Производителят на месни продукти "Бозмов" откри ново предприятие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Производителят на месни продукти "Бозмов" откри ново предприятие

Новите цехове на компанията вече работят и произвеждат около 5 тона продукция дневно. Те бяха открити официално от собственика Ивелин Бозмов (вляво) и кмета на Русе Пламен Стоилов (в средата)

Производителят на месни продукти "Бозмов" откри ново предприятие

Инвестицията на русенската компания е за 2.3 млн. лв.

Весела Николаева
24304 прочитания

Новите цехове на компанията вече работят и произвеждат около 5 тона продукция дневно. Те бяха открити официално от собственика Ивелин Бозмов (вляво) и кмета на Русе Пламен Стоилов (в средата)

© "Бозмов"


Финансирането е със собствени средства и със заем от Уникредит Булбанк

Още едно ново месопреработвателно предприятие заработи в Североизточна България – това на "Бозмов" в Русе, стана ясно от съобщение на местни медии. Новото производство ще увеличи капацитета на компанията за месни продукти и ще помогне да се покрие повишеното търсене, каза пред "Капитал Daily" собственикът на компанията Ивелин Бозмов. В РИОСВ - Русе, има подадени и други уведомления за нови инвестиции, свързани с производство и преработка на месо, като в най-голямото ще бъдат вложени 6 млн. евро – предприятие на "Месони" в Силистра, което тепърва ще се строи.

10 тона капацитет

Официалното откриване на фабриката в Русе е било на 17 декември, като от началото на годината вече е започнато и реалното производство в нея. Инвестицията е на стойност малко над 2.3 млн. лв., обясни Бозмов, като финансирането е със собствени средства на дружеството и със заем от Уникредит Булбанк.

В момента новото предприятие работи с около половината от капацитета си – производството е около 5 тона дневно при възможност за 10 тона. Ивелин Бозмов обясни, че планират скоро да достигнат 7-8 тона продукция на ден. Над 90% от суровината е българско месо, основно от свинекомплекс "Бръшлен", като малко внос има и от Испания и Румъния, предимно на телешко, обясни Бозмов. Компанията произвежда пълната гама месни продукти – от малотрайни колбаси като кренвирши до трайни сурово сушени, както и месни заготовки за скара, кайма, охладени месни разфасовки. Старото производствено предприятие на компанията, което също се намира в Русе, вече ще бъде складова база.

Бозмов обясни, че една част от машините в новото предприятие са закупени сега, а други са пренесени от старото, като е запазено всяко добре работещо оборудване. Той добави, че са мислили и за финансиране с европейски фондове, но нещата в България не се получават както трябва, необходимо е много време за реализиране на проекта и затова предпочитат да работят с банкови кредити и собствени средства. Бозмов коментира, че ако са очаквали европейски пари за новото си предприятие, то още нямаше да е построено.

Засега персоналът на "Бозмов" е около 120 души, като постоянно се търсят и назначават нови хора, но намирането на служители е доста трудно по думите на собственика.

Собствени канали за продажба

Плановете са увеличената продукция да се продава основно в собствени магазини на марката "Бозмов", както и във всички други, които не са част от големи търговски вериги. Засега продукцията на дружеството се продава в Североизточна България – от Варна до Велико Търново, но плановете са да стигне и до София и други градове. На въпрос за договори с големи търговски вериги Ивелин Бозмов коментира: "Не искам да чувам за вериги. Може би това ни спасява толкова години, защото не работим с големи вериги." Компанията има договор само с ЦБА за Шумен, но по думите му отношенията там са много по-различни, отколкото в другите вериги. "Ако всички бяха като тях, нещата щяха да са по-добре", коментира Бозмов. Компанията има и 20 собствени магазина в Североизточна България.

Предприятието "Бозмов" е създадено през 2007 г., като първоначално работи в база под наем. Собственикът обясни, че по време на кризата през 2008 г. се е увеличило търсенето на евтини храни, но хората бързо са се наситили и са започнали да търсят по-качествени. Растящи продажби има при всички продукти, особено се търсят прясното месо, както и сурово сушените колбаси, добави Бозмов. По повод стандарта "Стара планина" за месни продукти той коментира, че не са искали никога да работят по него, защото той е бил за създаването на продукти с висока цена и нищо повече зад нея.

Финансови данни на "Бозмов"
Показател20132012
Печалба5281
Продажби5 5973 844
Разходи5 5653 757
Активи442493
Дългосрочни задължения117235
Краткосрочни задължения268102
Източник: Търговски регистър

Финансирането е със собствени средства и със заем от Уникредит Булбанк

Още едно ново месопреработвателно предприятие заработи в Североизточна България – това на "Бозмов" в Русе, стана ясно от съобщение на местни медии. Новото производство ще увеличи капацитета на компанията за месни продукти и ще помогне да се покрие повишеното търсене, каза пред "Капитал Daily" собственикът на компанията Ивелин Бозмов. В РИОСВ - Русе, има подадени и други уведомления за нови инвестиции, свързани с производство и преработка на месо, като в най-голямото ще бъдат вложени 6 млн. евро – предприятие на "Месони" в Силистра, което тепърва ще се строи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK