Трима са много
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трима са много

На откриването на завода за колбаси на "Белла" в пловдивското село Костиево преди осем години присъства и президентът Георги Първанов със съпругата си Зорка.

Трима са много

Един от основателите на "Белла България" - Венцислав Георгиев се оттегля от холдинга. Собственици остават другият създател Жорж Веселинов и гърка Димитриос Виндзилеос

Гергана Михайлова
57283 прочитания

На откриването на завода за колбаси на "Белла" в пловдивското село Костиево преди осем години присъства и президентът Георги Първанов със съпругата си Зорка.

© Капитал


Съдружията не са стихията на много български предприемачи. Историите как двама приятели създават общ бизнес, но след години се разделят, са вече традиция. Сегашната е различна с това, че става въпрос първо за дует, прераснал в трио. А е и за голям бизнес - от 400 млн. лв. годишно. Героите на тази бизнес раздяла са основателите на хранителния холдинг "Белла България" Венцислав Георгиев и Жорж Веселинов, и създателят на компанията за хранителни съставки "Пик - ко" Димитриос Виндзилеос. А новината е, че 22 години след основаването на холдинга, Георгиев излиза от компанията.

Официално той напуска управлението на холдинга. По информация на "Капитал", а и според документи в Търговския регистър обаче Георгиев се разделя и с акционерното си участие в "Белла" срещу 30 млн. лв. Така групата остава под контрола на другия си основател Жорж Веселинов и гръцкия бизнесмен Димитриос Виндзилеос, който се присъедини към нея преди 4 години, но вече е мажоритарен собственик.

От "Белла България" потвърдиха информацията частично и не отговориха какви са причините за оттеглянето на Георгиев. От там казаха още, че бизнес плановете на дружеството остават без промяна, като сред тях са стратегически придобивания на българския и чуждестранните пазари.

Първо обединение

Основатели на "Белла България" са пловдивчаните Жорж Веселинов (на снимката вляво до Георги Първанов) и Венцислав Георгиев (вдясно до съпругата на президента), които поставят началото й преди 22 години. Бизнесът се развива бързо и стабилно - в едни от най-силните години преди кризата, през 2007 г. самият Георгиев ексцентрично демонстрира благосъстояние, публикувайки своя снимка с бяла мечка, като за отстрела и кожата на животното плати 60 хил. долара в Северна Канада.

През 2009 г. най-вероятно заради данъчна оптимизация собствеността по документи беше прехвърлена върху учредената в Холандия фирма "Импала инвест", която държи 99.99% от капитала. През 2010 г. "Белла България" се обедини с един от доставчиците си на суровини, "Пик - ко" на гръцкия бизнесмен Димитриос Виндзилеос, като така той получи част от бизнеса и  цялата собственост влезе в "Импала". По неофициална информация на "Капитал" при сливането Виндзилеос, който повече от десетилетие живее в България, контролира 50% от бизнеса на компанията, докато Георгиев и Веселинов са с дялове от по 25%. Допреди месец.

Резултатът от бизнеса на тримата е, че "Белла България" е една от най-големите компании в областта на хранително - вкусовата промишленост в страната с приходи от 267 млн. лв. за миналата година и печалбата от 9.1 млн. лв., което е ръст от 16.2% спрямо предходната. Компанията обединява девет преработвателни предприятия в Пловдив, Ямбол и Добрич с повече от 3 хил. души персонал, които произвеждат над 200 продукта - точени кори, бутер тесто, маргарини, колбаси. Освен на местния пазар изделията се продават в още 20 държави по света. "Пик-ко" пък има годишни продажби за 2013 г. от 136 млн. лв. и печалба от 6.6 млн. лв.

После раздяла

Заради скритата в Холандия собственост прехвърлянето е трудно за проследяване. Добра индикация за промяната сред акционерите в хранителния холдинг дават обаче вписвания в Търговския регистър на договори за кредити с Алфа банк, сключени през септемри. Единият от тях е за сумата от 19.5 млн. лв., които се отпускат на свързаното дружество "План ББ 2014" с преки собственици Жорж Веселинов и Димитриос Виндзилеос. "Белла България" е гарант по заема, предоставящ обезпечение пред банката. Средствата се отпускат целево за изкупуване на дяловете, които лихтенщайнската компания "Ескалер 2" притежава в капитала на дружества от холдинга. Сред тях са поименни акции на Венцислав Георгиев. Общата стойност на сделката е 15 392 120 евро, като кредитополучателят ще финансира със собствени средства оставащите 35% от договорената сума, пише в договора за заем. Ако това е цената за осребряване на 25% от капитала на "Белла", то целият холдинг би следвало да струва 120 млн. лв.

Георгиев не вдигна мобилния си телефон, за да потвърди излизането си от бизнеса срещу 30 млн. лв. Официалният коментар от ръководството на "Белла България" е, че той напуска управлението на холдинга. "Георгиев е освободен по негова молба като член на Съвета на директорите на дружеството", отговориха от там. С оттеглянето на Георгиев дяловете му се преразпределят по равно между другите двама съдружници, по информация по сектора, и така Виндзилеос би трябвало да е получи контрол над 62.5% от компанията, а Жорж Веселинов - 37.5%.

В бизнес средите се лансира версия, че причина за оттеглянето на основателя на компанията са разногласия между тримата, като една от сочените точки на конфликт са енергийните проекти. Преди три години започна едно от най-новите начинания на холдинга - енергийни централи, захранвани с биомаса от дървесина и земеделски отпадъци. Този бизнес се считаше за перспективен заради субсидираните цени на произведената енергия и задължителното й изкупуване от Националната електрическа компания (НЕК). За да се възползват от ситуацията, под шапката на холандската "Импала инвест" тримата партньори основаха фирмата "Грийн форест проджект", която изгради три централи за производство на електрическа енергия от биомаса в Етрополе (която не заработи), в с. Костиево до Пловдив и в Съединение, и завършва още една в региона.

Във финансовия отчет за 2013 г. компанията отчита загуба от 1.5 млн. лв. и 15.4 млн. лв. дългосрочни задължения, от които най-голямото е към Българската банка за развитие (ББР). Преди дни част от залога, послужил като обезпечение по заема на "Грийн форест проджект" пред банката, е бил заличен, е видно от вписване на обстоятелството в Търговския регистър.

Едновременно с кредита, чрез който да се изкупят дружествени дялове, "Белла България" е сключила договор за още един заем с гръцката Алфа банк. Той е за сумата от 12.7 млн. лв., които според договора са предназначени целево за рефинансиране в пълния размер на задълженията по договор за кредит, сключен между Accession Mezzanine Capital III Limited като кредитор и "Импала инвест Б.В." като кредитополучател. "Белла България" е солидарен длъжник по кредита. През миналата година мецанин фондът отпусна близо 15 млн. евро на компанията, по данни на консултанта Entrea Capital. Според сайта на фонда финансирането е отпуснато, за да се извършат придобивки на компании в сектора и за повишаване на енергийната ефективност в предприятията.

На въпрос каква е причината за предсрочното връщане на парите на мецанин фонда, от "Белла България" заявиха, че това не е прекратяване на отношенията с него. Те "продължават, като понастоящем не се извършва погасяване, а пренасочване на средствата от фонда за други цели. Обсъждаме и възможности за разширяване на съвместната ни дейност чрез нови проекти", отговориха от компанията. Коментарът е странен при положение, че договорът с Алфа банк казва обратното.

Без промяна в курса

Бизнес плановете на компанията остават непроменени, казват в отговорите до редакцията от "Белла". И изброяват: те включват разработване на нови продукти, навлизане в още продуктови категории, засилване на основните й брандове и разрастване чрез стратегически придобивания в България и чужбина, както и географско разширяване чрез навлизане на нови чужди пазари. Износът става все по-важен за дружеството, защото в страната продажбите например в месния бизнес спадат с около 10% заради слабото потребление, коментират в сектора.

По непотвърдена информация на "Капитал" една от възможните придобивки, за които от компанията и най-вече оттеглилият се Георгиев, са заявявали интерес, е "Бони холдинг", която оперира в същия бранш и е привлекателна с това, че е затворила цикъла от отглеждане на животни до производството на колбаси от тях. 

Със или без сделка, излизането на Георгиев ще означава, че той ще търси нови сфери на инвестиции, едва ли в непознати области. За "Белла" напускането на един от триото може да значи по-голяма оперативност при взимането на решения. Но есента товари компанията с нови дългове от милиони, при вече трайно слаб сезон при храните.

Месо, кори и мляко

"Белла България" започва дейността си през 1992 г. Днес групата има портфолио от над 200 продукта, които се произвеждат в девет предприятия, а заетите са около 3000. Компанията е лидер в няколко категории хранителни продукти: трайни и малотрайни колбаси, точени кори, бутер тесто и маргарини.

Един пример – пазарът на точени кори в страната се оценява на около 20 млн. лв. годишно, а "Белла България" е с около 75% дял. Сред марките на групата са: "Перелик", "Сачи", LEKI, BELLA, Tommi, "Флора", "За цялата фамилия", "Народен", "Орехите". Всички марки през годините бяха налагани с активна реклама.

Дъщерното логистично дружество "Фреш лоджик" стана собственик на фирми, които се занимават с дистрибуция и производство на млечни изделия  - "Ипекс груп", "Акурат млечна промишленост", "Фама". Формално марките за млечни продукти - "Дъга" и "Рилци", не са част от "Белла България", но пък влизат в портфолиото на собственика на "Белла България" - "Импала".

* В текста е нанесена поправка към 18:50 ч., като е премахнато уточнението, че Борислав Николов е търсен за коментар. Редакцията се извинява за грешката.

Съдружията не са стихията на много български предприемачи. Историите как двама приятели създават общ бизнес, но след години се разделят, са вече традиция. Сегашната е различна с това, че става въпрос първо за дует, прераснал в трио. А е и за голям бизнес - от 400 млн. лв. годишно. Героите на тази бизнес раздяла са основателите на хранителния холдинг "Белла България" Венцислав Георгиев и Жорж Веселинов, и създателят на компанията за хранителни съставки "Пик - ко" Димитриос Виндзилеос. А новината е, че 22 години след основаването на холдинга, Георгиев излиза от компанията.

Официално той напуска управлението на холдинга. По информация на "Капитал", а и според документи в Търговския регистър обаче Георгиев се разделя и с акционерното си участие в "Белла" срещу 30 млн. лв. Така групата остава под контрола на другия си основател Жорж Веселинов и гръцкия бизнесмен Димитриос Виндзилеос, който се присъедини към нея преди 4 години, но вече е мажоритарен собственик.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  zlatoronka avatar :-|
  zlatoronka

  "Собственикът на "Бони" Борислав Николов не вдигна мобилния си телефон и не отговори на съобщенията."

  Нормално е да не си вдига телефона Борислав Николов. Той загина в автомобилна катастрофа на АМ Тракия през Май тази година. Мир на праха му!
  И следващия път бъдете по-добре подготвени.

 • 2
  polux avatar :-|
  polux

  Не, това с телефона на Николов (да почива в мир) наистина е нелепо! Що за статия, що за подготовка, що за ГАФ?!?

 • 3
  dimko avatar :-|
  dimko

  Човека взе своите 30 милки и каза да го почакаме ...

 • 4
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Венци беше човекът, който създаде структурата. Като се почна от едни кроасани и се стигна до цяла империя. В един момент имаха толкова мащабни проекти, че е цяло чудо как кризата не ги потопи. Реално се набъркаха с много политици, но в България за да станеш толкова голям, няма друг вариант. Ако са му дали 30 млн. кеш бива, но не ги виждам в дългосрочен план. Не вярвам да останат само те в сферата на замразените храни, а Кауфланд и другите дискаунтери ще ги цедят, защото с тези кредити ще им трябват големи парични потоци.

 • 5
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Не знам как вие разбирате тзи материал.
  Ако сте свързан с бизнеса на това дружество, означàва ли това да очаквате проблеми и вие?
  Какво се е случило и защо са се разделили тримата е друга тема, малко плъзгаща се към клюкарската страна и нейното преплитане с неясното положение на дружеството само сгъстяват мрака.
  Още нещо, в началото се говори за бизнес носещ 400млн годишно и по-долу на основата на дела на един от тях, активите на дружеството се оценяват на 120млн.
  При подобен оборот и активи, дългове в размер на няколко милиона лева не би трябвало да са проблем, според мен. Но всичко е в сферата на ако и може би.
  Пуска се и връзката с Първанов, т.е. зад всичко това наднича и политиката, а гръцката следа вероятно водеща, според дяловете съвсем обърква нещата.
  Но доколкото допускам, че извън хората свързани с бизнес с това дружество, за останалата публика, въпросите са повече от информацията, да не говорим за какво ни/им е тя:).

 • 6
  oki1978 avatar :-|
  Oktay Hasanov

  Остават само теоретиците на хранителния бизнез Венцислав Георгиев бе човекът които "седеше" в брашната и месата и знаеше как да упражнява контрол на производствения процес.Бивш технолог в Дил Тур АД

 • 7
  dimko avatar :-|
  dimko

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Нека Венци ни интересува единствено като инвеститор в бизнеса ...

 • 8
  stoiank avatar :-?
  stoiank

  До коментар [#7] от "dimko":

  Нещо различно от бизнеса ли съм коментирал? Според мен не. Ако нещо е прозвучало двусмислено за Вас е друг въпрос, явно имате собствена теория за нещата. Структурата беше и в момента е много силна в сферата на бързо-оборотните стоки, опитаха се да произвеждат доста голям пакет от разнообразни неща, съответно да осъществяват логистична дейност /фреш логистик е тяхно и имаше амбицията да е център за хранителна дистрибуция у нас/ и накрая наситено присъствие в съзнанието на хората, чрез масирана реклама. Доста известни и познаваеми марки, както и разширение в бизнеса с полуфабрикати или замразените тестени изделия. Дотук добре, но това става с доста пари, прекалено доста пари, а рентабилността не е висока, защото продаваш масово през Кауфланд и останалите, които цедят стотинките. Решаваш да убиеш змея с инвестиции във ВЕИ/нормата за печалба там е убийствена, особено с европомощ/ , като съответно не си наясно нито с технологии, нито имаш подготвен или по-точно обучен ръководен персонал, като по задължение имаш политици за съдружници, които освен цена и искам, други думи не знаят. Забиваш се на някаква китайска технология, която видиш ли е с пъти по-евтина от европейска/защо ли едната е 20-40 млн. по-скъпа!?/ и нещата са по пързалката. Политиците си прибирам комисионната, а ти стоиш със златна инвестиция, която натежава на баланса. За това работй това, което разбираш или наеми и вярвай на някой, който има подходящите умения и разбира нещата в дълбочина. Счетоводителите, банкерите и политиците са необходимо но не достатъчно условие да тръгне производство дори на пуканки, а какво да кажеш за по-сложно. За това написах, че Венци разбира хранителния бизнес от А до Я.

 • 9
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Много объркана статия. Свързвали сте се с покойник, оборота първо е 400 милиона, после става 267 милиона. Компанията пък се оценява на 120 милиона...
  Нямате ли коректори?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#8] от "stoiank":

  Много добре казано с няколко изречения. Важи за всеки бизнес у нас.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.