Опасният отпадък в дома ни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Опасният отпадък в дома ни

Д-р Лилия Желязкова е изпълнителен директор на "Балбок инженеринг"

Опасният отпадък в дома ни

Екосъобразена система унищожава химичните остатъци на домакинствата

12037 прочитания

Д-р Лилия Желязкова е изпълнителен директор на "Балбок инженеринг"

© Анелия Николова


Осем корпоративни истории ще разкаже "Капитал Daily" през следващия месец. Те ще са на компании, които бяха отличени в Националния конкурс за иновативно предприятие на 2014 г. Той се организира за десета поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации". За "Иновативни технологии в традиционни сектори" наградата "Най-иновативно предприятие на 2014 г." получи "Аглика трейд", която "Капитал Daily" вече представи. Бяха описани и наградените образователен софтуер Jumpido, биодесертите Roobar и надуваемите снегоходки Small Foot.
"Балбок инженеринг" е създала система за разделно събиране и обезвреждане на опасни битови отпадъци, която се използва в София и в общините Пловдив, Шумен и Сливен.
"Практическата дейност на фирмата винаги се е основавала на сериозна научноизследователска работа, която спомага за решаването на екологични проблеми."

Лилия Желязкова, изпълнителен директор на "Балбок инженеринг".

Над 400 кг битови отпадъци се падат средно от човек на населението всяка година според данни на Националния статистически институт (НСИ). В това число се включват и опасните отпадъци, на които домакинствата често не обръщат сериозно внимание. Макар тяхното количество да е сравнително малко, те влияят отрицателно не само върху околната среда, но и върху здравето на хората. Всеки трябва да е добре запознат с правилните начини за елиминирането им, защото в противен случай биха могли да превърнат жилищата ни в своеобразни бомби със закъснител. Решението е в създаването на система за разделно събиране и обезвреждане на опасни битови отпадъци. Това е една от основните дейности на "Балбок инженеринг", която създава иновация в техниката за управление на отпадъци. От услугите й вече се възползват жителите в София и общините Пловдив, Шумен и Сливен. В тазгодишния Национален конкурс за иновативно предприятие "Балбок инженеринг" получи първа награда в категорията зелена иновация.

Внимание опасност

Основните групи опасни отпадъци, образувани в домакинствата, са бои, лакове, перилни и почистващи препарати, както и фармацевтични продукти с изтекъл срок на годност. Един от най-вредните химични елементи, до който имаме досег, е живакът. Особено токсични са парите му и поради тази причина трябва да сме изключително внимателни при битовата му употреба. Информация за това кои продукти са рискови може да получим от символите за опасност върху опаковките им. Въпреки това тези стоки са част от бита на домакинствата, които от своя страна трябва да се отнасят отговорно към отпадъците си. В помощ на хората и околната среда от "Балбок инженеринг" предлагат услугата по събиране и обезвреждане на отпадъците директно от домовете или чрез мобилни събирателни пунктове в различни райони на обслужваните градове. Количеството боклук няма значение, а потребителят не заплаща нищо освен редовната такса смет към общината.

История с продължение

"Балбок инженеринг" се развива в сферата на управление на отпадъците вече 25 години. През 1990 г. д-р Лилия Желязкова – изпълнителен директор на компанията, тогава все още научен сътрудник, получава предложение да участва в проект за създаване на технология за циментиране на радиоактивни отпадъци и полупромишлена инсталация към АЕЦ "Козлодуй". Назначена за ръководител на програмния колектив по проекта, тя за първи се сблъсква с тази тематика, но вижда и голям потенциал в нея. "Осъзнах колко е интересно и колко наука има в управлението на опасни отпадъци, а съответно и бизнес", разказва д-р Желязкова. След приключване на проекта семейство Желязкови взимат колективно решение да регистрират собствена фирма, която да оперира в сферата на радиоактивните и опасните отпадъци. Те продължават съвместната си работа с АЕЦ "Козлодуй" и подписват договор с Хмелницката АЕЦ в Украйна, предлагайки им нова технология за циментиране на радиоактивни отпадъци. "Практическата дейност на фирмата винаги се е основавала на сериозна научноизследователска работа, която спомага за решаването на екологични проблеми", обяснява изпълнителният директор.

Постепенно оттеглят дейността си от атомната енергетика и се насочват към опасните отпадъци, каквито са например пестицидите. Екипът на "Балбок инженеринг" работи с повече от 140 общини в България по събирането и обработването на стари пестициди, които слагат в специално разработени от тях контейнери, депонирани над земята. В случай на бедствие те могат да бъдат преместени на сигурно място за разлика от нормалните подземни депа. "До момента сме обработили приблизително 10 хил. тона пестициди, които нямат контакт с околната среда, не тровят населението и животните и не въздействат негативно на екосистемата", обяснява д-р Желязкова.

Как да се предпазим от опасния битов отпадък

От компанията искат да разширят работата си и преди малко повече от пет години се ражда идеята за управление на опасни битови отпадъци. Няколко години са необходими за разработване на системата и обучение на кадрите, заети в тази дейност. Проектът е напълно завършен в началото на 2012 г., а интересът на хората е голям още от самото му създаване. "Всеки един жител трябва да има възможност да се освободи от опасните си отпадъци, защото алтернативата е да ги задържи или да ги изхвърли в обикновен контейнер за смет. И в двата случая може да се стигне до инциденти", обяснява д-р Ралица Ангелова, зам. изпълнителен директор на "Балбок инженеринг". Според д-р Желязкова химичните остатъци могат да имат редица негативни ефекти върху човешкия организъм - алергични заболявания, затруднено дишане и дори безплодие при жените.

Разработената система осигурява събиране на опасни битови отпадъци от конкретен адрес или чрез мобилни събирателни пунктове, разположени на различни места в градовете, така че да обхванат възможно най-много райони. Пусната е и специална телефонна линия с номер 0700 11 750, на която хората могат да подават заявки или да получат информация къде и как да изхвърлят химичните остатъци. "Искаме системата да е достъпна за потребителите, платима от общините, сигурна и удобна. Затова и няма минимално ограничение в количеството опасен битов отпадък, който може да бъде предаден", казва д-р Ангелова. В рамките на 50 хил. лв. разходи за общините са събрани и обработени над 5 тона застрашаващи отпадъци под формата на остатъчни почистващи и перилни препарати, бои, лакове, съдържащи живак уреди, лекарства с изтекъл срок на годност и др. От своя страна компанията, макар да няма пряк конкурент на българския пазар, генерира годишен оборот от малко над 2 млн. лв. за 2013 г. За домакинствата цената на услугата е включена в таксата за смет, която заплащат към общините.

В зависимост от вида опасен отпадък се определя начинът, по който да се обработи и унищожи. В случай че е възможно да се елиминират опасните му свойства, той се третира заедно с обикновените отпадъци. Ако това не е възможно, българската компания изнася химичните остатъци в други държави, които разполагат със системи за наземно изгаряне. Третият вид силно токсични отпадъци трябва да бъдат затваряни в специални контейнери, за да нямат контакт с околната среда в продължение на години. "Разполагаме с две площадки за третиране на отпадъци и всяка от тях е максимално екосъобразена, дори това да изисква повече средства от наша страна", казва зам. изпълнителният директор.

Теория и практика

В началото на миналата година "Балбок инженеринг" заедно с Военна академия "Г.С. Раковски" откри център за развитие на екологичната инфраструктура в Стара Загора. В него ще се извършва научноизследователска, учебна и консултантска дейност по управление на отпадъците и опазване на околната среда. Целта на компанията е да работи съвместно с промишлени предприятия по технология за минимизиране на отпадъците от дейността им.

"Стремежът на фирмата е така да участва в решаването на екологичните проблеми, че да се внедряват максимално научните постижения в полза на хората", единодушни са от екипа.

Основна дейност на "Балбок инженеринг"

Компанията "Балбок инженеринг" работи върху система за разделно събиране, обработка и унищожаване на опасни битови отпадъци. В тази група попадат лакове, бояджийски материали, почистващи препарати и химикали, фармацевтични продукти с минал срок на годност и уреди, съдържащи живак. Дейността включва събиране на опасни битови отпадъци от конкретен адрес или чрез мобилни събирателни пунктове, които се разполагат в различни райони на градовете. Жителите от обслужваните общини могат да подадат заявка на телефон 0700 11 750 или да получат информация къде и как да изхвърлят химичните остатъци. Услугата се финансира в рамките на такса смет към общината и спестява значителни инвестиции за инфраструктура.
Екипът разработил иновативната система за управление на опасни битови отпадъци
Фотограф: Анелия Николова
Източник: Facebook / Балбок инженеринг
Осем корпоративни истории ще разкаже "Капитал Daily" през следващия месец. Те ще са на компании, които бяха отличени в Националния конкурс за иновативно предприятие на 2014 г. Той се организира за десета поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации". За "Иновативни технологии в традиционни сектори" наградата "Най-иновативно предприятие на 2014 г." получи "Аглика трейд", която "Капитал Daily" вече представи. Бяха описани и наградените образователен софтуер Jumpido, биодесертите Roobar и надуваемите снегоходки Small Foot.
"Балбок инженеринг" е създала система за разделно събиране и обезвреждане на опасни битови отпадъци, която се използва в София и в общините Пловдив, Шумен и Сливен.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    geordgeo avatar :-?
    geordgeo

    Инициативата е полезна и интересна, не знам защо в масовите медии няма реклама за дейността им... Или се досещам защо - щото има къде къде по-големи глупости, с които да ни заливат от ефира...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK