Сондажите в блок "Хан Аспарух" се отлагат с няколко месеца
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сондажите в блок "Хан Аспарух" се отлагат с няколко месеца

Проучвателните сондажи трябва да докажат какви са залежите в находището и дали добивът им е икономически изгоден

Сондажите в блок "Хан Аспарух" се отлагат с няколко месеца

Основният мотив за забавянето на проучването в Черно море е непрестанното понижаване на цените на петрола

9338 прочитания

Проучвателните сондажи трябва да докажат какви са залежите в находището и дали добивът им е икономически изгоден

© Капитал


"Ние продължаваме с проекта и изпълнението на поетите ангажименти. Оставаме сондажите за началото на 2016 г., така че става въпрос за отлагане от няколко месеца", Ксавие Фожера, директор "Проучване и производство" в "Тотал Е&П България".
Сондажите ще са през 2016 г., като България ще знае има ли залежи през 2017 г.

Проучвателните сондажи, който са ключовата фаза от проекта за търсене и проучване на нефт и газ в най-перспективния български участък "Блок 1-21 Хан Аспасрух" в Черно море, ще бъдат отложена за началото на 2016 г. Решението е било взето единодушно от френската Total, австрийската OMV и испанската Repsol, които през 2012 г. спечелиха конкурса за търсене и проучване на нефт и газ на територията на потенциалното находище. Консорциумът е прекратил две обществени поръчки, свързани с подготовката на проучвателните сондажи, които трябва да докажат какви са реалните залежи на находището, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Бюджетно свиване заради петрола

Като мотив за забавянето компаниите посочват значителното и непрестанно понижаване на цените на петрол в света за изключително кратки срокове в последните месеци. Това засяга вътрешните бюджети на дружествата, които са титуляри на разрешението за търсене и проучване, което е и причината те да вземат единодушно решение за промяна на бюджета и работната програма за 2015 г., като отложат началото на програмата за сондиране за 2016 г. Министерството на енергетиката е уведомено за промяната в работната програма.

Това е и причината част от обявените поръчки да бъдат прекратени. Едната, която към момента става безпредметна, е за интегрирана логистична база, която няма да може да бъде финансирана през 2015 г. Другата прекратена поръчка е за предоставянето на услуги за морско сондиране за два сондажа. Поръчката за изготвянето на план за аварийни действия пък ще бъде възложена чрез директно договаряне.

Има време

"Ние продължаваме с проекта и изпълнението на поетите ангажименти. Оставяме сондажите за началото на 2016 г., така че става въпрос за отлагане от няколко месеца", коментира за "Капитал Daily" Ксавие Фожера, директор "Проучване и производство" в "Тотал Е&П България", българския клон на Total. Той напомни, че разрешителното за търсене и проучване, което беше дадено на компанията през август 2012 г., изтича през август 2017 г., така че има достатъчно време да бъдат направени и двата проучвателни сондажа, за които има поет ангажимент.

Фужера посочи, че "Тотал Е&П България" продължава провеждането и възлагането на други поръчки, като през 2015 г. ще бъдат пуснати отново и тези, които сега се спират. Фожера обясни, че спирането се е наложило заради изискванията на Закона за обществените поръчки. И допълни, че процедурите са много тежки и изискват много усилия и средства, но компанията вече има опит с тях. Дружеството ще използва периода на отлагане и за по-задълбочени анализи на вече извършените проучвания на терена.

Отложени надежди

Забавянето на сондажа в блок "Хан Аспарух" означава и отлагане на евентуалния добив на местен газ, на който България се надява, за да намали зависимостта си от руския газ. На конкретния участък са възлагани големи надежди, които се потвърдиха и от сеизмичните проучвания, направени през тази година. В непосредствена близост до "Хан Аспарух", но на територията на Румъния бяха открити предполагаеми залежи за 84 млрд. кубични метра газ, което също е причина да се смята, че българският блок е изключително перспективен.

Сондажите, които са следващата стъпка, трябва да докажат какви са залежите в находището и дали добивът им е икономически изгоден. Ако резултатите са положителни, консорциумът ще може да регистрира търговско откритие и да получи концесия за добив. Проучвателните сондажи обаче са най-скъпата част от проучването, като според експерти всеки един от тях ще струва на консорциума, ръководен от Total, по 300 млн. евро. Точно затова ангажиментът, който компанията пое за извършването на два сондажа, беше приет като сериозна заявка от страна на компаниите.

Според работната програма за търсене и проучване на блока реален добив можеше да започне на шестата година от получаването на разрешението, т.е. не по-рано от 2018 г. С отлагането на сондажа обаче евентуалният добив също ще се забави. В момента единственият местен газ се добива от находища във варненския шелф, които са дадени на концесия на "Петрокелтик България". Те обаче могат да задоволят едва 15% от нужните количества газ в страната.

В началото на декември правителството обяви нови процедури за търсене и проучване на нефт и газ в българската акватория на Черно море в блок 1-14 "Силистар" и блок 1-22 "Терес". Първият е с площ 6893 кв. км и инвеститорите ще трябва да платят за него годишна такса в размер на 275 720 лв. Дължимата сума за блок 1-22 "Терес" с площ 4032 кв. км е 161 280 лв. за година. Двата блока, които вече са били проучвани, не се считат за толкова перспективни, колкото "Хан Аспарух", който е и с много по-голяма територия - 14 хил. кв. км.

Природният газ може да поевтинее с 0.05%

Цената на природния газ може да бъде намалена с 0.05% за първото тримесечие на годината. Това сочи докладът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, който ще бъде обсъден на открито заседание във вторник в сградата на комисията. Ако предложението на регулатора бъде прието, природният газ от началото на годината ще струва 610.83 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. Преди малко повече от месец държавната "Булгаргаз" поиска поскъпване малко над 2%, което е 12.48 лв. за 1000 куб. метра, до цена от 615.92 лв. за 1000 куб. метра (без акциз и ДДС).

Според направения анализ регулаторът не приема начина, по който "Булгаргаз" формира привлечния капитал, тъй като смята, че краткосрочните и дългосрочните задължения не влизат в него. ДКЕВР обаче признава кредита, който дружеството взе от своя собственик - Български енергиен холдинг, в размер на 47 млн. лв. при годишна лихва от 4.49%. Намалението на цената е постигнато, като е изключен и исканият недовзет приход в размер на 12.35 лв. за 1000 куб. метра. Разходите за съдебни такси и правни консултации също са изключени. Намалението на цената на петрола пък ще има само частично отражение, тъй като то започна през първата половина на септември, пише още в доклада на комисията.
"Ние продължаваме с проекта и изпълнението на поетите ангажименти. Оставаме сондажите за началото на 2016 г., така че става въпрос за отлагане от няколко месеца", Ксавие Фожера, директор "Проучване и производство" в "Тотал Е&П България".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  jea38307395 avatar :-|
  jea38307395

  Очаквано. Нали не сме си мислили, че ниските цени на петрола ще засегнат само Русия.

 • 2
  dunkan avatar :-|
  dunkan

  Искам да знам решението на консорциума ли е или на нашите тикви!

 • 3
  1024 avatar :-|
  1024

  Путин е виновен!

 • 4
  bvanetza avatar :-?
  Borislav Valkov

  Щом цените на горивата намаляват, защо цените на газта си остават същите?

 • 5
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  До коментар [#4] от "Borislav Valkov":

  Щот договорите са обвързани с цените на петролни деривати, които са най-близки по приложение с газта в случая. Такава е световната практика - цените се оформят според пулове. В случая с БГ това е цената на мазут, дизел на локалния спот пазар, които не са поевтинели чак толкова. Цените падат в долари, като значителна част от това се дължи на поскъпването на долара. Останалите няколко процента разлика се размиват от вертикалната интеграция на добивните и преработвателни бизнеси, и крайният продукт има в резултат много ниска флуктуация на цената.

 • 6
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  Независимостта ни от Русия се отлага, за пореден път и за наше голямо съжаление...

 • 7
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Айдеееее, уйде коня у ряката...

  Е, оти ги ручахме жабетата ?

 • 8
  bobhunter avatar :-|
  bobhunter

  Те си плетат тяхната кошница. Къде бяхме НИЕ, когато подписвахме договора оправдаващ протакане във времето. Днес, ако си потърсим по-надеждни партньори, сигурно ще трябва да пращаме неустойки. Днес нефтът е евтин, но докато завършат сондажите сигурно ще поскъпне. Комисионерите много лесно и бързо са готови да продадат и собствената си майка, камо ли интересите на държавата си.

 • tatinadani

  Авторът на статията би трябвало да познава договора в детайли и да знае кой го е подписал. Ако няма неустойки за протакане във времето, т.н. подписвач от българска страна (защото това не може да бъде експерт) да се подведе под отговорност за нарушаване на държавните ни интереси. Добре би било редакцията да продължи да разследва случая. Трябва да спрем да позволяваме всеки да ни цака (има и други изразни средства по този повод), та и да му помагаме сами. Какво значение има колко е голяма страната ни (щото то държава май няма), нека да сме горди с нея. А всъщност какво? То да го е срам човек да каже откъде е, когато по света го питат... Proud to be Bulgarian?

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Харесва ми острия и изискващ тон в посока на санкциониране или не отлагане на проучванията, но къде са тези, нашите де, гласове, когато цели партии и коалиции отлагат, забавят и всячески пречат на каквито и да е проучвания, които могат да поставят под въпрос нашата зависимимост от Газпром и путиновата политика.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.