Ново консервно предприятие ще бъде открито в Павликени
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново консервно предприятие ще бъде открито в Павликени

Според последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) през 2013 г. в България са преработени общо 89.2 хил. тона пресни плодове и 87.9 хил. тона зеленчуци.

Ново консервно предприятие ще бъде открито в Павликени

Общата инвестиция на "Промодул" може да достигне 3 млн. лв.

Весела Николаева
15149 прочитания

Според последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) през 2013 г. в България са преработени общо 89.2 хил. тона пресни плодове и 87.9 хил. тона зеленчуци.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


От компанията се надяват да използват европейски фондове за покупка на машини

Ново предприятие за преработка на плодове и зеленчуци ще бъде открито в гр. Павликени, обл. Велико Търново, стана ясно от предложението на инвеститора "Промодул", публикувано в сайта на общината. Предвижда се общата инвестиция в производството да бъде около 2.5 млн. - 3 млн. лв., част от които вече са вложени в ремонта на сградите, каза пред "Капитал Daily" собственикът на "Промодул" Иван Иванов. Предприятието ще заема терен и сгради на бившия месокомбинат "Родопа", купени преди време от Иванов. Той разказа, че е вече се ремонтират помещенията, като паралелно с това подготвя документи за европейски проекти, по които да се финансира покупката на машините. Предвижда се общата им стойност да бъде около 1 млн. лв., част от които да бъдат платени с еврофондове.

Началото

До момента са инвестирани само собствени средства, но Иванов обясни, че вече ще търси и външно финансиране. Най-вероятно това ще е с банков кредит. Иванов разказа, че е срещнал подкрепа от общината в Павликени и е доволен от сътрудничеството си с тях. Плановете са същинското производство на консерви да започне до една година, като в него ще бъдат заети 25 души на постоянна работа. Допълнително при нужда ще се наемат и около 10 души сезонни работници.

Обемът на крайната продукция ще зависи от капацитета на оборудването по думите на Иванов. Всички машини в предприятието ще бъдат нови, като вероятно те ще произвеждат около 1.5 тона продукция на ден. Това ще включва замразени плодове, конфитюри, зеленчуци за туршии, както и консерви от пипер и патладжан. Според инвестиционното предложение капацитетът за плодове ще е до 1 тон на час суровина, толкова ще бъде и за пипер и патладжан. За туршиите се предвижда горната граница на капацитета да е до 30 тона суровина на сезон, става ясно от документа. В предложението е посочено, че ще се преработват малини, ягоди, кайсии, праскови и сливи, отделно ще са зеленчуците.

Иванов коментира, че се надява да използва основно местно произведени плодове и зеленчуци. Той добави, че познава много земеделски производители и разчита на контактите си за осигуряване на суровина. Досегашният му бизнес е доставка на оборудване за бензиностанции.

Секторна позиция

Последният публикуван отчет на "Промодул" е за 2013 г. и показва ръст на приходите от продажби спрямо 2012 г. с 51% до 839 хил. лв. Печалбата се е увеличила с 9 хил. лв. до 178 хил. лв.

Според последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) през 2013 г. в България са преработени общо 89.2 хил. тона пресни плодове и 87.9 хил. тона зеленчуци. Съответно готовата плодова продукция е 78.6 хил. тона, а зеленчуковата е 71.7 хил. тона. Като цяло при плодовете има ръст спрямо 2012 г., когато са били преработени малко над 55 хил. тона. Увеличение има и за зеленчуците – през 2012 г. са били преработени 57 хил. тона. Основната част от обработените зеленчуци са домати и сладък пипер, а при плодовете – череши и ябълки, показва анализът на МЗХ.

От компанията се надяват да използват европейски фондове за покупка на машини

Ново предприятие за преработка на плодове и зеленчуци ще бъде открито в гр. Павликени, обл. Велико Търново, стана ясно от предложението на инвеститора "Промодул", публикувано в сайта на общината. Предвижда се общата инвестиция в производството да бъде около 2.5 млн. - 3 млн. лв., част от които вече са вложени в ремонта на сградите, каза пред "Капитал Daily" собственикът на "Промодул" Иван Иванов. Предприятието ще заема терен и сгради на бившия месокомбинат "Родопа", купени преди време от Иванов. Той разказа, че е вече се ремонтират помещенията, като паралелно с това подготвя документи за европейски проекти, по които да се финансира покупката на машините. Предвижда се общата им стойност да бъде около 1 млн. лв., част от които да бъдат платени с еврофондове.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф

    Добре, че се инвестира в преработване. Трябва постепенно да си върнем позициите. Поляците станаха водещи в ЕС при техните пясъци и студен климат, а гърците изнасят печена туршия и лозови листа за сърми.

    Жалко, че само 25-30 работни места.

  • 2
    drbbbb avatar :-|
    Tru Soulja

    Товa е добре.A в моето село дойде един инвеститор купи земя и всичко и нaкрaя кметa поискa рушвет и го откaзaхa

    Публикувано през m.capital.bg

  • 3
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси

    Предпочитаме българското.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.