"Мобилтел" и "Теленор" отчетоха още спад в приходите

"Мобилтел" и "Теленор" отчетоха още спад в приходите

Вторият по големина мобилен оператор не надминава лидера като брой абонати, но пък постига ръст в печалбата преди облагане

Юлиян Арнаудов
21867 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Свиването на телеком пазара в България продължава и през 2014 г., но с по-умерени темпове. Това показват годишните финансови резултати на двата най-големи по брой абонати мобилни оператори. "Мобилтел" и "Теленор" отчитат понижение на приходите си през изминалата година спрямо предходната. То обаче е по-малко от това през 2013 г. спрямо 2012 г., когато постъпленията на трите телекома се стопиха общо с 242 млн. лева. Макар и все още третият оператор като брой клиенти на мобилната услуга, но пък най-голям по приходи досега – БТК – да не е обявил своите финансови резултати, тенденцията, видима от данните за другите два, е секторът да продължи движението си надолу, но по-плавно.

И все пак лидер

"Мобилтел" отчита понижение на приходите със 7% до 726.2 млн. лева през 2014 г. спрямо предходната година. Тогава компанията обяви постъпления от 781.1 млн. лева. Положителният ъгъл на новината е, че намалението е доста по-малко, отколкото беше отчетено през 2013 г. спрямо 2012 г., когато свиването достигна 14.9%.

Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) на "Мобилтел" също се свива през изминалата година до 279.9 млн. лв. През 2013 г. тя беше 310.2 млн. лв., което означава спад от 9.8% за изтеклите 12 месеца.

Собственикът на "Мобилтел" – Telekom Austria, посочва в отчета си, че приходите на българския оператор продължават да са повлияни негативно от макроикономическата обстановка в страната, както и от засилената конкуренция.

Изминалата година беше турбулентна за лидера по брой абонати на GSM пазара в България. Делът на "Мобилтел" като брой мобилни абонати се свива от 39% в края на четвъртото тримесечие на 2013 г. на 37.6% за същия период миналата година. Освен това Telekom Austria обяви през юни, че отписва 400 млн. евро след преоценка на ситуацията в България и местното звено. В отчета си австрийският гигант посочва, че 59.4 млн. евро от тях вече са били включени за периода от 2013 г., а останалите 340.6 млн. евро се водят за изминалата година.

Числата за "Мобилтел" показват и няколко обнадеждаващи факта. За първи път от няколко тримесечия насам компанията отчита ръст на своите мобилни потребители. През последните три месеца на 2014 г. абонатите на оператора са достигнали 4.221 млн., докато през същия период на предходната година те са били 4.181 млн. Така "Мобилтел" си запазва лидерската позиция по този показател, след като "Теленор" през третото тримесечие стопи преднината на конкурента си до под 100 хил абоната. В периода октомври-декември обаче българското звено на норвежкия телеком отчита понижение до 3.905 млн. абонати. Така "Мобилтел" остава на върха при GSM пазара.

Другият положителен факт е увеличението на потребители на бърз мобилен интернет. "Мобилтел" обяви 29% ръст на абонатите на тази услуга през 2014 г. спрямо предходната. Компанията също така отчита и 8.2% ръст на клиентите на телевизионните си услуги, след като през изминалата година беше пусната и възможност за доставка на тв сигнал и през сателит.

Походът на норвежците

 

В същото време "Теленор" обяви приходи от 637.6 млн. лв. за 2014 г., което е с 3.7% по-малко спрямо предходната година при отчетени тогава 661.9 млн. лева. За разлика от "Мобилтел" вторият по големина мобилен оператор на база брой абонати обаче отчита второ поред тримесечие с ръст на EBITDA. За периода октомври-декември компанията обяви печалба преди данъци, лихви и амортизации от 57.6 млн. лева спрямо 48.7 млн. лева за същите три месеца на 2013 г., което е ръст от 18.4%. За цялата година печалбата преди данъци, лихви и амортизации се увеличава с 8.5% до 243.8 млн. лева. Основна причина за това според официалното прессъобщение от компанията е резултат от подобреното управление на разходите.

Въпреки добрите резултати българското поделение на "Теленор" почти не беше споменато в конферентния разговор с инвеститори и журналисти по повод финансовия отчет на норвежкия телеком. Главният изпълнителен директор и президент на Telenor Йон Фредерик Баксас спомена единствено, че в края на изминалата година беше завършено преименуването на оператора. Както и че пълната подмяна на мобилната мрежа (network swap) върви по план и към края на 2014 г. процесът е завършен на 80%.

"Подмяната на мрежата върви според нашите планове и очакваме да я завършим през първата половина на 2015 г.", обяви Баксас. Именно заради нея капиталовите разходи (CAPEX) през 2014 г. се увеличават от 29.1 млн. до 159.5 млн. лева. Инвестициите впрочем са перо, от което и "Мобилтел" не си позволява да пести. Според отчета на компанията те са се увеличили за 2014 г. на 201 млн. лв., което е значително над цифрата от 117.6 за 2013 г.

За 12 лева на месец

За разлика от "Мобилтел" "Теленор" отчита понижение на своите абонати през последното тримесечие на 2014 г. Потребителите на компанията са намалели със 146 хил. души, като обяснението на норвежкия телеком е засилената конкуренция през този период.

Разнопосочни са резултатите на двата телекома при един от ключовите показатели в телеком индустрията – средномесечния приход от абонат (ARPU). За четвъртото тримесечие "Мобилтел" обяви понижение с 6.2% до 11.5 лева, докато "Теленор" - ръст с 4% до 11.7 лева.

Така нарисувана, картината на телеком пазара за изминалата година още не е довършена - БТК още не е обявил финансовите си резултати. Компанията планира да направи това в края на март. Тогава ще може да се сглобят напълно пъзелът и точните разпределения на пазарните дялове.

БТК през последните тримесечия изпревари "Мобилтел" по приходи и така се превърна в най-голям телеком по този показател.

Финансови резултати на българските телекоми (в млн. лева)*
 Приходи 2014Приходи 2013Приходи 2012Изменение (2014 към 2013 г. в %)Печалба 2014*Печалба 2013*Печалба 2012*Изменение (2014 към 2013 г. в %)
БТК**N/A812858N/AN/A339267N/A
Мобилтел726,2781,1917,5-7,0279,9310,2405,6-9,8
Теленор637,7661,9730,4-3,7243,8224,8264,88,5
Забележка: * Печалбата е преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA)     
** БТК ще обяви своите годишни финансови резултати през март     
Източници: финансовите отчети на компаниите      

Свиването на телеком пазара в България продължава и през 2014 г., но с по-умерени темпове. Това показват годишните финансови резултати на двата най-големи по брой абонати мобилни оператори. "Мобилтел" и "Теленор" отчитат понижение на приходите си през изминалата година спрямо предходната. То обаче е по-малко от това през 2013 г. спрямо 2012 г., когато постъпленията на трите телекома се стопиха общо с 242 млн. лева. Макар и все още третият оператор като брой клиенти на мобилната услуга, но пък най-голям по приходи досега – БТК – да не е обявил своите финансови резултати, тенденцията, видима от данните за другите два, е секторът да продължи движението си надолу, но по-плавно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


46 коментара
 • 1
  arax avatar :-|
  arax

  Нищо не се е свило докато имат пари за реклама/маркетинг/нови офиси и не намаляват цените ;) То и Лукойл работят на загуба в България ;)

 • 2
  kirka80286 avatar :-P
  kirka80286

  И трите ни оператора са под всякаква критика и като съотношение цена/качество, и като отношение към клиентите си.

  Радвам се искрено, че продължават да генерират спад в приходите си, пък макар и по-малък в сравнение с минали години.

 • 3
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Дано като им намалеят още малко парите да се усетят че трябват сериозни инвестиции в качество

 • 4
  postmodernity avatar :-|
  postmodernity

  До коментар [#2] от "80286":

  "И трите ни оператора са под всякаква критика и като съотношение цена/качество"
  Абе ти остави, ама аз живия в София и от началото на 2008г. съм към вече бившите МЕГАЛАН като интернет доставчик. От две годинки нещата при тях никак, ама никак не ми харесват - връзката зле, с телефонните оператори на практика не можеш да се свържеш при проблем. От юни просто минавам към NET1.

 • 5
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  М-тел и Теленор търпят намаляване на печалбата защото КРС тотално органичи печалбата им от интерконекта. Преди години цената на минута стигаше 7 ст. на минута, а и повече, а сега е 1,5 ст. Това удря най-вече Мобилтел, които по принцип са най-зле (организационно) от всички. Те си бяха свикнали като най-голям оператор да си смучат, най-голяма сума за интерконект. Виваком в това отношение ги запали много жестоко, защото стратегията беше да продава пакетите си с национални разгови, като дори да е на загуба, те разчитаха, на това, че в дългосрочен план ще успея да избият инвестицията - е успяха. Като цяло и на тях обаче им куца качество. Най-перспективни пък се оказаха Глобул. Те не инвестираха в услуги, които не могат да предложат на високо ниво. Тоест не се втурнаха да предлагат ИП телевизия, а се опитаха да запазят съществуващите клиенти, като за целта повишиха качеството на обслужване. Така в момента Теленор разполага с доволни абонати, които са доволни, докато останалите 2 търпят доста критики относно качеството на услугите и начина на обслужване. Според мен Теленор много скоро ще отскочи рязко. Осоненно като подновят мрежите и като пуснат 4G stable (такова, което да е навсякъде където имат обхват). Но разбира се - времето ще покаже. И все пак да се знае - Мтел са най-зле от всички!!!

 • 7
  indeo avatar :-|
  id

  Приходи от 2,5 млрд и печалба над 900 млн лева изискват много и много тъпи овце.

 • 8
  kilgore avatar :-|
  kilgore

  726 млн приходи и от тях 280 млн печалба!!!

  В оръжията и наркотиците няма такова съотношение приходи/разходи!

 • 9
  eeh11313476 avatar :-|
  BohrMottelson

  "на 80%"???

  А защо не направо: "Теленор се кипри с нова мрежа, готова на 80%, май"?

  Така по нищо няма да се различавате от жълтурестите парцали.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход