От изкуствен интелект към бизнес за милиони

Технологичната компания "Онтотекст" отчита около 7 млн. лв. приходи от продажбата на иновационни решения за семантична обработка на бази данни

Осем корпоративни истории ще разкаже "Капитал Daily" през следващия месец. Те ще са на компании, които бяха отличени в Националния конкурс за иновативно предприятие на 2014 г. Той се организира за десета поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации". За "Иновативни технологии в традиционни сектори" наградата "Най-иновативно предприятие на 2014 г." получи "Аглика трейд", която "Капитал Daily" вече представи. Бяха описани и наградените образователен софтуер Jumpido, биодесертите Roobar, надуваемите снегоходки Small Foot и екосъобразена система за унищожаване на химичните остатъци на домакинствата на "Балбок инженеринг". Днес представяме "Онтотекст", който получи отличието за "Иновационен визионер".

Разработването на истински изкуствен интелект (Artificial Intelligence - AI) се оказва нелека задача за редица учени по света. Един своеобразен свети граал на технологиите, в който машините сами да се учат, разбират и мислят, без да е необходимо да бъдат програмирани предварително. С тази цел започва дейността си една от най-бързо растящите български IT компании през последните една-две години – "Онтотекст". В периода на развитие фокусът постепенно се променя и вместо към фантастичното създаване на AI дружеството се ориентира към създаването на инструменти за семантично търсене. С други думи – да се търси информация в големи масиви от данни не само по ключови думи, но и по контекст чрез логически връзки. В тази тясно специализирана област "Онтотекст" е един от световните лидери. Нейните постижения не са само финансови, но и престижни – тя получава редица отличия за иновации както в България, така и в чужбина.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар