Валутите на развиващите се страни рязко се обезцениха
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Валутите на развиващите се страни рязко се обезцениха

Инвеститорите се обърнаха към щатския долар в бягство от обезценяващите се валути на развиващите се страни.

Валутите на развиващите се страни рязко се обезцениха

Спадът на производството в Китай се отрази негативно на износителите на суровини

3318 прочитания

Инвеститорите се обърнаха към щатския долар в бягство от обезценяващите се валути на развиващите се страни.

© Reuters


Валутите на развиващите пазари се сринаха до рекордно ниски нива, след като производството в Китай регистрира спад – ясен сигнал, че търсенето на суровини и материали е намаляло, съобщава Bloomberg. Запасите от суровини на развиващите се страни също се сринаха до рекордно ниски нива.

В посока надолу

Последните значими събития на световната икономическа сцена – рязкото увеличение на основния лихвен процент от страна на централната банка на Русия и забавянето на търсенето на суровини от Китай, доведоха до спадове на редица валути и борсови индекси. Цената на кошница, обхваща валутите на 20 развиващи се страни, регистрира обезценка от 1.2%, достигайки най-ниското си ниво от 2008 г. насам. Руската рублата отчете най-голям спад, сривайки се до над 80 рубли за долар във вторник – най-ниското ѝ ниво от 1998 г. насам. (повече за спада на рублата четете на стр. 10).

И други валути, които също са силно зависими от цената на петрола, изгубиха част от стойността си. По време на динамичната търговия в Европа и Близкия изток във вторник сутринта норвежката крона се обезцени с 5%, а борсата в Дубай загуби 7%. Бразилският реал загуби 1.7% от стойността си достигна до най-ниското си ниво от 2005 г. Мексиканското и чилийското песос поевтиняха с над 1%, индийската рупия достигна най-ниската си цена за последните 13 месеца.

Индексът на развиващите се пазари – MSCI, се сви с 1.3%, достигайки 912.40 пункта по време на търговията през ранния следобед в Лондон. За последните 8 дни той изгуби 7.7% от стойността си. Цените на кошници от активи в Дубай и Саудитска Арабия също се сринаха до най-ниските си нива за последната година.

Спад на активността в Китай

Бизнес активността в Китай достигна най-ниското си ниво за последните седем месеца през декември. Това допълнително повиши очакванията на пазарите, че Китайската народна банка ще започне програми за стимулиране на икономиката, за да спре допълнителното забавяне на бизнеса. Reuters посочва, че след години на безпрецендентно печатане на пари от централните банки по цял свят, проблемите в еврозоната и Япония и забавянето на производството в Китай са разтревожили инвеститорите, които не знаят какво да очакват в бъдеще.

Негативните новини за производството в Китай, спада на цената на петрола и действията на Руската централна банка доведоха до отлив на средства от развиващите се пазари. Инвеститорите потърсиха сигурност в долара и йената. "Винаги сме знаели, че поскъпването на долара ще изпрати шокови вълни към възникващите пазари, а сега виждаме и на практика, че се случи точно това", посочи валутният стратег от Bank of New York Mellon Нийл Мелър.

Валутите на развиващите пазари се сринаха до рекордно ниски нива, след като производството в Китай регистрира спад – ясен сигнал, че търсенето на суровини и материали е намаляло, съобщава Bloomberg. Запасите от суровини на развиващите се страни също се сринаха до рекордно ниски нива.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  today avatar :-P
  today

  Олелееее, великия БРИКС! Сега кой ще изтика долара от обръщение като "световна" валута?

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#1] от "today ;)":

  За да стане, ще има много такива удари. Никой не се предава лесно. Засега БРИСК инкасира удари. Да видим колко ще издържи.

 • 3
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  До коментар [#1] от "today ;)":

  Точно такива спекулативни ексцесии на финансовите пазари са причина развиващите се икономики да търсят начини за намаляване на зависомостта от долара. В началото на годината имаше подобен епизод на валутния пазар, резултата беше ускоряване на работата по алтернативни финанси институции, сключване на валутни суапове, увеличено трупане на реално злато. Сега е по-интензивно, защото в еврозоната и Япония вдигнаха печатниците на по-висока скорост.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Нормално, слабите винаги понасят жертвите от игрите на големите. От Русия до Венецуела страните чийто доходи са свързани с износ на нефт ще пускат мехури. "Тъпите" араби от този тип страни ненапразно инвестират отдавна в развитите западни икономики, от Мерцедес до Силиконовата Долина.

 • 5
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#3] от "Durruti":

  Глупости. Спекулативна ексцесия можеш да наречеш нещо, воденето от ирационални мотиви, а тук мотивите са изцяло фундаментални - даже в статията са ти го обяснили. А обяснението за печатниците е тъпизъм - печатането на пари обезценява валутата, в която се печата, а в момента се обезценяват БРИКС валутите спрямо основните валути. Да не говорим, че еврозоната още не печата пари.

 • 6
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  До коментар [#5] от "bricky":

  Юрването на големи финансови потоци от облигации към акции, от суровини към валути, от едни пазари към други е точно спекулативна ексцесия. Знаеш, че щом някой от Фед подхвърли, че се мисли за вдигане на лихвите, всички ще почнат да залагат за поскъпване на долара и го правиш и ти, за да реализираш спекулативна печалба. При финансов сектор, стотици пъти по-голям от реалната икономика, това води до големи сътресения. Само през 2014 г. видяме няколко такива лашкания, от които се оказаха губещи валутите на всички развиващи се държави - от индийската рупия през южноафриканския ранд и турската лира, та до бразилския реал. Обезценяването не е на БРИКС валутите срещу "основните валути", а на всички валути срещу долара. Виж например курса на канадския долар - те да не би да са в БРИКС? А за печатането - трите тура на "количествено облекчаване" от 2008 г. насам надуха баланса на Фед до над 4.4 трлн. ЕЦБ направи няколко инжекции към банковия сектор, които също се измерват в трилиони. Спадът на петрола окончателно ще изпрати региона в дефлация, което отваря пътя на официалното печатане, верояно още от януари. Японците пък напечатаха толкова много йени, че вече не се измерват в трилиони. Защо при цялото това печатане на тези валути няма съответната инфлация е малко дълго за обяснение, но накратко казано - светът е в криза. Можеш да погледнеш кога за последно е имало такива движения на валути и суровини - през 2008 г.

 • 7
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#6] от "Durruti":

  "Юрването" няма общо с "отлива" от валутите на БРИКС. Търсенето на долара не е единствено заради обявеното вдигане на лихвите - двата компонента на този ефект трябва да се различават. Структурно американската икономика стои по-добре и дори с малък растеж има стабилна перспектива в сравнение с, да речем, тази на еврозоната. Отлива от руската рубла пък е точно заради факта, че руската икономика е свръхизложена на четири-пет добре познати рискови фактора от световен мащаб, от които не може да се откъсне и затова е структурно супер зле - и ще поеме съответната пазарна корекция! Дори и юрването да е било ирационално, сегашният отлив е точно реакция на разума. Обяснението ти за обезценяването е изключително наивно - корелацията на измененията на всички валути спрямо долара си съществува винаги и причината е много проста - валутните резерви на повечето места по света са в огромната си част долари. ЕЦБ не е печатала пари, тъй като няма такъв мандат - поне все още. Инжекциите бяха в рамките на дългосрочните пазарни операции, които са нещо типично за ЦБ, ако въобще приемем че има нещо типично в съществуването на централна банка по принцип... Светът е в криза, но не по механизма, по който искаш да я опишеш.

 • 8
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  До коментар [#7] от "bricky":

  Повече от половината долари в обръщение са извън САЩ, така че структурата на икономиката им има малко значение за движенията на долара. Има значение политиката на Фед, който съвсем не е стандартна централна банка. Ако оценката на долара наистина зависеше от икономика, която наскоро чукна 18 млрд. дълг, която шест години държи лихвите на нула и печата пари почти без прекъсване, която наскоро изгуби позициите си на най-голям промипшен производител и вносител на ресурси, както и на БВП по ППТ от Китай - то движенията на валутните пазари щяха да са в съвсем друга посока. Точно в позицията на долара (или по-скоро петродолара) като световна резервна валута е разковничето. За все по-голяма част от икономиките по света (съвсем не само БРИКС) тази зависимост от долара почва да носи повече негативи, отколкото ползи, за което свидетелстват валутните трусове от тази година. Което и постепенно поставя под въпрос бъдещето на този статут на долара

 • 9
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#8] от "Durruti":

  Хахаха по-голяма тъпотия не бях чувал. Търсенето на ВСЯКА ФИАТНА валута отразява очаквания/вяра в производителността, а оттам и за структурата на съответната икономика. Няма значение къде са в обращение. Сам си противоречиш - уж доларът зависил от политиката на Фед, а описаните от теб действия на Фед говорят, че доларът трябва да се обезценява, вместо да се засилва... Както казах - не описваш и не разбираш механизма, за който говориш.

 • 10
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  До коментар [#9] от "bricky":

  Е именно де - трябва да се обезценява, но по някаква причина финансовите потоци от други валути и суровини се ориентират към долара и го оскъпяват. Подсказах вече обяснението - същата ситуация я имаше през 2008 г. За доверието пак ще се върна на канадския долар - кой е загубил доверие в икономическата структура на Канада, че валутата им се срина на петгодишно дъно? И тъй като явно вече само се повтаряме, ще ви пожелая лека вечер


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.