Хотелиерският бранш процъфтява въпреки трудностите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Хотелиерският бранш процъфтява въпреки трудностите

Reuters

Хотелиерският бранш процъфтява въпреки трудностите

Инвестициите в сектора в световен мащаб се изчисляват на 54.5 млрд. долара през 2014 г.

4405 прочитания

Reuters

© Reuters


266 млн. работни места осигурява туризмът в света.

9.5% от глобалния БВП се пада на сектора.

54.4 млрд. долара са достигнали инвестициите в хотелиерския бизнес през миналата година.

41.2% от всички сделки с хотели, сключени за 12-те месеца до октомври 2014 г., са с чужд капитал.

1.3 млн. нови хотелски стаи се предвижда да бъдат открити през тази година.

Миналата година се е оказала добра за световната хотелиерска индустрия, като в повечето региони се усеща нарастващ оптимизъм за този бизнес, показва доклад на консултантската компания EY. За това са благоприятствали растящите капиталови пазари, добрият баланс на търсенето и предлагането и силният инвеститорски интерес, които са увеличили обема на сключваните в сектора сделки и са заздравили фундаменталните фактори за индустрията.

Положителни тенденции

Според авторите на доклада, който използва данни от периода октомври 2013 - октомври 2014 г.,  силният инвеститорски апетит се отразява в няколко ключови тенденции, които се наблюдават в сектора. Повече хотелиерски проекти са били стартирани благодарение на облекчените условия за финансиране на строителство от страна на традиционните кредитори. Нарасналите международни капиталови потоци са увеличили конкуренцията между местните и чужестранните инвеститори в покупките на хотелиерски активи. В определени второстепенни пазари се наблюдава интерес към възможности за развитие извън основните туристически дестинации, което също е доказателство за положителните тенденции в сектора.  

В доклада на EY също така се изтъква, че развитието на потребителските предпочитания е довело до развитие на нови хотелиерски марки. Въпреки геополитическата нестабилност и стагниращия икономически растеж в някои региони оптимизмът надделява в повечето пазари. Благодарение на това според анализаторите през следващата година може да се очаква развитие на положителните тенденции в сектора. EY прогнозира, че силният инвеститорски интерес в съчетание с наличието на гъвкави източници на финансиране ще подкрепят придобиванията в хотелския сектор. За това ще спомага и желанието на големите играчи в сектора да разположат стратегически и да оптимизират капиталовите си инвестиции.

Очаква се доминиращите пазари за хотелиерския бизнес да продължат да се развиват положително, като същевременно много инвеститорски групи ще търсят по-висока възвращаемост в нововъзникващи пазари. Индустрията също така ще продължи да се адаптира към променящите се условия, появата на алтернативни типове платформи за настаняване и увеличения фокус върху технологиите.

Инвестиционен климат

Инвестициите в хотелиерски бизнес се увеличават в световен мащаб, като за цялата 2014 г. те се изчисляват на 54.5 млрд. долара спрямо 52 млрд. за предходната година. До третото тримесечие на миналата година сделките в сектора са се увеличили с 8% въпреки геополитическата нестабилност, страховете от тероризъм и от здравни проблеми като епидемията от ебола. През 2015 г. се очаква вълна от новооткрити хотели, като в световен мащаб вече са планирани 1.3 млн. нови хотелски стаи.

Северна и Южна Америка отбелязват силно представяне през 2014 г., като на някои пазари сделките в сферата на недвижимите имоти достигат нивата опреди рецесията. Това се отнася най-вече за САЩ, където общото подобрение на икономиката и заетостта не подминава хотелиерския и туристически сектор. Чуждестранните инвестиции в сектора са се покачили със 137% на годишна база, като най-голям интерес оказват фирми от Канада, Китай, Малайзия, Япония, Сингапур и Близкия изток.

В Латинска Америка редица държави, включително Бразилия, Аржентина и Венецуела, са изправени пред икономически трудности като висока инфлация, обезценяване на валутите и ръст на безработицата. Тези фактори в съчетание с политическата нестабилност в региона са допринесли за отслабване на фундаментите на сектора през първото полугодие на 2014 г. Заетостта на хотелите в Централна и Южна Америка е спаднала с 1.6% за периода до месец юли въпреки провеждането на световното първенство по футбол. Въпреки това в региона се изграждат 400 нови хотела с общо 65 479  стаи, около 40 хил. от които в Бразилия. За сравнение - в края на 2013 г. строящите се нови хотели в региона са били 305 с 49 хил. стаи.

В Европа, Средния изток и Африка инвеститорското доверие е високо, като през първото полугодие на 2014 г. обемъта на сделките е нараснал със 70% на годишна база. От 31 основни туристически дестинации в региона се очаква силно представяне във всички с изключение на Москва. Въпреки слабия икономически растеж Европа се радва на възраждане в хотелиерския бизнес. Лондон остава лидер по отношение на привлечените капиталови потоци, но се наблюдава и силно развитие в Германия, което се отдава на ниските лихви и лесния достъп до дългово финансиране. През първото полугодие хотелиерският бизнес в Германия е привлякъл инвестиции за 1.9 млрд. долара, което представлява 100% ръст спрямо същия период на 2013 г. Освен традиционни дестинации като Мюнхен инвеститорите търсят по-висока доходност на второстепенни дестинации като Франкфурт и Дюселдорф.

В Средният изток и Африка в края на 2014 г. са се строели 637 хотела с над 151 хил. стаи в сравнение със 139 хотела в строеж през декември 2013 г. Въпреки добрите икономически показатели в страни като Нигерия, Южна Африка и Египет инвеститорският интерес може да бъде повлиян негативно от фактори като епидемията от ебола. Азиатско-тихоокеанският регион е един от малкото, които отчитат спад на инвестициите в хотелиерския сектор – от 6.4 млрд. долара през първото полугодие на 2013 до 3.3 млрд. за същия период на 2014 г. Продажбите на хотели в Япония са отговаряли за 47% от всички сделки в региона. Същевременно се наблюдава повишена активност на инвеститорите от региона, които са отговаряли за 58% от сделките в Северна и 38% в Южна Азия. Инвеститорите от региона са били най-активни и в световен мащаб.

Икономическа тежест

Анализаторите от EY изтъкват, че хотелиерският бизнес играе важна роля в изграждането на по-добра световна икономика чрез обвързването на различни региони по света чрез икономически, инвестиционни и експериментални платформи. Според техните изчисления в световен мащаб туристическата индустрия осигурява 266 млн. работни места и допринася за 9.5% от глобалния брутен вътрешен продукт. През 2015 г. се очаква туристическият сектор да нарасне с 3.9%, което ще доведе до все по-ясно обозначаване на тази индустрия като ключов фактор за икономическия растеж в локален, регионален и глобален план, убедени са от EY.

Чуждестранни инвестиции

Чуждестранният капитал е отговарял за 41.2% от всички сделки в сектора, сключени за 12-те месеца до октомври 2014 г. През 2013 г. този процент е бил 34.7, през 2012 - 29.9%, а през 2011 – само 25.9. Азиатските инвеститори – предимно от Китай, Хонконг, Япония и Сингапур, са осъществили 43.2% от трансграничните сделки в хотелиерския сектор за периода. Сред тях се нареждат инвеститорите от Северна Америка и Средния изток. Анализаторите от EY прогнозират, че капиталовите потоци от Азия към развитите пазари в Северна Америка, Европа и Австралия ще продължат да нарастват. В момента трите основни дестинации за азиатските инвеститори са хотелите в Манхатън, Хавай и Лондон, които отговарят за 48.5% от сключените сделки. Инвестициите на китайски хотелиерски фирми в чужбина са нараснали от 107.4 млн. долара през 2011 до 2.7 млрд. за миналата година.
266 млн. работни места осигурява туризмът в света.

9.5% от глобалния БВП се пада на сектора.

54.4 млрд. долара са достигнали инвестициите в хотелиерския бизнес през миналата година.

41.2% от всички сделки с хотели, сключени за 12-те месеца до октомври 2014 г., са с чужд капитал.

1.3 млн. нови хотелски стаи се предвижда да бъдат открити през тази година.

Миналата година се е оказала добра за световната хотелиерска индустрия, като в повечето региони се усеща нарастващ оптимизъм за този бизнес, показва доклад на консултантската компания EY. За това са благоприятствали растящите капиталови пазари, добрият баланс на търсенето и предлагането и силният инвеститорски интерес, които са увеличили обема на сключваните в сектора сделки и са заздравили фундаменталните фактори за индустрията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  В световен мащаб - може. Там има методика за следене на показателите. И никой не си и помисля да крие приходи или да не впише гости, каквато е масовата практика в БГ.

  Тукашните хотелиерство и ресторантьорство са най-сивите сектори от сивата икономика: менте трудови договори на по 4 часа при реално ненормиран работен ден, тотално криене на обороти и неиздаване на касови бележки, фалшив алкохол и храни с неясен произход...

  В същото време вместо да направи усилие да изкара сектора на светло, държавата прави през година-две конкурси за туристическо лого на страната и харчи по няколко млн. за това.
  Що за система е това, в която не се търси възвращаемост?

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Питайте българските хотелиери.Те все плачат и искат от правителството.

 • 3
  koliokazandjqta avatar :-|
  Волният Ибрик

  Аа, ама това за хотелиерите се отнасяло...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK