С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
23 22 яну 2015, 16:52, 28979 прочитания

Сладкият растеж на "Курабийница"

За една година продажбите на суровите биодесерти Roobar са пораснали от 800 хил. броя на 3 милиона

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Бизнес, чиста храна и медитация

Яни Драгов, собственик и изпълнителен директор на най-голямата компания за дистрибуция и производство на биохрани "Смарт органик"

4 ное 2016

Усещане за комфорт

Софийската фирма "Топлик" ще открие демонстрационен център за близо 250 хил. лева

14 май 2015

Биодесертите Roobar ще растат чрез борсата

"Смарт органик" търси финансиране от 3 млн. лв., с които да купи нови машини и да навлезе на още пазари

12 май 2015

Виртуалната арена на героите

Компютърната игра Arena of fate ще излезе на пазара до два месеца

31 мар 2015

Леко по снега

Идеята за надуваеми снегоходки Small Foot хрумва на Петър Димитров след дълъг преход в планината

25 яну 2015

Пресметни и се раздвижи

Ново поколение технология влиза в часовете по математика на най-малките ученици

19 яну 2015

Кои са иновативните предприятия на 2014 г.

Компаниите правят повече нововъведения, включително и в традиционни отрасли

16 дек 2014

Биодесертите Roobar за две години стигнаха 26 държави

Трима млади предприемачи се връщат от чужбина в България, за да започнат производство

2 апр 2014


Осем корпоративни истории ще разкаже "Капитал Daily" в следващия месец. Те ще са на компании, които бяха отличени в Националния конкурс за иновативно  предприятие на 2014 г. Той се организира за десета поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации". За "Иновативни технологии в традиционни сектори" наградата "Най-иновативно предприятие на 2014 г." получи "Аглика трейд", която "Капитал Daily" вече представи. Беше описан и награденият образователен софтуер Jumpido.

Да натрошиш шепа сурови ядки и да ги смесиш със сушени плодове в енергийно блокче може да изглежда елементарно упражнение, което отнема 5 минути време в кухнята. Но когато приготвяш рецептата ежедневно за хиляди хора по света, това престава да е толкова просто и да се изчерпва само с кулинарното ти майсторство. Може да изглежда странно, но понякога ти се налага да влезеш в ролята на машинен инженер или на преговарящ с голяма търговска верига. Макар да им коства значителни усилия, тримата предприемачи, които са се захванали с това вече трета година, не са от хората, които ще седнат да се оплакват. Общият им проект се случва през компанията "Курабийница", а продуктът се казва Roobar. Десертите на Анита Класанова, Калин Класанов и Яни Драгов са получили позитивна оценка от 36 чужди пазара, признанието у дома е наградата за "Иновации" в категорията "Качество на живот".

Суперрастеж


Когато преди година "Капитал" се срещна с екипа за пръв път, в цеха им в софийския квартал "Горубляне" работеха 12 души, а търговските книги показваха продажби на 800 хил. Roobar-чета за година и износ за 26 държави. "През миналата година продадохме 3 млн. bar-чета. Ако през 2015 не стигнем 5 милиона, ще бъде провал", казва Яни. "Вече сме 42-ма души във фирмата, а Roobar-четата стъпиха на четири континента, в 36 държави", добавя Анита. Третият в екипа, Калин, се включва, че само през миналата година в производството са инвестирани над 300 хил. лева, а плановете са тази година фабриката да се премести в нов и по-просторен дом.

В цеха на Roobar вече работят две поточни линии, а около тях са инсталирани нови съоръжения, с които се следят още по-стриктно качествата на десертите. Предстои и сертификация по ISO. Някои от машините са били специално преправяни, за да пасват на производството. "Тук нямаме готови решения. Ако кажеш примерно, че ти трябва мелачка за кайма, избор има голям. Но за нашата смес изискванията са по-специфични и е един непрестанен процес да открием вярното решение. Що мелачки изпочупихме дотук... Уж ни ги препоръчват, че били с много здрав двигател", разказва Яни.

С наличното оборудване се произвеждат 11 вида Roobar, в които има биосертифицирани съставки и храни като чия, годжи бери, мака, баобаб. Авторът на всички рецепти е Анита, която се стреми да влага не повече от 4-5 продукта в едно барче, за да са максимално изчистени вкусовете и лесни за усвояване съставките. "Наскоро научих, че това бил средиземноморски принцип в приготвянето на храната на повече от 4500 години", споделя тя, като разсъждава на глас, че завръщането към него също сигурно е новаторство, имайки предвид колко далеч от него е избягала съвременната хранителна индустрия.



  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

(Хипер)Наука за офиси (Хипер)Наука за офиси

Българско-американската компания HyperScience прави софтуер за оптимизация на документацията в големи компании

20 юли 2018, 969 прочитания

Краят на една ера Краят на една ера

36-годишният Роджър Федерер прекъсна дългогодишното си партньорство с Nike и сключи 10-годишен договор с японската Uniqlo

20 юли 2018, 750 прочитания

24 часа 7 дни

20 юли 2018, 3704 прочитания

20 юли 2018, 3689 прочитания

20 юли 2018, 3389 прочитания

20 юли 2018, 2810 прочитания

20 юли 2018, 2408 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

Топ обявите за работа на Karieri.bg

Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

Как да изберете правилното образование за успешна кариера

Няколко съвета за всеки ученик, студент или търсещ кариерно преориентиране

Топ обявите за работа на Karieri.bg

Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

Пет минути с ... Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова

На "Кариери" гостуват създателките на сайта maikomila.bg и онлайн платформата olemale.bg, чрез която популяризират продукти на майки на деца с увреждания, за да им осигурят финансова независимост

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Ново консервно предприятие ще бъде открито в Павликени

Общата инвестиция на "Промодул" може да достигне 3 млн. лв.

Половин милиард - да си харчат

Парите за ремонт на язовирите бяха отпуснати на ДКК без количествено-стойностна сметка за необходимите разходи. При разпределянето им може да се заобиколи ЗОП.

Да превърнеш детската страст в кариера

Момчил Ковачев, заместник-директор по информационните въпроси в Inter Cars, пред "Капитал"

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Nation on the best location

Манталитетният и културен хибрид Словения

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 29

Капитал

Брой 29 // 21.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: Колко ще е дълъг пътят към еврото?

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 20.07.2018 Прочетете