"Девня цимент" стана инвеститор на 2014 г.

Наградата получи Серж Шмит, изпълнителен директор на Italcementi Group за Бъглария и Гърция. Тя му бе връчена от президента Росен Плевнелиев

"Девня цимент" стана инвеститор на 2014 г.

Въпреки свиването на инвестиционната активност през последните години много компании не се отказват от нови вложения

8937 прочитания

Наградата получи Серж Шмит, изпълнителен директор на Italcementi Group за Бъглария и Гърция. Тя му бе връчена от президента Росен Плевнелиев

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Българската агенция за инвестиции връчи наградите си за девета година

Въпреки че инвестициите през последните години в България не са много, през 2014 г. няколко компании са направили значими разширения на своите мощности или вложения в нови активи. Това стана ясно на деветите годишни награди на Българската агенция за инвестиции (БАИ) в сряда. Голямата награда "Инвеститор на годината" получи "Девня цимент".

Наградите се връчват на компании за направени устойчиви инвестиции, разкрити нови работни места и внедряване на високи технологии. Тази година при оценяването се отчита и дали фирмите са инвестирали в мерки за опазване на околната среда. Получените предложения за награждаване са били над 80 и са изпратени в агенцията за инвестиции от министерства, общини и областни администрации.

Отличените инвеститори

Циментовият завод "Девня цимент" е инвеститорът на 2014 г. Компанията получи наградата заради реконструкция и модернизация на инсталацията за производство на клинкер и цимент в завода. Инвестицията е на стойност 114 млн. лв. за годината, а общо е 325 млн. лв. Според компанията проектът ще допринесе за устойчивото развитие на местно и национално ниво, тъй като новата инсталация ще има възможност да използва алтернативни горива, включително модифицирани такива (Refuse Derived Fuel), и биомаса. В дружеството работят над 3000 служители.

В категория "Инвестиция на зелено" статуетката взе германската "Behr-Hella Thermocontrol GmbH" за изграждането на ново предприятие за автомобилни части в Божурище. Компанията инвеститор е сред ключовите производители на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации. Размерът на инвестираните средства по данни на агенцията е 15.3 млн. евро.

"Язаки България" получи награда за "Инвестиция в човешки капитал" - вложението надхвърля 3 млн. лв., а компанията има 3737 служители. През миналата година "Язаки" изгради нова производствена сграда в гр. Сливен, където се произвеждат кабелни инсталации. Сумата, която инвестира в закупуването и реконструкцията на сградата в Сливен, е в размер на около 6 млн. лв.

Отличието за "Инвестиция в разширяване на бизнес" спечели "Лукойл Нефтохим Бургас". Най-голямата компания в България по приходи (7.64 млрд. лв. за 2013 г.) скоро ще приключи най-крупния инвестиционен проект в страната. Първият минизавод от големия инвестиционен план за 1.5 млрд. долара на "Лукойл Нефтохим Бургас" вече заработи. Предприятието е за преработка на сяра. "Лукойл" получава награда за строителството на комплекса за преработка на тежки отпадъци, в който по данни на БАИ ще бъдат вложени 1.5 млрд. лв.

Очаквано в категорията "Инвестиция в сливане и придобиване" наградата получи "Тelerik". След придобиването си от Progress Software Corporation компанията вече се нарича "Telerik: a Progress company". Българската  софтуерна фирма беше купена от базирания в Масачузетс разработчик за 262.5 млн. долара. Цената е най-висока не само за независима, създадена в България компания, но и изобщо за софтуерен разработчик в Централна и Източна Европа. Към момента в нея работят близо 750 служители, като над 530 от тях са базирани в София. Офисът на компанията в България е един от основните развойни центрове за Progress и е най-големият в глобален мащаб.

"Аурубис България" получи плакет за "Инвестиция в опазване на околната среда". Наградата е за програмата на предприятието за увеличаване на производителността и опазване на околната среда. Проектът е за увеличаване на местата, от които се вентилира сградата на металургичното производство, и за насочване на източниците на прахови емисии към нова газоочистваща система. През миналата година "Аурубис" откри и третата си пречиствателна станция за дъждовни води, паднали на територията на производството край Пирдоп. Общата инвестиция на компанията за 2014 г. е 44 млн. евро според БАИ.

Най-големият частен инвеститор в здравеопазване "Булфарма" получи плакет за "Инвестиция в завладяване на пазарен дял". Общият размер на инвестицията на компанията възлиза на 58 млн. лв. Изградени са два нови корпуса в МБАЛ "Здраве" на стойност 32 млн. лв. и един нов корпус на МБАЛ "Софиямед" на стойност  5 млн. лв. Компанията е вложила още 7 млн. лв. в медицинска апаратура в УМБАЛ "Софиямед" и МБАЛ "Пълмед".

Освен в здравеопазване "Булфарма" е инвестирала и 2 млн. лв. в "Тройлебусен транспорт" за строителство на "Автогара Пазарджик", 2 млн. лв. в "Хебърбус" за закупуване на нови автобуси, 1.5 млн. лв. за технологична модернизация на "Заводски строежи - ПС" в Пазарджик и 5 млн. лв. други технологични инвестиции в различни сектори.

"Теклас България" получи награда за "Инвестиция в иновативен бизнес". Турската компания произвежда каучукови и пластмасови тръби за охладителните и отоплителните системи на автомобилите. През 2012 г. фирмата откри втория си завод в Кърджали, който вече работи на пълни обороти и по тази причина в средата на 2014 г. беше изградено трето производствено предприятие с обща разгъната площ от 18 000 кв.м. Компанията получи награда в категорията заради иновативния производствен процес чрез раздуване (обработка "blow moding") на инженерни пластмаси, машини и съоръжения. Инвестицията е в размер на 7 млн. лв.

За най-успешен стартъп  беше обявен C&C Textiles, собственост на турския текстилен гигант "Еуротекст текстил". Компанията е закупила бившите халета на завод "Млада гвардия" в Хасково, където паралелно върви ремонт и доставка на машини за текстилното производство. Намеренията на инвеститорите са до края на 2015 г. да бъдат наети не по-малко от 1000 души. Инвестицията възлиза на 2 млн. лв.

Още награди

Освен статуетки и плакети тази година БАИ връчи и няколко грамоти. "Нестле България" беше отличена за инициативата си "Алианс за младежта" и получи грамота за борба с младежката безработица. "АЛС България" получи приз за устойчиво развитие и осигуряване на заетост в община с висока безработица. Компанията изгради два завода в Мусачево и Ихтиман и вече има планове за трети. В Мусачево компанията произвежда кожа за седалки за пета и седма серия на BMW. От миналата година в Ихтиман се произвеждат 85% от тапицериите за седалки за всички автомобили Mini. Във фирмата работят 695 души. Българската търговско-промишлена палата получи грамота за отлично партньорство с БАИ. 

Статията е редактирана в 17:54ч. на 05.02.2015 г.

Българската агенция за инвестиции връчи наградите си за девета година

Въпреки че инвестициите през последните години в България не са много, през 2014 г. няколко компании са направили значими разширения на своите мощности или вложения в нови активи. Това стана ясно на деветите годишни награди на Българската агенция за инвестиции (БАИ) в сряда. Голямата награда "Инвеститор на годината" получи "Девня цимент".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  malakai avatar :-|
  Malakai

  Хубава статия!

 • 2
  olo36372774 avatar :-P
  ралица

  Сделката да Девня цимент имаше един вълнуващ опит да НЕ се изповяда с испански инфвеститор, който даваше за завода 2-пъти повече за цената. Не беше стратегичеки инвеститор. Но имаше много пари! В крайна сметка поискахме испанската фирма да престави гаранция от една от най-големите и стабилни американски банки, гарантираща, че парите са налице и ще бъдат изплатени по сметка на АП веднага при полагане подписите от двете страни Действието се развиваше в началото на 1997г. Държавата беше във финансов колабс.Според публикация на в. Раб.дело, получените фин. средства от тази сделка държавата предостави на закъсали банки за изплащане на влоговете на депозантите им. А после по дипломатичен път и пак по финансов път заводът премина в мощните управленски ръце на Italcementi Group. С тази сделка трябва да се гордеем.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "ралица":

  Испанците бяха надушили, че големите акули искат да лапнат завода за жълти стотинки и затова го купиха те, а после им го препродадоха. Спечелихме ние, спечелиха испанците, това е именно предимството на сделките с единствено условие - цената. Платил ли си многото пари в началото, после не излиза сметката да го режеш на скрап или доизточиш, преди да го засилиш в стената, както се случи с доста РМД-та и с боновата приватизация.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  А жалката истина е, че инвеститорите ги няма никакви. Наградените проекти почнаха преди 2-3 години. Горе-долу оттогава инвеститорите изчезнаха като явление.

 • 5
  id_1 avatar :-|
  !D !калпав е новия вид Дневник!

  Тъжна радост е обзора на парите насочени към тази територия.Основание за малък оптимизъм е ,че Турция пое друга посока от което истинските инвеститорите не са особенно щастливи.Спекулата вече мина през Бг и се видя ,че няма какво да се "добави".

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Италчементи инвестира в Девня - хубаво! Но за "вулкан" какво се прави?! От години в Димитровград вървят слухове за разпродаване на техника и преопаковане на турски цимент!!!!!

 • 7
  olo36372774 avatar :-|
  ралица

  До коментар [#3] от "cinik":

  Ей, приятелю! Успя да ме разсмееш с твърдението, че "Испанците бяха надушили, че големите акули искат да лапнат завода за жълти стотинки и затова го купиха те ..." Искам да кажа, че големите акули участваха с оферти малко над оценката на завода, а жертващите се "испанци" имаха едни други мисли.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал