Развиването на IT фирмите извън София е важно за икономиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Развиването на IT фирмите извън София е важно за икономиката

Развиването на IT фирмите извън София е важно за икономиката

Пламен Цеков, главен изпълнителен директор на софтуерната компания Scale Focus пред "Капитал Daily"

Юлиян Арнаудов
12405 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Пламен Цеков има над 15 години опит в IT индустрията в България. Той е главен изпълнителен директор на фирмата за софтуерна разработка и аутсорсинг Scale Focus, както и акционер с 16%. Под негово ръководство компанията се превръща в една от най-бързоразвиващите се български софтуерни фирми. Scale Focus постига приходи за 2013 г. от 5.43 млн. лв., а служителите й в момента са 150. Компанията откри през ноември втори развоен център, разположен в Пловдив. От декември 2014 г. Пламен Цеков е член на управителния съвет на Българска аутсорсинг асоциация (БАА).
Част от бизнеса в сектора вече не е само да намираш опитни и изградени професионалисти, но и да създаваш такива.

Увеличаването на конкуренцията ще вдигне добавената стойност, които българските IT фирми създават.

С какво ще се занимава новият развоен център в Пловдив?

- Откриването на втори развоен център беше част от средно- и дългосрочната стратегия за развитие на Scale Focus. Фактът, че искаме да растем не само в София, ясно показва за намеренията и структурата, която искаме да изградим в бъдеще. Офисът в Пловдив вече работи по един от проектите ни за чуждестранни клиенти. Основната дейност на Scale Focus е съсредоточена в сферата на IT услугите и аутсорсинга и работим основно с международни компании. Не виждаме никакъв проблем, услугите които предоставяме на нашите клиенти от цял свят, при това със същото качество да го правим и в Пловдив. Една от задачите на новия офис ще е точно това – работа по международни проекти, също така и разработване на вътрешни за компанията проекти и продукти. До година, година и половина в центъра трябва да работят 40 IT специалиста. 

Защо се спряхте точно на Пловдив, а не някой от другите големи градове?

- Няколко са ключовите фактора. За Пловдив специално, един от най-важните е наличието на два силни университета, които подготвят добри кадри. Немалко от настоящите служители и ключови мениджъри на Scale Focus са възпитаници на пловдивските университети. Вторият фактор беше активността на общината. Видяхме в лицето на местната управа отговорен партньори, които наистина търсят активния контакт, за да привлекат инвестиции в града. Това не го видяхме в другите градове. Надяваме се останалите да последват примера на общината в Пловдив. За нас беше цел да отворим нашия втори офис максимално бързо. Трети фактор е отдалечеността, Пловдив е на сравнително близко разстояние от София, но това не беше най-важният критерий.

Разрастването на български IT фирми извън София е ценно за икономиката на страната. Особено при фирми, свързани с IT и аутсорсинга, защото технологията позволява да не се расте само на едно място. С модерните технологии разстоянията вече не са от толкова голямо значение. Не е нужно София допълнително да прегрява като дестинация. Другите големи градове в България също могат да поемат голяма част от тези работни екипи. Призоваваме и други IT фирми да направят стъпката и да се решат да открият офиси извън столицата. Това ще помогне на самите региони за по-устойчив растеж.

В дългосрочен план предвиждате ли нови развойни центрове в други градове в България?

- В дългосрочен да, но подобна стъпка ще осъществим, като реализираме краткосрочните си цели при развитието на офисите в София и Пловдив.

Ще има ли приоритезиране кой център ще развивате?

- Планираме да развиваме паралелно и двата офиса. Нашата визия за растеж не е вързана с конкретно географско място. В началото на годината отворихме и търговски офис в Лондон. Така че откриването на втори развоен център в Пловдив е важна крачка от една цялостна и дълготрайна стратегия на растеж за Scale Focus.

Как се развива проблемът с IT и аутсорсинг кадрите в България? Влошава ли се обстановката или има някакво подобрение?

- Трудно е да се каже дали има подобрение или влошаване. Факт е, че все по-трудно се намират IT специалисти. Но част от бизнеса в сектора вече не е само да намираш опитни и изградени професионалисти, но и да създаваш такива. За всяка компания е различно предизвикателството с наемането на кадри. Scale Focus успя за две години да привлече над 150 много добре подготвени IT специалисти. Част от тях са били вече доказани експерти, а друга част сме изградили вътре в компанията.

В Пловдив ще работите ли съвместно с университетите за създаването на нови кадри?

- Да. Първоначално ще започнем с изграждането на стажантски програми и лека-полека идеята е да вкараме постепенно и избираеми курсове, които ние виждаме, че стават важни в световната практика. Изучаване на дисциплини, които да са насочени изцяло към практиката и да помогне на студентите да навлязат по-лесно в бизнеса и в типовете международни проекти, по които ние работим.

Навлизането на големи международни компании оказва ли натиск върху пазара на труда за IT кадри?

- Навлизането на чуждестранните компании има своите плюсове и минуси. От една страна, те създават по-силна нужда от специалисти и завишават конкуренцията на пазара на труда. От друга гледна точка, тези чуждестранни компании ще изградят екипи, които ще работят по подобни международни проекти. Така те ще помогнат за повишаване на качеството на IT таланта в България. Тоест България от гледна точка на подготовката ще спечели. Това ще важи, освен ако въпросните компании не измъкнат таланта извън страната. Увеличаването на конкуренцията несъмнено ще вдигне добавената стойност, които българските IT фирми създават. Но трябва да внимаваме да не растем повече отколкото трябва, така че да загубим привлекателността си като дестинация. В момента сме атрактивни заради микс от много добро качество и приемливи цени на труда. Трябва да внимаваме ценовите равнища да не вземат връх.

В последното изследване на A.T. Kearney сме на девето място по привлекателност на аутсорсинг в света. Това ще помогне ли за навлизането на нови компании в страната?

- То вече се отрази. Самото изследване гледа една-две години назад. Факт са навлизащите нови компании на българския пазар, но е и факт растежът на местните IT дружества. Тоест увеличава се обемът на поръчките и желанието на международните компании да работят с български фирми. Кои са най-големите предимства на България спрямо останалите държави в Европа? Няколко фактора са. Част от Европейския съюз сме, талантът който имаме, владеенето на западни езици. България има една от най-добрите данъчни системи за развиването на бизнес, който зависи основно от човешкия капитал - ниските нива на корпоративно и персонално подоходно облагане. Една от причините в момента IT кадрите да не напускат страната е, че ако съпоставим заплатите и цената на живот, в България е на много по-добро равнище от други страни в Западна Европа. Преди десет години се наблюдаваше отлив на специалисти, но сега няма подобна тенденция именно заради това. Близки сме по култура със Западна Европа и на компаниите е по-лесно да работят с българи, отколкото ако направят това в по-далечни държави като Украйна, Русия, Индия, Пакистан и Китай. Политическата обстановка също е важен фактор. Например преди няколко години Египет беше една от водещите страни в сферата на аутсорсинг за Европа. Влошаването на политическата обстановка повлия негативно на привлекателността на държавата.

Има ли шанс да се привлекат обратно изтеклите преди години IT специалисти?

- Защо да няма шанс – има такъв. Още по-добра е възможността, че тези специалисти вече са навлезли в културата на съответната държава. Те могат да започнат да работят за България, макар и дистанционно – тоест да помагат на местните фирми и икономика да се разраства. Част от стратегията за растеж на Scale Focus е отваряне на търговски офиси в други страни. И бихме желали на всяко едно място да имаме по един силен българин, който да защитава нашите интереси и достатъчно опит в местната култура. Конкретно в Лондон имаме двама специалисти – англичанин и българин, който е отишъл да учи и живее в Англия. Идеята ми е, че българите в чужбина могат да са полезни не само като се приберат в страната, те могат да помогнат и да бъдат парламентьори на българската икономика там, където са. Това го правят хора от други националности за техните държави.

Как се развива Scale Focus през тази година и очакванията ви за близкото бъдеще?

- Тази година удвояваме капацитета си от гледна точка на персонал и вървим към близо 100% ръст на приходите в сравнение с предишната година. Така че поддържаме тенденцията да удвояваме бизнеса си всяка година. Дали това ще продължи в същия дух е трудно да се каже. Това зависи от много макроикономически и конкретни фактори, които влияят на бизнеса. В момента е трудно да се планира дори и в средносрочен аспект. Очакваме и през следващата година да поддържаме същия растеж.

Пламен Цеков има над 15 години опит в IT индустрията в България. Той е главен изпълнителен директор на фирмата за софтуерна разработка и аутсорсинг Scale Focus, както и акционер с 16%. Под негово ръководство компанията се превръща в една от най-бързоразвиващите се български софтуерни фирми. Scale Focus постига приходи за 2013 г. от 5.43 млн. лв., а служителите й в момента са 150. Компанията откри през ноември втори развоен център, разположен в Пловдив. От декември 2014 г. Пламен Цеков е член на управителния съвет на Българска аутсорсинг асоциация (БАА).

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  България да се превърне във втора Силиконова долина.Може,ако се върнат тези,дето се пръснаха по света.

 • 2
  mmommo445 avatar :-|
  Mmomo

  Да, ИТ индустрията има успехи, причината за това е че държавата не пречи и не се бърка.
  Мислех да пиша че успехите може да са по-големи, ако държавата помагаше (както в Румъния), обаче навреме се спирам - никаква помощ не трябва, от държава като нашата тя винаги е мечешка.

 • 3
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  По последните данни на НСИ в ит индустрията работят под или около 1 процент от всички наети. Не че не е важно да се развива този сектор, но предвид структурата на населението и работната сила, на нас са ни нужни работни места за ниско и средно квалифицирани. Т.е. някакво производство за износ, където след 3-6 месеца обучение да могат тези хора да се ангажират. А че ИТ сектора предлага високи заплати, възможност за развитие и т.н. е безспорно. Ключовото е, че тиквите по народното събрание, а и цялата администрация въобще не вдяват за какво става въпрос и въобще и да искат не могат да попречат на развитието на сектора, поне за сега.

 • 4
  wyg53365051 avatar :-|
  Българофилъ

  Един от факторите е слабия български език на разни директори. Имам предвид изказвания от сорта "цена на живот" и т.н.

 • 5
  innsomnia avatar :-|
  innsomnia

  Браво, това е една хубава новина! София се "изгърби" от ИТ офиси и изобщо от това целенасочено концентриране на всичко случващото се в страната именно в нея... Програмист съм и като такъв мога да подкрепя мнението на Пламен Цеков, никой клиент не го интересува къде по-точно е създаден даден продукт, стига да е качествен. Нека и другите сфери да се усетят и да започнат да се разрастват в други градове. София има предели, вече е пренаселено.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK