Добивната компания "Гипс" е увеличила загубата си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Добивната компания "Гипс" е увеличила загубата си

"Гипс" изгради нов завод преди няколко години и засега компанията не планира значителни нови инвестиции

Добивната компания "Гипс" е увеличила загубата си

Дружеството отчита по-високи продажби, но страда от големите разходи за лихви

Весела Николаева
2603 прочитания

"Гипс" изгради нов завод преди няколко години и засега компанията не планира значителни нови инвестиции

© Капитал


Дълговете на предприятието са надхвърлили 38 млн. лв.

Добивната компания "Гипс" е приключила деветмесечието с ръст на приходите и с по-голяма загуба, показва консолидирания й отчет. В края на септември приходите надминават 9 млн. лв. при 7.6 млн. лв. година по-рано. В същото време загубата е достигнала 3.2 млн. лв. при 2.4 млн. лв. за деветмесечието на 2013 г.

Надежда за износ

В доклада за дейността от компанията уточняват, че за периода са добили над 72 хил. тона суров гипс от рудника, по-голяма част от който е продаден на външни фирми. Още 13 хил. тона са използвани за вътрешния цех "Печен гипс". От компанията отново повтарят намерението си да увеличат продажбите зад граница, основно към Сърбия и Румъния". "Гипс" се намира във видинското с. Кошава, близо до границите с двете държави. Засега основният пазар на гипса си остава България.

През деветмесечието на годината увеличение има и на разходите, които се качват с над 2 млн. лв. до 12.3 млн. лв. Паднали са тези за материали, докато за заплати са се увеличили, но в същото време парите за осигуровки са по-малко. Това може да означава, че са раздавани допълнителни възнаграждения като бонус, които не се отчитат към заплатите по трудови договори. Най-големите разходи на компанията са за лихви – повече от 6.6 млн. лв. при 4.75 млн. лв. за деветмесечието на миналата година. Една част от тях са по облигационен заем, а "Гипс" е силно задлъжняло и към КТБ, след като преди години изтегли инвестиционни кредити от банката. В края на септември задълженията му по банкови заеми са 38.3 млн. лв., всичките с падеж над 12 месеца.

Лихвен риск

В доклада от ръководството отбелязват, че компанията е силно изложена на риска от увеличаване на лихвите, което ще й се отрази зле заради високата задлъжнялост. Валутният риск обаче е много нисък, защото основните продажби са в левове, а малка част са на пазари, на които се плаща с евро. Засега от "Гипс" не отчитат проблеми заради затварянето на КТБ. Паричните средства в депозити са едва 364 хил. лв. при 130 млн. лв. общи активи, така че дори те да са на влог в КТБ, лишаването от достъп до тях едва ли е създало сериозни проблеми на предприятието.

Новият завод на "Гипс" е построен с финансиране от КТБ и беше открит през 2012 г. В него бяха вложени 8 млн. евро. От доклада става ясно, че засега значителни нови инвестиции не се планират. От 2005 г. насам банката е била основен кредитор на компанията. Официално собственик на добивното дружество е "Гипс инвест", но неофициално контролът се свързваше с банкера Цветан Василев. Допреди няколко месеца адресът за кореспонденция на "Гипс" беше на столичния бул. "Цар Борис III" 159, където са ТВ7 и други фирми на Василев, проверявани от прокуратурата при акцията преди няколко месеца.

Финансови данни на "Гипс"
Показател (в хил. лв.)I.-IX.2014I.-IX.2013
Загуба3 2272 433
Общо приходи9 0947 623
- продажби на продукция4 3844 497
Общи разходи12 32110 056
- за материали1 4831 958
- за лихви6 6334 752
Дългосрочни задължения111 290117 343
- по кредити38 32346 628
Краткосрочни задължения13 0466 916
Активи129 997133 147
Източник: Консолидиран отчет


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK