Собствениците на консерви "Адела" са обявени в несъстоятелност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Собствениците на консерви "Адела" са обявени в несъстоятелност

Производителите на консерви работят в голямата си част за износ и някои от тях имат сериозни трудности с намирането на местни суровини за продукцията си

Собствениците на консерви "Адела" са обявени в несъстоятелност

Активите на предприятието до Пловдив са апортирани в дружества със седалища във Видин

Весела Николаева
20738 прочитания

Производителите на консерви работят в голямата си част за износ и някои от тях имат сериозни трудности с намирането на местни суровини за продукцията си

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Преди няколко месеца Прокредит банк е направила опит да продаде производственото предприятие, за да прибере вземания

Собствениците на една от най-големите в близкото минало фабрики за консерви - "Адела" край Пловдив, вече са обявени в несъстоятелност, след като са натрупали необслужвани дългове, става ясно от Търговския регистър. Малко преди да бъде открито производството, са направени опити да се съберат част от вземанията чрез публична продажба на активи, но след обявяването във фалит търговете са спрени. Един от кредиторите е Прокредит банк, която е поискала продажба на активи, стана ясно от обявление в сайта на банката. Началната цена за предприятието в Ново село е била 825 750 лв., като според описанието в това влизат административна сграда, две производствени халета с линии за консерви, складове и земята, върху която е построена фабриката. Търгът е бил обявен от частния съдебен изпълнител Константин Павлов, който е продавал и друга част от фабриката в отделен търг, също спрян. 

Нови и неизползвани

"Адела" е един от първите частни производители на консерви и една от големите инвестиции в този бранш. В момента фабриката не работи според информация от пловдивски медии. На посочените за контакт телефони не вдигаше никой при многократни опити да се свържем с предприятието. Активите й всъщност са разпределени между три дружества, и трите обявени в несъстоятелност наскоро - "Адела", "Пепер ленд" и "Чили пойнт". За да се стигне до принудителна продажба от банката това означава, че дълго време е имало необслужвани задължения. Фабриката, която се е продавала, е нова – според сайта на самото дружество тя е построена и оборудвана през 2013 г. Самото дружество се занимава с производство на консерви от над 20 години, продавайки продукти под собствената си марка "Адела". 

От 31 октомври миналата година за фирмата "Адела" е открито производство по несъстоятелност, показва справка в Търговския регистър. Решението е на Окръжен съд – Видин, след като от 30 април миналата година компанията е преместила седалището си от Пловдив в крайдунавския град. За начална дата на неплатежоспособността е определена 15 юни 2014 г., има и назначен синдик – Любен Иванов. От "Капитал daily" успяхме да се свържем с Иванов по телефона, но той обясни, че не може да коментира точно сега, защото има здравословни проблеми с гласа си, и помоли да се обадим друг път. Засега от Прокредит банк не дадоха повече информация освен вече известната, че има производство по несъстоятелност и продажбите са спрени. 

Едно, две, три дружества

Едноличен собственик на "Адела" все още е Димитър Гюров според данни от Търговския регистър. Няма информация собствеността да се е променяла през последните години, но не така стои въпросът с имотите на дружеството "Адела" - консервната фабрика, земя и складове. Те са апортирани в други дружества.

Според публикация от в. "Марица" от "Адела" са направили съдружие с австрийски партньори, които са финансирали новата фабрика. Тя е завършена през 2013 г., но така и не е заработила. Австрийски лица са съдружниците в една от компаниите, в които са апортирани активи - "Пепер ленд". Това са "Фелдбахер фрут партнерс" и Филип Антон Хьорлайн, показва справка в Търговския регистър. Другите съдружници са Николай Гюров, Деян Гюров и "Диессис" на Стоян Стоянов. Това дружество също е с регистрация във Видин и е обявено в производство по несъстоятелност през декември миналата година. Началната дата за неплатежоспособността е 3 ноември 2014 г., а синдик е Борис Борисов. От наличните документи става ясно, че то е собственикът на част от производствените имоти, в които са се правили консервите с марка "Адела". Синдикът Борисов каза пред "Капитал Daily'", че все още не може да даде публично информация за компанията, а когато изготви списъка с кредитори, той ще бъде публикуван в Търговския регистър. 

В описанието на внесения капитал на "Пепер ланд" в Търговския регистър са посочени имоти в Ново село – фабриката, административната сграда, които са оценени на 167 000 лв., като апорт в капитала. Друга част от имотите на консервната фабрика са апортирани в "Чили пойнт", чието старо име е било "Пепер ланд". "Чили поинт" е обявена в производство по несъстоятелност през декември, а синдик отново е Любен Иванов, както на "Адела". Макар едното дружество да е приемник на активи на другото и да е носило неговото име, според данните от Търговския регистър "Адела" и "Чили поинт" са две отделни фирми. Собствениците на "Чили поинт" са различни от тези на "Адела" - това са Николай Гюров, Деян Гюров, Елена Комсийска и фирмата "Номер 5" на Димитър Гюров. Последният е все още едноличният собственик на "Адела", зад което не е ясно какви реални активи са останали. 

Старо дело

Според обявата на Прокредит банк имотът в Ново село се продава през частния съдебен изпълнител Константин Павлов, който работи на територията на Окръжен съд – Пловдив. От кантората на Павлов казаха, че за момента продажбите са спрени, както е и изискването на закона след обявяването на производството по несъстоятелност. Преди това съдебният изпълнител е публикувал две съобщения за продажби на търг на консервни предприятия в Ново село – едната е за по-новата сграда, пусната в началото на октомври с начална цена 825 750 лв., с длъжник "Пепер ленд". Най-вероятно това е било новата част от предприятието. От кантората на Павлов обясниха, че на територията на консервната фабрика има две сгради, по-нова и по-стара. Другата обява за продажба е на по-стара постройка, собственост на "Чили поинт", и е пусната на търг в края на октомври с начална цена 570 хил. лв. Тя също вече не е активна заради несъстоятелността. 

Финансови резултати

Трудно е да се разбере какви са продажбите на самата фабрика, а оттам и на мащаба й, тъй като има отчети само на собствениците й. Последните отчети на дружествата са от 2013 г. Според тях "Адела" има 286 хил. лв. загуба при 1.25 млн. лв. приходи от продажби за годината. През 2012 г. загубата е била 46 хил. лв., а приходите са надминавали 2 млн. лв. "Пепер ленд" е приключило 2013 г. с 1.8 млн. лв. оборот при 449 хил. лв. година по-рано. За 2013 г. компанията е излязла на печалба от 181 хил. лв. при 201 хил. лв. загуба за година по-рано. Не е ясно какви са финансовите резултати на "Чили поинт" - в Търговския регистър има публикуван отчет, но с името на "Пепер ленд". Той обаче се различава много от този в делото на "Пепер ленд" - липсват всякакви приходи за 2013 г., а загубата и печалбата са посочени като нулеви.
Преди няколко месеца Прокредит банк е направила опит да продаде производственото предприятие, за да прибере вземания

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  aussie avatar :-P
  aussie

  Пипер ленд и Чили поинт:)
  Страшни имена.

 • 2
  cambodja avatar :-|
  Jekata

  Мила родна картинка!
  Имената почти като Синистро и Молесто, а вероятно и скоро други.

 • 3
  arax avatar :-|
  arax

  купете си български кисели краставички - всичко на пазара е с виетнамска суровина...маде ин бг

 • 4
  roum avatar :-|
  roum

  Несъстоятелност - тъжна новина за всяко предприятие, което е извършвало реална дейност, и то в производството.
  Не знам никакви подробности и обстоятелства, освен, че години наред етикетите с марката присъстваха в магазините. Но факта че 20 години са правили планове, производство, инвестиции, продажби и са откривали работни места, говори достатъчно. Дали липса на суровини, липса на пазари или и двете плюс други фактори, вече е без значение - щом се е стигнало до несъстоятелност.
  Ще повторя - тъжна новина. В бизнеса е така - може да загубиш и всичко, но важното е да намериш сили да се изправиш и продължиш напред. Пожелавам го на собствениците!

 • 5
  comandante avatar :-|

  Собствениците на консерви "Адела" са обявени в несъстоятелност
  _________
  Това е само началото , още поне 50 компании ще изгърмят от загубата на пазар в Руска Федерация! На ЕС изобщо не им пука най-много да си купят по-евтино активи у нас !

 • 6
  historama avatar :-|
  historama

  Активите на Адела са апортирани във видински дружества. Странно нещо, "пропадналият" Северо-Запад купува от "проспериращият" Юг? Всъщност сменя се собственикът, а дейността продължава.
  Може и под същата марка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK