ЦЕРБ ще ремонтира гръцки ВЕЦ за 2 млн. лв.

Поръчката е възложена от Националната електрическа компания на южната ни съседка Public Power Corporation

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) спечели търг за близо 2 млн. лв. за ремонт на една от най-големите водноелектрически централи (ВЕЦ) в Гърция, съобщиха от компанията. Поръчката е възложена от Националната електрическа компания (Public Power Corporation) в страната, която има 99.7% пазарен дял и снабдява с електричество приблизително 7.4 милиона потребители.

Проектът

Проектът е за ремонт на генератор 3 във ВЕЦ "Кастраки", който в момента не функционира. След ремонта мощността на съоръжението ще се увеличи с 10% и ще се осигури непрекъснат режим на работа за производство на електроенергия, посочват от компанията. Ремонтните работи включват производство на нова намотка и монтаж и ще бъдат извършени за период от 7 месеца от 14 специалисти на ЦЕРБ.  

Силна конкуренция

В търга освен ЦЕРБ участие са взели и световни имена в бранша като Ansaldo - Италия, Turbo Care - Полша, Electroputera – Румъния, както и местната компания АBB GREECE. "Спечелихме търга благодарение на доброто техническо решение, което предложихме, по-ниската цена, както и досегашния ни опит с гръцката националната електрическа компания", коментираха от компанията.

ЦЕРБ работи с Public Power Corporation от 2007 г. Ремонтирала е генератор за ВЕЦ "Кремаста" (част от най-големия хидровъзел в Гърция), както и генератори за ТЕЦ-ове на о. Родос, о. Лесбос и о. Крит. През 2012 г. ЦЕРБ спечели търг за ремонтни дейности на Public Power Corporation за близо 500 хил. лв. Поръчката беше за ремонт на трансформатор на ТЕЦ "Линоперамата" на остров Крит. Тогава от ЦЕРБ бяха заявили, че са спечелили търга благодарение на опита си и предложената с близо 30% по-ниска цена от останалите кандидати.

Кои са ЦЕРБ

ЦЕРБ е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. Над 70% от дейността на компанията са в чужбина. У нас работи по проекти на Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, "Енерго-про Мрежи", ЧЕЗ, "Мини Марица-изток", "Лукойл Нефтохим" и други.

Според отчета на дружеството за 2012 г. основният му капитал е 2.128 млн. лв. като към края на 2012 г. в него работя 138 души. Според отчета за 2012 г. дружеството е генерирало приходи от 5.675 млн. лв., а нетната печалба за годината е 860 хил. лв., което е значително увеличение в сравнение с предходната година, когато печалбата е била едва 98 хил. лв.

Според Търговския регистър едноличен собственик на капитала на "Централна енергоремонтна база" е фирма "Дибел", в чийто съвет на директорите влизат Борис Евдокимов, който е украински гражданин, Димитър Белелиев и Санко Пешев. Последните двама влизат и в съвета на директорите на "Централна енерергоремонта база", който включва и Александър Мавродиев, който е и изпълнителен директор на дружеството.

Основният пакет от 52% от капитала на ЦЕРБ беше приватизиран през 2001 г. от работническо-мениджърското дружество "Централна енергоремонтна база 2001". Цената на сделката беше 2.044 млн. лв., от които 90% трябваше да се изплатят в компенсаторни записи. До 2010 г. вторият по големина акционер в ЦЕРБ с 35% бе "Енергоремонт холдинг".