Четвъртият телеком надига глас

Даниел Купсин вече вложи твърде много пари в "Макс Телеком", за да се откаже

Четвъртият телеком надига глас

"Макс телеком" се готви за търговски старт като мобилен оператор през юли

Паулина Михайлова
22265 прочитания

Даниел Купсин вече вложи твърде много пари в "Макс Телеком", за да се откаже

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Три от десет е почти една трета. Три години след като взе десетгодишен лиценз за мобилен оператор от четвърто поколение "Макс телеком" реално не работи като такъв. Затова и нищо чудно, че собственикът му бърза. Ако претендентът за четвърти телеком в България възнамерява да излезе на сцената на същинския бизнес, е крайно време да го направи. Според източници на "Капитал" от сектора именно това са намеренията на Даниел Купсин - английският инвеститор с руски корени, който през пролетта на 2013 г. купи "Макс телеком". Целта, за която се работи в компанията в момента, е търговски старт като мобилен оператор с гласова услуга и високоскоростен интернет през юли, с частично използване на мрежата на един от трите големи телекома в страната под формата на национален роуминг, което да бъде договорено до края на март.

Досега обещанията за срок, в който "Макс телеком" ще заработи с пълния набор услуги на мобилен оператор, бяха няколко, но не бяха спазени. Този път официално заявление няма. Времето обаче, меко казано, не работи за алтернативните телекоми, ако те не предявяват по-активно амбициите си за оцеляване. Тоест залогът става все по-висок с всеки изминал ден и скорошен опит операторът да навлезе на пазара звучи по-реалистично.

Действията на едро

"Макс телеком" взе от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) честоти и лиценз за изграждане на мрежа за мобилни комуникации по стандарт LTE (технология за четвърто поколение мрежа с голям капацитет за пренос на данни) в края на 2011 г. Тогава неин собственик беше Красимир Стойчев, който обаче така и не внесе дори 30-те млн. лв. такса за дадените му честотни ленти. Затова и Стойчев малко повече от година след като стартира проекта си го продаде на Даниел Купсин. Руснакът плати държавната такса и започна да изгражда LTE-мрежа, която към момента покрива 35% от населението на страната, в това число 50% от хората в градовете. Инвестицията за това, по неофициални данни, е над 50 млн. евро. Плюс непрекъснатото финансиране на текущите разходи на компанията. С този обхват обаче "Макс телеком" не може да работи като мобилен оператор, а още по-малко пък може да го направи, без да предлага пренос на глас. В същото време собственикът, обяснимо, вече бърза компанията да започне да му носи някакви пари.

Затова и действията, които се предприемат там напоследък, макар и без много публично осветяване, са доста активни, и в няколко посоки, с една цел - по-скоростен търговски старт, по възможност през лятото.

Какви са те?

Първо - тестове за гласова услуга през LTE-мрежата. Второ - преговори за национален роуминг с някой от трите работещи големи телекома. Трето - подготовка за евентуални съдебни действия, ако споразумение за роуминг не бъде постигнато. И четвърто - още едни преговори, но с потенциални инвеститори, които да вземат миноритарен дял от оператора, влагайки допълнителни пари в него.

Дяволът и подробностите

Тестовете за мобилни разговори през 4G мрежата всъщност са единственото, което беше официално обявено от "Макс телеком" през изминалата седмица. Според съобщението те са били успешни, а качеството на връзката - добро. Да се мисли обаче за сценарий, при който операторът доизгражда инфраструктурата си така, че тя да покрива над 90% от населението, е нереалистично. Защото означава много по-мащабна инвестиция, още много време и рискове за гласовата услуга на чисто техническо ниво. В световен мащаб LTE мрежите се изграждат от вече работещи телекоми, които имат мрежи от второ и трето поколение (GSM и UMTS). Докато в българския случай 4G оборудването не идва като надграждане на вече съществуващо от по-нисък стандарт. Проблемът от това е, че и производителите на крайни устройства правят разработките си така, че мобилният телефон, веднъж включен, първо "търси" мрежа от второ, трето, и после от четвърто поколение. И ако не намери първата, LTE връзката е нестабилна. Вярно е, че това не важи за всички "слушалки" и тези от по-висок клас работят еднакво добре и без да са "намерили" GSM обхват. Например доставчик като Samsung обаче, който държи основния дял от пазара на крайни устройства, тепърва ще решава този проблем, който, разбира се, всъщност не е негов, а на оператора.

Вярно е, че задачата със смартфоните, е решима в рамките на месеци и всичко е въпрос на преговори с производителите им. Това обаче не означава, че "Макс телеком" има икономическа изгода да се втурне да покрива цялото българско население - стотици милиони евро за мрежа, чиито абонати са концентрирани в големите градове. Без 100% обхват, и то даже не по население, а по територия, за клиенти на мобилен оперотор няма как да се говори. Още повече че се очаква те да са заинтересувани от услугата заради преноса на данни и интернета - разбирай платежоспособни и взискателни.

Тоест опираме до втория момент - националния роуминг (споразумение, при което стартиращият оператор ползва мрежата на работещ срещу заплащане на едро). Такива преговори "Макс телеком" води вече около година. Разбира се, формално те се провеждат и с трите телекома в страната. Реално обаче напредък до степен шанс за договор има само с "Мобилтел", твърдят източниците на вестника. Както от "Макс телеком", така и от "Мобилтел" не отговориха на каквито и да било конкретни въпроси по темата заради подписаните помежду им клаузи за конфиденциалност.

"Договор най-вероятно ще бъде сключен до месец или най-много два. Забавяне в уточняването на параметрите наистина има, но то е по-скоро организационно", каза източник на "Капитал", запознат с процедурата.

"Хората на Даниел Купсин вече са изнервени и разчитат договор да има в рамките на първото тримесечие", каза друг източник от сектора. Според него, що се отнася до самия "Мобилтел", проектът, обяснимо, не е приоритетен предвид факта, че откакто преговорите се водят, компанията преживя смяна на висшето ръководство в България, промяна в акционерната структура на собственика Telekom Austria, програми за намаляване на разходите и т.н. Въпреки забавянето обаче споразумение се очаква да има наистина до няколко седмици.

Що се отнася до другите два големи оператора - Telenor и БТК, първата изгражда собствената си мрежа, близка до LTE, и явно няма желание да я споделя с друг, макар и да го прави в други страни, където присъства, а БТК е във вихъра на акционерна битка, докато стратегическо решение като това да пуснеш някого в сърцето на бизнеса си изисква наличието на воля от собственика.

Ако обаче "Макс телеком" не получи достъп до работеща GSM мрежа срещу заплащане на едро, тя е готова на битка за оцеляването си. "Купсин и мениджърите му тук са готови да водят съдебни дела, стигайки до Европейската комисия", каза друг източник на вестника. Вече е наета и адвокатска кантора, която да проучи темата и да подготви делата, твърдят хора, близки до базирания в Лондон инвеститор. "Купсин и семейството му вече са вложили тук доста пари и нямат намерение да ги изгубят. Затова и ако "Макс телеком" не получи национален роуминг, със сигурност няма да се предаде и битката ще е съдебна", добавят те.

Кого, как и къде кандидат-операторът би съдил, засега не е категорично ясно. Принципно КРС излезе с позиция, че оставя предоставянето на достъп до мрежите на телекомите по тази схема на търговско договаряне и не вижда основания да се меси. Ако тези договаряния завършат безуспешно и "Макс телеком" докаже, че преговорите не са водени добросъвестно, може да се иска намеса на регулатора. Тя обаче, както и тази по съдебен ред или през ЕК, ще е бавна. Затова и се третира като краен, нежелан вариант от фирмата на Купсин.

Междувременно продължават и совалките с цел да се намери инвеститор, който да сподели риска в "Макс телеком" и да вложи там още пари. Според някои източници такъв дори вече е избран, като става въпрос за миноритарен пакет акции. "Ако си представите, че Купсин вече е инвестирал сумата X, то говорим за допълнително финансиране от около 30% от тази сума срещу участие в дружеството", каза запознат с движенията в индустрията експерт. Според повечето наблюдатели в случая преговорите са твърдо за дял под 50%. С цел по-успешното им провеждане (по-висока сума) се предприемат и действия за разкрасяване на самото дружество. Още през ноември общото събрание на "Макс телеком" е гласувало увеличение на капитала му с над 53 млн. лв. до близо 132 млн. лв., като това става чрез апортиране на вземания на основния акционер "Лукстех кепитал" от "Макс телеком", придобити чрез цедирането им от поредица фирми, на които операторът е дължал пари. Част от дружествата (с вземания вероятно от времето на Красимир Стойчев) впрочем са от кръга на Майкъл Чорни, доколкото управляващ е Георги Тасев - човекът, който представляваше в България една от фирмите, чрез които преди повече от 10 години Чорни опита да купи "Булгартабак".

С цедирането на всички задължения и апортирането им в капитала на "Макс телеком" сега Купсин очевидно цели компанията да изглежда по-добре пред инвеститорите.

<#text>

И какво от това

От евентуалното навлизане на "Макс телеком" на реалния пазар възможните ефекти са в няколко плоскости. Очевидният е чисто потребителски: повече конкуренция и повече услуги. България обаче е сравнително малък пазар и на фона на консолидираща се индустрия в европейски мащаб не е ясно доколко устойчиво ще е това състояние. За телеком сектора в страната договор за национален роуминг ще е сериозен пробив в иначе вертикално организираните структури, защото досега местните играчи не допускат споделяне на мрежите си, нито виртуални оператори, нито вътрешен роуминг, нито партньорства при ритейла. За навлизането на новите услуги резултатите също биха били позитивни - пускането на LTE-оферти от един оператор означава натиск и върху останалите да го последват. За самия "Мобилтел" придвижването на проекта също би било по-скоро плюс. От една страна защото ще му носи приход, а от друга, защото подобни споразумения са двупосочни и операторът ще може да ползва LTE базата на новия си партньор така, както той ползва неговата GSM.

С една дума - рисковете остават основно в полето на "Макс телоком". За да успее подобен оператор дори и на теория, предпоставките са голям пазар и високи маржове, което в България не е точно така. За самия него пък ключово важно е да има утвърдена марка и развита търговска мрежа. Което също не е факт и за да стане, ще отнеме още пари. Риск е и потенциалът колко са клиентите на 4G услуги в страната, където клиентите са доказано (и обяснимо заради ниските си доходи) ценово чувствителни.

Междувременно "Макс телеком" не е сам в претенцията си за четвърти телеком. "Булсатком" има същия лиценз и напредва с изграждането на LTE мрежата си. Очакванията и към него са да пусне мобилна услуга, най-вероятно след година. Третият с такова разрешително - "4джи ком" по-скоро отива в историята като неуспешен опит за спекула с лицензи, доколкото собствениците му не успяват нито да намерят пари да платят честотите му, нито да го продадат с желаната горница.

Към "Булсатком" обаче в сектора се гледа с най-голямо внимание - операторът е най-голям в нишата на платената телевизия, има вече развита клиентска база, търговска мрежа и наложена марка, съчетана с имидж на дискаунтър. Не че за него рисковете са по-малко, още повече съчетани с другия му масивен проект, който вече е в ход - за изстрелване на собствен спътник. "Булсатком" обаче изглежда не по-малко решен от "Макс телеком" да пусне търговска услуга през LTE.

Така повече от три години след лицензирането на телекомите от ново поколение от трима нито един не го е оползотворил изцяло. Двама обаче напредват. А това са две трети шанс за новост на пазара.

Три от десет е почти една трета. Три години след като взе десетгодишен лиценз за мобилен оператор от четвърто поколение "Макс телеком" реално не работи като такъв. Затова и нищо чудно, че собственикът му бърза. Ако претендентът за четвърти телеком в България възнамерява да излезе на сцената на същинския бизнес, е крайно време да го направи. Според източници на "Капитал" от сектора именно това са намеренията на Даниел Купсин - английският инвеститор с руски корени, който през пролетта на 2013 г. купи "Макс телеком". Целта, за която се работи в компанията в момента, е търговски старт като мобилен оператор с гласова услуга и високоскоростен интернет през юли, с частично използване на мрежата на един от трите големи телекома в страната под формата на национален роуминг, което да бъде договорено до края на март.

Досега обещанията за срок, в който "Макс телеком" ще заработи с пълния набор услуги на мобилен оператор, бяха няколко, но не бяха спазени. Този път официално заявление няма. Времето обаче, меко казано, не работи за алтернативните телекоми, ако те не предявяват по-активно амбициите си за оцеляване. Тоест залогът става все по-висок с всеки изминал ден и скорошен опит операторът да навлезе на пазара звучи по-реалистично.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


42 коментара
 • 1
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  На мен не ми се струва, че МАХ са в силна позиция. Ако не вземат роуминг от някой от трите явно става много трудно, щом за дела говорят.

 • 7
  zaza avatar :-|
  zaza

  Ето как Мтел ще се сдобие с най-бързата мрежа в България преди Теленор и Виваком. Те сега си тестват мрежата и имат работещи ЛТЕ клетки. При това решение имат голям шанс да издухат конкуренцията и отново да са №1


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход