"Оптикс" инвестира 15 млн. лева в цех за термовизионна техника

Новата специална продукция ще се продава на азиатския военен пазар

В новия цех за термовизионна техника се произвеждат оптични детайли, елементи, обективи и окуляри
В новия цех за термовизионна техника се произвеждат оптични детайли, елементи, обективи и окуляри    ©  Капитал
В новия цех за термовизионна техника се произвеждат оптични детайли, елементи, обективи и окуляри
В новия цех за термовизионна техника се произвеждат оптични детайли, елементи, обективи и окуляри    ©  Капитал
Панагюрската компания създаде и съвместно предприятие с малайзийската "Кенчана дифенс".

"Оптикс" - Панагюрище, инвестира 15 млн. лева в цех за термовизионна оптика, който от тази седмица влезе в експлоатация. Строителството на предприятието е продължило 13 месеца, като само в новата сграда са инвестирани над 1 млн. лева. "Това е скъпа постройка, защото изискванията за производство на термовизионни части са много специални и предполагат производствени помещения с висок клас на чистота", каза Даниел Даскалов - директор "Ресурси" в компанията. По-голямата част от инвестицията обаче е в европейски машини с цифрово-програмно управление. Над 50 на сто от стойността на прецизната швейцарска техника е финансирана със средства на оперативна програма "Конкурентоспособност".

Поглед в инфрачервения спектър

В новия цех за термовизионна техника се произвеждат оптични детайли, елементи, обективи и окуляри. Те ще бъдат влагани в изделия, предназначени да "виждат" в инфрачервения спектър на светлината. "Нашите уреди различават температурните разлики на предмети и хора и на практика дори не е необходимо да има светлина, за да работят", обясни Даскалов. Крайните продукти ще бъдат реализирани и на азиатския военен пазар.

За целта преди време компанията създаде "Кенчана оптроникс" - съвместно предприятие между "Оптикс" и малайзийската "Кенчана дифенс". Новият термовизионен цех в Панагюрище се вписва в стратегията на компанията през 2015 г. да се започне местно малайзийско производство на военни системи с детайли, произвеждани в България.

Инвестицията в термовизионния цех е финансирана с привлечени кредитни и със собствени средства, които по разчет пред финансиращата банка ще бъдат възстановени за 4 години. "Финансовите ни резултати през 2014 г. надминават с 50% тези от предишната година, което ни дава куража за по-мащабни инвестиции с цел до 2025 година в предприятието да работят над 1000 души", каза при откриването на новата производствена мощност инж. Иван Чолаков - собственик и изпълнителен директор на компанията.

Общият размер на кредита е над 4.5 млн. лева при 6-месечен гратисен период. Този начин на договаряне с банката е изгоден за нас, защото във времето, в което очакваме грантовата вноска по оперативната програма "Конкурентоспособност", ние ще плащаме в началото само лихвите, обясниха от "Оптикс".

Термовизионните продукти, произвеждани в новия цех, ще формират около една трета от общото ни производство на оптични елементи, обясни Даниел Даскалов. Технологията за непрекъсваем работен режим е съобразена с нарасналото търсене на мобилните термовизионни системи за граничен контрол и наблюдение, произвеждани тук.

Още нови работни места

Идеята ни е тези машини да заработят на 3 и 4 смени, което ще означава още 60 нови работни места за висококвалифицирани специалисти, каза инж. Чолаков .Той счита, че освен от България фирмата ще започне да привлича на работа и специалисти от чужбина. Работата във високотехнологично предприятие и много добро за страната ни заплащане може да върне българи, които сега работят зад граница, прогнозира Чолаков. Компанията инвестира годишно над 60 хил. лева в обучението, квалификацията и привличането на кадри, но те се "тясното място" в хайтек индустрията", заключи той.