Аптеки "Марешки" съдят здравната каса за общо 10 млн. лв.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Аптеки "Марешки" съдят здравната каса за общо 10 млн. лв.

През 2008-2009 г. за около година и половина здравната каса плащаше на аптеките само половината от законовата надценка по онова време.

Аптеки "Марешки" съдят здравната каса за общо 10 млн. лв.

Става въпрос за 74 дружества с аптеки, които търсят надценки и пропуснати ползи от 2008 г. досега

Десислава Николова
11798 прочитания

През 2008-2009 г. за около година и половина здравната каса плащаше на аптеките само половината от законовата надценка по онова време.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


През 2008 г. най-големите вериги аптеки подписаха споразумение със здравната каса, че приемат намалените надценки и по силата на тези договори делото не би трябвало да съществува.

Националната здравноосигуритена каса (НЗОК) каса често е обект на съдебно преследване от партньорите си особено когато им наложи глоби. Рядко обаче исковете са за милиони и представляват съществена част от бюджета й. Преди години например тя дълго време блокираше плащане от 14 млн. лв., докато изчака съдебното решение дали те се полагат на фармацевтична компания или на нейния дистрибутор.

Сега обаче касата е изправена пред много странен казус. За първи път аптеки се обединяват и търсят правата си срещу нея за особено голяма сума – 10 млн. лв. Става въпрос за аптеки от веригата "Марешки", които са упълномощили дружество на собственика си Веселин Марешки да търси правата им.

Казусът

През 2008-2009 г. за около година и половина здравната каса плащаше на аптеките само половината от законовата надценка по онова време. През 2009 г. обаче Върховният административен съд отмени документите, на чиято основа се случваше това, а през 2012 г. Комисията за защита на конкуренцията осъди касата за злоупотреба с монополно положение.

Оказва се, че в края на петгодишния период, в който може да има претенции към касата по Закона за отговорност на държавата и общините към гражданите, само една верига аптеки е решила да иска пари от НЗОК и това е най-голямата в България – на варненския бизнесмен Веселин Марешки, който освен това притежава и един от четирите най-големи национални търговци на едро. Това обаче става с леко заобикаляне на разпоредбите от съда. Законът дава право на гражданите на бърз процес срещу държавата на две инстанции и без да плащат 4% от претендираната сума, както е по останалите дела, а само такса – около 50 лв.

Вместо всяка аптека да води собствен иск, както е по закона, който дава право на гражданите да търсят отговорност на държавата само срещу административна такса, аптеките се обединяват. "Варнафарма–М" води делото от името на общо 74 дружества – 44 собствени дружества, които са я упълномощили, и 30 аптеки, които са прехвърлили бъдещите си вземания от касата чрез цесия на "Варнафарма".

Законът дава възможност делото да се води лично, а след като си прехвърлил вземанията

си, няма как фирма да се ползва от облекчения процес. Административният съд в София обаче не обръща внимание на това – признава исковете, включително и цесиите за бъдещи неприсъдени вземания, и осъжда касата. В момента делото е на втора инстанция във Върховния административен съд и датата на провеждането на заседанията се мести няколко пъти – от януари 2015 г., през декември тази година, а след това през октомври. Юристи смятат, че такова местене на датата, и то назад във времето, е присъщо на процесите, при които делото трябва да се реши в полза на жалбоподателя.  

Малки съдебни пропуски

Юристи, които познават практиката на съда, смятат, че досега са допуснати няколко пропуска. По принцип съдебната практика е, че действието за отменения акт на здравната каса е само напред след обнародването на решението на съда на 10 май 2009 г. Съдът обаче приема, че здравната каса е виновна за случилото се назад във времето.

Освен това съдът е допуснал след първото заседание изменение на иска и "Варнафарма-М" го увеличава на по-късен етап, а това е недопустимо по Гражданско-процесуалния кодекс. Размерът на иска е нараснал до 10 млн. лв. не само заради претендираните надценки от аптеките и законовата лихва от 2008 г. досега, а и защото съдът е приел експертиза, в която на аптеките се плащат и надценките за търговец на едро, които са калкулирани в цената. "Проблемът е, че касата я съдят дружества, собственици на аптеки, а не търговец на едро, и няма как неговата надценка да се търси от тях. С тези нарушения решението е незаконосъобразно и по основания, и по размер", коментира юрист пред "Капитал".

Съществува и още един проблем – през 2008 г. най-големите вериги аптеки подписаха споразумение със здравната каса, че приемат намалените надценки и по силата на тези договори делото не би трябвало да съществува.

От НЗОК отбелязаха, че са страна по дело от множество аптеки, но не пожелаха да коментират развитието му, преди съдът да се произнесе. Собственикът на  

Веселин Марешки не беше открит на телефона си за коментар.

Това е вторият случай, в който държавна институция получава такъв голям иск от него. Първият беше в края на управлението на ГЕРБ, когато 9 млн. лв. бяха дадени на ВМА извънредно, за да покрие иска на купения от него търговец на едро "Хигия", а останалите кредитори на болницата не получиха нищо.

През последните години Марешки беше известен с това, че начело на лекарствения регулатор - Изпълнителната агенция по лекарствата, бяха директори, които по един или друг начин са близки до фирмата му. Оказа се, че в агенцията освен това работят като инспектори леля му, личната му адвокатка, техникът на фирмата, касиер в аптека и др., назначени в разрез с изискванията за държавни служители.

През 2008 г. най-големите вериги аптеки подписаха споразумение със здравната каса, че приемат намалените надценки и по силата на тези договори делото не би трябвало да съществува.

Националната здравноосигуритена каса (НЗОК) каса често е обект на съдебно преследване от партньорите си особено когато им наложи глоби. Рядко обаче исковете са за милиони и представляват съществена част от бюджета й. Преди години например тя дълго време блокираше плащане от 14 млн. лв., докато изчака съдебното решение дали те се полагат на фармацевтична компания или на нейния дистрибутор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Казано кратко и ясно - за пореден път съдът защитава за пореден път нечии частни интереси в разрез със законите.

 • 2
  caliber_.44 avatar :-|
  Калибър

  Майка ми категорично отказва да си купува лекарства от Аптеки Марешки.

 • 3
  xqv31309910 avatar :-|
  Just Бахур

  Разлика в цените (за по-специфични лекове) от няколко лева до десетки левове в полза на варненския левент...

 • 4
  true_original avatar :-|
  true_original

  Чл. 214 ГПК - увеличение на иска - До приключване на съдебното дирене в първата инстанция той може да измени само размера на предявения иск, както и да премине от установителен иск към осъдителен и обратно

  НЕ ЗНАМ С кого сте говорили, но явно е доста некомпетентен. Някой чудник от приятелските ви кантори.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  true_original avatar :-|
  true_original

  Най вероятно ищците не са юридическа страна по споразумението с касата и не са обвързани от него. С едно изречение пристите на касата не са догледали и маршки ще ги сготви. Боклучава работа.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  val1320 avatar :-|
  val1320

  Крайно време е Касата да си го получи по носа!Каква метаморфоза -Касата беше "договорен партньор",а сега -административно-наказващ орган за партньорите си!Аз ги направих луди на три инстанции за 50 лв. и спечелих!

 • 7
  deymus avatar :-|
  deymus

  Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му позволява!

 • 8
  pirosog avatar :-|
  Пиросог

  Нищо чудно да спечели. Все пак ВМ + ББ.

 • 9
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Стаията започва с следното твърдение:

  "През 2009 г. обаче Върховният административен съд отмени документите, на чиято основа се случваше това, а през 2012 г. Комисията за защита на конкуренцията осъди касата за злоупотреба с монополно положение."

  След подобно твърдение, защо да не може някой да си търси загубите - дори и в самата статия се говори за допустимост на иска ( в края на петгодишния период, но все пак в него, а не извън).
  За процедурните пропуски, ако са верни твърденията, вина носят юристите на НЗОК, все пак касата страна ли е или не по това дело и от кой се очаква да им защитатва интересите.

  И след всичко това, аз някак не разбирам края на статията, където се "подхвърля" за внедряване на хора на Марешки в НЗОК. Ами и Донев си беше сложил дори и шев на касата и по принцип всеки ако може ще си внедри "агенти", но нали за това са държавните органи и цяла комисия за конфликт на интереси има създадена. В този смисъл, тези поредни редове на статията може да се разглеждат като обръщане на внимание или сезиране на комисията и шефовете на касата, но по никакъв начин не правят иска на Марешки повече или по-малко основателен.

 • 10
  tara avatar :-|
  Тара

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Не за НЗОК, а за ИАЛ се споменава в последните редове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK