Моят скъп iPhone 6

В дните преди официалната премиера на iPhone 6 в Русия, цената на нелегалния внос в страната достигна 2600 долара за брой.

Моят скъп iPhone 6

Първите два месеца от живота на умния телефон в България бяха белязани от ценови срив и дефицит

Юлиян Арнаудов
29660 прочитания

В дните преди официалната премиера на iPhone 6 в Русия, цената на нелегалния внос в страната достигна 2600 долара за брой.

© reuters


- Много са ви скъпи ябълките... 5 лева!

- Защо? - В съседния магазин са по 4.
- Ами купете си оттам. - Не мога, няма.

- Е, при нас като няма, са по 3.

Колко струват ябълките е въпрос, който получава различен отговор според това кога са се появили на пазара. Същото важи за Apple и един от култовите му продукти - iPhone. Последният модел iPhone 6 струваше близо 2300 лв. при дебюта си в България в началото на октомври, а в момента може да се намери за 650 лв. Но пък го няма.

Ситуацията нито е уникална за България, нито пък продукти на Apple не са ставали обект на всякакви куриозни истории по света. Въпреки това първите два месеца от живота на iPhone 6 в България са доста любопитни.

Ябълковата диета

Голямата важна дата за феновете на Apple по света в календара за тази година беше 9 септември. Тогава Apple показа двата си нови модела смартфони – iPhone 6 и iPhone 6 Plus, които се отличават от предишните версии с по-големи екрани и нови алуминиеви корпуси. Обичайната практика на компанията от Купертино беше приложена и сега. Тя е първо да се направи официална премиера, няколко дни по-късно продуктите да се пуснат в продажба първо на отбрани пазари и в ограничени бройки, а после да се направят и ограничени доставки в останалата част по света. Всичко това обичайно е съпроводено с голям медиен шум и опашки пред фирмените магазини на компанията. А там, където Apple няма собствени търговски обекти или дистрибуцията е по-слаба, може да се наблюдават интересни явления както с предлагането, така и с цената на новите устройства.

Има ли гладни

Причините крайните клиенти да искат смартфони, и по-конкретно iPhone в по-малката си част са рационални, а в по-голямата - става въпрос за... да го наречем мода, особено в българския случай. Според последното проучване на агенцията за онлайн изследвания Gemius, оповестено през изминалата седмица, едва под една трета от анкетираните декларират, че познават всички функции на апарата си и са ги използвали поне веднъж. При това в случая говорим изцяло за потребители на интернет.

В същото време стремежът на мобилните оператори да предложат умни телефони на абонатите си е обусловен от съвсем други, изцяло рационални мотиви.

Първо - с модните и мощни устройства те целят да привлекат нови абонати (цените винаги са различни и много по-ниски ако покупката на смартфон става заедно с подписване на колкото се може по-дългосрочен договор с оператора).

Второ - с една акция за налагане на определен модел умен телефон се цели привличането на най-платежоспособната част от клиентите. Която е и най-ценна за компанията, защото ще плаща за всякакви услуги.

И трето - по-дългосрочната цел с насищането на пазара със смартфони е да се ускори потреблението на мобилен трансфер на данни и използване на мобилен интернет. На което телекомите разчитат за бъдещо покачване на приходите си.

В началото беше "Мобилтел"

Пазарът в числа

Нито една от компаниите не е склонна да предостави точни данни за пазара на смартфони в страната, нито за собствените си продажби. По много груби изчисления на източник на "Капитал", отлично запознат със сектора, през 2013 г. в България са продадени около 1 млн. мобилни телефона. От тях 600 хил. са смартфони, като половината, или 300 хил., са модели на Samsung, а останалите 300 хил. – на другите производители. Точната бройка за продадени iPhone-и в страната също не е официално оповестена, но пак според източници на "Капитал" Apple са някъде на четвърто-пето място по продажби в цялата класация.

След като новият смартфон на Apple беше показан на 9 септември, от 16 септември той тръгна в продажба на избрани големи пазари. В България първи започна да го предлага "Мобилтел". Бързината доведе до образуването на опашки пред магазините на телекома, при все че с най-високия абонаментен план устройството струваше 1799.90 лева, а без договор - внушителните 2399.90 лв. При това - за базовата 16GB версия на по-малкия 4.7-инчов модел. В същото време потребителите в САЩ го купуват от първия ден за 649 долара без договор с оператор. На големите пазари в Европа iPhone 6 с 16 GB памет за съхранение на данни струва 699 евро, или 1367 лева. С други думи - през първите две седмици от присъствието си в България смартфонът на Apple струваше тук почти два пъти по-скъпо спрямо по-съществените за концерна пазари. Обяснението на "Мобилтел" е повече от резонно. "Компанията предложи на пазара iPhone 6 две седмици след официалното представяне на смартфона в САЩ. Това бяха първи ексклузивни бройки от iPhone 6, които дойдоха на българския пазар още преди да са започнали продажбите в останалите страни в Източна Европа", коментираха от "Мобилтел". От телекома съобщиха и че е важно да се има предвид, че с покупката на устройството от техен магазин потребителите получават и гаранция и сервизна поддръжка. "Тези компоненти: възможност за покупка почти веднага след премиерата, сервиз и гаранция за оригиналност на продукта, се взимат предвид при формирането на цените не само на iPhone 6, но и на всички устройства, които "Мобилтел" предлага", добавиха от оператора.

По същото време редица магазини (онлайн и традиционни) приемаха само поръчки за iPhone 6, а цените варираха доста. В интернет магазина ozone.bg той се предлагаше за 1399 лева, а в "Техномаркет" и "Технополис" - за между 1600 и 1800 лева. Онлайн порталът за пазаруване ozone.bg започна да прави първите доставки на 13 октомври (близо две седмици след "Мобилтел") с близо хиляда лева разлика.

Голямото поевтиняване

Първата стъпка в поевтиняването беше, когато смартфонът беше доставен в при онлайн търговците и в "Технополис" и "Техномаркет". Последните запазиха цените си от 1600 до 1800 лв., а най-изгодни все още бяха офертите на ozone.bg от 1399 лв. "Мобилтел" обаче свали офертата за iPhone 6 16GB до около 1800 лв. без договор, а с тарифен план смартфонът можеше да се вземе и по-евтино.

Втората, по-голяма стъпка надолу стана с намесата на "Теленор". По принцип от няколко години Apple работи с два телекома в страната – "Мобилтел" и "Глобул". Когато Telenor купи "Глобул", операторът спря да предлага iPhone. В първите дни на ноември обаче заедно с официалния старт на ребрандинга си телекомът върна iPhone в своето портфолио. И логично свали цените му. "Теленор" не предлага iPhone без договор, но с най-високия тарифен план при двегодишен контракт iPhone 6 16GB струва 649.99 лв., а при най-ниския като тарифа едногодишен абонамент цената скача до 1349.99 лв. Отговорът на "Мобилтел" не закъсня и компанията вече предлага iPhone 16GB срещу 1169.90 лева с двегодишен договор на най-високата тарифа. Ритейлърите също свалиха, макар и леко, цените, като в момента "Технополис" и "Техномаркет" го предлагат за 1549 лв.

БТК официално не предлага продуктите на Apple, но използва "Техномаркет" да продава смартфони iPhone 6 с нейните абонаментни планове и срещу една идея по-ниска цена.

Смятай по три

С една дума, цената на iPhone 6 в България по груби сметки за няма и два месеца е паднала между двойно и тройно: от 1800 - 2300 лв. в първите дни до 650 - 1400 лв. в момента. Ценообразуването за мобилните оператори е конфиденциална тема. Ясно е обаче, че те са готови донякъде да субсидират проникването на смартфона на пазара, разчитайки да компенсират от сметките на абонатите по-късно.

"Детайлите на ценовата политика са въпрос на търговска тайна. В нейния обсег попада и информацията за продадените до момента устройства, но интересът към iPhone 6 е много голям и надвишава този към неговите предшественици", казаха от "Мобилтел".

"Теленор" предлага устройствата на преференциални цени. Считаме, че българските потребители заслужават най-новите технологии и продукти на достъпни цени", беше коментарът на "Теленор".

Най-конкретни в отговорите си за цената на iPhone 6 са от ozone.bg. "Наша политика е да следваме препоръчителните крайно клиентски цени за продуктите, които предлагаме. Такъв е случаят и тук - цените са съобразени с официалната цена на iPhone за Европа", коментира Димо Петков, търговски директор на ozone.bg. Изказването му дава може би най-точната представа колко точно струва смартфонът на Apple в България и Европа – без субсидии или надценка, заради ексклузивност. Компанията не е променяла цените на устройствата, откакто ги е пуснала в продажба, и iPhone 6 16GB струва 1399 лв., което е най-близо до цената от 699 евро (1367 лв.) в държавите от Западна Европа.

Със записване и капаро

На практика за потребителите в България все още е трудно да се сдобият с новия смартфон. Макар и "Теленор" да предлага най-изгодните за момента цени, устройствата в обектите на телекома просто ги няма. Служителите са готови да ви запишат за бъдеща покупка, ако оставите капаро от 50 лв., но не знаят кога ще има доставка. "Очакваме я всеки момент", казаха от пресслужбата на телекома пред "Капитал".

Ситуацията не е по-розова и в магазините на "Мобилтел". По-малкият модел iPhone 6 е изчерпан или запазен в повечето обекти, а служителите предлагат да потърсят в кой точно магазин е останала налична бройка. Подобен проблем няма с по-големия iPhone 6 Plus, който може да се вземе незабавно в София.

С предварителна заявка са и повечето модели iPhone 6 в онлайн магазина ozone.bg, като очакваната дата за доставка е към края на следващата седмица.

Световната практика

Кой печели от ябълките

 


Една от основните критики към технологичният гигант Apple е, че поставя много висока надценка на своите продукти. На пръв поглед е така – производствените разходи на последните модели смартфони iPhone 6 варират между 200 и 260 долара в зависимост от версията. Компанията продава базовия iPhone 6 за 649 долара без договор с някой от американските мобилни оператори, което прави марж на печалбата, досигащ 69%. Ако се приспаднат и разходите за логистика и маркетинг, той спада наполовина.

Високата цена за първите ексклузивни бройки не е изолиран случай за България. Куриозите по света са по-големи. В Русия са вкарани нелегално няколко хиляди бройки, които започват да се продават от местни онлайн магазини за между 1550 и 2600 долара според модела. Това става на 19 септември, или седмица преди устройството да направи официален дебют в страната. Скоро след като навлезе официално в Русия, заради обезценяването на рублата спрямо долара, се оказа, че един iPhone 6 16GB струва по-евтино, отколкото в САЩ. В момента там устройството има цена от равностойността на 684 долара без договор, докато в Ню Йорк то е 649 долара, но с данъците скача до 700 долара пак без абонамент към оператор. За да противодейства на явлението, Apple обяви, че ще увеличи с 25% цената на смартфона в Русия.

Стремежът на потребителите да имат най-новия продукт на Apple веднага след премиерата понякога достига до абсурдни нива. През изминалата година дни след като компанията представя новия тогава iPhone 5S, една от атрактивните възможности беше да се вземе версия със златен цвят. Моделите с подобно изпълнение бяха дефицитни в първите месеци, да не говорим за първите дни. Така на черния пазар в Китай златен iPhone 5S беше продаден в онлайн аукцион за впечатляващите 10 хил. долара, а доста други – за по 4 хил. долара.

Което доказва едно - да се заложи на суетата е добър ход и в най-технологичните сектори.

Когато той замлъкне

Едно от големите опасения на българските потребители са за произхода и гаранционното обслужване на устройствата. Случва се потребителската електроника, която се продава на доста ниска цена, да не е внесена по официални канали. "Мобилтел" и "Теленор" са официални партньори на Apple за България. Официален дистрибутор е "Апком", който работи с "Техномаркет" и "Технополис". От ozone.bg обявиха, че устройствата, които предлагат, са внесени официално, без да уточняват през кой точно канал. Компанията обаче очаква до края на годината да стане официален партньор на Apple. "Засега нямаме статут на официален партньор, но водим преговори да станем такъв и очакваме това да се случи до края на годината, тъй като покриваме изискванията на компанията", каза Димо Петков от ozone.bg.

Що се отнася до гаранцията - Apple няма директно представителство в България, а сервизната поддръжка се осъществява от локален оторизиран сервиз, с който работят всички дистрибутори. При телекомите ситуацията е сходна. Те не предоставят на технологичния гигант проблемните продукти с годна гаранция, а сервизната поддръжка се осигурява от самите тях.  

- Много са ви скъпи ябълките... 5 лева!

- Защо?

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


51 коментара
 • 1
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Както във вица за митничарите: не е важно какво си си купил, а колко си платил за него.

 • 2
  blackfrogg avatar :-|
  blackfrogg
  • -14
  • +181

  Няма какво да се плюят политиците. Простотията е симптоматична на всяко ниво. Българинът работи между 500 и 1000 часа, за да си купи тази играчка. А харчим средно по 6 лв. на година за кино, театър и концерти. Скотове, сноби, сган.

 • 3
  caliber_.44 avatar :-|
  Калибър

  Айфонска история.
  В денят, когато пуснаха новият iPhone 6, опашките бяха огромни. Едни от първите щастливци бяха майка и син. Явно подаръкът беше за синът.
  Точно извън магазина майката каза: Отвори кутията, хайде да го видим.
  Започна се късане на лепенки, вдигане на капака, прехвърляне на кутията със съкровището от едни ръце в други...
  Изведнъж нещо блестящо излетя и се сгромоляса на мраморният под на мола...

 • 4
  ilievich avatar :-|
  Denis Iliev

  Телефон с характеристики от 2012 година през 2014... Отидете в GSMARENA и сравнете това нещо с моя Lenovo P780(недостъпен извън Азия) и струващ точно 5 пъти по-малко от въпросната ябълка в български левове, с над 2 пъти по-голяма батерия, по-голям екран, по-ефикасен процесор, без робство на IOS и 100 други предимства...Да не говорим, че си го купих през лятото на 2013 :D

 • 5
  pavla avatar :-P
  ПАВЛА

  До коментар [#3] от "kалибър":

  Честита поломена купчинка, му се казва на това.

 • 6
  volrath avatar :-|
  volrath

  До коментар [#2] от "danaeconnect":

  Е ти пък, това да не е само тук? Навсякъде консуматорите са преобладаващата част от хората. Позьори цял живот ще има. Дали ще е с телефон за 1000 лева и Примичка/б-кънект вътре. Дали ще е с кола за 30 000 лева и ще сипва максимум за 20 лева на бензиностанция....

 • 7
  kireto avatar :-?
  Кирето

  Снобизъм от най-чист вид.
  Всяка сутрин се засичам с една кака в метрото, натепала слушалките и слуша музика от айфона, държи го с долната страна, където е ябълката, нагоре, да се вижда...
  Как ли ще реагира, ако някой пъти кажа, че са я прецакали и ябълката и е нахапана, а оригинала трябва да е с цяла....?

 • 8
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  (цените винаги са различни и много по-ниски ако покупката на смартфон става заедно с подписване на колкото се може по-дългосрочен договор с оператора) - Т'ва не важи за ЕМтел, нали се сещате! :) Хахахаха

 • 9
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  До коментар [#3] от "kалибър":

  Не ми казвай че не си го заснел, щеше да е най-гледаното видето в тубата! :) хахахаха. пълна олигофрения. И като ги питам тия особените фенове дето бързат да си сменят айфона сека година КОлко приложения имате? Некой питат "ама какво е това приложение? За кво се ползва"?

 • 10
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Бая трябва да си комплексиран за да дадеш 1000 отгоре, само и само да си сред първите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал