"Ате пласт" инвестира 8 млн. лв. в разширяване на производството си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Ате пласт" инвестира 8 млн. лв. в разширяване на производството си

С новата инвестиция производственият капацитет на "Ате пласт" ще се увеличи с 30 до 50%

"Ате пласт" инвестира 8 млн. лв. в разширяване на производството си

Старозагорският завод за производство на полиетиленови фолиа постигна 15% ръст на приходите си за 2014 г.

9952 прочитания

С новата инвестиция производственият капацитет на "Ате пласт" ще се увеличи с 30 до 50%

© Капитал


Компанията за производство на полиетиленови фолиа и опаковки "Ате пласт" ще разшири производството в Стара Загора с изграждането на нова производствена база в близост до площадката си в индустриалния квартал в града. Новата база ще разполага с нова екструдерна линия за производство на фолио.

"Новите мощности ще бъдат насочени основно към производството на фолиа за хранително-вкусовата промишленост", каза пред "Капитал Daily" управителят на предприятието Мария Жекова. "Пазарът непрекъснато се мени и ние се стремим да отговаряме по най-добрия начин на новите му изисквания. Така търсенето определя инвестициите", добавя Жекова.

Плановете са новата линия да заработи в края на 2016 г., като вече се работи по техническото задание на проекта, в който ще бъдат вложени между 7 и 8 млн. лв. С новата инвестиция производственият капацитет на "Ате пласт" ще се увеличи с от 30 до 50%. "В момента заводът изпълнява на 100% капацитета си, като произвежда 850 тона фолиа на месец. Собствениците на старозагорското предприятие се надяват да реализират инвестиционните си планове с помощта на програма "Конкурентоспособност" през новия програмен период.

През 2014 г. "Ате пласт" откри ново предприятие за печатна дейност и ламиниране, също насочено към нуждите на хранително-вкусовата промишленост. Общата инвестиция в проекта беше 7 млн. лв., като за реализирането на инвестиционните си планове фирмата защити проект по програма "Конкурентоспособност" на стойност 1.7 млн. евро. Предприятието за печатане върху фолиа разполага с капацитет от 200 тона на месец.

По-добри резултати

Приходите на компанията са се повишили с 15% през изминалата година до 34 млн. лв. За 2015 г. ръководството залага ръст от 10% или повече при подходяща конюнктура на пазара. Добрите резултати на фирмата са свързани с разширяване на пазарите и повишаване на обемите на производство. "Надявахме се ръстъта на приходите да дойде от новата линия за флексопечат. За наша изненада ръстът дойде от старото производство", казва Жекова.

В момента 75% от продукцията на "Ате пласт" е за износ. "През 2014 г. успяхме да разширим присъствието си на българския пазар. Ще се стремим към това и през тази година", казва търговският директор на фирмата Теодора Желязкова и допълва: "За съжаление традиционно наши клиенти са повече чуждестранни инвеститори в България. Много от българските фирми, особено от хранително-вкусовата промишленост, предпочитат да внасят опаковки от Турция."

Един от успехите на компанията през изминалата година е навлизането на скандинавския пазар. Сред основните задачи пред търговския отдел е в най-скоро време фирмата да навлезе и на френския. През 2014 г. старозагорската фирма увеличава клиентите си от Балканския регион. "На Балканите сме лидери, защото произвеждаме продукти, които малко фирми предлагат", допълва Желязкова. В Европа "Ате пласт" има най-много клиенти в Германия, Холандия, Белгия и Великобритания. "Вече имаме много, макар и по-малки клиенти, докато преди имахме по-малко, но по-големи клиенти", казва търговският директор. Така фирмата постига диверсификация, намалявайки зависимостта от големите клиенти на пазара. "Ате пласт" произвежда около 30 категории продукти. Фирмата е ориентирана изцяло към нуждите на конкретния клиент, което води до голяма разнообразие в производството.

Проблемът с кадрите

Една от основните трудности пред ръководството на компанията е свързана с липсата на достатъчно квалифицирани кадри за производството. Средните училища не дават добра подготовка на кадрите си. Предизвикателство пред нас през следващите години ще бъде да вземем млади кадри и да ги обучим, казват от фирмата. В "Ате пласт" са заети 200 човека, като 30 от тях работят в новото предприятие.

Сред проблемите на производителите през последните месеци е желанието на клиентите да вдигнат срока на отложено плащане. Тази тенденция важи както за чуждестранните, така и за българските клиенти. Ако традиционно максималният срок на отложено плащане е бил 30 дни, сега чуждестранните клиенти започват да искат отложено плащане от 45-60 дни. В България тенденциите са още по-неблагоприятни. Тук фирмите настояват за отложено плащане в рамките на 120 дни.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK