Миролио стана най-големият акционер в "Техномаркет"

Италианският текстилен предприемач придобива половината от компанията чрез две увеличения на капитала

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Най-голямата верига за техника "Техномаркет" има нов голям акционер. Това е италианският бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио, който вече притежава половината от дружеството, става ясно от документи в Търговския регистър. Промяната е второто акционерно преструктуриране във веригата. През лятото в компанията се завърна един от основателите й Николай Китов. Той заедно с тогавашния председател на съвета на директорите Евгений Гълъбов и Ангел Велев поеха компанията зад "Техномаркет" - регистрираната в Лихтенщайн Domtech Holding. Чрез нея през 2012 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) влезе във веригата за техника, като придоби дълга на предишните собственици.

Промяната

Сделката става факт чрез увеличение на капитала на "Техномаркет" на два пъти до 11.3 млн. лв., които вече са вписани в Търговския регистър. След преобразуването Миролио ще държи индиректно половината от акциите чрез компанията си "Е.Миролио" и чрез сина си Франко Миролио. Останалите акции са на досегашните съсобственици - три физически и едно юридическо лице. Съоснователят на компанията Николай Китов и съдружниците му от това лято Евгений Гълъбов и Ангел Велев запазват пряко участие от по над 10%. Дял от около 15% има и регистрираната в Лихтенщайн Domtech Holding, в която равно участие имат Китов и Гълъбов. От документите в регистъра се вижда, че Гълъбов и Велев на 2 декември са прехвърлили записаните от тях акции от първото увеличение на "Е.Миролио" и сина на Миролио.

След сделката Миролио получава три места в съвета на директорите на "Техномаркет", стана ясно от вписването в Търговския регистър. В него влизат синът му Франко Миролио, Гаетано Римини (който участва в управлението и на "Е.Миролио") и Гергана Якимова. Римини става председател на съвета, а Миролио - заместник-председател. Китов и Гълъбов остават съизпълнителни директори.

От текстил към техника

Към момента бизнесът на Едоардо Миролио в България е в текстилния бранш, винопроизводството, услугите, туризма чрез "Хотел парк централ" в Сливен и недвижимите имоти чрез "Интерпред - Световен търговски център". Има миноритарен дял в "Булгартабак" (7.2%), като напоследък води дела срещу мажоритарния собственик.

За последните три години най-голямата му компания - "Е. Миролио", има растящи приходи от продажби, достигащи 202.3 млн. лв. за 2013 г., положителен финансов резултат от 6.5 млн. лв., а заетите в дружеството към септември тази година са над 2000 човека. "Е. Миролио" обяви план да инвестира през тази година 55 млн. лв. в текстилните си фабрики в Сливен, Ямбол и Свищов, като част от парите са по европейски програми.

Подкрепен с капитал

Според Николай Китов увеличеният капитал ще бъде използван за разширяване и подобряване на бизнеса на "Техномаркет". През последните месеци дружеството откри три обекта, като последният засега е в Ring Mall на околовръстния път в София. Приходите на компанията за 2013 г. нараснаха със 7.6% до 540 млн. лв., но все още са далеч от отчетените 830 млн. лв. през 2008 г. Втората по големина верига в страната е "Технополис". Тя е с годишни приходи от 405 млн. лв. и е българска собственост. При нея промени в акционерната структура няма от основаването й, затова пък през пролетта навлезе в нова ниша, като купи "Практикер България".

Навлизането на Миролио като акционер може да има връзка и с фалита на КТБ. Според информация на "Капитал" Миролио е един от големите депозанти в банката. В същото време Китов и Гълъбов неотдавна обявиха, че "Техномаркет" има експозиция от 25 млн. евро към КТБ и преди месеци обявиха, че преговарят с банки за рефинансиране на този дълг. Според източници на "Капитал" вече е избрана банка.

Източници на "Капитал Daily" уточниха, че са възможни още размествания в компанията. Например възможно е Миролио да придобие заедно двата дяла, като изкупи участието на сина си. Тогава ще трябва да се вземе и разрешение за концентрацията от Комисията за защита на конкуренцията. И без този детайл обаче пренареждането в "Техномаркет" е факт - дружеството излезе от орбитата на Цветан Василев, има нов голям съдружник и е подкрепено с капитал. 

 
Eдоардо Миролио: Планирам да остана дългосрочно в "Техномаркет"

Как се случи така, че станахте акционер в "Техномаркет"? Кой ви покани да се включите като бизнес партньор там?

- Свързано е с Корпоративна търговска банка (КТБ). Накратко казано, откри ми се възможност и аз се възползвах от нея.

Това е нетипичен за вас сектор като инвеститор.

- Не бих казал, че има типичен за мен сектор. Да, текстилът ми е любим, но не е единственият за мен.

Колко дългосрочни са намеренията ви като инвеститор в "Техномаркет"?

- Планирам да остана в нея дългосрочно.

Какви са намеренията ви като собственик на една от най-големите вериги за потребителска електроника в страната?

- Намеренията ми са да развивам компанията.

В каква насока?

- В много различни насоки - като начин на достигане на потребителите и подобряване на обслужването, като присъствие в интернет, като предлагането на нови продукти от по-висок клас. Очакванията ми са, че този пазар ще се промени към по-добро.

Още от Капитал