Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
23 22 яну 2015, 16:52, 27394 прочитания

Сладкият растеж на "Курабийница"

За една година продажбите на суровите биодесерти Roobar са пораснали от 800 хил. броя на 3 милиона

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Бизнес, чиста храна и медитация

Яни Драгов, собственик и изпълнителен директор на най-голямата компания за дистрибуция и производство на биохрани "Смарт органик"

4 ное 2016

Усещане за комфорт

Софийската фирма "Топлик" ще открие демонстрационен център за близо 250 хил. лева

14 май 2015

Биодесертите Roobar ще растат чрез борсата

"Смарт органик" търси финансиране от 3 млн. лв., с които да купи нови машини и да навлезе на още пазари

12 май 2015

Виртуалната арена на героите

Компютърната игра Arena of fate ще излезе на пазара до два месеца

31 мар 2015

Леко по снега

Идеята за надуваеми снегоходки Small Foot хрумва на Петър Димитров след дълъг преход в планината

25 яну 2015

Пресметни и се раздвижи

Ново поколение технология влиза в часовете по математика на най-малките ученици

19 яну 2015

Кои са иновативните предприятия на 2014 г.

Компаниите правят повече нововъведения, включително и в традиционни отрасли

16 дек 2014

Биодесертите Roobar за две години стигнаха 26 държави

Трима млади предприемачи се връщат от чужбина в България, за да започнат производство

2 апр 2014


Осем корпоративни истории ще разкаже "Капитал Daily" в следващия месец. Те ще са на компании, които бяха отличени в Националния конкурс за иновативно  предприятие на 2014 г. Той се организира за десета поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации". За "Иновативни технологии в традиционни сектори" наградата "Най-иновативно предприятие на 2014 г." получи "Аглика трейд", която "Капитал Daily" вече представи. Беше описан и награденият образователен софтуер Jumpido.

Да натрошиш шепа сурови ядки и да ги смесиш със сушени плодове в енергийно блокче може да изглежда елементарно упражнение, което отнема 5 минути време в кухнята. Но когато приготвяш рецептата ежедневно за хиляди хора по света, това престава да е толкова просто и да се изчерпва само с кулинарното ти майсторство. Може да изглежда странно, но понякога ти се налага да влезеш в ролята на машинен инженер или на преговарящ с голяма търговска верига. Макар да им коства значителни усилия, тримата предприемачи, които са се захванали с това вече трета година, не са от хората, които ще седнат да се оплакват. Общият им проект се случва през компанията "Курабийница", а продуктът се казва Roobar. Десертите на Анита Класанова, Калин Класанов и Яни Драгов са получили позитивна оценка от 36 чужди пазара, признанието у дома е наградата за "Иновации" в категорията "Качество на живот".

Суперрастеж


Когато преди година "Капитал" се срещна с екипа за пръв път, в цеха им в софийския квартал "Горубляне" работеха 12 души, а търговските книги показваха продажби на 800 хил. Roobar-чета за година и износ за 26 държави. "През миналата година продадохме 3 млн. bar-чета. Ако през 2015 не стигнем 5 милиона, ще бъде провал", казва Яни. "Вече сме 42-ма души във фирмата, а Roobar-четата стъпиха на четири континента, в 36 държави", добавя Анита. Третият в екипа, Калин, се включва, че само през миналата година в производството са инвестирани над 300 хил. лева, а плановете са тази година фабриката да се премести в нов и по-просторен дом.

В цеха на Roobar вече работят две поточни линии, а около тях са инсталирани нови съоръжения, с които се следят още по-стриктно качествата на десертите. Предстои и сертификация по ISO. Някои от машините са били специално преправяни, за да пасват на производството. "Тук нямаме готови решения. Ако кажеш примерно, че ти трябва мелачка за кайма, избор има голям. Но за нашата смес изискванията са по-специфични и е един непрестанен процес да открием вярното решение. Що мелачки изпочупихме дотук... Уж ни ги препоръчват, че били с много здрав двигател", разказва Яни.

С наличното оборудване се произвеждат 11 вида Roobar, в които има биосертифицирани съставки и храни като чия, годжи бери, мака, баобаб. Авторът на всички рецепти е Анита, която се стреми да влага не повече от 4-5 продукта в едно барче, за да са максимално изчистени вкусовете и лесни за усвояване съставките. "Наскоро научих, че това бил средиземноморски принцип в приготвянето на храната на повече от 4500 години", споделя тя, като разсъждава на глас, че завръщането към него също сигурно е новаторство, имайки предвид колко далеч от него е избягала съвременната хранителна индустрия.



  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителството



Акценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Придобиванията - новата стратегия за развитие на Ferrero Придобиванията - новата стратегия за развитие на Ferrero

Италианската компания купи американския бизнес на Nestle и смята да продължи да се разширява извън Европа

22 яну 2018, 145 прочитания

IBM отчита пръв ръст на приходите от 6 години 1 IBM отчита пръв ръст на приходите от 6 години

От компанията обаче предупредиха за по-ниски печалби

22 яну 2018, 444 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Ново консервно предприятие ще бъде открито в Павликени

Общата инвестиция на "Промодул" може да достигне 3 млн. лв.

Прозрачност с граници

Било по регулаторни причини или по желание на компаниите, не винаги се може да знаем в какво се инвестират парите ни

Върти ми се една муха

NASEKOMO превръща органичните отпадъци в храна за ларви, които са алтернативен източник на протеини за животни

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Истории от двете Америки

Досега неизлизали на български разкази на Труман Капоти и Кларис Лиспектор

Много преди фалшивите новини

Писателят Милош Урбан, когото наричат чешкия Умберто Еко, за мистификацията, порно хоръра и бежанците

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, "Биомашиностроене" ще удвои производството си с инвестиция за 10 млн. евро

Емисия

DAILY @7AM // 22.01.2018 Прочетете