Да направиш верига болници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да направиш верига болници

Вляво в сградата се подготвят корпусите за лъчетерапия.

Да направиш верига болници

Шестото по приходи частно лечебно заведение "Сити клиник" планира да стане най-големият здравен холдинг в България

Десислава Николова
32138 прочитания

Вляво в сградата се подготвят корпусите за лъчетерапия.

© Капитал


Когато в края на 2012 г. 58-та поред клиника в София – "Сити клиник", отвори врати, очакванията към нея не бяха големи. Както личи от поредния й номер, не е като да няма вече конкуренция.

За една година обаче тя се превърна в шестото по приходи частно лечебно заведение в България с оборот над 15.7 млн. лв. През 2014 г. вече той е 23 млн. лв. а на цялата група от лечебни заведения, която включва и два диагностични центъра в София и Варна – около 31 млн. лв. по данни на мениджмънта.

Но най-любопитната част са плановете - през 2016 г. да бъде и най-голямата верига болници в България с приходи над 100 млн. лв. За целта "Сити клиник" планира да инвестира около 200 млн. лв. в разширяване на досегашната си база в столицата с нова болница, строеж на клиника във Варна, строеж на нова модерна онкологична болница в София и евентуална покупка на работещо лечебно заведение в голям град на България.

Ако плановете й сработят, тя ще надмине по приходи най-голямата частна болница в България – "Токуда болница София", и най-голямата държавна – Университетската клиника "Св. Георги" в Пловдив, които акумулират всяка по около 100 млн. лв. приходи годишно. В момента най-голямата верига частни болници са "Софиямед", "Пълмед" и МБАЛ "Здраве" в Пазарджик, които общо имат приходи над 48 млн. лв. през 2013 г.

Болница с добавени инвеститори

За един от новите проекти – за свръхмодерната онкоклиника, собствениците на болницата са успели да привлекат и първото европейско финансиране за лечебно заведение в България. Клиниката ще бъде готова в края на октомври 2015 г. и в нейното финансиране са привлечени двама коинвеститори.

Единият от тях е инвестиционният фонд Empower Capital, който разпределя средства по линия на инициативата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд, управлява се от Елвин Гури и Томас Хигинс и ще инвестира 16 млн. евро в български компании. Неговата мисия е да осигури допълнителен капитал и управленска експертиза на компании с висок потенциал за изграждане на устойчива лидерска позиция и конкурентни предимства в съответния сектор. Фондът може да инвестира до 3 млн. евро в една компания или проект, като инвестицията може да бъде револвираща – след приключване на един етап на проекта да бъде възобновена за следващи проекти.

"Виждаме голям потенциал за инвестиции в здравния сектор - особено в услуги, които повишават качеството и разширяват гамата. Случаят с онкоболницата на "Сити клиник" е точно такъв - проектът е значителен, значим и добър от бизнес гледна точка. Той е в услуга на хората, но създава и среда добрите лекари и сестри да останат в България. Инвестицията ни е 5 млн. лв., срещу които придобиваме дял от 10%. Това е първата ни инвестиция, като през първото тримесечие се надяваме да приключим още три сделки", коментира Елвин Гури, управител на Empower Capital.

С дял от 10% в болничната верига се включва като финансов инвеститор и Александър Минов, собственик на "Рисойл", която притежава дялове в най-големите рафинерии за слънчогледово олио.

Досега мажоритарни собственици на дялове в люксембургското дружество, което е едноличен собственик на болницата, бяха двама от съсобствениците на групата за производство на пилешки продукти "Градус" Ангел и Лука Ангелови. Освен тях съсобственици са мениджърът с опит в имотния бизнес Петър Дудоленски,  управителите на клиниката Андрей Марков и Илиан Георгиев, водещият кардиохирург в нея доц. Иво Петров, управителката на медицинския център на дружеството във Варна, офшорната компания "Алворада", регистрирана в Панама, и Анета Димитрова, частен инвеститор, който живее в САЩ.

Пътят до печалбата

През 2013 г. болницата имаше загуба от 3.7 млн. лв.

"Не е случайно, че сме на минус, защото продължаваме да инвестираме постоянно в откритата преди две години болница – в образование и обучение на екипа, в създаване на устойчива болница и качество на услугата. Ако искаш да имаш една сестра на всеки четирима пациенти, това съвсем не е безплатно", коментира Илиан Григоров, съуправител на "Сити клиник". През миналата година "Сити клиник" получи най-високия стандарт за качество и безопасност в областта на здравеопазването, след като беше акредитирана от Joint Commission International.
По думите на Григоров за екипа на болницата би изглеждало като компромис с качеството и лечението на пациентите, ако инвестиция във високотехнологична клиника се изплати още през първите години. В момента за групата работят около 500 души. Екипът в София се състои от 80 лекари и 140 специалисти по медицински грижи – сестри, рехабилитатори, рентгенови и клинични лаборанти.

"Много се изненадвам как може да се постигне добър клиничен резултат, ако нямаш лекари, сестри, апаратура или когато караш пациентите да си носят консумативи. За нас никога не е било цел да прекараме през болницата определен брой пациенти, напротив, при нас идват тежки случаи, които са преминали през няколко болници и проблемът им не е бил разрешен", казва Андрей Марков, съуправител на "Сити клиник".

Чудовищен дефицит

Според екипа на "Сити клиник" онкологичната помощ в България е изключително фрагментирана – пациенти пътуват до Варна за изследване с пет-скенер, за операция – до София, за лъчелечение - в големите градове или в чужбина, търсят места за химиотерапия.

Всяка година само в Турция пътуват за лечение от онкологично заболяване около 5000 българи, а новодиагностицираните пациенти са над 34 хил. годишно. "Дефицитът от услуги в онкологичната помощ е чудовищен. Нашата цел е да предложим комплексна услуга – на едно място да бъде събрана най-модерната апаратура за диагностициране и проследяване на заболяването. Планираме да имаме три линейни ускорителя за лъчелечение, ще има отделения по онкология, онкохематология, химиотрепия, за трансплантации на стволови клетки и костен мозък, център за клинични проучвания", казва Илиан Григоров. Планът е всяка година в лечебното заведение да бъдат лекувани около 1500 пациенти с новооткрити онкозаболявания, на всеки от линейните ускорители да се лекуват средно по около 500 пациенти, а в клиниката да преминат над 20 хил. болни. Клиниката ще има над 100 легла и 350 души персонал, в нея се предвижда да работят онколози специалисти, част от които в момента са в европейски клиники. Инвестицията само в апаратурата и оборудването на лечебното заведение ще е около 50 млн. лв., като общо ще достигне около 80 млн. лв.
Болницата ще се намира на "Цариградско шосе", в момента сградата се достроява, за да може да поеме апаратурата. Планът е тя да започне работа на 15 октомври тази година. Както и досега, екипът на клиниката планира да наеме сградата за срок от 20 години. Отново проектант е американската компания HKS, които имат изключителен опит в строежа на онкологични болници. Оказва се, че в нуклеарната медицина българските норми за безопасност на пациентите и лекарите са по-строги от общоевропейските и американските и строежът на съоръженията се съобразява с тях. Освен всички отделения, свързани с лечението на рак, болницата ще има и клиники по гастроентерология, вътрешни болести и други, както и свръхмодерни лаборатории. "Амбицията ни е да се превърнем в доставчик номер едно на онкологична помощ в Централна и Източна Европа. Ние не мерим това като брой легла, защото те не са показател в съвременната медицина, а като брой извършени процедури, курсове на лечение, преминали пациенти", казва Илиан Григоров. По думите му те не са се спрели само на един доставчик на апаратура и ще купят най-съвременната и добра техника във всяка група от най-големите световни производители.
Двамата с другия управител Андрей Марков не мислят, че държавата ще откаже здравната каса да сключи договор с лечебното заведение. В момента в бюджета на НЗОК е записано, че тя няма право да се договаря с нови клиники или за нови дейности.

"Би било национална недалновидност държавата да премахне лимита за лечение в чужбина и в същото време да откаже договор със здравната каса на болници с дефицитни специалности и терапии", отбелязва Марков.

Строежи и покупки

"Сити клиник" смята през тази година да започне и строеж на болнично лечебно заведение във Варна. В момента там работи неин медицински център, който е най-големият в града и вторият по посещаемост в България. През 2014 г. през него са преминали над 136 хил. пациенти.
Проектът е за многопрофилна болница с между 120 и 150 легла, която ще работи по основните клинични специалности, които затварят кръга на най-често срещаните заболявания  – кардиология и кардиохирругия, онкология, урология, ортопедия, гастроентерология, вътрешни болести, гинекология, обща хирургия. Инвестицията в клиниката ще бъде на стойност около 60 млн. лв.

Пак на същата стойност, около 60 млн. лв., ще бъде и разширението на софийската болница. За нея вече са закупени съседните на болницата парцели. Разширението ще бъде на площ около 15 хил. кв.м и ще включва пълния обем хирургична дейност, която в момента не може да се помести в съществуващата болница - ортопедия, гръбначна хирургия, урология, неврохирургия, пълния обем на неврологията, хирургична онкология, както и много голяма амбулатория, включително с практики на общопрактикуващи лекари. Строежът ще започне през тази година и се планира втората клиника да е готова в средата на 2016 г.

А освен това, за да е пълен размахът, се предвижда и покупка на вече действаща болница в голям областен град. И може би именно това е начинът да навлезеш в пренаситен и силно регулиран сектор, какъвто е здравеопазването. Като отведнъж станеш незаобиколим фактор.

Андрей Марков, съуправител на "Сити клиник", е убеден, че би било национална недалновидност държавата да премахне лимита за лечение в чужбина и в същото време да откаже договор със здравната каса на болници с дефицитни специалности и терапии.
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Илиан Григоров, съуправител на "Сити клиник" смята, че бъдещата онкоболница ще бъде най-големият доставчик на услуги за онкопациенти в Централна и Източна Европа.
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Когато в края на 2012 г. 58-та поред клиника в София – "Сити клиник", отвори врати, очакванията към нея не бяха големи. Както личи от поредния й номер, не е като да няма вече конкуренция.

За една година обаче тя се превърна в шестото по приходи частно лечебно заведение в България с оборот над 15.7 млн. лв. През 2014 г. вече той е 23 млн. лв. а на цялата група от лечебни заведения, която включва и два диагностични центъра в София и Варна – около 31 млн. лв. по данни на мениджмънта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  1.Всичко е мн. хубаво , но на края има 1 въпрос.
  След всички превъртания на Капитал а , къде ще остава печалбата и какво ще се прави с нея ?
  2. Или както при всички превъртания /увеличаване / на Капитал а, на края малките инвестори остават .....
  3.Съгласен съм ,че Фондът за лечение в чужбина не трябва да се отваря безгранично ,защото няма да му стигнат парите, а често пъти лечението е по- добро в България.
  4.Има друг въпрос,който не се нуждае вечот отговор- Защо трябваше да се оставят държавните Болни;ци 25 г. да умират в мъки и всеки управител да хърчи като за последно с/у %,както и доста др. подобни грешки , за да се нароят новите частни ,модерни и т.н. болници.
  5.В Държавните болници имаше много качествени специалисти , които бяха попиляни и изсмукани от частните. За съжаление мн от частните нямат достатъчно квалифициран персонал.Но като се каже- Частно,всеки мисли ,че е "хванал Г. за оная му работа " Но не е така.
  6.Как и сказал др. с превръзка на окото ,който правеше програмата на прехода: "Здравеопазването и образованието да астанат последни ".
  това всещност дава отговор на доста от въпросите.
  7.Въпрос без отговор :Защо не бе извършена Приватизация на Здравните зав. поне преди 20 г.
  8.Защо не се харесва Българския Инвестор , а всички парвителства чакат и искат само чуждия.
  9.Каквото прави чуждия,ще направя и аз :вземам пари от Банка и инвестирам. Но аз съм Българин , в България и за това:Не може.
  10.Вж.т.1.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Всичко щеше да звучи внушително, ако не ставаше въпрос за един свръхрегулиран отрасъл, доминиран от един платец - държавната НЗОК. Тоест тук основна роля ще играе "политическата логика", която е антиподът на аристотеловата. При нея може да се окаже, че да провалиш един перспективен проект е много печалившо нещо, откъм....спечелени гласове. И обратното, един проект ако е балон, отново да го крепиш с държавни пари, защото отново мериш гласове, не добавената стойност. Така изглежда купуването на гласове като нормална европейска практика. Изобщо не говорим за урбулешкия подход с тъпкане на пачки по джобовете, и саковете за партийните каси, което си е вече балканската практика.

 • 3
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  През цялото време пари, пари и още повече пари. Най-простия начин да се види колко е голяма една болница, да се направи елементарно засичане колко от нейните специалисти/лекари работят и на друго място. Няма логика хем да са "най-яките" извинявам се за израза и техни лекари да работят и на друго място. След това изваждаш пенсионираните/нищо против тях, просто правим сравнение/ и като махнеш тези две групи виждаш коя болница разполага с реални специалисти, с които може да лекува 24/365 часа при нужда.
  Направете една такава таблица и ще разберете, кои болници се занимават с действително лечение и кои са експерти в разговорите със здравната каса и във финансовите операции. Защото основното на болниците са лекарите и пак лекарите, после идва апаратурата и най-накрая идва оборот/печалба и т.н. Това е разликата между магазин и болница.

 • 4
  kireto avatar :-|
  Кирето

  Имал съм удоволствието да работя ЗА Андрей Марков и Илиан Григоров преди близо десетина години, когато частните клиники и фондове прохождаха. Създадоха и успешно "накараха" да работят не едно и две лечебни заведения.
  И двамата си разбират чудесно от работата, все пак Марков е "минал" и през Света Екатерина...
  Успехи и поздрави от Кирил Марков!

  До коментар [#2] от "cinik":

  Марков и Григоров винаги са били радетели за отпадане на свръхрегулацията.
  На колегата от ком. 1 които се тюхка, че частните болници "засмукали" и "попиляли" всички добри специалисти, рева му е безмислен.
  Частните болници осигуряват не само по-добри заплати, а и в пъти по-добри условия за работа - факт!
  Мит е, че една болница може да събере всички най-добри специалисти от всички области. Токуда се опитаха и не успяха.
  Частните клиники/болници могат да работят и на печалба, държавни защо ли все не им се получава.....?

 • 5
  thesecondend avatar :-?
  Втора цетка

  " Верига от болници" ми звучи, като утъпкана пътека към гробището...

 • 6
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev

  от
  Недялко Донев
  Публикувано на 06-30-2012 30-06-12 Брой на разглежданията: 652

  Уважаеми читателю, живеем в нова ера и както казва Йозеф Киршнер: "В хода на света няма да се промени нищо.

  Доверчивите и добросъвестни хора отново ще се крепят на надеждите, които не са осъществили в предходното хилядолетие. Безпомощните, както преди, изцяло ще чакат помощта, която им е била обещана от добри хора.

  Апостолите, проповядващи мир, ще печелят повече, отколкото досега, ако има войни. Мързеливите ще продължат да лентяйстват за сметка на усърдните и работливите. Работливите ще се трудят до изнемога, без да знаят за какво. Здравната индустрия ще процъфтява и никой няма да намери връзката, че въпреки това - или може би поради това - човечеството като цяло ще става по-болно...

 • 7
  romolus avatar :-|
  Додо

  До коментар [#3] от "stoiank":

  +1

 • 8
  nhj1548150557314993 avatar :-|
  ВЛАСТ.БГ ЕООД

  Божидар Маринов:

  Добре бе,не видях никой от тези господа доктори(бизнесмени ) да каже нещо хуманно,човешко.Говорят само какви болници ще построят,каква апаратура ще купят,ще диагностицират,какви процедури и услуги ще предлагат на онкоболните си пациенти.Само като бизнес ли го усещат това.Никой не каза че ще лекуват пациентите си.Въобще не споменават думите лекуваме или ще излекуваме.Че най важното нещо за лекаря е пациента да бъде излекуван и да излезе здрав от болницата.

  За да не се стига до болница въобще,важно е да се ходи на редовни профилактични прегледи няколко пъти в годината.

  Разработвам мобилно приложение което ще помага на хората да се организират лесно да посещават редовни профилактични прегледи.

  Приложението се казва Медиксо.Може да се запишете на сайта Медиксо.нет за да получите известие когато приложението е вече в Андроид стора.


 • 9
  kireto avatar :-?
  Кирето

  До коментар [#8] от "ВЛАСТ.БГ ЕООД":

  Много добре знам колко е важна една профилактика и превенция, но имам няколко въпроса :
  Какво точно им помага на хората това приложение?
  Записва ти часове при лекаря?
  "Насочва" те на какви профилактични прегледи да отидеш, спрямо пол, възраст, прекарани заболявания?
  Профилактичните прегледи безплатни ли са?
  П.П. Лекарите нали не мислиш, че работят безплатно?

 • 10
  nemakvonavi avatar :-|
  Nakom

  Кире, лекар е призвание, не занаят.В България битува мнението ,че парите са алфата и омегата на всичко - има пари - има щастие, няма пари-няма щастие.Не го пробутвай и тук.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK