Банка "Виктория" отваря врати в петък (допълнена)

Клиентите ще имат достъп до вложенията си, след като бяха осигурени средства от продажба на обособени части от кредитния й портфейл

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
За една седмица над 64 хил. вложители са изтеглили 2.34 млрд. лв. от гарантираните влогове в КТБСедмица след началото на изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ), вече близо две трети от общия им обем са разплатени. БНБ отне лиценза на КТБ на 6 ноември, а изплащането на гарантираните влогове започна на 4 декември. Противно на очакванията, в първия ден на изплащането не се образуваха опашки от хора, желаещи да се разпоредят с парите си, които бяха блокирани в банката над четири месеца. 

По данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), през първия ден на изплащането – 4 декември, със средствата си са се разпоредили общо 25 хил. от вложителите на КТБ, чиито гарантирани влогове са на обща стойност 1.07 млрд. лв. В следващите дни, темповете на изплащане постепенно намаляваха, като на 11 декември през обслужващите девет банки са преминали 4000 вложители на КТБ, които са се разпоредили с гарантираните си влогове за общо 117 млн. лв. Така, към 17:00 часа на 11 декември, седмица след началото на изплащането, вече общо 64.3 хил. души са се разпоредили с притежаваните от тях 2.34 млрд. лв. от гарантираните влогове в КТБ.

На 12 декември затворената от юни банка "Виктория" (преди Креди агрикол България) ще бъде отворена и достъп до парите си ще имат всички вложители – и гарантирани, и негарантирани. "Виктория" е дъщерна на Корпоративна търговска банка, чийто лиценз беше отнет на 6 ноември, но към момента не е обявена в несъстоятелност заради обжалване на отнемането на лиценза й.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове