Производителят на месни продукти "Бозмов" откри ново предприятие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Производителят на месни продукти "Бозмов" откри ново предприятие

Новите цехове на компанията вече работят и произвеждат около 5 тона продукция дневно. Те бяха открити официално от собственика Ивелин Бозмов (вляво) и кмета на Русе Пламен Стоилов (в средата)

Производителят на месни продукти "Бозмов" откри ново предприятие

Инвестицията на русенската компания е за 2.3 млн. лв.

Весела Николаева
25246 прочитания

Новите цехове на компанията вече работят и произвеждат около 5 тона продукция дневно. Те бяха открити официално от собственика Ивелин Бозмов (вляво) и кмета на Русе Пламен Стоилов (в средата)

© "Бозмов"


Финансирането е със собствени средства и със заем от Уникредит Булбанк

Още едно ново месопреработвателно предприятие заработи в Североизточна България – това на "Бозмов" в Русе, стана ясно от съобщение на местни медии. Новото производство ще увеличи капацитета на компанията за месни продукти и ще помогне да се покрие повишеното търсене, каза пред "Капитал Daily" собственикът на компанията Ивелин Бозмов. В РИОСВ - Русе, има подадени и други уведомления за нови инвестиции, свързани с производство и преработка на месо, като в най-голямото ще бъдат вложени 6 млн. евро – предприятие на "Месони" в Силистра, което тепърва ще се строи.

10 тона капацитет

Официалното откриване на фабриката в Русе е било на 17 декември, като от началото на годината вече е започнато и реалното производство в нея. Инвестицията е на стойност малко над 2.3 млн. лв., обясни Бозмов, като финансирането е със собствени средства на дружеството и със заем от Уникредит Булбанк.

В момента новото предприятие работи с около половината от капацитета си – производството е около 5 тона дневно при възможност за 10 тона. Ивелин Бозмов обясни, че планират скоро да достигнат 7-8 тона продукция на ден. Над 90% от суровината е българско месо, основно от свинекомплекс "Бръшлен", като малко внос има и от Испания и Румъния, предимно на телешко, обясни Бозмов. Компанията произвежда пълната гама месни продукти – от малотрайни колбаси като кренвирши до трайни сурово сушени, както и месни заготовки за скара, кайма, охладени месни разфасовки. Старото производствено предприятие на компанията, което също се намира в Русе, вече ще бъде складова база.

Бозмов обясни, че една част от машините в новото предприятие са закупени сега, а други са пренесени от старото, като е запазено всяко добре работещо оборудване. Той добави, че са мислили и за финансиране с европейски фондове, но нещата в България не се получават както трябва, необходимо е много време за реализиране на проекта и затова предпочитат да работят с банкови кредити и собствени средства. Бозмов коментира, че ако са очаквали европейски пари за новото си предприятие, то още нямаше да е построено.

Засега персоналът на "Бозмов" е около 120 души, като постоянно се търсят и назначават нови хора, но намирането на служители е доста трудно по думите на собственика.

Собствени канали за продажба

Плановете са увеличената продукция да се продава основно в собствени магазини на марката "Бозмов", както и във всички други, които не са част от големи търговски вериги. Засега продукцията на дружеството се продава в Североизточна България – от Варна до Велико Търново, но плановете са да стигне и до София и други градове. На въпрос за договори с големи търговски вериги Ивелин Бозмов коментира: "Не искам да чувам за вериги. Може би това ни спасява толкова години, защото не работим с големи вериги." Компанията има договор само с ЦБА за Шумен, но по думите му отношенията там са много по-различни, отколкото в другите вериги. "Ако всички бяха като тях, нещата щяха да са по-добре", коментира Бозмов. Компанията има и 20 собствени магазина в Североизточна България.

Предприятието "Бозмов" е създадено през 2007 г., като първоначално работи в база под наем. Собственикът обясни, че по време на кризата през 2008 г. се е увеличило търсенето на евтини храни, но хората бързо са се наситили и са започнали да търсят по-качествени. Растящи продажби има при всички продукти, особено се търсят прясното месо, както и сурово сушените колбаси, добави Бозмов. По повод стандарта "Стара планина" за месни продукти той коментира, че не са искали никога да работят по него, защото той е бил за създаването на продукти с висока цена и нищо повече зад нея.

Финансови данни на "Бозмов"
Показател20132012
Печалба5281
Продажби5 5973 844
Разходи5 5653 757
Активи442493
Дългосрочни задължения117235
Краткосрочни задължения268102
Източник: Търговски регистър

Финансирането е със собствени средства и със заем от Уникредит Булбанк

Още едно ново месопреработвателно предприятие заработи в Североизточна България – това на "Бозмов" в Русе, стана ясно от съобщение на местни медии. Новото производство ще увеличи капацитета на компанията за месни продукти и ще помогне да се покрие повишеното търсене, каза пред "Капитал Daily" собственикът на компанията Ивелин Бозмов. В РИОСВ - Русе, има подадени и други уведомления за нови инвестиции, свързани с производство и преработка на месо, като в най-голямото ще бъдат вложени 6 млн. евро – предприятие на "Месони" в Силистра, което тепърва ще се строи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK