Безсмислени изисквания товарят малките производители на ток
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Безсмислени изисквания товарят малките производители на ток

Малките производители попадат под ударите на закона наравно с големите паркове

Безсмислени изисквания товарят малките производители на ток

Фирма, свързана с "Водстрой 98", се оказва една от печелившите от въведената мярка

12180 прочитания

Малките производители попадат под ударите на закона наравно с големите паркове

© MICHAELA REHLE


число

10 хил. лв. е цената на таблата за предаване на данни в реално време за малките производители, които ЕВН инсталира.

За всеки, който някога се е захващал с малък частен бизнес в България, сигурно е ясно, че това е начинание, което доста често се оказва пилеене на време и пари. Това се отнася и за малките инвеститори, решили да инсталират по няколко слънчеви панела. Причината е, че покрай опитите на държавата да ограничи бума на възобновяемата енeргия се оказа, че едни от най-засегнатите са именно малките централи.

Те, както и всички големи производители на възобновяема енергия с инсталирана мощност над 30 киловата трябва да имат табла за предаване на данните за производството си в реално време към електроразпределително дружество, към което са присъединени. Оттам тези данни се предават на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който трябва да балансира енергийната система на страната. На теория това изискване, което беше въведено със законодателството още през 2011 г., изглежда логично. Въпросът обаче е в това, че данните за производството на ВЕИ централите се предават в реално време и чрез техните електромери. Така изискването за допълнителните табла на практика се обезсмисля особено за малките производители, които са присъединени на ниско напрежение, тъй като захранването с електроенергия на няколко къщи няма как да повлияе на електроенергийната система. По отношение на големите паркове обаче това изискване в повечето случаи е спазено. Техните табла са и доста по-сложни, тъй като, освен че предават данни в реално време, дават възможност на съответното ЕРП да ги изключва от системата при нужда и според данни на производители струват 17 хил. лв.

Безсмислен разход

Малките производители обаче попадат под ударите на закона наравно с големите паркове. В края на годината собственици на малки паркове остават доста неприятно изненадани, когато получават фактури за по 10 хил. лв. от ЕВН – електроразпределителното дружество, на чиято територия са присъединени. Това алармираха от Българската соларна асоциация, която защитава интересите на малките производители на слънчева енергия. Фактурите са за инсталирането на таблата за предаване на данни в реално време, които производителите трябва да заплатят.

За целта в началото на март 2014 г. ЕВН обявяват обществена поръчка на стойност 2.9 млн. лв. за избор на фирма, която да достави таблата. През юни поръчката е възложена на "Интеркомплекс" ООД, която е избрана от три подадени оферти. През 2012 г. ЕВН обява подобна поръчка, само че за по-големите производители, ползващи средно напрежение, като стойността й е 5.260 млн. лв. Тогава "Интеркомплекс" отново печели. Според системата ДАКСИ фирмата е собственост на Гаро Узунян, Ехиазар Узунян, Илия Динков и Маргарита Гарова.

Цената не е без значение

Според правилата, утвърдени от ДКЕВР, въпросните табла могат да бъдат инсталирани и от самите централи, но в общите условия на ЕВН е записано, че това ще бъде направено от разпределителното дружество. Според компанията по време на общественото обсъждане на общите правила в ДКЕВР по-голямата част от представителите на ВЕИ производителите са се съгласили с това изискване. Тогава обаче те не са знаели каква ще бъде цената на съоръжението, която за малките производители не е без значение.

"Моят годишен доход е 30 хил. лв., от които една голяма част отиват за погасяване на заем. Трябва ли да работя няколко месеца, за да платя и това табло, което не е нищо повече от скоростен интернет", коментира собственик на малка слънчева централа.

От ЕВН, в която от края на миналата година беше назначен Робърт Дик като нов регионален мениджър заявиха, че цената на таблото е такава, защото то трябва да бъде съвместимо с тяхната система за наблюдение, която пък трябва да отговаря на изискванията на ЕСО. Дори собственикът на централата сам да инсталира таблото, той трябва да плати на ЕВН 2500 лв. за тестването й, което означава, че разликата в спестените средства няма да е голяма. От компанията все пак дават възможност, когато два или повече парка са в съседство, да ползват едно табло за предаване на данни, което реално ще облекчи собствениците.

При останалите електроразпределителни дружества засега този проблем не стои на дневен ред, защото най-малкото на тяхната територия няма толкова много централи за възобновяема енергия. Така например от ЧЕЗ, което захранва с ток цяла Северозпадна България, обясниха, че "системите за телеуправление, телесигнализация и телеизмерване се монтират от производителя в неговата уредба". Това означава, че засега дружеството не се е ангажирало с тази дейност.

Връзката с "Водстрой 98"

На територията на "Енерго-про", на която има най-много вятърни паркове, ситуацията е малко по-различна. Там разпределителното дружество не оказва натиск на собствениците на зелени централи за монтирането на таблата. Голяма част от тях правят това сами, като по данни на Асоциацията на производителите на екологична енергия масово използват услугите на фирмата "ТиД инженеринг". Цената за доставка, изграждане и монтаж на тази фирма е около 6000 лв., което е значително по-малко от тази на ЕВН, но от асоциацията коментираха, че устройствата й не работят коректно поради софтуерни и хардуерни проблеми, тъй като системата не е тествана достатъчно. Според информационната система ДАКСИ собственичката на фирмата "ТиД инженеринг" е Дора Александрова, която има участие във  фирмата "ТДВ инфраструктура", в която собственост  има и "Водстрой 98". Последната неофициално се свързва с Делян Пеевски.

Така на практика се оказва, че от изискването в закона всеки производител на ВЕИ енергия да има монтирано табло за предаване на данните за производството в реално време се облагодетелстват няколко фирми, а се натоварват десетки малки.

число

10 хил. лв. е цената на таблата за предаване на данни в реално време за малките производители, които ЕВН инсталира.

За всеки, който някога се е захващал с малък частен бизнес в България, сигурно е ясно, че това е начинание, което доста често се оказва пилеене на време и пари. Това се отнася и за малките инвеститори, решили да инсталират по няколко слънчеви панела. Причината е, че покрай опитите на държавата да ограничи бума на възобновяемата енeргия се оказа, че едни от най-засегнатите са именно малките централи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Като пуснеш веднъж държавата да "оправя" един сектор, отече работата. Първо са били тези с раздутите цени на 20-годишен договор, после са дошли на власт приятелите на тези с таблата и са почнали да бъркат от паницата на пионерите, а утре ще дойде някоя "специално лицензирана" фирма за седмично или ежедневно тариране на електротаблата, която също ще си намери мястото.

  Нещо подобно се разиграва в тютюневия бранш. Там "лицензираха" изкупвачите, цените паднаха, но пък тутунджиите почнаха да продават тутна нарязан направо на черния пазар, което бръкна в джоба на основните производители на цигари, и сега вече ДПС/БСП се чудят кое по-напред да "регулират", че хем турчинът да превива груб на баира, хем да не реши да хване друга работа извън аклавите, хем пък и да не продава на черния а.к.а свободния пазар и накрая май ще трябва да се "регулира" всичкото, но понеже е известно, че в "регулираните" работи добавената стойност липсва като компонент, затова и държавата трябва да напоява обилно със субсидии...

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Интересно ми е, малките производители каква ефективност имат при включване в енергосистемата на държавата? Колко от техният ел. ток се губи по трасетата? Щото колкото е по-ниско напрежението на мрежата, толкова по-големи са загубите.. нали така?

  Аз имам едно подозрение, че под някаква мощност, малките производители са просто бреме за енергосистемата на държавата. Какво ще кажете?

 • 3
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#2] от "mickmick":

  Сега остава да разбереш разликата между напрежение и мощност, за да осъзнаеш, че си написал глупост.

 • 4
  eyewitness avatar :-P
  eyewitness

  Аз имам едно подозрение, че под всяка статия не е много умно да се пише.

 • 5
  6tepsela avatar :-?
  6tepsela

  Докато ги опявате кой голям производотел, кой малък, налога на такса ток върху ратаите се увеличава с 10% тази година. Колкото по-малко хранилки на държавни пари (в случая наши ), тип субсидия на цена на тока в комбинация с чужд инвеститор ЧЕЗ, ЕВН търсейки млн печалби, толкова по-добре.
  В световен мащаб в близките години цената да караш кола на ток на км пробег ще излиза по-скъпо от тези на петролни продукти, точно заради екологичния рекет като този. А освен това ще си плащаме веднъж 1 лв, за потребление на ток, 1лв такса еко-източници и 1лв повече за автомобил на ток.
  Не е евтино да си екологичен и био, така че това е бъдещето през очите на икономическата логика (инфлация).

 • 6
  buran avatar :-|
  buran

  когато лапат от производството на електроенергия не реват, нали... за три години, да бяха заделили по 10 хил. за едно табло, след като изискването е въведено през 2011.
  Безумието, че информацията се предавала в реално време от електромера даже няма да го коментирам.

 • 7
  shilliew avatar :-|
  shilliew

  Май вече се подготвят къде да се отиват част от двете пладнешки Крабежа!

 • 8
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Капитал, добър опит, но... "ТДВ инфраструктура" не е фирма, а ДЗЗД. Не са ми много ясни нещата, но едно запитване към чичо гошо ми каза, че това означава "Дружество по Закона за задълженията и договорите", което аз тълкувам като: двете фирми са направили някакво сдружение за да участват в определена поръчка(например единия доставя, а другия монтира), след което... "кой откъде е"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK