С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
19 21 ное 2014, 17:00, 44192 прочитания

Трима са много

Един от основателите на "Белла България" - Венцислав Георгиев се оттегля от холдинга. Собственици остават другият създател Жорж Веселинов и гърка Димитриос Виндзилеос

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Съдружията не са стихията на много български предприемачи. Историите как двама приятели създават общ бизнес, но след години се разделят, са вече традиция. Сегашната е различна с това, че става въпрос първо за дует, прераснал в трио. А е и за голям бизнес - от 400 млн. лв. годишно. Героите на тази бизнес раздяла са основателите на хранителния холдинг "Белла България" Венцислав Георгиев и Жорж Веселинов, и създателят на компанията за хранителни съставки "Пик - ко" Димитриос Виндзилеос. А новината е, че 22 години след основаването на холдинга, Георгиев излиза от компанията.

Официално той напуска управлението на холдинга. По информация на "Капитал", а и според документи в Търговския регистър обаче Георгиев се разделя и с акционерното си участие в "Белла" срещу 30 млн. лв. Така групата остава под контрола на другия си основател Жорж Веселинов и гръцкия бизнесмен Димитриос Виндзилеос, който се присъедини към нея преди 4 години, но вече е мажоритарен собственик.


От "Белла България" потвърдиха информацията частично и не отговориха какви са причините за оттеглянето на Георгиев. От там казаха още, че бизнес плановете на дружеството остават без промяна, като сред тях са стратегически придобивания на българския и чуждестранните пазари.

Първо обединение

Основатели на "Белла България" са пловдивчаните Жорж Веселинов (на снимката вляво до Георги Първанов) и Венцислав Георгиев (вдясно до съпругата на президента), които поставят началото й преди 22 години. Бизнесът се развива бързо и стабилно - в едни от най-силните години преди кризата, през 2007 г. самият Георгиев ексцентрично демонстрира благосъстояние, публикувайки своя снимка с бяла мечка, като за отстрела и кожата на животното плати 60 хил. долара в Северна Канада.
През 2009 г. най-вероятно заради данъчна оптимизация собствеността по документи беше прехвърлена върху учредената в Холандия фирма "Импала инвест", която държи 99.99% от капитала. През 2010 г. "Белла България" се обедини с един от доставчиците си на суровини, "Пик - ко" на гръцкия бизнесмен Димитриос Виндзилеос, като така той получи част от бизнеса и  цялата собственост влезе в "Импала". По неофициална информация на "Капитал" при сливането Виндзилеос, който повече от десетилетие живее в България, контролира 50% от бизнеса на компанията, докато Георгиев и Веселинов са с дялове от по 25%. Допреди месец.Резултатът от бизнеса на тримата е, че "Белла България" е една от най-големите компании в областта на хранително - вкусовата промишленост в страната с приходи от 267 млн. лв. за миналата година и печалбата от 9.1 млн. лв., което е ръст от 16.2% спрямо предходната. Компанията обединява девет преработвателни предприятия в Пловдив, Ямбол и Добрич с повече от 3 хил. души персонал, които произвеждат над 200 продукта - точени кори, бутер тесто, маргарини, колбаси. Освен на местния пазар изделията се продават в още 20 държави по света. "Пик-ко" пък има годишни продажби за 2013 г. от 136 млн. лв. и печалба от 6.6 млн. лв.

После раздяла

Заради скритата в Холандия собственост прехвърлянето е трудно за проследяване. Добра индикация за промяната сред акционерите в хранителния холдинг дават обаче вписвания в Търговския регистър на договори за кредити с Алфа банк, сключени през септемри. Единият от тях е за сумата от 19.5 млн. лв., които се отпускат на свързаното дружество "План ББ 2014" с преки собственици Жорж Веселинов и Димитриос Виндзилеос. "Белла България" е гарант по заема, предоставящ обезпечение пред банката. Средствата се отпускат целево за изкупуване на дяловете, които лихтенщайнската компания "Ескалер 2" притежава в капитала на дружества от холдинга. Сред тях са поименни акции на Венцислав Георгиев. Общата стойност на сделката е 15 392 120 евро, като кредитополучателят ще финансира със собствени средства оставащите 35% от договорената сума, пише в договора за заем. Ако това е цената за осребряване на 25% от капитала на "Белла", то целият холдинг би следвало да струва 120 млн. лв.
Георгиев не вдигна мобилния си телефон, за да потвърди излизането си от бизнеса срещу 30 млн. лв. Официалният коментар от ръководството на "Белла България" е, че той напуска управлението на холдинга. "Георгиев е освободен по негова молба като член на Съвета на директорите на дружеството", отговориха от там. С оттеглянето на Георгиев дяловете му се преразпределят по равно между другите двама съдружници, по информация по сектора, и така Виндзилеос би трябвало да е получи контрол над 62.5% от компанията, а Жорж Веселинов - 37.5%.

В бизнес средите се лансира версия, че причина за оттеглянето на основателя на компанията са разногласия между тримата, като една от сочените точки на конфликт са енергийните проекти. Преди три години започна едно от най-новите начинания на холдинга - енергийни централи, захранвани с биомаса от дървесина и земеделски отпадъци. Този бизнес се считаше за перспективен заради субсидираните цени на произведената енергия и задължителното й изкупуване от Националната електрическа компания (НЕК). За да се възползват от ситуацията, под шапката на холандската "Импала инвест" тримата партньори основаха фирмата "Грийн форест проджект", която изгради три централи за производство на електрическа енергия от биомаса в Етрополе (която не заработи), в с. Костиево до Пловдив и в Съединение, и завършва още една в региона.

Във финансовия отчет за 2013 г. компанията отчита загуба от 1.5 млн. лв. и 15.4 млн. лв. дългосрочни задължения, от които най-голямото е към Българската банка за развитие (ББР). Преди дни част от залога, послужил като обезпечение по заема на "Грийн форест проджект" пред банката, е бил заличен, е видно от вписване на обстоятелството в Търговския регистър.

Едновременно с кредита, чрез който да се изкупят дружествени дялове, "Белла България" е сключила договор за още един заем с гръцката Алфа банк. Той е за сумата от 12.7 млн. лв., които според договора са предназначени целево за рефинансиране в пълния размер на задълженията по договор за кредит, сключен между Accession Mezzanine Capital III Limited като кредитор и "Импала инвест Б.В." като кредитополучател. "Белла България" е солидарен длъжник по кредита. През миналата година мецанин фондът отпусна близо 15 млн. евро на компанията, по данни на консултанта Entrea Capital. Според сайта на фонда финансирането е отпуснато, за да се извършат придобивки на компании в сектора и за повишаване на енергийната ефективност в предприятията.

На въпрос каква е причината за предсрочното връщане на парите на мецанин фонда, от "Белла България" заявиха, че това не е прекратяване на отношенията с него. Те "продължават, като понастоящем не се извършва погасяване, а пренасочване на средствата от фонда за други цели. Обсъждаме и възможности за разширяване на съвместната ни дейност чрез нови проекти", отговориха от компанията. Коментарът е странен при положение, че договорът с Алфа банк казва обратното.

Без промяна в курса

Бизнес плановете на компанията остават непроменени, казват в отговорите до редакцията от "Белла". И изброяват: те включват разработване на нови продукти, навлизане в още продуктови категории, засилване на основните й брандове и разрастване чрез стратегически придобивания в България и чужбина, както и географско разширяване чрез навлизане на нови чужди пазари. Износът става все по-важен за дружеството, защото в страната продажбите например в месния бизнес спадат с около 10% заради слабото потребление, коментират в сектора.

По непотвърдена информация на "Капитал" една от възможните придобивки, за които от компанията и най-вече оттеглилият се Георгиев, са заявявали интерес, е "Бони холдинг", която оперира в същия бранш и е привлекателна с това, че е затворила цикъла от отглеждане на животни до производството на колбаси от тях. 

Със или без сделка, излизането на Георгиев ще означава, че той ще търси нови сфери на инвестиции, едва ли в непознати области. За "Белла" напускането на един от триото може да значи по-голяма оперативност при взимането на решения. Но есента товари компанията с нови дългове от милиони, при вече трайно слаб сезон при храните.
Месо, кори и мляко

"Белла България" започва дейността си през 1992 г. Днес групата има портфолио от над 200 продукта, които се произвеждат в девет предприятия, а заетите са около 3000. Компанията е лидер в няколко категории хранителни продукти: трайни и малотрайни колбаси, точени кори, бутер тесто и маргарини.
Един пример – пазарът на точени кори в страната се оценява на около 20 млн. лв. годишно, а "Белла България" е с около 75% дял. Сред марките на групата са: "Перелик", "Сачи", LEKI, BELLA, Tommi, "Флора", "За цялата фамилия", "Народен", "Орехите". Всички марки през годините бяха налагани с активна реклама.

Дъщерното логистично дружество "Фреш лоджик" стана собственик на фирми, които се занимават с дистрибуция и производство на млечни изделия  - "Ипекс груп", "Акурат млечна промишленост", "Фама". Формално марките за млечни продукти - "Дъга" и "Рилци", не са част от "Белла България", но пък влизат в портфолиото на собственика на "Белла България" - "Импала".

* В текста е нанесена поправка към 18:50 ч., като е премахнато уточнението, че Борислав Николов е търсен за коментар. Редакцията се извинява за грешката.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Барселона" стана първият футболен клуб с годишни приходи от над 800 млн. евро "Барселона" стана първият футболен клуб с годишни приходи от над 800 млн. евро

В топ 20 са най-много отборите от Висшата лига на Англия

18 яну 2020, 1023 прочитания

Мораториум върху вноса на боклуци ще спре заводи за метали, стъкло, пластмаси 6 Мораториум върху вноса на боклуци ще спре заводи за метали, стъкло, пластмаси

Забраната противоречи на европейското законодателство

18 яну 2020, 2391 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Земеделци в борсовия свят

Хеджирането е екзотика за зърнопроизводителите в България, но то може да им спести големи загуби

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

По Scala-та на добрия вкус

Как домашните рецепти за сладки и соленки на Калина Иванова се превърнаха в продукти за масовия пазар

Скритите мащаби на водната криза

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, но това далеч не е единственото място, където има подобен проблем

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

Кино: "Бомба със закъснител"

Сексизъм, мълчание и опълчване във Fox News

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10