КЗК приема без особен ентусиазъм закона за търговските вериги

Петко Николов, председател на КЗК
Петко Николов, председател на КЗК    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Петко Николов, председател на КЗК
Петко Николов, председател на КЗК    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
От антимонополното ведомство имат забележки по някои от предложенията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) смята част от предложенията по закона за търговските вериги за излишни, а по други има сериозни забележки. Въпреки това цялостното мнение на комисията не е отрицателно, става ясно от нейно решение, публикувано на сайта й. В него се съдържат коментари по основните текстове на проекта за промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които бяха внесени от депутати от БСП през ноември миналата година. Проектът е трети опит да бъдат приети промени, които според левицата ще защитават малките производители от големите търговски вериги. Предишните текстове, приети при правителството "Орешарски", бяха върнати от президента Росен Плевнелиев, който им наложи вето. Смяната на правителствата попречи законът да бъде прегласуван. Първите опити за регулация на отношенията между магазини и производители датират от предишното правителство на ГЕРБ.

С БСП напред

Сегашните внесени от БСП текстове са в основата си същите като върнатите от президента – с тях се въвежда спорното понятие "значителна пазарна сила". С него би трябвало КЗК да има правомощията да следи отношенията между търговски вериги и производители, както и да се намесва при нужда. Зад намерението да се защитят малките производители обаче има опасения, че въвеждането на новото понятие ще позволи натиск над компании, без изобщо това да е свързано със защита на интереса на малките производители. Освен това се предвиждат и други спорни поправки, като например търговците с оборот над 50 млн. лв. да изпратят в КЗК общите условия по договори с доставчици.

Последното обсъждане на промените в икономическата комисия в парламента беше миналата сряда, но като цяло настроението не беше положително. Проектът получи подкрепа от левицата, "Атака" и Патриотичния фронт, а ГЕРБ и Реформаторският блок се въздържаха при гласуването. Промените предстои да се обсъждат и в пленарната зала, но с отрицателно становище от икономическата комисия.

Съгласни, ама по принцип

КЗК е публикувала своето решение-становище за промените ден преди заседанието – във вторник, 20 януари. В него тя посочва, че за ефективно прилагане на законодателството трябва да се направи "точна и недвусмислена дефиниция на понятието "значителна пазарна сила". Според КЗК е удачно това понятие да бъде свързано с икономическа зависимост – при наличие на такава доставчици и купувачи са в по-слаба позиция от търговския си партньор и това създава дисбаланс при договарянето на условия по договори. От антимонополното ведомство препоръчват в закона да се въведе и прилага едновременно концепция за "господстващо положение" и такава за "значителна пазарна сила".

От комисията са забелязали и повторение с вече действащи регламенти – проектът предвижда забрана за "необосновано пряко или косвено въздействие върху конкурент с цел отстраняването му от съответния пазар". Забраната за злоупотреба с господстващо положение съществува и сега, се посочва в решението. Без особен смисъл е и предложението за анонимни сигнали, се подразбира от мнението на КЗК – и в момента има задължение да се опазва в тайна самоличността на лицата, които съдействат при разкриването на законови нарушения.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България