Хакери са източвали средства от близо 100 банки по света

Групата Carbanak е атакувала средства за около 1 млрд. долара през последните две години, включително и от банки в България

Хакерите са изчаквали, докато съберат достатъчно информация за вътрешните процедури в атакуваните банки. Всяка кражба е отнемала средно между два и четири месеца.

Хакерска група е източила средства от близо 100 банки и финансови институции по света, включително и в България, през последните две години в серия атаки, които продължават и сега. Това се посочва в доклад на базираната в Москва европейска компютърна компания за интернет сигурност Kaspersky Lab. Обемът и обхватът на атаките все още се разследват, като по оценки на анализаторите от компанията, претърпените загуби са на стойност около 1 млрд. долара, пише Financial Times.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case
  • + 6

  некакси немам вяра на туй рушняшко-кашперско сайбър сикюрити... имам подозрения, че преди да почнат да те защитават те хакват за по-сигурно... :)

  Нередност?
 • 2
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 7

  Тази и подобна истории какво ви говорят всъщност за професионализма и надежността на банките и защитите им? Аз много отдавна имам наблюдения и доказателства от първа ръка, че дори и в някои от най-големите банки съществуват ... как да ги нарека, доста "въпросителни практики"! И за да не съм гослословен ще ви разкажа няколко случая буквално от вчера и от последните дни, мисля, че не е зле да ги знаят повече хора, вкл, и особено живеещи тук.
  Редица банки и финансови институции имат адета от време на време например да ... "си играят" с т.н. closing date на едномесечния период на кредитните карти. Тоест, да кажем че имате карта, която притежавате от години, например 10-15 години. И харчите например по 1000-1500 долара на месец, които когато ви дойде извлечението за месеца изплащате напълно всеки месец и така не плащате никакви лихви.
  Но има моменти, месеци, в които например похарчвате да кажем 5,000 или 10,000 долара. И ако не искате да ги покриете веднага, но не искате и да плашате лихва, знаейки, че крайната дата е всяко 10 число на месеца, всеки месец например, решавате да направите покупката не дори и на следващият, или на по-следващият, а на третия ден след closing date. Така че задължението ви да се покаже на стейтмънта през следвашия месец.
  Познайте обаче къде се появява тази сума, това задължение внезапно:)
  Да, правилно се досешате - В СЪЩИЯ МЕСЕЦ!?!?

  За какво ли й е да го прави голяма банка, една от най-голямите в света (и други като нея ли)? Ами много просто - ЗА НЯКОЛКО ДОЛАРА ПОВЕЧЕ! :)
  За около 20-30 тина пробити доларчета. Да се зачуди човек за какво им е на такива гиганти като Банк оф Америка, или Чейз да се занимават с такива и подобни уж семкаджийски истории.
  Но момент, дали всъщност са семкаджийски? Ако се сетим, че тези имат милиони, десетки милиони клиенти, и да вземем и да приемем, че те ударят "само" десетина милиона с по 20 долара, ами това прави ... 200 милиона на месец от въздуха!?!?
  Колко политици и лобисти могат да се напазарувт само с тези пари? С тези "20 долара", например?
  Или колко като тази антивирусна компания могат да си наемат да им зашитава софтуеъра?

  Да ви светна - за онези, които не знаят и се интересуват, и за друг наглед много евтин и много прост наглед трик, който използват банките. Толкова елементатен и толкова долен, че човек ако не е запознат и не се е сблъсквал с него лично трудно би повярвал, че такива големи и богати, предполага се и СЕБЕУВАЖАВАЩИ СЕ И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА УВАЖАВАЩИ И КЛИЕНТИТЕ СИ, ОСОБЕНО ДОБРИТЕ, могат да използват и прилагат.

  Банките се занимават и с връшане на операции назад във времето, за да могат да начисляват допълнителни такси по сметките на клиенти! Казвам го това с цялата отговорност, защото ЕДЦНА ГОЛЯМА БАНКА СИ ПОЗВОЛИ ДА ГО НАПРАВИ ТОВА ПО МОЯ СМЕТКА И АЗ ГО ДОКАЗАХ, в резултат на което и за да предотврати съдебно дело имам личните извинения на двама нейни вижепрезиденти.
  Представете си - преди да си легнете някъде преди полунощ решавате да хвърлите едно око на сметките си и виждате че всичко е наред, преведени са ви парите, които очаквате И ТО РЕГУЛЯРНО, ВИНАГИ НА ТАЗИ ДАТА И В ТОЗИ ДЕН, ПО ТОВА ВРЕМЕ, и ... понеже си имате едно на ум решавате да ... си изпринтвате това ваше текушо извлечение.
  И след 12 часа в полунощ - към 2 - отново преглеждате сметките и виждате, че вече са отразени не само приходи, но и осребрени ваши чекове и разходи, И ОТНОВО ВСИЧКО СИ Е В РЕД!

  И след това, около 9 часа си преглеждате отново сметката и какво виждате - ЧЕ ИМАТЕ ЗАПИСАНИ НЯКОЛКО "ТАКСИ", ЗАЩОТО ... ПРИ ОСРЕБРЯВАНЕ НА НЯКОИ ВАШИ ЧЕКОВЕ И РАЗХОДИ ...СМЕТКАТА ВИ Е БИКА НА ЧЕРВЕНО!

  Как е станал номерът ли? Как е станала магията? Ами много лесно!
  Задържани са ПАРИТЕ, КОИТО ПРИСТИГАТ В СМЕТКАТА И СА ОСЧЕТОВОДЕНИ ... ПРЕЗ СЛЕДВАЩИЯ ДЕН!
  РАЗХОДИТЕ ПЪК СЪШО СА ПРЕМЕСТЕНИ - В ПРЕДНИЯ ДЕН, ИЛИ ПО-СКОРО НОЩ, НО ПРЕДИ 12!
  И то така, че ВЪПРЕКИ ЗАКОНИТЕ И РАЗПОРЕДБИТЕ, И ПРАВИЛАТА НА БАНКИТЕ Е ИЗБРАН ТАКЪВ РЕД, ЧЕ НАЙ-НАПРЕД ДА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ РАЗХОД, НАЙ-ГОЛЯМОТО ПЛАЩАНЕ, СЛЕД НЕГО СЛЕДВАЩОТО ПО ГОЛЕМИНА, И Т.Н.
  Сещате ли се защо?Ами да - за да може след третото да изкарат на червено сметката (не бях я захранил както обикновено с по-голяма сума от другата, която между другото Е ПАК В СЪЩАТА БАНКА!!!, бях пътувал и имах малко повечко работа) , за да могат хората да съберат повечко такси.
  Мислех си първоначално дали да не и м тегля една майна и да не си губя времето и нервите за 50-60 долара. Но после се позамислих - И ГИ НАПРАВИХ НА НИЩО!
  БЯХ СТРОИЛ ЦЯЛОТО РЪКОВОДСТВО НА БАНКАТА - КЛОНА - БАРБАР С ДИРЕКТОРКАТА И ИМ ЗАЯВИХ ВИСОКО, ЧЕ ДОКАТО ТЕ НЕ МИ ДАДАТ ОТГОВОР НА ВЪПРОСИТЕ МИ, И ОПИСМЕНО ОБЯСНЕНИЕ, НЯМА ДА НАПУСНА!
  Те се въртяха, сукаха, влизаха във връзка с централния офис, консултираха се с адвокатите там и с централното ръководство, не знаеха как да ми отговорят писмено на мои писмено зададени въпроси!
  Стана голям цирк!
  Най-неприятното за тях бе, че аз имах пълен комплект от ТЕХНИ ДОКУМЕНТИ, ДОКАЗВАЩИ СЪВСЕМ КАТЕГОРИЧНО ИЗМАМАТА ИМ!
  А те не можеха да повярват на очите си!
  (вероятно че има откачен, който си е проверил и принтвал движението на сметката - направил е мониторинг в реално време от 10 вечерта до 9 сутринта на другия ден и е документирал измамата им)

  Искам да кажа, предполагам, че ръководствата на банките и мениджмънтът им вместо да се занимват с това как отново и отново да излъжат срения си клиент и да пооткраднат по някой и друг долар, не е зле да започнат да се оптват да си вършат работата наистина по-добре.

  А, да не забравя една интересна подробност, която използват банките. Ако и когато ви се случи подобно неще и решите да потърсите обяснение и извинение, след като опитат д ви омайват и онясняват каквито и да е глупости (аз отдавна нямам време да слушам глупостите на служителите им и обикн овено прескачам този етап и искам да говоря с мениджъра им и т.н.), след като изчерпят всички възможни и невъзможни аргументи, ПОСЛЕДНИЯТ Е ВИНАГИ ... "ГРЕШКА(И) В ... СОФТУЕЪРА" ИЛИ "ВЪВЕДЕН НОВ СОФТУЕЪР" ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ, ДЕН И ПЕРИОД, КОЙТО ВИЕ ВИЗИРАТЕ.

  След като изслушате и приемете това обяснение, И СЛЕД ТОВА ПОСОЧИТЕ СЪШИТЕ ПРОСТОТИИ, НО В СЪВСЕМ ДРУГ ПЕРИОД, ДА РЕ!ЕМ ПРЕДИ ГОДИНА ИЛИ 2, И ТАКА НЯКОЛКО ПЪТИ - следва дълго мълчание и серия от извинения!

  Нередност?
 • 3
  Slick avatar :-|
  Slick
  • + 2

  Класика в жанра - глупав служител отваря необработен имейл. Някои банки ще си платят скъпо, а след това и потребителите - с по-високи лихви и такси.

  Нередност?
 • 4
  will avatar :-|
  V. Uzunov
  • + 2

  Касперски си е фирма на КГБ откакто се ползва дигитална информация.

  Нередност?
Нов коментар