Стъкларският завод "Рубин" - Плевен, е прехвърлен в ново дружество
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стъкларският завод "Рубин" - Плевен, е прехвърлен в ново дружество

"Рубин" е работещо предприятие и е един от малкото останали големи заводи в Плевен

Стъкларският завод "Рубин" - Плевен, е прехвърлен в ново дружество

Имоти и производствени мощности са апортирани в прясно създаденото "Рубин пропърти"

Весела Николаева
26437 прочитания

"Рубин" е работещо предприятие и е един от малкото останали големи заводи в Плевен

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Сделката е свързана с бизнесмена Александър Сталийски, съобщава журналистът Мирослав Иванов в блога си.

Oсновни активи на стъкларския завод "Рубин" са прехвърлени в новосъздаденото на 26 януари дружество "Рубин пропърти", показва справка в Търговския регистър. То е създадено чрез апорт от "Кепитъл инвестмънт", което така е придобило почти целия капитал, докато един от членовете на управителния му съвет - Йосиф Леон Узиел, държи 0.04% от акциите.

За "сделката" съобщи във вторник в. "Преса", но без да задълбава особено и стигайки до извода, че купувачът всъщност е "неизвестният Антоний Иванов". Той е само управляващ на "Кепитъл инвестмънт", която е създадена през есента на 2014 г. Реалният собственик е обвит в мъгла, но и в любопитни връзки около затворената Корпоративна търговска банка (която финансираше стъкларската фабрика) и бивши нейни клиенти и партньори. Освен това "Преса" твърди, че собственикът на банката Цветан Василев е продал завода "под носа на държавата", но детайлната проверка говори друго.

Нова фирма, нов капитал

При учредяването си "Рубин пропърти" е регистрирана с капитал от 25 млн. лв., които според описанието в Търговския регистър са производствени сгради, работилници, пещи, складове и производствени мощности на адрес, отговарящ на този на стъкларската фабрика.

Всъщност прехвърлянето на активи има предистория, свързана с бизнесмена Александър Сталийски. Според информацията, публикувана от журналиста Мирослав Иванов в личния му блог, Сталийски и партньорката му Виолета Сечкова през октомври продават депозитите си във вече затворената КТБ на учредената ден преди сделката "Кепитъл инвестмънт". Не е ясно как новосъздаденото дружество финансира изкупуването на вземанията, чиято номинална стойност е над 30 млн. лв., така че дори да са купени с голяма отстъпка, пак са представлявали сериозна сума. След тази сделка "Кепитъл инвестмънт" сключва цесия със свързваното с Делян Пеевски "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", а после и с дружеството, собственик на активите на стъкларския завод - "Рубин инвест". Според Иванов мениджмънтa на последното умишлено не е обслужвал задълженията си към "Кепитъл инвестмънт", за да може да придобие активите му.

"Спасителен" кредитор

Иванов отбелязва, че "според запознати със сделката целта на подставените лица на Сталийски е била не толкова да спасят от кредит завода в Плевен, колкото да влязат в ролята на кредитор там. Очакванията са фабриката да има проблеми с обслужването на кредита си, който вече не е към КТБ, а към "Кепитъл инвестмънт" и чрез цесията новите господари на деня да станат потенциални собственици на завода."

В публикацията си Мирослав Иванов посочва, че е имало сигнали какво се случва с "Рубин" преди месец, когато без одобрението на акционерите всички търговски операции на стъкларския завод са изнесени в новоучредената компания – "Рубин трейдинг". Това прави невъзможно покриването на задължения. Справка в Търговския регистър показва, че "Рубин трейдинг", учредена на 7 януари, е собственост на четири физически лица с еднакъв дял – Владимир Поповски, Румен Дженев, Стилян Петров и Тихомир Тодоров. Адресът й напълно съвпада с този на "Кепитъл инвестмънт" и най-новия приемник на активите на стъкларския завод - "Рубин пропърти".

До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем с представител на фабрика "Рубин", който да коментира какво се случва в предприятието. При въпроса ни коя компания в момента работи с мощностите на завода служителката отсреща помоли да се обадим на друг телефон, на който обаче никой не вдигаше.

Справка в имотния регистър показва, че в края на миналата година "Кепитъл инвестмънт", което е апортирало активите на стъкларския завод, е придобило недвижимите имоти в Плевен от "Рубин инвест". Самото "Рубин инвест" няма публикувани отчети.

Млади и състоятелни бизнесмени

Новото дружество "Рубин пропърти" се контролира от няколко физически лица. Освен прекия акционер Йосиф Узиел основният собственик "Кепитъл инвестмънт" е притежание на Янко Василев Симеонов (75%) и Димо Бориславов Коцев (25%), и двамата под 35-годишни. "Кепитъл инвестмънт" е учредено на 17 октомври миналата година с капитал от 50 хил. лв., внесени като пари. Според фирмените регистри нито Узиел, нито Коцев и Симеонов нямат значителни участия в други фирми, които да показват откъде биха могли да си осигурят финансово рамо за инвестиция в стъкларския завод. Узиел има само една-единствена друга дейност – едноличен търговец на името си и участието в управлението на "Рубин пропърти", а Коцев притежава фирмата "Климекс 99". Другият непряк собственик на активите на "Рубин" е Янко Симеонов, чиято професионална биография се изчерпва с едноличната фирма "Рея 2006". Както "Климекс 99", така и "Рея 2006" нямат никакви приходи за 2013 и за предходната година. До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем и с някои от представителите на новия собственик.

Другият управляващ в "Рубин пропърти" е Антоний Тончев Иванов, който е едноличен собственик на дружеството "Про трейд България" и е бил съдружник в "Деко плюс" до юли 2013 г., когато е прехвърлил дела си на Антоанета Емилова Цолова. Другото дружество "Про трейд България" не е отчело никакви приходи за 2013 и 2012 г. подобно на останалите, свързани с "Рубин пропърти". Любопитен момент в биографията на Антоний Иванов е, че до май 2014 г. е бил изпълнителен директор на "Прайм тайм студиос" - дружеството, собственост на студиата на "Ноу фрейм медиа" и TV7. Дружеството тогава е контролирано от кредитора си КТБ и е собственост на компании, свързани с Цветан Василев, но както и с повечето други случаи около разпада на империята КТБ не е ясно дали Антоний Иванов е останал приближен на банкера или на някой друг.

През 2012 г. завод "Рубин" отново беше в тежко финансово състояние и тогава ПИБ поиска несъстоятелност. Към иска се присъедини КТБ, която беше най-големият кредитор на предприятието. Заводът се размина със затваряне, като още повече влезе към орбитата на КТБ.

От ипотека на ипотека

Интересна сделка има в Имотния регистър – през ноември миналата година е била вписана ипотека в полза на "Кепитъл инвестмънт" заради 11 970 736 лв. дълг на "Техноекспортстрой", което беше приватизирано с кредит от КТБ и доскоро беше дъщерно дружество на "Сиболе сървсис инкорпорейтид България", свързано с Делян Пеевски. Ипотеката е върху имот в София, вилна зона "Малинова долина", който много бързо става обезпечение по друг заем – към ПИБ. Първата ипотека - към кредитора "Кепитъл инвестмънт", е вписана на 12 ноември миналата година. Само дни по-късно, на 26 ноември, имотът е ипотекиран заедно с още няколко сгради и парцели в София от "Техноекспортстрой" в полза на ПИБ. Този път материалният интерес по сделката е 17 млн. лв.

Сделката е свързана с бизнесмена Александър Сталийски, съобщава журналистът Мирослав Иванов в блога си.

Oсновни активи на стъкларския завод "Рубин" са прехвърлени в новосъздаденото на 26 януари дружество "Рубин пропърти", показва справка в Търговския регистър. То е създадено чрез апорт от "Кепитъл инвестмънт", което така е придобило почти целия капитал, докато един от членовете на управителния му съвет - Йосиф Леон Узиел, държи 0.04% от акциите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин

  Поредната кражба - Сталийски и компания в действие.

  http://www.miroivanov.com/2015/02/blog-post_10.html

 • 2
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин

  Репетирате ли метани пред Корпулентния собственик на държавата? Ало, Прокуратурата, пак ли не си разбрала нищо? Къде е НАП, карти ли играе с Бойко и Сталийски? Дори не се чудя КОЙ е четвъртият за карето.

 • 3
  kaktaka avatar :-|
  kaktaka

  Прасе, цар си. Как ги измисляш, пък как ги изпълняваш тези планове.... гений направо....

 • 4
  greenhrast avatar :-|
  greenhrast

  До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем с представител на фабрика "Рубин",
  ---
  а добрутру! От месец и нещо тече трансформацията, работата се увеличава, работниците се намалят, оставащите - на изпитателен срок /?!!/. Назначават откачалки дето не знаят за какво става дума,
  Тъпи началници + тъпи подчинени = извънреден труд!!!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  lefkovitz avatar :-?
  lefkovitz

  Честито на печелившите - внезапно забогателия Александър Сталийски, крадеца Бисер Лазов, престъпника Александър Ангелов и директора Валери Филипов! Чудесно изпълнена цесия! Има само един въпрос, откъде са парите на Сашо Мускула и дали тази сделка не е в ущърб на депозантите на КТБ? #КОЙ има интерес да изопачава истината?

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Някой питаше, защо били тези нападки срещу пенсионните дружества, които инвестират в свързани лица. То можело да са свързани, ама фирмите били стабилни и имотите били ликвидни. Ето ти пример за една стабилна свързана фирма. Тръгнат ли нещата накриво, план Б се задейства и активът изведнъж изчезва.

 • 7
  marto76 avatar :-|
  marto76

  Далаверата си върви, Цветан Василев си живее живота в 5-звезден лукс в съседна Сърбия - въобще пълен купон!

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Няма начин и Пеевски да не е замесен.

 • 9
  yjs144891811851456 avatar :-|
  Zdravko Moskov

  http://www.miroivanov.com/2015/02/blog-post_9.html
  Интересно е защо покровителите на истината и правдата от "Капитал" избирателно цитират разследванията на Мирослав Иванов и пропускат теми като горната ..........

 • 10
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  Цветан Василев много правилно каза че зад фалита на КТБ стои Пеевски който иска да добие активите обезпечаващи заемите дадени от КТБ на безценица. Това вече се случва.

  Сега вместо държавата да придобие "Рубин", да го продаде и да използва парите да плати гарантираните влогове, Сталийски и Сечкова получават част от парите си, Пеевски купува "Рубин" на безценица, а държавата остава с пръст в устата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK