската компания Airbus поиска патент за "самолет на бъдещето", който прилича на летателен апарат, изведен от фантастичен роман от 50-те години, пише Financial Times. В случай че проектът е успешен, в бъдеще хората ще летят в самолети, които приличат на понички или летящи чинии.

Проектът не се разработва активно

Кръглата форма решава един от основните проблеми, пред които са изправени дизайнерите на самолети. Цилиндричните форми са удобни за херметично затворените кабини на самолетите, но огромното налягане в двата им края изисква много здрави и тежки обшивки.

"Целта на изобретението е да предоставя просто, икономично и ефикасно решение на тези проблеми или поне отчасти да премахне сегашните недостатъци", се казва в документите за патента.

Airbus съобщи, че независимо че този дизайн е достатъчно интересен, за да бъде защитен с патент, надали скоро ще има самолети, основани на него. "Това не е проект, който се намира във фаза на активно разработване", обяви компанията.

Сред другите странни и футуристични идеи, патентовани от фирмата, са икономическа класа със седящи места за пасажери, които приличат на седалка на колело, шлемове с виртуална реалност за забавление на пътниците по време на дълги полети и пилотски кабини без прозорци.

Най-радикалната идея

"Летящата поничка" обаче е най-радикалната идея за променяне на дизайна на самолетите, предлагана досега. "Простото и ефикасно решение" ще изисква не само пътниците и стюардите да ходят по криви пътеки, но и напълно нов начин на качване. Диаграми, приложени към документацията за патентите, сочат, че пътниците ще се качват в самолета по стъпала, които водят до врати, разположени в средата на "палачинката".

Новият дизайн отговаря на идеите на някои производители на самолети за следващата стъпка в подобряването на ефикасността при разходването на гориво. Според мениджъра на GE Aviation Крис Лорънс този вариант може да е по-ефикасен от аеродинамична гледна точка от традиционните самолети. "Този подход ще намали цялостния разход на гориво на самолетите", коментира той.

"Никога не съм виждал нещо такова във въздухоплавателна система", казва Лорън Томпсън от Lexington Institute, според когото предложението на Airbus прилича повече на цепелин или космически кораб.