Най-големият акционер в "Петрол" е поискал несъстоятелността си

Най-големият акционер в "Петрол" е поискал несъстоятелността си

Причината е, че "Алфа кепитъл" не може да изплати 105 млн. лв. предсрочно изискуем кредит от КТБ

Весела Николаева
17023 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


"Алфа кепитъл" е четвъртият по размер на отпуснатите пари кредитополучател от затворената банка.
2.065 млн. лв. са приходите на "Алфа кепитъл" за 2013 г., които идват от лихви по отпуснати от него заеми, а печалбата му е 647 хил. лв.

Най-големият акционер в "Петрол" и един от най-големите кредитополучатели от Корпоративна търговска банка иска да бъде обявен в несъстоятелност. Това става ясно от документи в Търговския регистър по партидата на "Алфа кепитъл", което притежава 28.85% от акциите на "Петрол". Дружеството беше създадено през 2013 г. от компании, близки до мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев с цел придобиване на дела на "Петрол холдинг" в дистрибутора на горива.

В последните дни на 2014 г. обаче "Алфа кепитъл" е поискала да бъде обявена в несъстоятелност с молба до окръжен съд – Ловеч, след като в края на миналата година премести седалището си в града на адрес, където са регистрациите на фирми на председателя на съвета на директорите на "Петрол" Гриша Ганчев. Основният мотив за искането на несъстоятелност е именно заемът от банката, който е изискан предсрочно, а дружеството няма възможност да го плати.

Малка, нова и с щедро финансиране

Към 23 декември общата сума на дълга е 105.04 млн. лв. - това прави "Алфа кепитъл" четвъртия по размер на отпуснатия заем кредитополучател от затворената преди няколко месеца КТБ. Информацията е на "Капитал" и се базира на доклади на квесторите отпреди няколко месеца. Пълният списък с големите кредитополучатели беше публикуван на 21 септември от седмичника. Според него "Алфа кепитъл" дължи 101.35 млн. лв. при затварянето на банката, колкото е и посочената сума само за главницата в молбата за несъстоятелност. В молбата се посочва, че кредитът е получен след договор с банката от 2 декември 2013 г. заедно с анекси към него. Към главницата са начислени 3.69 млн. лв. лихва и така общият дълг е нараснал до над 105 млн. лв.
Отделно "Алфа кепитъл" има и няколко по-малки дълга – 88 хил. лв. към "Кик дизайн", 720 лв. за наем към "Корект фарм" (друг акционер в "Петрол") и 888 лв. плащане по ДДС.

"Петрол" е под контрола на Гриша Ганчев, който влезе в управлението на компанията през май 2014 г., още преди КТБ да бъде затворена. Според неофициална информация за "Петрол" битка продължават да водят лагерите на Делян Пеевски и на Цветан Василев, които от партньори през пролетта на миналата година се превърнаха в отявлени врагове.

Включване от Ловеч

Скоро след подаването на молбата за несъстоятелност съдът в Ловеч е излязъл с определение, с което допуска като доказателство по делото справката за актуално състояние на "Алфа кепитъл", списъка с кредиторите, като е поискана допълнителна информация за структурата на активите. За вещо лице е назначена Веска Петрова. След като съдът започва да разглежда молбата, от КТБ са поискали да се спре производството по делото. Все още не ясно какво точно ще реши съдът – следващото дело, свързано с искането на КТБ, е насрочено за 25 февруари, става ясно от справка в съда в Ловеч. Не е ясно какво е постановил съдът в предишните определения по делото, от 16 и 17 февруари – текстовете им не са качени, и от съда обясниха пред "Капитал Daily", че няма как да ни ги изпратят, ако не сме страна по делото.

До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем нито с представител на "Петрол", нито с такъв на "Алфа кепитъл" за коментар. Самият Гриша Ганчев обясни, че е в почивка и не е запознат със случая. До завършването на текста информация не успя да даде и изпълнителният директор на "Петрол" Милко Димитров.

Имате да връщате

Според молбата до съда към дружеството е била отправена покана от банката за доброволно изпълнение, получена на 14 ноември. В нея е поискано изплащането на целия заем да стане до седем дни, но тъй като "Алфа кепитъл" е нямало как да върне огромната сума, е решило да се обърне към съда с искането за несъстоятелност. За начална дата за свръхзадлъжнялост е поискано да бъде обявен 22 ноември, т.е. денят, след като е изтекъл срокът за доброволното изпълнение. В документа към съда се посочва, че компанията не разполага нито с нематериални, нито с дълготрайни материални активи, а парите му по депозити са едва 19 хил. лв. Това трябва да е било известно още при отпускането на кредита от КТБ – дружеството е учредено на 2 юли 2013 г., само няколко месеца преди банката да му отпусне един от най-големите кредити в балансите си. Капиталът на "Алфа кепитъл" е 1.5 млн. лв., а учредители са две компании, които бяха свързани с КТБ - "Афлик България" и "Сентръл техно инвест", като те си разпределят по 50% от капитала. "Афлик България" е регистрирано на ул. "Дебър" 17 в София, където бяха много от дружествата, които КТБ кредитираше. "Сентръл техно инвест" е еднолична собственост на ТЦ-ИМЕ - компания, използвана активно в схемата за контрол над дружества и финансирането им от КТБ преди отнемането на лиценза.

Другите размествания в "Петрол"

"Алфа кепитъл" е акционерът с най-голям дял в дистрибутора на горива, "Юлинор" е с 23.11%, другият е "Корект фарм" с 18.3%. Преди няколко седмици учредената през есента на миналата година "Перфето консултинг" придоби 16.4%, след като купи акции от "Вип пропъртиз" и делът на последното падна до 2.26%. Сделката е странна, защото не е отбелязана в бюлетина на Централен депозитар, а и защото акциите на четирите големи акционера бяха запорирани в средата на 2014 г. и няма информация ограничението да е вдигано. КТБ официално все още притежава 5.51% от капитала на "Петрол". "Корект фарм", което също беше пререгистрирано в Ловеч, вече е обявено в несъстоятелност, като освен КТБ голям кредитор се явява и компания, свързана с Гриша Ганчев - "Торинекс". Тя на 24 септември 2014 г. е купила вземане на "Алфа кепитъл" от "Корект фарм" за сумата 32 млн. лв. За синдик на дружеството е избран Георги Чолаков, който също е приближен на Ганчев и е в управата на свързани с него компании.
"Алфа кепитъл" е четвъртият по размер на отпуснатите пари кредитополучател от затворената банка.
2.065 млн. лв. са приходите на "Алфа кепитъл" за 2013 г., които идват от лихви по отпуснати от него заеми, а печалбата му е 647 хил. лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  cambodja avatar :-|
  Jekata

  Чудя се спите ли, изсмуква те си от пръстите ли или нещо друго... Та тоя развой не е от вчера, можеше да добавите и датата на несъстоятелността, както и тази на Корект и колко ще събере банката.

  Публикувано през m.capital.bg

 • Коки

  Ами като са получили над 100млн кредит, а "... компанията не разполага нито с нематериални, нито с дълготрайни материални активи, а парите му по депозити са едва 19 хил. лв" Виждам поне 10-тина комунистически мошеници В ЗАТВОРА, ЗАДЪЛГО,...но в една по-нормална държава...

 • 3
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  "Дружеството беше създадено през 2013 г. от компании, близки до мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев"

  "Към 23 декември общата сума на дълга е 105.04 млн. лв. - това прави "Алфа кепитъл" четвъртия по размер на отпуснатия заем кредитополучател от затворената преди няколко месеца КТБ."

  Явно банкера на годината, можеше да развива единствено и само бизнеси, които са на изкуствено дишане захранвани щедро с парите на държавата!

 • 4
  dohco avatar :-?
  dohco

  "Към главницата от 101.35 млн. лв. са начислени 3.69 млн. лв. лихва...
  2.065 млн. лв. са приходите на "Алфа кепитъл" за 2013 г., които идват от лихви по отпуснати от него заеми, а печалбата му е 647 хил. лв.
  Компанията не разполага нито с нематериални, нито с дълготрайни материални активи, а парите му по депозити са едва 19 хил. лв."

  Няма какво повече да се добави...

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Това си беше схема за прехвърляне на активите на Петрол, сега с ония 100 млн, които ги лапнаха от прехвърлянето на Паша Дере, ще приберат Петрол.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Това явно е проектна компания. Не разбирам обаче защо банката иска предсрочно целият кредит? Не се ли е обслужвал кредита? Откога не се е обслужвал? И за какво е бил отпуснат?

  Много готини са тия проектни компании - и за бушон стават. И за вършене на работа също.

 • 7
  dimitrov21 avatar :-P
  дурак

  [quote#0:"Дневникl"]Най-големият акционер в "Петрол" е поискал несъстоятелността си

  Причината е, че "Алфа кепитъл" не може да изплати 105 млн. лв. предсрочно изискуем кредит от КТБ [/quote]

  явно се е появил нов "Спасител" ......цедира ,придобива

  а матрИяла допълва разликата м-у действ сума по кредита и сконтираната

  искам точно ва тази територия ,наречена България да живея

  страна на неогр. възможности

 • 8
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  ..."Алфа кепитъл", което притежава 28.85% от акциите на "Петрол"...

  ..."В документа към съда се посочва, че компанията не разполага нито с нематериални, нито с дълготрайни материални активи, а парите му по депозити са едва 19 хил. лв"...

  Тез акции на Петрол да не по задбалансови сметки. Пишем, щтото от целото писание излиза, че Алфа кепитъл струва колкото тоалетна хартия.
  Пък е и интересно какъв е договора за кредит, щтото 100 млн. никой не може да върне "ей така" на поискване

 • 9
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Те така всички дружества,взели кредити от КТБ,могат да поискат несъстоятелност.И какво излиза.Случая КТБ приключи,забравете.

 • 10
  dimitrov21 avatar :-|
  дурак

  До коментар [#9] от "rosiraycheva50._":

  Случаят "КТБ" отданвна е приключил.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал