Бавното изплуване на рибния бизнес
Секторът е все още дребен и сив, но напоследък леко расте


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Дните около Никулден са едни от малкото в годината, когато масово изплува мисълта, че на територията на страната все пак има риби и те могат да бъдат дори бизнес. По думите на рибари през останалото време на годината "браншът не представлява интерес за държавата" и "никой не ги брои за живи".
А накратко секторът е далеч от подреден и държавата води хаотична политика. Немалка част от бизнеса с риба плува в сива вода. Бракониерства се - за осем месеца контролният орган е хванал мрежи с дължина повече от разстоянието между София и Пловдив. Въпросната агенция е имала 13 директори за последните седем години. Преди дни държавата призна, че няма идея кой стопанисва 268 язовира. Оперативна програма "Рибарство" с минибюджет от около 100 млн. евро започна с най-голям фалстарт и роди и доста "паметници на рибната глупост", закъснява и бъдещата. Местният пазар е свит, най-малкото защото България е на едно от последните места по консумация на риба в Европейския съюз с 5.4 кг средно на човек годишно.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
22 коментара
Траленето за рапани разказва играта на морската биосфера.
Това трябва да се забрани - иначе след време не само няма да има риба в Черно Море, но и туристи няма да останат.
Бой по бракониерите , иначе риба няма !
Значи изнасят черноморската риба,а ние ядем кой знае от кога ззамръзена от скандинавието та до Южна Америка.Охладена има и от Гърция,но тя е с ниско качество или много скъпа.А българските рибари и малкото,което продават в България е на прекомерно висока цена.Напр.миналата година чернокопа беше 6 лв,а тази година 8,50 лв.
И тук рибата е вмирисана откъм контролните органи и от към правораздаването, а не откъм главата... Държавата работела до 17 часа... глупости, просто си затварят очите.
Отново, но не и неочаквано е липса на контрол и заинтересованост от страна на държавата...
За мен е чудни как изибщшо се е допуснало да потъне.
До коментар [#7] от "georgi47chinkov":
внимавай човече! за тези грандиозни разкрития, ще си навлечеш сериозни проблеми. Сайтът вече е под надблюдение от лявото крило на молдовското масонство и секретният отдел на етиопското военно контраразузнаване. Пази се !
До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":
Не искам да се заяждам, но да се казва, че гръцката риба е с ниско качество не е сериозно. А за сравнение на цените: гръцка ципура и лаврак - 13-15 лв. Български лефер - 25-35 лв. (когато го има), зарган, който въобще не може да се сравнява по качество с ципурата - 12 лв.
За съжаление нашето море е много бедно на рибен ресурс и на практика бизнеса с рапани е по-голям отколкото рибния.
А за тези които искат да ядат хубава и не много скъпа риба препоръчвам прясна българска пъстърва - 8,50-10,50 лв/кг, при това изчистена!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.