IT индустрията: Ръст без спирачки

IT индустрията: Ръст без спирачки

Секторът продължава да изпитва недостиг на кадри, но се опитва да реши проблема с конкретни действия по обучение на специалистите

Юлиян Арнаудов
32372 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Задръстване, застой, нерви. Това обикновено се случва на пътя в празничните дни при подстъпите на София. Представете си, че една лента е свободна, но никой не може да премине през нея освен една-единствена кола, която профучава с висока скорост. Горе-долу така можем да илюстрираме повечето сектори, които седяха в задръстването и икономическия застой. Колата в бързата лента е IT индустрията, която точно в този момент започна да се развива стремително. През 2014 г. ситуацията пред нея изглеждаше също толкова позитивна, но и с притеснения за неравности по пътя. Въпреки това IT автомобилът продължи да поддържа силния темп на ръст през изминалата година и гледа позитивно към следващата.

Увеличаване на скоростта

Софтуерният сектор достигна 1.74% от брутния вътрешен продукт на България през 2014 г., показват прогнозните резултати от годишното изследване на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) за изминалата година. Очакванията на браншовата организация са, че приходите на дружествата от сектора ще се увеличат с 15% през 2014 г. спрямо предходната, като достигнат 1.37 млрд. лева. Около 60% от продажбите са износ, като основните пазари са САЩ, Канада и Западна Европа. Тенденцията е устойчива: през 2012 г. приходите на компаниите от бранша надминаха милиард лева и достигнаха 1.074 млрд. лева, през 2015 г. те имат шансове да достигнат до 1.5 млрд. лева и да гонят потенциален дял от 2% от БВП на страната.

Подобна е ситуацията и при другия голям компонент от IT индустрията – аутсорсинга. Браншът очаква през 2014 г. броят на заетите в компаниите (основен показател, който ползват фирмите от сегмента) да се увеличи с 20%.

"Изминалата 2014 г. се очерта като поредната успешна година за нашия бизнес. Повечето от компаниите в сектора отново декларират двуцифрен ръст към края на годината, което е ясен индикатор, че интересът към България като подходяща дестинация продължава да е изключително висок", коментира Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация и главен изпълнителен директор на "Софика" (вече част от TeleTech). "Очакванията са да приключим годината с около 22-25 хил. заети в сектора, което представлява между три и пет хиляди нови работни места."

Добрите резултати се дължат основно на възстановените след кризата западни компании, които търсят нови места за разширяване или прехвърляне на дейностите си.

"Възстанови се растежът на софтуерен R&D, продукти и услуги – основно експортен", коментира Явор Джонев, зам.-председател на БАСКОМ и съосновател на "Сирма". По данните на браншовата организация заетите в софтуерния сектор са около 17 хил. души. Все повече компании се ориентират към софтуерен аутсорсинг, тоест се изнася целият цикъл по разработването и поддръжката на програмите, което размива границите между двата сегмента. Освен това IT секторът все повече узрява и фирмите преминават към изработването на продукти и услуги с по-висока добавена стойност.

"Индустрията като цяло е по-зряла - като движение към по-голяма добавена стойност и конкурентоспособност, като мениджмънт култура и като професионално развитие", коментира Джонев.

Нови играчи с амбиции

 

През 2014 г. в страната навлязоха два силни играча от Източна Европа – руската Luxoft и украинската SoftServe, като и двете се занимават с разработване на програми по поръчка и софтуерен аутсорсинг. Компаниите отвориха развойни центрове в София и обявиха амбициите да наемат стотици IT специалисти през следващите няколко години. Luxoft планира да привлича по 200 души на година, като плановете й са персоналът в столицата да достигне 400 души до края на 2015 г. Сходен темп на разрастване предвижда и SoftServe. Украинската компания иска да наеме хиляда души в средносрочен план или до 2017-2018 г., като стремежът е подобно на руската компания да привлича по 200 души на година.

България се оказва привлекателна за големите чуждестранни компании не само за отварянето на собствени звена, но и като клиенти за българските IT фирми. "Факт са навлизащите нови чуждестранни компании на българския пазар, но е и факт растежът на местните IT дружества. Тоест увеличава се обемът на поръчките и желанието на международните компании да работят с български фирми", коментира Пламен Цеков, главен изпълнителен директор на ScaleFocus.

Той допълва, че основните предимства на страната ни са, че сме част от Европейския съюз, наличието на качествени технически кадри, владеенето на западни езици, както и добра данъчна система с ниски нива на корпоративно и подоходно облагане.

"Една от причините в момента IT кадрите да не напускат страната е, че ако съпоставим заплатите и цената на живот, България е на много по-добро равнище от други страни в Западна Европа", допълва Цеков.

През 2014 г. консултантската фирма AT Kearney отреди на България девето място в годишната си класация за най-атрактивни места за аутсорсинг по света.

Без ограничения напред

 

Прогнозите за 2015 г. са също оптимистични – голяма част от запитаните софтуерни дружества очакват растеж на приходите и на заетите места. В проучването на БАСКОМ 78% от фирмите прогнозират увеличение на продажбите с различни темпове, като 16% не очакват промяна, а едва 6% се опасяват, че те ще се понижат. От всички анкетирани дружества 11% прогнозират ръст от 50% през новата година, а 40% - бизнесът им да се увеличи с 25%.

Аутсорсинг браншът също очаква да продължи развитието си напред. Прогнозите са покрай подобрената икономическа обстановка по света растежът да бъде дори и по-бурен.

"Считам, че при този силен интерес допълнително подобряване на бизнес средата би създало възможности и за по-агресивен растеж на аутсорсинг индустрията. След отшумяването на световната криза големите компании започват отново да търсят експанзия и това неминуемо създава повишено търсене на този тип услуги", коментира Стефан Бумов и допълва, че инвеститорският интерес също се засилва.

Подобна е ситуацията със ScaleFocus. Компанията е между двата сегмента, като осъществява софтуерен аутсорсинг, но планира постепенно да започне и разработка на собствени програми. Тя удвоява своите резултати при наетия персонал и отчетените приходи през 2014 г. и се надява да поддържа това темпо и през настоящата.

"Тази година удвояваме капацитета си от гледна точка на персонал и вървим към близо 100% ръст на приходите в сравнение с предишната година", коментира Пламен Цеков. "Така че поддържаме тенденцията да удвояваме бизнеса си всяка година и очакваме през следващата година да поддържаме същия растеж."

Стеснение на лентите

Ако продължим с автомобилните метафори, най-големият риск при пътувания извън града в скоростната лента е в един момент тя да изчезне или с други думи – да се появи стеснение на шосето. Подобна роля може да изиграе вече хроничният недостиг на квалифицирани кадри, който може да спре или да забави значително досегашния растеж на индустрията. Навлизането на нови чуждестранни играчи засилва този дефицит, като все повече представители на бранша подмятат, че няма ръст на заетите, а просто се преливат кадрите от фирма във фирма.

"Търсенето би трябвало да се засили, но индустрията е ограничена от острия недостиг. Би трябвало да има увеличен растеж през 2015 г., но би могъл и да е по-голям", коментира Явор Джонев от БАСКОМ. "Най-голямото предизвикателство ще бъде запазване на качеството на разработка и обслужване на клиентите при растящ бизнес, но фиксиран брой

"Ефектът на инвестиционните фондове вече е забележим. В България се изгражда истинска мини Силициева долина", коментира Джонев. Самите предприемачи също имат вече много добри примери. През 2014 г. "Телерик" беше продадена за рекордните за сектора 263 млн. долара на американската Progress Software. Сделката доказва на младите предприемачи, че могат да постигнат успех, като развиват идеите си.

Задръстване, застой, нерви. Това обикновено се случва на пътя в празничните дни при подстъпите на София. Представете си, че една лента е свободна, но никой не може да премине през нея освен една-единствена кола, която профучава с висока скорост. Горе-долу така можем да илюстрираме повечето сектори, които седяха в задръстването и икономическия застой. Колата в бързата лента е IT индустрията, която точно в този момент започна да се развива стремително. През 2014 г. ситуацията пред нея изглеждаше също толкова позитивна, но и с притеснения за неравности по пътя. Въпреки това IT автомобилът продължи да поддържа силния темп на ръст през изминалата година и гледа позитивно към следващата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


71 коментара
 • 1
  petianp avatar :-|
  petianp

  Браво! Това е отлична новина за България! Според мен този бизнес се развива отлично, защото държавата не се меси, а "КОЙ" не се интересува защото няма държавни пари за крадене!

 • 2
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  "Софтуерният сектор достигна 1.74% от брутния вътрешен продукт на България през 2014 г., показват прогнозните резултати от годишното изследване на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) за изминалата година."

  За сравнение, във Франция ИТ сектора произвежда 5,2% от БВП

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Не мисля че ни заплашва дот Ком балона в следствие на комерциализацията на. Софтуерни продукти по примера на САЩ ПРЗ 90-те. Все още сме на етапа на развитие, а спирачки определено има, както финансови,така и бюрократични.

 • 4
  crown_m avatar :-P
  Anastacia Petrova

  До коментар [#1] от "petianp":

  Въпрос на време е "КОЙ" да се зеинтересува и от този сектор и да го "придобие" по най-бруталния начин:"като слон в съкларски магазин"!!! Радвайте се и печелете докато можете защото като влезе "КОЙ" ще осере пейзажа и този сектор няма да става нищо!!!

 • 5
  amh21579466 avatar :-|
  amh21579466

  Доста повърхностна статия -- гръмко заглавие и ненужни метафори, цитират се разни проценти без вникване в естеството на индустрията, интервюират се дежурните "софтуерни експерти" за да повторят още един път втръсналите клишета, нито един грам анализ, и накрая всички пляскат.

  За да се обясни ръста трябва да се разсъждава на глобално ниво, най-вече защото 80% от приходите на този бизнес в България са свежи пари отвън. А растеж "без спирачки" няма как да има защото самата цел на тази индустрия е да прави процесите по-ефективни, с по-малка човешка намеса.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Äновите международни компании в страната бяха допълнително стимулирани от държавата, като получиха сертификати за инвеститори клас А. Според българските фирми подобни насърчителни инициативи трябва да има и за местни компании....Това не трябва да става само за чуждестранните компании, които навлизат в България..."

  >>> Това беше измишльотина от времето на Трайчо Трайков докато беше министър в кабинета на ГЕРБ, а днес се изявява и като икономическият гуру на Реформаторския блок. Истина е, че комунягите като видяха трайчовото законодателно наследство, казаха само едно "мерси, бате Трайчо, и най-изтрещелият комуняр от нашите не би го издокарал като тебе, бате Трайчо!".

 • 7
  ltoshev avatar :-?
  Lubomir Toshev

  Най-малкото което може да направи държавата за да насърчи стартиращите компании в ИТ бизнеса е да плаща осигуровките на наети служители до 27 годишна възраст в рамките на 6 м. до 12 месеца. Което ще подпомогне растежа на тези компании и ще намали младежката безработица.

 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#2] от "gavrilov": "За сравнение, във Франция ИТ сектора произвежда 5,2% от БВП "

  А в Индия е 8%.

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#7] от "Lubomir Toshev": "Най-малкото което може да направи държавата за да насърчи стартиращите компании в ИТ бизнеса е да плаща осигуровките на наети служители до 27 годишна възраст"

  Най-доброто и, същевременно, най-евтиното, което държавата може да направи е просто да премахне ограниченията за работа за не-граждани на ЕС за позиции с раб. заплата от над 10 хиляди евро годишно. Ако го направят само за няколко години ИТ секторът в България може да удвои размера си с привличането на служители от бившия Съветски съюз и други страни.

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#6] от "cinik": "комунягите като видяха трайчовото законодателно наследство, казаха само едно "мерси, бате Трайчо, и най-изтрещелият комуняр от нашите не би го издокарал като тебе, бате Трайчо"

  Трайчо е the most overrated политик-експерт в България. За да оплескаш така генерално енергийния сектор (балона с ВЕИ-тата се наду при него) се изисква необичен талант. Измишльотината със субсидиите за инвеститорите е също рядко тъпа идея. Изобщо този човек има рядкия талант да прави лайна от всичко до което се докосне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход