БТК - войната започна

Цветан Василев може да изгуби първо управлението, а после и собствеността си върху телекома

За Цветан Василев като изгнаник е трудно да удържи контрола върху БТК задълго
За Цветан Василев като изгнаник е трудно да удържи контрола върху БТК задълго    ©  Юлия Лазарова
За Цветан Василев като изгнаник е трудно да удържи контрола върху БТК задълго
За Цветан Василев като изгнаник е трудно да удържи контрола върху БТК задълго    ©  Юлия Лазарова

През изцяло стъклените стени на петнадесетия етаж в централата на БТК гледката е вълшебна. Сякаш светът е като на длан - там, в краката ти. Дори другите високи сгради изглеждат някак тънички, а от кабинетите на най-високопоставените в компанията софийското ларго с държавната власт дори не се вижда. Затова и когато се възкачи там като най-голям акционер в БТК с контрол върху телекома, българският (тогава) банкер Цветан Василев се почувства като владетел. За разлика от участията си в доста други дружества, които предпочете да завоалира или направо да скрие, контрола си върху БТК Василев обяви с гордост. И разбираемо - освен че в случая става въпрос за най-големия като приходи телеком в страната, говорим за стратегически важна за страната компания, и то в сектор, където в световен мащаб играят само големите момчета.

Да, БТК постави Цветан Василев на международната бизнес сцена. Затова и точно там той се възкачи без маска.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


55 коментара
 • 1
  selofia avatar :-P
  Селофия

  ..Поздрави на работещите бедни от техническия персонал на БТК..
  Да ви е честита Калайджиева, и новия патрон- а именно Доган...
  Особен поздрав на четирите синдиката, които яйчарката обича да разделя, за да ви плаща по 500 лв. По 1000 в НЦУМ.
  Да живей и Ники Маус, който с настоящия собственик Милен Велчев първо си я приватизираха!

 • 2
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  Впечатляващо четиво!

 • 3
  forza avatar :-|
  forza

  Некои данни за повече яснота кой кой е в случката:
  /или #кой #кой е???/

  - Михаела Калайджиева е сестрата - близначка на Гергана Паси, напреднала особено много в бизнеса по времето, когато "почтенността беше във всичко";

  - Владимировците - Пенков и Рангелов, са опитни адвокати от престижни кантори, занимаващи се с търговско право (от Топ 5 в сегмента).

 • 4
  k_ avatar :-|
  k_
  • -10
  • +142

  "Совите не са това което са" беше култова реплика от един мъглив филм навремето.
  Василев (както покойния Павлов, все още живия Ковачки и купища по-дребни риби) е НОМИНАЛЕН собственик на Бромак, люксембургски и всякви офшорки, КТБ, БТК, а РЕАЛНИТЕ собственици са от Москва или бившия СССР, както предишния Чорни.
  Извинявайте, ама тия бивши, не особено умни милиционери поставени в ролята да разнасят кофата с грес из институциите в София да уреждат да върви процеса по търкането на кирта от българския матрял и не секва финансовия поток към Кремъл не ми приличат на момчета дето могат да смятат с големи числа.
  Трагедията им винаги настъпва, когато се вземат на сериозно за голямата работа. Но затова вина имат и нашите медии.
  Ковачки се умори да повтаря в началото че е само КОНСУЛТАНТ, наште - мините на Ковачки, тецовете на Ковачки и той накрая май наистина си повярва че е такъв.
  Същото и с Мустака - по документи и регистрации представител на офшорка до офшорка (КТБ е регистрирана с повече от 10 офшорки всяка с под 5% да спазят формално закона) журналята в София - банкера Василев, та банкера Василев

 • 5
  deelee avatar :-|
  deelee

  На мафията, в крайна сметка, краката са къси…..

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Интересно, но в цялата статия никъде поне аз не виждам дори и споменаване за това има ли изобщо някакво отношение въпросът за собствеността върху БТК с ... НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

  Например в светлината на тези редове:

  " По думите на самия Цветан Василев в интервю пред в. "Банкер" руската банка Е САМО "НОМИНАЛЕН" АКЦИИНЕР. В превод това означава, че VTB е де юре съсобственик в БТК, НО ДЕ ФАКТО ПАРАВАН ЗА ДРУГ ПРИТЕЖАТЕЛ - самият Василев..."
  И са интересни, според мен, паралелът и реминисценцията на структурата на собствеността (като основни собственици, акционери) на БТК и ... КТБ, където руската банка държеше едни "фиктивни" според мнозина десетина процента.
  Особено ако се има предвид как е известна тази банка в Русия - руснаците я наричат "банката на Путин". И фактът, че тя е кредитирала много руснаци (предимно руски чиновници, които са сред най-стабилните прослойки-опора на властта на Путин) със заеми при преференцирани условия и лихви за закупуване на имоти в България...
  Интересно, много интересно какви са наблюденията, докладите и изводите на българските (а и западните) служби по тези въпроси.


  Та значи излиза, и то и според (само)признания, че "банката на Путин" е "играла ролята на параван" за собствеността на ... наш Цветан Василев?!?
  Интересни работи стават по тези географски ширини...

  Как нарече Атанас Атанасов ДАНС и нашите служби - "спящи клетки" ли?

 • 7
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Атанас Добрев - меринджеят, за който само руси бимбота под 35 г. може да лъжат пенсионерите да си подновят договора за .. уж фиксирана със СИМ карта услуга...
  ХА! Бонус програма за техниците... от която за 3м. могат да докарат до 70-80 лв... ефекта за БТК е над 6800 само от тяхната дейност да си спечелят тия 2,50 лв. за да си хранят децата и евентуално да им платят таксите за образование... ако могат..

 • 8
  mammita avatar :-|
  mammita

  Тя тази война не е спирала, просто имаше малко премирие и сега пак на ново. БТК има потенциалът да се превърне във втори Петрол.

 • 9
  dnevniklive avatar :-|
  dnevniklive

  БТК - за тебе е

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Браво на Капитал за подробната статия! Само тук може да се прочете качествена журналистика и достоверна информация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход