Австралия предвижда да намали субсидиите за вятърната енергия

Правителството иска да ореже държавната подкрепа за ветроенергийните ферми

Австралия предвижда да намали субсидиите за вятърната енергия

Мярката може да доведе до отлив на 13 млрд. долара инвестиции

3326 прочитания

Правителството иска да ореже държавната подкрепа за ветроенергийните ферми

© Reuters


Опозицията отказва да подкрепи намаляването на целите за чиста енергия

Австралия е изправена пред отлив на инвестиции в размер на 13.3 млрд. долара в сектора на вятърната енергия заради политическа безизходица, която заплашва да нанесе на страната сериозен икономически удар и да убие надеждите за поставените цели за чиста енергия, пише Reuters.

Над 40 проекта за вятърни паркове, около половината от които са финансирани със средства от чужбина, са спрени, след като преди година новото консервативно правителство заяви, че иска да ореже държавната подкрепа за сектора. Инвеститори и оператори казват, че обмислят намаляване на мащаба на проектите си или напускане на страната.

Вятърните паркове са вторият по големина източник на възобновяема енергия в Австралия след ВЕЦ-овете, но преди слънчевата енергия. Те осигуряват една четвърт от чистата енергия в страната и 4% от общия енергиен микс.

Труден период

Дори австралийски компании с инвестиции във вятърната енергия като Infigen и Pacific Hydro са отложили своите планове, като Infigen дори коментира, че планира да насочи всичките си финансови ресурси към по-благосклонния американския пазар. "Периодът е труден и политическата несигурност е основната причина за това. Все още обмисляме всички варианти какво да предприемем. Ръководството ще ни осигури стратегия", заявява Шак Мохаджерани, австралийският говорител на ветроенергийната компания Union Fenosa, собственост на испанския енергиен гигант Gas Natural. Говорител на Gas Natural казва, че фирмата има "атрактивни резерви" в Австралия, но "ние очакваме цялостното развитие на новата рамка за възобновяема енергия и се надяваме, че присъствието ни в страната може да продължи".

Вятърната енергия в Австралия не е единственият сектор на възобновяемите енергийни източници, който ще бъде засегнат от несигурността по отношение на държавните субсидии. През последните години Германия намали своята подкрепа за слънчевата енергия, което доведе до банкрут на много фирми и до свиване на пазара. Плановете на Италия да ореже субсидиите за компаниите, опериращи със слънчева енергия, доведе до напускане на инвеститори. Испания, Гърция, България и Чехия също въведоха намаление на соларните субсидии.

В Австралия домакинствата могат да получат отстъпки за инсталирането на собствени соларни панели на покрива, но вятърните паркове разчитат на сертификати, издавани от правителството за компенсиране на разходите на инвеститорите. Този вид подкрепа обаче срещна трудности преди година, когато новият консервативен премиер Тони Абът нареди преразглеждане на целта на страната за употреба на чиста енергия до 2020 г. Препоръката му беше за намаляване на целта с една трета в съответствие със спада на общото търсене на енергия.

Политически блокаж

Лявоцентристката опозиция, от чиято подкрепа правителството се нуждае, за да извърши орязването, отказва да промени високата цел, която заложи, когато беше на власт през 2009 г. Това води до безизходица, блокирала индустрията. Заложената сега цел е 20% от енергийното потребление до 2020 г. да бъде от ВЕИ.

Говорител на американската GE Australia & New Zealand, която има дялове в няколко проекта за възобновяема енергия, заяви, че ще продължи да инвестира само ако "доверието на инвеститора в политиката относно околната среда бъде възстановено. За да стане това, е жизненоважна двупартийната подкрепа за бъдещо на целите за възобновяема енергия." Австралийският клон на испанската инфраструктурна група Acciona вече е замразил инвестициите си за ветроенергийни проекти заради блокажа.

Ако целта за консумацията на възобновяема енергия бъде орязана, "това ще е разтърсване на индустрията, което ще създаде такова разместване на пластовете, че ще имаме масов отлив", обяснява Алекс Хюит, управляващ директор на оператора на ветроенергийни фирми CWP Renewables, който също е замразил свои проекти. "Не мога да кажа дали напълно ще напуснем страната, но ще имаме такива нива на намаление на инвестициите, че това ще бъде значително", казва Хюит.

Опозицията отказва да подкрепи намаляването на целите за чиста енергия

Австралия е изправена пред отлив на инвестиции в размер на 13.3 млрд. долара в сектора на вятърната енергия заради политическа безизходица, която заплашва да нанесе на страната сериозен икономически удар и да убие надеждите за поставените цели за чиста енергия, пише Reuters.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал