Бургаската рафинерия завършва инвестицията си за 1.5 млрд. долара през април

"Лукойл Нефтохим Бургас" вече пусна първата готова инсталация

След въвеждането в експлоатация на всички нови съоръжения рафинерията ще извлича повече горива от суровия петрол и ще е по-екологична
След въвеждането в експлоатация на всички нови съоръжения рафинерията ще извлича повече горива от суровия петрол и ще е по-екологична    ©  Капитал
След въвеждането в експлоатация на всички нови съоръжения рафинерията ще извлича повече горива от суровия петрол и ще е по-екологична
След въвеждането в експлоатация на всички нови съоръжения рафинерията ще извлича повече горива от суровия петрол и ще е по-екологична    ©  Капитал

Първият минизавод от големия инвестиционен план за 1.5 млрд. долара на "Лукойл Нефтохим Бургас" заработи. Той е за преработка на сяра и е за 71 млн. долара. Целият мащабен проект ще бъде въведен в експлоатация през април, т.е. три години след като започна.

Целта на вложението е да може да се преработва и най-тежката фракция на петрола - гудрона, което ще повиши ефективността на рафинерията чрез увеличаване на процента на производство на светли горива - бензин и дизел - от единица петролна суровина. Без инсталацията компанията не е достатъчно ефективна, като положението допълнително се затруднява, тъй като руският петрол сорт Urals е по-тежък. Очакванията на инвеститорите са за по-висока енергийна ефективност и значителен екологичен ефект.

Първата готова мощност

Въведената преди дни инсталация - "Газова сяра-4", е на стойност 71 млн. долара. Целият проект по обновяването започна през април 2012 г., през януари е завършен на над 90% и ще бъде въведен в експлоатация през април тази година, съобщиха от "Лукойл Нефтохим Бургас".

Дневната производителност на готовата инсталация "Газова сяра-4" е 300 тона гранулирана сяра със степен на извличане не по-малко от 99.8%. Пускът на новия обект ще позволи да бъде спряна от експлоатация старата мощност за преработка на сероводород – "Газова сяра-2", строена през 60-те години на миналия век, чиито екологични и производствени показатели са много по-ниски. Новата инсталация отговаря напълно на най-високите норми в европейското нефтопреработване, твърдят от "Лукойл".

"Бих оценил мащабите на този проект като уникални. Това е истински нов завод в завода. Той е единствен по рода си не само в България, но и в Югоизточна Европа", каза при официалното откриване на първия обект министърът на икономиката Божидар Лукарски в четвъртък. На нея присъстваха и първият вицепрезидент на ОАО "Лукойл" Владимир Некрасов, изпълнителният директор и председател на управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов, членът на надзорния съвет Валентин Златев, руският търговски аташе Игор Илингин, кметът на Бургас Димитър Николов, като и представители на италианската "Kinetics Technology-KT", изпълнител на проекта по изграждането на инсталацията.

Целият план

Инвестицията за 1.5 млрд. долара има конкретна цел. Стартът на новия завод в "Лукойл" ще постигне дълбочина на преработката на нефта над 90% при сегашните 70%, т.е. 90% от преработения нефт ще се превръщат в светли нефтопродукти - бензин, керосин, дизел и газ. При приватизацията на завода през 1999 г. тези параметри достигат едва 60%.

Новите мощности ще заработят в период, в който цените на горивата са трайно ниски и печалбите на рафинериите се свиват. От години обаче бургаската компания работи на загуба, така че едва ли веднага след модернизацията ще се излезе на плюс. Още повече че част от причината за минуса е, че вероятно руският собственик е избрал да "изнесе" печалбата в по-благоприятна данъчно дестинация - Холандия.

Сигурният факт е, че най-голямата компания в България по приходи "Лукойл Нефтохим Бургас" (7.64 млрд. лв. за 2013 г.) скоро ще приключи най-едрия инвестиционен проект в страната. И ще стане по-ефективна и чиста рафинерия.