"Грейн адвъртайзинг" иска КЗК да спре търг за 12 млн. лв. на тотализатора (обновена)

Агенцията на Мартин Батков се оплаква от липса на информация и субективни критерии.

Тотализаторът обяви необичайно голяма поръчка, в която влизат всички рекламни, маркетинг и ПР дейности, телевизионно продуцентство и печатни материали
Тотализаторът обяви необичайно голяма поръчка, в която влизат всички рекламни, маркетинг и ПР дейности, телевизионно продуцентство и печатни материали    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Тотализаторът обяви необичайно голяма поръчка, в която влизат всички рекламни, маркетинг и ПР дейности, телевизионно продуцентство и печатни материали
Тотализаторът обяви необичайно голяма поръчка, в която влизат всички рекламни, маркетинг и ПР дейности, телевизионно продуцентство и печатни материали    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Една от най-големите обществени поръчки в областта на медиите и рекламата, обявени от Българския спортен тотализатор (БСТ), може да бъде спряна. Още при началото на процедурата много представители на рекламния сектор предупредиха, че тя е подготвена за определени кандидати.

Рекламната агенция "Грейн адвъртайзинг" на Мартин Батков е подала жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с която иска спиране на процедурата по избор.

Търгът за избор на изпълнител, който да обслужва всички медийни и рекламни дейности на тотализатора, беше обявен на 6 октомври и първоначалният срок за подаване на оферти беше 17 ноември, но беше удължен до 21 ноември. Отварянето на офертите трябва да стане на 24 ноември.

От Българския спортен тотализатор изпратиха до "Капитал Daily" разяснение на процедурите, от които следва да се предположи, че при негативно развитие в КЗК ще обжалват във ВАС.

След това БСТ "или ще отстрани констатираните нарушения и ще продължи процедурата (в случай на уважаване на жалбата), или ще продължи процедурата в съответствие със ЗОП (в случай на отхвърляне на жалбата)".

Голяма и проблемна

Още при обявяването на поръчката направи впечатление нейният обем – тя включваше огромен брой дейности – от печатни материали, през ПР обслужване до продуциране на телевизионни предавания. Общата й стойност е 12 млн. лв. без ДДС, което породи съмнения, че е подготвена за точно определен участник или консорциум от изпълнители. Заради високата й стойност изискваните гаранции също са голяма сума, която много от малките и дори средните агенции трудно биха отделили и затворили за няколко месеца – става въпрос за 120 хил. лв., за да участват. Обичайно практиката е, когато има нужда от избор на изпълнители за толкова голям кръг от дейности, да се обявяват отделни поръчки или една голяма, която да се разделя на позиции. Случаят обаче не е такъв, а допълнително стойността се увеличава и заради дългия период за изпълнение – три години вместо една, както по-често се сключват такива договори.

В жалбата си до КЗК от "Грейн адвъртайзинг" посочват, че са задали няколко въпроса към спортния тотализатор с искане за разяснения, но отговори не са получили и им е била отказана информация. От агенцията посочват, че големият набор от информация и описания как ще се оценяват офертите естествено е породил нужда от уточнения, но БСТ е публикувал само разяснения, които не дават отговори на въпросите.

Като пример се дават два въпроса – първият е какви са сроковете и стъпките на конкурса, а вторият – ще има ли представяне на живо на идеите на рекламните агенции. На първия въпрос отговорът всъщност е обяснение защо такава информация не може да се даде, а за втория липсва всякакъв коментар, посочват от "Грейн адвъртайзинг". От качените в сайта на тотализатора документи се вижда, че на някои от въпросите е отговорено формално, като се повтаря вече публикувана информация от обявлението за поръчката.

Субективен залог

От агенцията на Мартин Батков смятат, че действията на държавното дружество противоречат на Закона за обществените поръчки (ЗОП), който изрично казва, че възложителят е длъжен да дава разяснения на запитванията. Освен това според "Грейн адвъртайзинг" методиката за оценка на кандидатите, която е общо 80 страници, е "необичайно обстойна" и съдържа много субективни показатели. Като пример са дадени оценяването на "атрактивност" и "креативност", които противоречат на ЗОП, изискващ обективно оценяване на кандидатите в търгове. Агенцията настоява поръчката да бъде спряна и изтъква, че в този случай вредите ще са много по-малко, отколкото, ако КЗК санкционира БСТ за възлагане, несъобразено със закона. Във втория случай тотализаторът ще бъде глобен с 1.2 млн. лв.

Бел. ред. Статията е обновена със становището на БСТ