"Мусала софт" отвори развоен център в Русе

В новото звено ще работят новоназначени и стари служители на компанията.

Елена Маринова, президент на "Мусала софт"
Елена Маринова, президент на "Мусала софт"    ©  Велко Ангелов
Елена Маринова, президент на "Мусала софт"
Елена Маринова, президент на "Мусала софт"    ©  Велко Ангелов

Софтуерният разработчик "Мусала софт" обяви, че е отворил развоен център в Русе. Това е поредното разширяване на компанията, след като тя разполага с офиси в София и Бургас. В официалното прессъобщение се посочва единствено, че новият център е разположен в близост до историческия музей в Русе. От компанията не уточняват колко служители има в момента и до редакционното приключване на броя не обявиха своите конкретни планове за новото звено. От "Мусала софт" единствено посочват, че в офиса в дунавския град ще работят както новоназначени служители, така и дългогодишни кадри на дружеството.

Освен това звеното ще работи по международни проекти на компанията, като сградата ще разполага с възможност за непрекъсната аудио- и видеоконферентна връзка с централния офис в София за по-добра координация в работата по тях.

Добра академична база

Причината "Мусала софт" да избере Русе като място за новия си развоен център е наличието на добра академична база, която да подготвя кадри, подходящи за софтуерната индустрия. Примери за това са математическата гимназия "Баба Тонка" и Русенският университет. 

"Щастливи сме, че има голям интерес и от русенци, работещи в страната и чужбина, да се върнат в родния си град. Работим това да се случи, защото Русе е прекрасен град със силна математическа гимназия и университет с традиции, международни партньорства и събудено IT общество. Смятам, че е дошъл моментът за следващата му стъпка на развитие", коментира Елена Маринова, президент на "Мусала софт".

Важен фактор за възможностите на Русе като IT дестинация е близостта с Румъния и най-вече Букурещ. Северната ни съседка също има добре развит IT сектор и може да привлече кадри оттам.

По-добри резултати

Откриването на офис в Русе е продължение от стратегията за разширяване на бизнеса на "Мусала софт". Компанията отчита за 2013 г. приходи от 11.3 млн. лева, печалба от 1.5 млн. лева и разполага в края на периода с персонал от 222 служители. Към края на 2014 г. броят на заетите в софтуерния разработчик "надхвърля 300 души", коментира преди седмица Маринова пред "Капитал Daily".

"Мусала софт" е поредната софтуерна компания, която търси развитие извън София. В края на миналата година например Scale Focus откри офис в Пловдив, където също навлезе и аутсорсинг дружеството "Софика".

Още от Капитал